Eksjö houten huizen

Roadtrip tips Skåne en Småland Zuid-Zweden

Roadtrip Skåne en Småland? Zeker doen! Met zijn witte stranden, blauwe meren, frisgroene bossen en rode huizen van hout lijkt het zuiden van Zweden zo te zijn ontsnapt uit een verhaal van Astrid Lindgren. Deze Scandinavische schone staat dan ook bekend om zijn betoverende natuur.

Maar door mijn trip heb ik het geheime ingrediënt van het zuiden van Zweden ontdekt. Namelijk: de ‘gnosjö spirit’, oftewel de creatieve ondernemingsgeest. Vindingrijkheid is een way of life. Dit zie en proef je terug in de cuisine, oude ambachten, moderne vormgeving, bedrijven als IKEA, en meer.

In dit artikel leg ik je alles uit over de beste reisroute, leukste culturele tussenstops en natuurparken. Reisachtig heeft meerdere artikelen over Skåne en Småland geschreven. Combineer deze blogs en stel je eigen reisgids Zuid-Zweden samen.

Rondreis Zuid-Zweden met auto

Reisroute rondreis Zuid-Zweden

 1. Malmö
 2. Lund
 3. Eiland Hven
 4. Natuurgebied Kullaberg in Skåne.
 5. Rijd vanuit Skåne Zuid-Zweden naar Småland.
 6. Älmhult (IKEA museum)
 7. Grimslöv: (Huseby Bruk)
 8. Åsnen Nationaal Park| Växjö (Kingdom of Crystal).
 9. Kalmar| Öland
 10. Jönköping| Vimmerby
 11. Eksjö (+ Skurugata natuurpark en Skullaryd Älgpark).
 12. Värnamo (Bruno Mathsson), Vandalorium Kunstmuseum en Store Mosse National Park).
Kaartje reisroute Skåne en Småland

Reisschema/ reisroute Zuid-Zweden

Niet te missen in Skåne?

 • Malmö: kasteel, museum, badhuis, parken, speeltuinen en lekker eten.
 • Bezoek de middeleeuwse stad Lund, en openluchtmuseum Kulturen.
 • Ga spoorwegfietsen in de Zweedse natuur: zie blog Kulturen.
 • Kanoën op het meer van Immeln in combi met bezoek beeldenpark Wanås Kunst.
 • Rondje eiland fietsen op HVen.
 • Fietsen, wandelen in de mooiste natuurgebieden in Skåne.
 • Dolfijnen spotten, hiken in Nationaal Park Kullaberg.

Hoe kom je in Zuid-Zweden? Met de auto en de boot. Start je roadtrip in Skåne. Deze bestemming is als een kookboek: boordevol recepten met voor ieder wat wils. Vervolg vanuit Skåne: Malmö, eiland HVen, natuurgebied Kullaberg, je weg naar Småland. Eerste stop in Småland? Älmhult. ‘S werelds enige IKEA museum en Hotel. Weetje: IKEA’s kinderparadijs is vernoemd naar Småland vanwege de betekenis “klein land”.

IKEA MUSEUM en hotel

IKEA museum en hotel

Net te missen Natuur in Småland

Een vakantie in Skåne en Småland Zuid-Zweden betekent volop genieten van Zweeds natuurschoon. Met een zee aan ruimte en rust is deze vakantiebestemming gemaakt voor het betere buitenleven! Om te kajakken, (spoor)fietsen, wandelen, bessen te plukken en te kamperen: met elanden als enige buren. De mooiste natuurgebieden van Småland? Dat zijn deze: van National Park Storre Mosse, eiland Öland, Åsnen-archipel, Skurugata- kloof en meer Zweedse natuur.

Skurugata kloof Små;and

Skurugata kloof

Zien in Småland

Culturele bezienswaardigheden zijn er plenty. Denk aan pittoreske dorpjes uit de verhalen van Astrid Lindgren. De Zweedse schrijfster groeide op in Vimmerby. Vandaar dat het landschap uit haar verhalen er in het echt net zo uitzien. De beste manier om in haar voetsporen te stappen? Maak een fietstocht langs onderstaande Astrid Lindgren filmlocaties.

 • Näs- het ouderlijk huis van Astrid Lindgren is nu een museum.
 • Astrid Lindgren’s Wereld in Vimmerby: attractiepark in Pippi stijl.
 • Filmbyn in Mariannelund. Met films, echte rekwisieten is een hele experience.
 • Katthult- in dit dorp is de film Emil opgenomen. Boerderij Gibberyd is een leuke fotostop en ligt dichtbij Filmbyn.
 • Sevedstorp- Astrid vader groeide op in Sevedstorp. Astrid Lindgren was hier dan ook kind aan huis. Drie van de boerderijen in het dorpje Sevedstorp schitteren in de film: ‘Kinderen van Bolderburen’. Te gek!
  Sevedstorp Astrid Lindgren

  Sevedstorp Kinderen van Bolderburen

  Astrid Lindgren sites

  Filmbyn

Ontdek UNESCO Eksjö

Eksjö staat te boek als dorp met de meeste houten huizen (15e-17e eeuw) van Europa. Dankzij deze 50 kleurrijke huizen heeft Eksjö het tot de UNESCO Werelderfgoedlijst geschopt. Wandel door de schitterende straatjes, langs Zweden’s best bewaarde houten huizen.

Tip: bezoek museumwoning (uit 1830) Aschanska gården. Dit is de voormalige boerderij van de 5 generaties tellende familie Aschan. De laatste bewoonster: Hedda is in 1984 op hoge leeftijd overleden. Sindsdien is de woning onveranderd gebleven. Menu’s, recepten en snuisterijen geven een mooi kijkje in het leven van de Ashans. Eksjö is 1 van de mooiste drie houten steden: Tre Trästader in het Zweeds. Tip: De Noordelijkere gelegen houten dorpen Hjo en Nora zijn ook de moeite van het bezoeken waard.

Museum Eksjö

Rechts: museum Aschanska

Eksjö in Småland UNESCO

Bezoek Landgoed Huseby Bruk

Op slechts 40 autominuten van Älmhult ligt Huseby Bruk. Dit voormalige landgoed in Grimslöv (1844) is omgetoverd tot een museumcomplex met een park, kasteel, watermolen en ijzerfabriek.

De geschiedenis achter Huseby Bruk is fascinerend. In de 19e eeuw was het landgoed eigendom van de familie Stephens. Het complex groeide uit tot de grootste ijzerfabriek van Zweden. Dit veranderde compleet toen de laatste telg- en bewoonster Florence bezweek voor de slinkse Prins Carl. Deze sluwe vos heeft Florence juridisch uit haar macht gezet en het landgoed ingelijfd.

Echter door zijn malafide management moet het landgoed failliet worden verklaard. In de jaren 60 krijgt Florence na een publiek schandaal haar bezit weer terug. Tip: in Huseby Bruk wordt jaarlijks de grootste kerstmarkt van Europa gehouden, dus als je dan in de buurt bent?.Hoogtepunt Småland

Niet te missen in Småland

Links: in Huseby bruk,rechts tuin

Vormgeving en glas in Småland

Het Zuiden van Zweden ademt glaskunst en design.Variërend van grote merken en kleine labels. Tip: Scandinavisch Dedign ligt soms voor een habbekrats op straat: bij de loppermarket (vlooienmarkt). Het werk van Zweedse vormgevers is in verschillende musea te zien. Zoals het Bruno Mathsson Design Centre: de koning van het Scandinavisch modernisme. Al mijn tips over design en glaskunst in Zuid Zweden lees je in dit artikel.

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson design centre

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: