Zweden’s mooiste natuurpark in Skåne| Kullaberg

Wandelen, zwemmen, walvissen spotten, kek kunstwerk zien, fenomenale views, stranden, canyoning?… Op naar veelzijdig natuurpark Kullaberg!

Zweden staat bekend om zijn schitterende natuurgebieden. En het fijne is: je hoeft er niet ver voor te reizen. Pal over de grens van Denemarken in Skåne (Zuid Zweden) wacht 1 van de mooiste natuurgebieden van Zweden. Op naar Kullaberg! Samen met bezocht met Robbert, Pip (11), Juup (8) heb ik onlangs dit natuurpark bezocht. En dit is ons favoriete natuurpark in Zweden. Ik leg graag uit waarom….

Schitterend schiereiland Kullaberg

Eh waar ligt dit natuurreservaat eigenlijk? Schiereiland Kullaberg ligt in het noordwestelijkste puntje van Zuid Zweden: Skåne. Om precies te zijn ten noorden van Helsingborg, aan de voet van Mölle. Deze ‘berg in de zee’ bestaat grotendeels uit kolossale kliffen. Fenomenale rotspartijen, van wel 60 meter hoog. Het mooie van dit natuurgebied is de landschappelijke diversiteit. Van beuken- en dennenbossen, via stranden en rotsgrotten. Niet voor niets staat Kullaberg bekend als wandel-en birdwatchers paradise. Kortom: dit is moeders eh Zweden’s mooiste!

De betere buitenbeleving!

Kullaberg is een wandelwalhalla voor jong en oud. Er zijn dan ook verschillende wandelroutes uitgezet. Zoals: een blauwe en rode route. Reisachtig en Co. heeft beide routes met elkaar gecombineerd. Hebben in totaal 13 km in de kop van het schiereiland afgelegd. Maar je kunt  natuurlijk zo lang en zo kort wandelen als je zelf wilt.

Slenter langs de kustlijn. Geniet van de geur van dennen/loofbossen. Strijk neer op 1 van de velen stranden. Neem een kijkje in 1 van de grotten. Vergaap je de vergezichten over zee…Om in te lijsten!

Juup (8):’Kullaberg lijk vaak op ’t bureaublad van de laptop’. Mooi. Het is  best wel een lange wandeling met heuvels. Pfhhhh. Trouwens: ‘Er lopen ook veel mensen met rugzakken rond. Want je kunt hier in de buurt kamperen. Dat lijkt mij te gek, maar met een rugtas rondlopen? Nee dat is te zwaar. Ik zag ook veel mensen kanoën van strand naar strand. Dat lijkt me een stuk makkelijker.’

Josefinelust Kullaberg

Josefinelust strand

Best nature reserve in Skåne

Snackfacts

  • Met 1800 bezoekers per dag is dit het best bezochte natuurreservaat van Zweden.
  • Het terrein beslaat 1000 hectare land, 300 hectare water.

Het hoogste punt ligt 187 meter boven de zeespiegel.

  • Stralend middelpunt van het schiereiland is het Kullaberg Light house (1890). Dit ontwerp van architect Magnus Dahlander heeft het sterkste licht van Scandinavië…volgens velen. Ooit voor schepen een handig baken, nu een mooi ijkpunt in het landschap.
  • Het natuurpark bevat zo’n 20 tot 25 grotten. Van inham- tot volwaardige cave. De grootse grot is 6 meter diep, 2,5 meter breed. Deze dateert letterlijk nog uit het stenen tijdperk. Dus dit is je kans voor een Fred Flintstone ervaring.

Kajakken en zwemmen in Kullaberg?

Kleine strandjes zat. Aanrader is strand ‘Ransvik’. Do as the local do en neem plaats op je -meegebrachte klapstoel-. Blaas je sup board op, en peddel in het water. Of neem een duik in het ijskoude water. Verfrissend! Op een zomerse dag is het hier gezellig druk. Families met koelboxen zitten zij aan zij. Geen zorgen, want het is hier niet ‘Zandvoort druk’. Aan zee is ook een heerlijk eetcafé: Havsveranda. Ook handig: er is een openbaar toilet aanwezig.

Ransvik beach Sweden

Ransvik en café

Molle South Sweden

Mölle en Kullaberg

Strand in Kullaberg

Hogonas beach, pool

Tip: het strandje bestaat uit keien, dus neem -net als de Zweden- een matje mee. Andere topstranden in Kullaberg: Josefinelust beach. Pro Tip: wandel naar Höganas (Solvik) beach. Pal naast Mölle. Aan zee ligt een zwembadje: een soort mini infinity pool. Van hieruit heb je een top uitzicht op zee, dus lekker chillen. Het bad is ondiep, daarmee een fijne plek voor kids.

Walvissen spotten?

Bruinvissen in hun natuurlijke habitat zien? Bruinvissen/ porpoises zijn walvissen ‘vermomd’ als dolfijn. Deze walvisachtigen zijn met een rib boat tour goed te spotten. Met een lengte van 1.70 meter, zijn deze beauty’s de kleinste walvissen van Europa. Deze olijke nep-dolfijnen leven overigens niet in groepsverband, maar gaan solo of als duo door het leven. In dat geval betreft het meestal een moeder met kind.

Tijdens deze whale safari hebben wij 5 bruinvissen gespot. Geen enorme vangst, wel een schitterend schouwspel. Tijdens de tour vertelt de kapitein/ gids breeduit over de omgeving. Met wapperende haren en gierend van de pret, zoeven we langs de zogenaamde Gate: een poort in de rotsen. De rib boat vaart langs stranden en grotten. Af en toe steekt een nieuwsgierige zeehond de kop op.

Kleine populatie in natuurreservaat

Deze sierlijke zoogdieren zijn beschermd. Tussen Skåne en Denemarken leeft een populatie van 20.000 bruinvissen. Ooit waren dit er veel meer. Deze diersoort heeft geen natuurlijke vijanden, maar wel 1 grote vijand: mensen. Veel van deze creaturen zijn door een aanvaring met boten overleden, of in netten blijven steken. Daarbij kampen de dieren met voedselschaarste.

De zee is reeds behoorlijk leeg gevist….

Super cute! Pip: ‘Het is ook leuk als de speedboat heel erg hard over het water scheurt’. Juup: het enige nadeel van deze tour is, het zo weer voorbij is. Dit kun je toch makkelijk een halve dag doen?…’. Afijn, dit is een leuke activiteit (van 1,5 uur) met kinderen. Maar ook voor volwassenen is dit de bom. Note: uit respect voor de dieren blijft de rubber boot op gepaste afstand. Het aantal dagelijkse tours is daarbij beperkt.

Whale safari Sweden

Whale safari

Knotsgek kunstwerk Nimis

Tip: boek een ‘whale en Nimis boat tour’. Deze meert tevens aan bij het magnifieke artwork ‘Nimis’. Een installatie (toren van hout) van kunstenaar Lars Vilks. Fun fact: Onlangs heeft Lars het kunstwerk aan kunstenaar Cristo verkocht. Nimis is gemaakt van 80 ton drijfhout en spijkers.

Deze creatie is ook te voet -via land- te bewonderen. Deze route is ietwat gevaarlijk met kinderen. In dat geval is de boot safari annex Nimis tour is de beste optie. Tickets boeken voor de safari, cave tour, abseilen, canyoning? Dergelijke activiteiten zijn te boeken bij het Naturum in Kullaberg. Kosten safari: 400 kronen p.p. voor volwassenen en 270 voor kinderen.

Praktische info Kullaberg

Kullaberg is te vinden nabij het picture perfect Mölle. Deze badplaats is tevens een prima uitvalsbasis om het natuurpark te verkennen. Hier zijn voldoende campings en hotels te vinden. Je kunt met gemak een dag of twee in Kullaberg stuk slaan. Parkeren kan op verschillende plaatsen.

Tip: parkeer nabij het bezoekerscentrum’ Naturum genaamd’. Hier kun je in de zomer gelijk je waterfles bijvullen aan de watertap. In de zomervakantie staat het parkeerterrein snel vol, maar bezoekers spreiden zich uit over het park. Daardoor voelt het niet als overvol.

Meer activiteiten, bezienswaardigheden, (food) tips in Zweden?

Wandelen-9 tips in Skåne Zweden

Malmö- Tips parken, speeltuinen & stranden

Malmö- Stedentrip met kinderen

Accommodatie in Malmö?- bijzondere adresjes!

Eten & drinken in Malmö Zweden-17 tips

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: