Hoe van Nederland naar Zweden

Hoe kom je van Nederland naar Zweden? 12 tips en reisroutes

Op vakantie naar Zweden of Denemarken? Vanuit Nederland zijn er verschillende manieren naar deze Scandinavische bestemmingen reizen. Iedere optie heeft zo z’n voordelen. De beste optie is o.a. afhankelijk van de eindbestemming. Zoals: Skåne, Zuid-Zweden, Småland, Dalarna oftewel midden Zweden en Noord-Zweden, of Denemarken.

Ook budget en reiservaring zijn van invloed. Kortom, een antwoord op de vraag ‘Hoe kom ik het beste, en het voordeligste vanuit Nederland naar Zweden’ is niet simpel. In dit artikel zoekt Reisachtig het uit. Met als resultaat? 12 tips en verschillende reisopties naar Denemarken en Zweden.

Met auto naar Zweden

‘Hoe kom ik met de auto naar Zweden? Via Duitsland en Denemarken met veerboten en bruggen, of alleen via bruggen. Wat is de kortste route naar Zweden? Rijd met de auto plus ferry via Duitsland en Denemarken naar Zweden. Namelijk met de boot van Puttgarden Duitsland naar Rødby: Denemarken. Vervolgens kun je via de Øresundbrug naar het Zweedse Malmö rijden. Of nog een extra veerboot nemen.

Deze laatste optie is ideaal voor als je naar Zuid-Zweden, of Göteborg/ Gothenburg aan de westkust van Zweden wil reizen. De boot van Duitsland naar Denemarken” Puttgarden -Rødby vertrekt om de 30 minuten en duurt slechts 45 minuten. En dat scheelt -in tijd en gemak- een slok op een borrel. Wat is de meest voordelige optie om naar Zweden te reizen? De bus, al duurt dit eindeloos. Maar HEJ, voor wie de tijd heeft is dit een mooie uitdaging.Road trip Denemarken, Zweden

Via SontBrug

Op vliegen na is de combinatie auto- Sontbrug de snelste weg. Alhoewel…Dit is afhankelijk van specifieke vertrek- en aankomstlocaties, aansluitingen veerboot en files. Via de 16 km tellende Øresund bridge: dé verbindingsbrug tussen Kopenhagen en Malmö zoef je zo van Nederland-, Duitsland-, of Denemarken naar Zweden (omstreeks 100 km).

Wat kost de Sontbrug? Omstreeks 60 euro per rit. De Øresundbrug is altijd geopend, dus dat is alvast een voordeel. Echter met een strakke planning is de combi auto + ferry snel en easy. Zeker als je met kinderen naar Denemarken en Zweden gaat is de combinatie auto+ boot relaxter.

Veerverbindingen naar Zweden

Hoe kom ik met de veerboot in Denemarken en Zweden? Populaire bestemmingen met de ferry (en auto) zijn onder andere, Dalarna, Småland Zuid- Zweden, de Westkust, Stockholm. Allemaal goed bereikbaar. Zeker met auto en ferry. Dat kan met verschillende maatschappijen, waaronder Stena Line en Scandlines. Maar welke is nu de beste? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en eindbestemming.

 • De veerverbinding van Kiel naar Göteborg met Stena Line is zeer populair. De reistijd met deze nachtboot is omstreeks 14 uur.
 • Overtochten Puttgarden Rødby en Helsingör- Helsingborg met Scandlines zijn ook populair. Want efficiént, voordelig en duurzaam. De afgelopen jaren heeft Scandlines namelijk alle zeilen bijgezet om met (hybride) technieken de impact op het milieu te verminderen. En dat zet steeds meer zoden aan de dijk.

Daarbij heb je de optie om de veerboot van Puttgarden naar Rødby te nemen. Hierbij reis je vanuit Duitsland naar Denemarken. Vanuit Denemarken zijn er twee opties om naar Zweden te reizen:  met de auto over de brug, of de veerboot vanuit Helsingør in Denemarken naar Helsingborg in Zweden, en vice versa. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar voor deze routes.Veerboot Zweden

Wat kost ferry Scandlines?

Tarieven overtocht naar Denemarken of Zweden verschillen per categorie. Namelijk ‘Vroegboek’, Standaard, ‘Flex’, of combinatietickets: veerboot plus Sontbrug, of veerboot naar Helsingborg. De prijzen hiervoor variëren van Early Booker: vanaf 92,50 euro. Standaard tarief: vanaf 127,50 euro, Flex vanaf 155,50 euro. Wat zijn de voordelen per categorie?

 • Early Booker tickets- Vroegboektickets tegen de laagste prijzen. Door lang van te voren te reserveren pak je vaak de meeste korting mee. Met het Early Booker tarief heb je -doorgaans- nog steeds de mogelijkheid om de vertrektijd (op de geboekte dag) tegen een meerprijs te wijzigen.
 • Standaard tarief- Geen korting, wel voordeel. Reis op alle beschikbare vertrektijden op dezelfde dag. Dit betekent meer flexibiliteit om een andere vertrektijd te kiezen, zonder extra kosten. Dit tarief online is tot 2 uur voor vertrek te boeken. Tip: Ticket Refund Service TRS genaamd. Krijg voor 13 euro extra per boeking bij annulering je geld terug.
 • Flextarief- Maximale flexibiliteit! Reisdata en -tijd kunnen zonder extra kosten worden gewijzigd (zelfs tot 3 maanden na de oorspronkelijk geboekte vertrekdatum). Annulering onder bepaalde voorwaarden. Leuke extra: gratis koffie en thee.

ERVARINGEN SCANDLINES

Reisachtig verkiest een combiticket Scandlines ferry tussen Duitsland en Denemarken. Plus de veerboot tussen Denemarken en Zweden. Want? Ik wil niet alleen efficiënt, snel maar ook nog eens lekker duurzaam naar Zweden reizen. Bovendien is de veerboot value for money. Zeker als je met kinderen reist is dit de meest voordelige manier om naar Denemarken en Zweden te gaan.

De veerbotten snijden behoorlijk wat kilometers af. Maar wat blijkt? Dit is bovenal een zeer relaxte manier om de vakantie naar Scandinavië te starten of te eindigen. Zeker op een mooie zomerdag. Daarbij zorgen de overtocht(en) voor een natuurlijke pauze in de reisroute.

Ook op een regenachtige dag zit je in het restaurant met een biertje, of espresso aan boord gebakken. Fun fact: zodra de boot afvaart klinkt het door de speakers; ‘Alcohol wordt alleen in Deens grondgebied geserveerd’.

In vloek en een zucht is de reis voorbij. Snel en makkelijk koersen we vervolgens aan op Helsingør voor de volgende Scandlines ferry. Zodra de boot zijn hielen van de kade licht verdwjint het vijftiende-eeuwse kasteel Kronborg langzaam uit zicht.

Kronbórg was ooit het decor van Shakespeares Hamlet. De zin “Something is rotten in the state of Denmark’ maakte het kasteel onsterfelijk. Ons schip schuimt over de Sont naar Zweden. Terwijl ik geniet van de zon klinkt de scheepstoeter.  Jammer, na 20 minuten is het tijd om de boot af te rijden en de vakantie in Zweden te vervolgen. Onze ervaring met de ferry naar Zweden? 

Met de boot naar Scandinavië

 

‘Vakantie begint op de boot’

Voordelen

 • Scandlines flex tickets
 • Met een Flex-ticket kun je alle afvaarten: vanaf de datum van aankoop tot drie maanden na het geboekte vertrek nemen.
 • Reizen met ticket Helsingør- Helsingborg hoeft niet op dezelfde dag.
 • Zeker in de zomer vaart Scandlines ieder half uur van Duitsland naar Denemarken.
 • Restaurants, winkels, zitruimtes, zonnedek.

Met de trein en boot naar Zweden?

Neem vanuit NL de internationale trein naar Duitsland. Stap over in Denemarken naar Malmö, of neem de trein naar Stockholm via Kopenhagen. Reis je met de trein, of met de fiets, of ben je te voet? Dan kun je gebruik maken van passagiersschip ‘Sundbusserne’. Dit is een kleinschaliger alternatief voor grote veerboten.

Reisroutes Sundbusserne varen van Helsingborg in Zweden naar Helsingør in Denemarken en andersom. Deze reis duurt twintig minuten, vertrekt 1 maal per uur (tot 22.00 uur). Kosten: omstreeks 10 euro, kinderen de helft van de prijs. De fiets mag gratis mee, evenals de hond. Waarom is de Sundbusserne populair? In Helsingborg is de haven verbonden met het treinstation. Daarbij is dit de voordeligste manier om naar Zweden te reizen met de trein en boot. Tenminste als je te voet, of met de fiets bent.

Hoe kom je van Helsingør naar Kopenhagen? De Sundbusserne vaart ook van Helsingør naar Kopenhagen. Deze bootreis langs de kust duurt ongeveer 70 minuten en is geschikt voor treinreizigers en voetgangers. Wil je vanuit Denemarken naar het Zweedse eiland Ven? Sundbusserne vaart tevens vanuit Helsingør naar Hven en andersom. Vanuit Kopenhagen naar eiland Hven (zie foto).Eiland Ven Zweden

MEEST GESTELDE VRAGEN MET ANTWOORDEN

   • Wat kost de Sontbrug? Toltarieven zijn afhankelijk van type voertuig: motor, auto, camper of auto en caravan. Ook de gekozen route, plus flex of regulier tarief zijn prijsbepalend. Motoren zijn het voordeligste uit. Reken voor een auto op 50 euro, camper omstreeks het dubbele.
   • Wat kost een combinatieticket Sontbrug en ferry: omstreeks 100 euro. Wat is goedkoopste veerboot ticket? Vroegboektickets zijn doorgaans het meest voordelig. Aanbiedingen zijn sporadisch.
   • Hoe lang duurt de boot Denemarken-Duitsland en andersom? En hoe vaak vaart de ferry? Scandlines vaart 60 maal per dag op de route Puttgarden-Rødby. Deze oversteek duurt 45 minuten, overtocht Rostock-Gedser duurt langer: namelijk twee uur.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: