Hoe van Nederland naar Zweden

Hoe kom je van Nederland naar Zweden? 12 tips en reisroutes

Op vakantie naar Zweden of Denemarken? Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar deze Scandinavische bestemmingen reizen. Iedere manier heeft zo z’n voordelen en charme. De beste reisroute en wijze is afhankelijk van de eindbestemming. Zoals: Skåne, dus West-Zweden, Smålland, Dalarna oftewel midden Zweden en Noord-Zweden, of Denemarken.

Ook budget en reiservaring zijn van invloed op de uiteindelijke keuze. Kortom, een antwoord op de vraag ‘Hoe kom ik het beste, en het voordeligste vanuit NL naar Zweden’ is niet simpel. In dit artikel zoekt Reisachtig het uit!  Dan hoef jij alleen nog maar in de auto, trein, ferry naar Scandinavië te stappen…

Met auto naar Zweden

‘Hoe kom ik met de auto naar Zweden? Via Duitsland en Denemarken met veerboten en bruggen, of alleen met bruggen. Wat is de kortste route naar Zweden? Rijd met de auto plus ferry via Duitsland en Denemarken naar Zweden. Namelijk met de boot van Puttgarden Duitsland naar Rødby: Denemarken. Vervolgens kun je via de Øresundbrug naar het Zweedse Malmö rijden. Of nog een extra veerboot nemen.

Deze laatste optie is ideaal voor als je naar Zuid-Zweden, of Göteborg/ Gothenburg aan de westkust van Zweden wil reizen. De boot van Duitsland naar Denemarken” Puttgarden Rødby vertrekt om de 30 minuten en duurt slechts 45 minuten. En dat scheelt -in tijd en gemak- een slok op een borrel. Wat is de meest voordelige optie om naar Zweden te reizen? De bus, al duurt dit eindeloos. Maar HEJ, voor wie de tijd heeft is dit een mooie uitdaging.Roadtrip Denemarken, Zweden

Via SontBrug

Op vliegen na is de combinatie auto- Sontbrug de snelste weg. Alhoewel…Dit is afhankelijk van specifieke vertrek- en aankomstlocaties, aansluitingen veerboot en files. Via de 16 km tellende Øresund bridge dé verbindingsbrug tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö zoef je zo van Nederland-, Duitsland-, of Denemarken naar Zweden (omstreeks 100 km). Wat kost de Sontbrug? Omstreeks 60 euro per rit.

De Øresundbrug is altijd geopend, dus dat is alvast een voordeel. Echter met een strakke planning is de combi auto + ferry snel en easy. Zeker als je met kinderen naar Denemarken en Zweden gaat is de combinatie auto+ boot relaxter.

Veerverbindingen naar Zweden

Hoe kom ik met de veerboot in Denemarken en Zweden? Populaire bestemmingen met de ferry (en auto) zijn onder andere, Dalarna, Småland Zuid0- Zweden weden, de Westkust, archipel en Stockholm. Allemaal prima te bereiken. Zeker met auto en ferry. Dat kan met verschillende maatschappijen, waaronder Stena Line en Scandlines. Maar welke is nu de beste? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en eindbestemming.

 • De veerverbinding van Kiel naar Göteborg met Stena Line is zeer populair. Deze reistijd met deze nachtboot is omstreeks 14 uur.
 • Overtocht Puttgarden Rødby en Helsingör- Helsingborg met Scandlines is ook een populaire optie. Want efficiént, voordelig en duurzaam. De afgelopen jaren heeft Scandlines namelijk alle zeilen bijgezet om met hybrid ferries en nieuw technologieën om de impact op het milieu te verminderen. En dat zet steeds meer zoden aan de dijk.

Daarbij kun je kiezen voor de veerboot Puttgarden Rødby. Dus vanuit Duitsland naar Denemarken. Vanuit Denemarken kun je met de auto naar Zweden via de brug, of met de veerboot vanuit Helsingør in Denemarken naar Helsingør in Zweden en andersom. Er zijn verschillende soorten tickets verkrijgbaar.Veertocht Zweden

Wat kost ferry Scandlines?

Tarieven overtocht naar Denemarken of Zweden verschillen per type ticket. Namelijk ‘Vroegboek’, Standaard, ‘Flex’, ofcombinatietickets Zweden, die naast de veerboot naar Denemarken ook de Sontbrug, of veerboot naar Helsingborg omvatten. De prijzen hiervoor variëren van Early Booker: vanaf 92,50 euro. Standaard tarief: vanaf 127,50 euro, Flex vanaf 155,50 euro. Wat zijn de voordelen per categorie?

 • Early Booker fare- Door lang van te voren te reserveren pak je vaak de meeste korting mee. De vertrektijd op de geboekte dag tegen een meerprijs wijzigen kan ook. Let op: omboeken is niet mogelijk.
 • Standaard tarief- Reis op ALLE beschikbare vertrektijden op dezelfde dag. Dit tarief kun je online boeken tot slechts 2 uur voor vertrek. Tip: Ticket Refund Service TRS genaamd. Voor 13 euro extra bij annulering geld terug.
 • Flextarief- Met een Flex-ticket kun je alle afvaarten nemen (tot 3 maanden na d egeboekte vertrekdatum). Reisdata en -tijd kunnen zonder extra kosten worden aangepast . Annuleringsmogelijkheid: onder bepaalde voorwaarden. Leuke plus: gratis koffie en thee.

Ervaringen veerboot

Reisachtig kiest voor een Scandlines combiticket Duitsland en Denemarken. Plus Denemarken en Zweden. Want? niet alleen efficiënt, snel maar ook nog eens lekker duurzaam. En waar voor je geld. Zeker als je in de auto met de hele familie plus hond reist is dit de voordeligste verbinding naar Scandinavië.

Met de boot naar Scandinavië

Bovendien zorgt de overtocht(en) voor een natuurlijke pauze in de reisroute. Zeker met kinderen kan deze pauze op de veerboot de reis naar Scandinavië behoorlijk breken. Ook op een wat mindere dag zit je in het restaurant met een biertje, of espresso aan boord gebakken. Fun fact: zodra de boot afvaart klinkt het door de speakers; ‘Alcohol wordt alleen in Deens grondgebied geserveerd’ In de praktijk betekent dit dat de bar omstreeks 25 minuten geopend is.

In vloek en een zucht is de eerste overtocht voorbij. Vanuit Rødby rijd je zo naar Helsingør voor de volgende Scandlines verbinding. Zodra de boot zijn hielen van de kade licht verdwijnt het vijftiende-eeuwse kasteel Kronborg -aka Elsinore uit Shakespeare’s Hamlet uit het zicht. Op het dek in de volle zon lijkt een vakantie in Zweden nog ver weg. Maar al na 20 minuten hebben wij onze bestemming bereikt. Onze conclusie:

‘Vakantie begint op de ferry’

Voordelen op een rijtje

 • Scandlines  flextickets: ideaal.
 • Reizen met combiticket Helsingør- Helsingborg hoeft niet op dezelfde dag.
 • Duurzamer reizen want Scandlines door hybride technologie steeds schoner.
 •  In de zomer ieder half uur vertrek op de route Puttgarden- Rødby.
 • Restaurants, winkels, zitruimtes, zonnedek.

Trein en boot naar Zweden

Hoe reis je met de trein naar Zweden? Neem vanuit NL de internationale trein naar Duitsland, stap over in Denemarken naar Malmö -via de Øresundbrug- of neem de trein naar Stockholm via Kopenhagen en the Bridge Reis je met de trein, of met de fiets, of ben je te voet? Dan kun je gebruik maken van passagiersschip ‘Sundbusserne’. Dit is een kleinschaliger alternatief voor grote veerboten.

Waarom is dit populair onder treinreizigers en voetgangers? In Helsingborg is de veerboot-haven verbonden met een ondergronds treinstation. Bijgenaamd ‘Knutpunkten’, oftewel ‘Knooppunt. Want, door de vele veerboot- en treinpassagiers is dit één van de drukste stations in Zweden. Daarbij is dit de voordeligste manier om naar Zweden te reizen met de trein en boot.

 • Sundbusserne vaart van Helsingborg in Zweden naar Helsingør in Denemarken en andersom. Deze reis duurt twintig minuten, vertrekt 1 maal per uur (tot 22.00 uur) en kost omstreeks 10 euro, kinderen de helft van de prijs. De fiets mag gratis mee, honden ook gratis vervoer.

 

Eiland Ven Zweden

Ven eiland

Hoe kom je van Helsingør naar Kopenhagen? De Sundbusserne vaart ook van Helsingør naar Kopenhagen. Deze bootreis langs de kust duurt ongeveer 70 minuten en is geschikt voor treinreizigers en voetgangers. Wil je vanuit Denemarken naar het Zweedse eiland Ven? Sundbusserne vaart tevens vanuit Helsingør naar Hven en andersom. Vanuit Kopenhagen naar eiland Hven (zie foto).

Meest gestelde vragen en antwoorden

 • Wat kost de Sontbrug? Toltarieven zijn afhankelijk van type voertuig: motor, auto, camper of auto en caravan. Ook de gekozen route, plus gekozen tarieven en seizoen zijn prijs bepalend. Motoren zijn het voordeligste uit. Reken voor een auto op 50 euro, camper omstreeks het dubbele.
 • Wat kost een combinatieticket Sontbrug en ferry: vanaf 100 euro.
 • Wat is het goedkoopste bootticket naar Zweden? Vroegboektickets zijn doorgaans het meest voordelig. Aanbiedingen zijn sporadisch.
 • Hoe lang duurt de boot Denemarken-Duitsland en andersom? En hoe vaak vaart de ferry? Scandlines vaart 60 maal per dag vanuit Puttgarden-Rødby. Deze oversteek duurt 45 minuten, overtocht Rostock-Gedser duurt langer: namelijk twee uur.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: