Design, kunst Zweden

16 tips in Zuid-Zweden: Scandinavisch design, kunst, glasblazers

16 tips Scandinavisch design, kunst glasblazers Zuid-Zweden, kunstmusea, interieurwinkels, in Småland. In dit artikel vertel ik je niet alleen waar je in Zweden terecht kunt voor Scandinavisch design, maar leg ik je ook alles uit over Zweedse ontwerpers.

SMÅLAND: MEKKA VAN DESIGN EN KUNST

Småland ademt glaskunst, kunstnijverheid, houten huizen en (houten) interieurs. Waar komt deze overvloedige meubelindustrie en glasproductie vandaan? Deze regio in het zuiden van Zweden bestaat voor 70% uit bossen en voor 9% uit meren. De ideale voedingsbodem: hout en zand (op basis van glas) zijn van nature aanwezig. Net als een natuurlijke aanwas van talent, meubelmakers, glasblazers en ambachtslieden.

Maar dankzij moderne technieken, grootschalige productie, ontwerpers en bedrijven als Ikea is de regio uitgegroeid tot de ‘Designregio van Zweden’. Bijna alle bekende meubels en IKEA items worden of werden in deze regio geproduceerd. Dus made in Smäland. Zorg dat je je Ikea-tas, of beter nog een verhuiswagen, meeneemt, want dat wordt hamsteren.

KONINKRIJK VAN KRISTAL

Met maar liefst 13 glasfabrieken, ateliers en glasblazers is het gebied tussen Växjö en Kalmar omgedoopt tot het “Koninkrijk van Kristal”. Dit deel van Småland dankt zijn roem aan Zweeds glas of glaskunst. Elke glasblazerij, glasfabriek of glaskunstenaar heeft zijn eigen specialiteit en technieken. Zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Småland. Leuk weetje: glas wordt gemaakt van zand. Dit werd vroeger uit de meren in de omgeving gehaald. Tegenwoordig wordt het zand voor glas uit Nederland aangevoerd.

Kosta Boda

Kosta Boda

KOSTA BODA: GLASKUNST

In Kosta vind je de oudste en beroemdste glasblazerij van Zweden: Kosta Boda (sinds 1742). Een geweldig industrieel complex met een glasfabriek, designhotel, werkplaats, studio, restaurant en interieurwinkel met een Kosta Boda outlet. Neem dus zeker een kijkje in de winkel, want hier kun je zeker goed scoren voor echte kristallen glazen en meer Zweeds glasdesign.

In de ban van glaswerk? Bekijk de ontwerpen van Olle Brozén, Anna Ehrner, Kjell Engman, Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien, Ludvig Lofgren, Asa Jungnelius, Göran Wärff in de Van Kosta Boda studio. Dit is vooral de plek om glaskunstenaars voor hete vuren te zien staan. Dit heeft iets van een BBQ-achtige koelte. Zelfs voor degenen die niets met glas hebben, is de productie van glas spectaculair. Leuk weetje: de opleiding tot glasblazer duurt 3 jaar. De jongste meester-glasblazer in Kosta Boda is 25 jaar oud.

Magma Art Glass: onontdekte parel

Nabij Kosta in Transjö ligt Magma Art Glass. Dit mag dan wel één van de kleinste glasstudio’s van het Koninkrijk van Kristal zijn, maar is echt een hidden gem. Met Magma Art Glass hebben Dan Clausen en Lars Skulberg onlangs hun droom waargemaakt. Enkele jaren geleden kochten zij het idyllisch gelegen atelier en winkel: naast Lyckebyån, op slechts enkele minuten van Kosta.

Magma Art Glass

Lars Magma Art Glass

Lars komt uit Noorwegen en zit al 18 jaar in het vak. Zijn grote voorbeeld? Ritzman en Sven- Ake- Carlsson. Fantasierijke en experimentele, maar zeker ook technische glaskunst kenmerken dit glasduo. Ook als je niet dol bent op kunst is Magma Art Glass een bijzondere plek om even te kijken. Bekijk vooraf wel even de openingstijden, of bel Lars van te voren even.

Glasriket: bijzonder Museum

Wat is het? De Glasfabriek/ Glasriket is een interactief glasmuseum in het hart van het Koninkrijk van Kristal in Zuid-Zweden. Naast kunstmuseum is dit ook kenniscentrum en een broedplaats voor internationale kunstenaars, ontwerpers. Hier wordt dus ook echt gewerkt. Bezoekers kunnen in sommige ateliers of workshopruimte vanaf de zijlijn een kijkje nemen.

Het beste bewaarde geheim van dit glasmuseum? Dat is het glasdepot. Onder het museum bevindt namelijk een soort glasbibliotheek. Maar liefst 50.000 bijzondere glazen, objecten van glas gemaakt door 50+ kunstenaars uit de 18e eeuw tot nu zijn hier te vinden. Dit is dan ook meteen Europa’s grootste collectie van glas. De objecten zijn in de loop der tijd verzameld uit omliggende en Scandinavische glasfabrieken. Reisachtige Laura nam een kijkje. Doorgaans is het depot alleen op verzoek toegankelijk. Zeker voor de echte designliefhebber en conaiseur is dit een must visit.

Glass Museum Sweden

Glasbibliotheek

Waar design in Zweden shoppen?

  • IKEA Älmhult- Een bijzondere collectie van unieke items. Deze museumshop is te vinden in het IKEA-museum.
  • Bo Rydéns in Gnosjö– Designer lampen, maar dan in de uitverkoop. Dus het beste van beide. Denk aan samples, en showroom lampen. Nadeel de winkel is alleen op bepaalde data open.
  • Norrgavel in Lammhult: simply de basics maar dan echt mooi, maar niet goedkoop. Gelukkig is er ook een outlet.
  • Lotta’s Trädgård in Lammhult: Deze conceptstore combineert Scandinavisch design met natuur. Je kunt er prachtige interieur items vinden, evenals planten en tuindecoratie.
  • Design House Stockholm in Växjö- Scandinavische interieurstukken: van meubels tot verlichting en decoratie. Te vinden in het centrum van Växjö.
  • Hemslöjden in Eksjö- Hier vind je unieke, met de hand gemaakte items zoals textiel, keramiek en houtsnijwerk.
  • Paradisverstaden: zie boven.

Duurste IKEA meubel ter wereld

S’werelds duurste IKEA stoel is met een prijskaartje van 150.000-euro allesbehalve een koopje. Dit collectors item is (samen met 499 andere topstukken) onderdeel van expositie ‘Johan’s Chairs’ in Huseby Bruk. Het leuke is dat de expo niet alleen is gemaakt om naar te kijken, maar ook om uit te proberen. Dus ga er maar eens lekker voor zitten in landgoed Huseby Bruk. Met zijn schitterende tuinen, watermolen, ijzerfabriek en exposities is dit landgoed/ museumcomplex nabij Växjö een niet te missen trekpleister.

Ondernemer en verzamelaar Johan Sjöbergen heeft de Cavelli stoel van Bengt Ruda uit 1959 op een veiling gekocht voor een fikse prijs. De verkoper heeft het meubelstuk in de jaren 80 in een vintage winkel voor een prikkie van 75 Zweedse kronen gescoord. Het futuristische ontwerp was destijds geen hit, waardoor slechts 5 exemplaren zijn geproduceerd.  Meer over IKEA? Bezoek het IKEA museum en hotel in Älmhult.

Ikea Museum Småland

Ikea museum

Bruno Mathsson Centre

Matthson’s meubelstukken zijn te bewonderen in het Mathsson Centre in het Zuid-Zweedse Värnamo. Wanneer geopend: werkdagen in de middaguren (raadpleeg de officiële website voor exacte tijden, niet open in het weekend. Rondleiding op aanvraag. Gratis entree: rondleiding tegen meerprijs.

Wie is Bruno Mathsson? In de jaren 60 maakte deze designer furore met functionele en comfortabele meubels. Voor die tijd werd deze Zweedse ontwerper gezien als onconventionele gezondheidsfreak. Zo was hij vegetarisch, deed aan fitness en sliep vaak buiten in een zelfgemaakt bed.

In eerste instantie bleef het gewenste succes van dit veelzijdige multitalent uit. Als visionair was hij zijn tijd vooruit. Bruno had oog voor design, innovatie en duurzaamheid. Nog voordat energie een heet hangijzer werd, ontwikkelde hij dubbelglas, vloerverwarming en werkte met gelaagd hout.

Bruno Mathsson

Zijn villa (het huidige design centrum) met grote raampartijen van glas, vloerverwarming, metalen kozijnen zijn hiervan het levendige bewijs. Net als veel Smålanders was de designer een ‘Zeeuws meisje’. Restmateriaal verwerkte hij tot kunst. Het Bruno Mathsson Design Centre is een showcase van klassiekers als Evan, Pernilla chair, Maria klaptafel.

Ondanks al deze topcreaties werd het huis nooit een thuis. Samen met zijn vrouw Karin woonde het stel eigenlijk in een pension even verderop. De villa biedt een kijkje in het leven en werk van dit fascinerende stel.

Bruno Mathsson design centre

 

Vandalorum Kunstmuseum

Waar ligt het Vandalorum museum? In Värnamo regio Jonkopings Lan Smäland. Dit museum voor moderne kunst, en design van vandaag is mooi van binnen en buiten. Want onlangs heeft onze eigen Hollandse tuinarchitect Piet Ouddolf een prachtige voortuin aangelegd. Het museumcomplex van architect Renzo Piano bestaat uit plat gezegd 4 rode houten schuren. Het interieur van de IJslandse architect Sigurdur Gustafsson in samenwerking met Vandalorum’s Sven Lundh is tof. Veel glas, licht en ruimte in stijlvolle kleuren maken het Vandalorium tot een waar feestje.

Wat is er in het Vandalorum te zien? Wisselende tentoonstellingen van ontwerpers en kunstenaars: zowel Zweeds als internationaal. Ook is er een vaste collectie met meubels van Mats Theselius, Bruno Mathsson, Hans J. Wegner, en Jonas Bohlin en meer. Tip: het bijbehorende restaurant Syltan met lokale gerechten is zeer de moeite waard. Zeker voor een pitstop tussen Malmö en Stockholm. Handig: gratis entree. Ook de bijbehorende shop heeft erg mooie woonasseccoires tegen redelijke prijzen.

Öland: Paradisverkstaden en kunstmuseum

Öland, the second largest Swedish island, is a hotbed of creativity and art. Love Scandinavian design? Then you shouldn’t miss this hotspot with café! Paradisverkstaden: ceramics, crockery, table linen, home accessories. This is Sinkel’s Swedish store: but hip and happening. The cafe and tea garden with sea views. With delicious cake, lunch, so you can spend hours here. This is the lifestyle paradise of Eva and Olof Paradis. The couple met at an art school and started Paradisverkstaden 50 years ago.

VIDA Museum & Art Gallery

South of the town of Borgholm on Öland you will find the VIDA Museum & Art Gallery, an art museum with two museum halls and four galleries. Swedish, Norwegian contemporary art, photography, painting, video, sculpture, design, fashion, and more. With changing exhibitions, there is always something to see here. The architecture with enormous windows is especially beautiful. So if you’re in the area? Be sure to take a moment. Entrance prices and opening hours? View the website.Vida museum Oland

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: