Design, kunst Zweden

16 tips in Zuid-Zweden: Scandinavisch design, kunst, glasblazers

16 tips Scandinavisch design, glasblaaskunst in Zuid-Zweden, kunstmusea, interieurwinkels, in Småland. In dit artikel vertel ik niet alleen waar je in Zweden moet zijn voor Scandinavisch design, maar leg ik je ook alles uit over Zweedse ontwerpers…

SMÅLAND KUNSTWALHALLA

Småland ademt glaskunst, ambachten, houten huizen en (houten) interieurs. Waar komt deze overvloedige meubelindustrie en glasproductie vandaan? Deze regio in het zuiden van Zweden bestaat voor 70% uit bossen en 9% uit meren. De ideale voedingsbodem: hout en zand (voor glas) zijn al vele jaren natuurlijk aanwezig. Net als een natuurlijke groei van talent, meubelmakers, glasblazers en ambachtslieden.

Dankzij moderne technieken, grootschalige productie, ontwerpers en bedrijven zoals Ikea, ontwikkelde de regio zich in de jaren zestig tot de ‘Designregio van Zweden’. Bijna alle bekende meubels en IKEA-artikelen worden of werden in deze regio geproduceerd. Dus gemaakt in Småland. Zorg ervoor dat je je IKEA-tas, of nog beter een verhuiswagen, meeneemt, want je moet flink inslaan.

KONINKRIJK VAN KRISTAL

Met maar liefst 13 glasfabrieken, studio’s en glasblazers is het gebied tussen Växjö en Kalmar omgedoopt tot het Koninkrijk van Kristal. Dit deel van Småland dankt zijn faam aan Zweeds glas of glaskunst. Elke glasblazer, glasfabriek of glaskunstenaar heeft zijn eigen specialiteit en technieken. Zeker een bezoek waard tijdens je vakantie in Småland. Leuk feitje: glas wordt gemaakt van zand. Dit werd vroeger uit de meren in de omgeving gehaald. Tegenwoordig wordt het zand uit Nederland gehaald.

Kosta Boda

Kosta Boda

KOSTA BODA: GLASS ART

In Kosta vind je de oudste en meest beroemde glasfabriek van Zweden: Kosta Boda (sinds 1742). Een indrukwekkend industrieel complex. Bestaande uit een fabriek, designhotel, studio/atelier, restaurant en interieurwinkel met Kosta Boda outlet. Hou je van glaskunst? Bekijk de ontwerpen van Olle Brozén, Anna Ehrner, Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien, Ludvig Lofgren, Asa Jungnelius in de Kosta Boda studio.

Het atelier is vooral de plek om glaskunstenaars voor hete vuren te zien staan. Dit heeft iets van een BBQ-achtige stoerheid. Zelfs voor wie niets met glas heeft, is deze techniek spectaculair. Leuk feitje: de opleiding tot glasblazer duurt 3 jaar. De jongste meester-glasblazer in Kosta Boda is 25 jaar oud.

MAGMA ART GLASS: ONTDEKTE PAREL

Magma Art Glass bevindt zich vlakbij Kosta in Transjö. Dit is misschien wel een van de kleinste glasstudio’s in het Koninkrijk van Kristal, maar het is echt een verborgen parel. Dan Clausen en Lars Skulberg hebben onlangs hun droom waargemaakt met Magma Art Glass. Een paar jaar geleden kochten ze de idyllisch gelegen studio en winkel: naast Lyckebyån, op slechts een paar minuten van Kosta.

Magma Art Glass

Lars Magma Art Glass

Lars komt uit Noorwegen en zit al 18 jaar in het vak. Zijn grote voorbeeld? Ritzman en Sven- Ake- Carlsson. Fantasierijke en experimentele, maar zeker ook technische glaskunst kenmerken dit glasduo. Ook voor wie niet dol is, op kunst is Magma Art Glass een bijzondere plek om een kijkje te nemen. Bekijk vooraf wel even de openingstijden, of bel Lars van te voren even.

Glasriket: bijzonder Museum

Wat is het? De Glasfabriek/ Glasriket is een interactief glasmuseum in het hart van het Koninkrijk van Kristal in Zuid-Zweden. Naast kunstmuseum is dit ook kenniscentrum en broedplaats voor internationale kunstenaars, ontwerpers.  Bezoekers kunnen in sommige ateliers de kunstenaars aan het werk zien.

Het beste bewaarde geheim van dit glasmuseum? Dat is het glasdepot. Onder het museum bevindt namelijk een soort glasbibliotheek. Maar liefst 50.000 bijzondere glazen, objecten van glas gemaakt door 50+ kunstenaars uit de 18e eeuw tot nu zijn hier te vinden. Dit is dan ook meteen Europa’s grootste glascollectie.

De objecten zijn in de loop der tijd verzameld uit omliggende en Scandinavische glasfabrieken. Reisachtige Laura nam een kijkje. Doorgaans is het depot alleen op verzoek toegankelijk. Zeker voor de echte designliefhebber is dit een must visit.

Glass Museum Sweden

Glasbibliotheek

Waar design in Zweden shoppen?

  • IKEA Älmhult-  unieke items en klassiekers van de woongigant. Deze museumshop is te vinden in het IKEA-museum.
  • By Rydéns in Gnosjö– Designer lampen, maar dan in de uitverkoop. Dus het beste van beide. Denk aan samples, en showroom lampen. Nadeel: de winkel is niet altijd open, dus check de openingstijden op de site.
  • Norrgavel in Lammhult: simply de beste basics, maar niet goedkoop. Gelukkig is er ook een outlet.
  • Lotta’s Trädgård in Lammhult: Deze conceptstore combineert Scandinavisch design met natuur. Je kunt er prachtige interieur items vinden, evenals planten en tuindecoratie.
  • Design House Stockholm in Växjö- Scandinavische interieurstukken: van meubels tot verlichting en decoratie. Te vinden in het centrum van Växjö.
  • Hemslöjden in Eksjö- Hier vind je unieke, met de hand gemaakte items zoals textiel, keramiek en houtsnijwerk.
  • Paradisverstaden: zie boven.

Duurste IKEA meubel ter wereld

Met een prijskaartje van 150.000 euro is ’s werelds duurste IKEA meubel allesbehalve een koopje. Dit collectors item maakt (samen met 499 andere topstukken) deel uit van de expositie ‘Johan’s Chairs’ in Huseby Bruk. Ondernemer en verzamelaar Johan Sjöbergen kocht de Cavelli chair (Bengt Ruda 1959) voor een fiks bedrag. De verkoper heeft de stoel in de jaren 80 voor 75 Zweedse kronen in een vintage winkel gescoord. Een prikkie.

Het futuristische ontwerp was destijds geen hit, waardoor slechts 5 exemplaren zijn geproduceerd. Het leuke is dat de expo niet alleen is gemaakt om naar te kijken, maar ook om uit te proberen. Dus ga er maar eens lekker voor zitten in landgoed Huseby Bruk. Met zijn schitterende tuinen, watermolen, ijzerfabriek en exposities is dit landgoed/ museumcomplex nabij Växjö een niet te missen trekpleister.

Meer IKEA? Bezoek het IKEA museum en hotel in Älmhult.

Ikea Museum Småland

Ikea museum

Bruno Mathsson Centre

Mathson’s meubelstukken zijn te bewonderen in het Mathsson Centre in het Zuid-Zweedse Värnamo. Wanneer geopend: werkdagen in de middaguren (raadpleeg de officiële website voor exacte tijden, niet open in het weekend. Rondleiding op aanvraag. Gratis entree museum.

Wie is Bruno Mathsson? In de jaren 60 maakte deze designer furore met functionele en comfortabele meubels. Voor die tijd werd deze Zweedse ontwerper gezien als onconventionele gezondheidsfreak. Zo was hij vegetarisch, deed aan fitness en sliep vaak buiten in een zelfgemaakt bed.

In eerste instantie bleef het gewenste succes van dit veelzijdige multitalent uit. Als visionair was hij zijn tijd vooruit. Bruno had oog voor design, innovatie en duurzaamheid. Nog voordat energie een heet hangijzer werd, ontwikkelde hij dubbelglas, vloerverwarming en werkte met gelaagd hout.

Bruno Mathsson

Zijn villa (het huidige design centrum) met grote raampartijen van glas, vloerverwarming, metalen kozijnen zijn hiervan het levendige bewijs. Net als veel Smålanders, was de designer een ‘Zeeuws meisje’. Restmateriaal verwerkte hij tot kunst. Het Bruno Mathsson Design Centre is een showcase van klassiekers als Evan, Pernilla chair, Maria klaptafel.

Ondanks al deze topcreaties werd het huis nooit een thuis. Samen met zijn vrouw Karin woonde het stel eigenlijk in een pension even verderop. De villa biedt een kijkje in het leven en werk van dit fascinerende stel.

Bruno Mathsson design centre

 

Vandalorum Kunstmuseum

Waar ligt het Vandalorum museum? In Värnamo regio Jonkopings Lan Smäland. Dit museum voor moderne kunst, en design van vandaag is mooi van binnen en buiten. Want onlangs heeft onze eigen Hollandse tuinarchitect Piet Oudolf een kleurrijke voortuin aangelegd. Het museumcomplex van architect Renzo Piano bestaat uit -plat gezegd- 4 rode houten schuren.

Het interieur van de IJslandse architect Sigurdur Gustafsson in samenwerking met Vandalorum’s Sven Lundh is tof. Veel glas, licht en ruimte in stijlvolle kleuren maken Vandalorum tot een waar feestje. Wat is er in het Vandalorum te zien? Wisselende tentoonstellingen van ontwerpers en kunstenaars: zowel Zweeds als internationaal.

Er is ook een permanente collectie met meubels van Mats Theselius, Bruno Mathsson, Hans J. Wegner, en Jonas Bohlin en meer. Tip: het bijbehorende restaurant Syltan met lokale gerechten is zeker een bezoek waard. Vooral voor een tussenstop tussen Malmö en Stockholm. De museumwinkel heeft verrassend mooie woonaccessoires tegen redelijke prijzen.Vandalorum Zweden

ÖLAND: KUNSTmuseum en design

Öland het op een na grootste Zweedse eiland, is een broeinest van creativiteit en kunst. Houd je van Scandinavisch design? Paradisverkstaden! Dit is de Zweedse Winkel van Sinkel: maar dan hip. Je kunt er ook lunchen in het café of de theetuin met uitzicht op zee. Dit lifestyle-paradijs werd opgezet door Eva en Olof Paradis. Het paar ontmoette elkaar op een kunstacademie en zijn daarna Paradisverkstaden gestart. Met handgemaakte keramiek, serviesgoed, tafellinnen en woonaccessoires.

VIDA MUSEUM & KUNSTGALERIJ

Ten zuiden van de stad Borgholm op Öland vind je het VIDA Museum & Kunstgalerij. Een kunstmuseum met twee museumzalen en vier galerijen. Zweeds, met wisselende tentoonstellingen: Noorse hedendaagse kunst, fotografie, schilderkunst, video, beeldhouwkunst, design, mode en meer. De architectuur met enorme ramen is gaaf. Dus als je in de buurt bent? Neem een kijkje. Toegangsprijzen en openingstijden? Bekijk de website

Vida museum Oland

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: