Waarheen Denemarken met kinderen

Waarheen met kinderen in Denemarken? 9 mooiste plekken, tips

Waarheen met kinderen in Denemarken? de mooiste plekken, leukste activiteiten, natuur, en bezienswaardigheden heb ik alvast voor je op een rijtje gezet in 9 tips Denemarken voor de hele familie.

 Møns Klint

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Kopenhagen op eiland Seeland ligt het prachtige eiland Møn. Met zijn groene glooiende heuvels is Møns geheel Teletubby-waardig. Ideaal voor een uitstapje, of vakantie met kinderen in Denemarken. De grootste attractie op het eiland zijn de kliffen. Gigantische krijtrotsen duiken -uit het niets- op uit ijsblauw water. Møns Klint is een prachtige en dramatische UNESCO Werelderfgoed bestemming.

Vanaf de top van de klif -maar liefst 141 meter hoog- kijk je uit over de Øresund, Zweden en de Øresundbrug. Møns Klint bestaat uit kalk en kalksteen en is 65 miljoen jaar geleden gevormd. Het onderste deel van de klif bestaat uit krijt. Pip: “Hoeveel krijtjes zullen dit wel niet zijn?’ Het bovenste gedeelte bestaat uit kalksteen met gemarkeerde golvende ribbels van Flint (vuursteen).

De toppen van de krijtrotsen Møns Klint zijn groen. In dit bos barst het dan ook van de unieke boomsoorten. Wandel (ongeveer 30 minuten) via de trap met 450 treden naar het kiezelstrand. Kinderen genieten van het hossen door de bossen, springen plus klimmen op de trappen. Tussen het klauteren door geniet je van het uitzicht op de kliffen die sinds 2014 op de UNESCO lijst staan.

Het strand van Møns Klint is bezaaid met grijze kiezels. Bijzondere fossielen hebben wij niet gevonden, maar wellicht heb jij meer geluk. Wij bezochten de krijtrotsen op een donkere dag, het water kleurt dan net zo grijs als de lucht. Zelfs bij minder mooi weer is dit een schitterende plek. Let op: in de winter en het voorjaar vallen er veel brokstukken naar beneden. Geen ideaal seizoen voor een wandeling langs het strand. Let dus op als je deze plek met kids bezoekt

Overigens is het eiland Møn een aanrader om te verblijven. Je kunt er fietsen, wandelen en op de mooiste plekken kamperen. Er is ook een  GeoCenter Møns Klint, waar kinderen van alles te weten komen over de kliffen en het dinosaurus tijdperk. Dit is echter minder geschikt voor jonge Kids. Tip: een bezoekje aan Liselund is ook een aanrader. Liselund is een romantisch slot met tuin, vlakbij de krijtrotsen. Het slot is in de 17e eeuw gebouwd opzichter Antoin Bose de la Calmette. De tuinen zijn vernoemd naar zijn vrouw Lise.Kliffen Møns Klint

De kliffen van Røsnaes

Het meest westelijke punt van Seeland is Schiereiland Røsnæs is het meest westelijke puntje van schiereiland Rosnaes. Dit gebied kenmerkt zich door een heuvelachtig, ruig landschap met kliffen. De kliffen bieden een topuitzicht over zee. Je kunt hier dan ook prachtig wandelen. Parkeer de auto op het niet te missen parkeerterrein. Dit is tevens het vertrekpunt van tal van gemarkeerde wandelingen en fietsroutes.

Wij lopen richting de vuurtoren. Dat kan o.a. via de zwarte of gele wandelroute, maar natuurlijk kun je ook je eigen route uitstippelen. Op deze landtong zul je niet direct verdwalen. Je hebt hier zelfs geen kompas nodig, met aan beide kanten zee is het water een prima plek en oriëntatiepunt.

Loop in ongeveer 6-8 km naar de vuurtoren. Als je een ideale filmlocatie zou moeten aanwijzen dan is dit de place to be. In de zomer zijn de kliffen van Røsnaes ook een geliefde bestemming het meeste aantal zonuren van Seeland; en wordt daarom gezien als de Costa van Denemarken. Al hebben wij daar tijdens ons bezoek weinig van gemerkt. Maar een magnifiek natuurgebied met aan weerszijde van het schiereiland zee en nog eens zee is het zeker.

In het hoogseizoen is de vuurtoren geopend en dus grijpen wij onze kans en genieten van het mind blowing uitzicht en koele wind. Op vakantie in Denemarken met jonge kinderen? Voor kinderen onder de 4 jaar is de vuurtoren beklimmen niet het beste idee. De trapjes zijn smal en boven is er geen ontsnappen aan de wind. Onderaan de vuurtoren is een klein koffietentje met koffie en ijs. Dus een beter alternatief.

Den Blå Planet Aquarium

Vanuit Kopenhagen rijd je in ongeveer 20 minuten naar den Blå Planet in Kastrup. Dit is het gebied rondom het vliegveld van Kopenhagen. Alleen al de architectuur van aquarium Den Blå Planet (geïnspireerd op een draaikolk) is spectaculair. Bij het zien van het immense zilverkleurige space- achtige gebouw roept Juup enthousiast: “Kijk mama, een aangespoelde walvis”. Eenmaal binnen in aquarium de Blauwe Planeet is het met 20.000 vissen helemaal feest.

Deze gigantische vissenkom is opgedeeld in drie verschillende thema’s: de tropische oceaan, de noordelijke zeeën en de grote oceaan. Bezoek de olijke papegaaiduikers of ga eens lekker zitten voor de training van de onweerstaanbaar schattige otters MOJO en Agnes (afdeling de Noordelijke zee).

Stap letterlijk en figuurlijk in een tropisch regenwoud en ontdek de mooiste tropische vissen, kijk je ogen uit in het enorme ‘vissentheater’ waarin tropische vissen de show stelen, of loop de transparante tunnel in en zie de vissen zo aan je voorbij zwemmen. In de Blue Planet Denemarken vergapen jong en oud zich aan bijzondere wezens uit de oceaan. Kinderen kijken hier niet alleen met hun ogen, maar kunnen bij binnenkomst zelf schelpen in het water voelen, of interactief het zeeleven in Denemarken beleven.De mobiele app staat veel informatie en toelichting. Als uitsmijter kun je ook nog eens je eigen vis via de app maken en in Den Blå Planet vrijlaten.

Moe of toe aan een drankje? Plof neer op het terras of in het café en pak een heerlijk broodje mee. Na een korte pitstop in het café willen Juup en Pip nogmaals even met de handen in de waterbak. Pip: “Zo’n voelwaterbak zou ik thuis ook wel willen hebben”. Tip:Bestel vooraf online kaarten via smartphone en voorkom ellenlange rijen. Op de website is de actuele wachttijd vooraf te bekijken.  In de vakanties, weekenden, op regenachtige dagen is de wachttijd een half uur langer.Aquarium Denemarken

Jægerborg Dyrehave

Op zoek naar natuur rondom Kopenhagen? Ga naar Jaegerborg Durehaven in Klampenborg. Dit landgoed beslaat 1100 hectare met als kroonjuweel het slot Ermitage. Het slot is biedt een fenomenaal uitzicht op zee. Het park staat vol met prachtige oude eiken en andere bomen. Naast zoveel groen is het hier om de herten te doen.

Van Bambi tot witte herten, zwarte herten en mega herten. Er loopt hier van alles rond in dit hertenrijk; maar liefst 2100 stuks om precies te zijn. En het mooie is: af en toe kun je recht in de ogen van deze mooie bruine reeën kijken. Onlangs is dit park toegevoegd aan de UNESCO lijst. Zeker met het gezin is dit een hoogtepunt in Denemarken, om de hoek van Koepnhagen.

Jaegersborg Dyrehaven (Klamenborg) is in meerdere opzichten uniek. Zeg nou zelf? Ooit een landgoed, natuurpark gezien grenzend aan een pretpark met zoveel dieren. Wij maken een wandeling van 9,5 km. Fietsen kan hier ook prima en er zijn enkele restaurants te vinden. Onze lunch bestond uit Smørrebrød met uitzicht op de achtbaan in 1 van de restaurantjes in Bakken.Klampenburg Denemarken

Themapark Bakken Denemarken

Ook het ouderwets gezellige pretpark Bakken ligt pal aan Jeagersborg Dyrehaven. Overigens is dit ’s werelds eerste en oudste pretpark. Na Legoland en Tivoli is dit het best bezochte themapark van Kopenhagen. Wat kun je verwachten van amusementspark Bakken? Dit is een soort grote kermis en lijkt een beetje op Tivoli, maar de opzet is minder mooi. Entree is gratis de attracties niet. Een Humor kort met 44 kaartjes kost omstreeks 10 euro p.p. Dit park is lollig voor enkele uren kermisvermaak.

Praktische informatie- Rondom Jaegersborg zijn enkele parkeerplaatsen te vinden. Parkeren (300 DKK) kan ook op het giga parkeerterrein bij Bakken. Twee vliegen in een klap. Klampenborg is ook prima bereikbaar met de trein. Is het een mooie zonnige dag? Loop vanuit Jagershaven door naar  Bellevue beach. Dit is Kopenhagen’s favoriete strand om te chillen en gezien te worden.

Louisiana Museum bij Kopenhagen

Wellicht is Louisiana het leukste museum in Denemarken met kinderen. Want dit kunstmuseum is niet alleen mooi, en leuk voor volwassenen, maar heeft ook een riante ‘doe het zelf afdeling’ voor kinderen. Waar komt de naam Louisiana vandaan? We zitten immers niet in de USA, maar in Denemarken! De eigenaar van de oorspronkelijke villa is drie keer hertrouwd met drie verschillende dames met dezelfde naam: Louise.

De architectuur is open, licht en staat in direct contact met de natuur. Vanuit binnen kun je praktisch in het hele gebouw naar buiten de beeldentuin in kijken. Bovendien heb je op veel plekken een schitterend zeezicht. Sowieso is Louisiana museum of modern art een plek om niet alleen binnen, maar ook buiten te zijn.

Kinderen rennen de heuvels in de tuin op en af, of roetsjen van de glijbaan. Je kunt heerlijk buiten picknicken of iets drinken op het terras. Binnen blijven Kids ook lekker actief bezig. In Louisiana draait het niet alleen om kijken, maar vooral om doen. Op de grote Kids ‘art department’ kunnen kids zelf voor kunstenaar spelen. Kinderen gaan hier als echte Picasso’s de deur uit.

Ook volwassenen voelen zich hier helemaal thuis en knutselen vrolijk mee. Als het aan onze kabouters had gelegen, waren ze hier de hele dag gebleven. In Louisiana zijn permanente en wisselende collecties te bewonderen. Onze kids mochten als eerste kiezen en dus maakten wij ‘een reis door Afrika.’

De expositie over (sub Sahara) Afrika valt ook bij kinderen behoorlijk in de smaak. Aan de hand van video art, fotografie, beeldende kunst en architectuur krijgen bezoekers een kijkje in het dagelijkse leven in Afrika. Zo kun je ook onder een enorme ‘kunst baoboom’ (een nagemaakte baoboom van hout) zitten en je even helemaal in in Afrika wanen.

Onze jongste spruit was vooral gecharmeerd van Giacometti (vaste collectie). ‘Moet je kijken, wat een grote kleimannetjes hier staan”. Ook Pop Art blijkt voor jonge Kids om te gieren dochter Pip: ‘Ha een colablikje in een museum. Erg leuk om te zien dat jong en oud kunst op verschillende manieren beleven. Het fijne van museum Louisiana is dat kunst hier tot leven komt. Tip: Neem na afloop een drankje en gebakje bij  Mosters kaffeebar naast het museum.

Hoe kom je vanuit Kopenhagen bij museum Louisiana?

Koop bij de 7/11 een treinkaartje plus entreeticket voor het museum. Loop in 10 minuten vanaf het station naar het museum (volg de borden). Let op: er zijn parkeerplaatsen, maar op drukke dagen is de capaciteit te beperkt. Parkeer in dat geval bij het station.

Museum Louisiana Kopenhagen kinderen

Spelen in Legeplads

Niet te missen activiteit met kinderen in Denemarken? De Legeplads! Oftewel natuurspeeltuin: vergelijkbaar met de klimbossen/ Oerr speelplekken van Staatsbosbeheer in Nederland. In Denemarken is het een feestje van natuurlijke speeltuinen. En nog gratis toegankelijk ook! Leuk voor kinderen en volwassenen. Want bij de bijbehorende picknickplaatsen is het goed toeven in een schitterende omgeving. Zoals het woord natuurspeeltuin doet vermoeden zijn deze speelplaatsen te vinden in de mooiste bossen, natuurgebieden van Denemarken.

De Legepladsen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals keien, boomstammen, klimtouwen en beelden/objecten van hout. Goed voor de fantasie en motoriek Wij bezoeken Legeplads ‘Eghjorten’ in bos Gribskov nabij de stad Hillerød, Kopenhagen. Midden in de bossen kun je eindeloos spelen en picknicken.

Zeker met kleine kinderen is dit een aanrader. Overigens zijn we niet de enige bezoekers. Voor veel gezinnen uit Kopenhagen is dit een geliefde hangout. Kinderen rennen, klimmen en klauteren. Hier en daar brandt een kampvuurtje, of bbq. Picknickmanden klappen open en dicht. De Denen maken er met de hele familie een mooi uitstapje van. Legeplads Denemarken

Strand Denemarken met kinderen

Denemarken barst van de leuke plekken. Of je nu van ruige bossen houdt, of liever een dagje naar zee gaat. Met 174 mooie stranden, raak je hier niet snel uitgekeken. Mijn artikel mooiste stranden Denemarken met kinderen biedt tal van inspiratie.

Dagje naar Zweden

Vanuit Kopenhagen zoef je met de auto over the Bridge vanuit Helsingør Denemarken naar Helsingborg in Zweden. Een leuk stadje met gelijknamig kasteel, haven en gezellig centrum. Zweden is vanuit Denemarken en andersom ook met de ferry bereikbaar. Dan maak je er met z’n allen gezellig een boottochtje naar Zweden van. Met de trein naar Helsingborg kan ook. Dit is een leuk uitstapje en vanuit Zweden ben je zo weer terug naar je vakantiehuis.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: