Kopenhagen met kinderen

Kopenhagen met kinderen 13 bijzondere bezienswaardigheden

Kopenhagen met kinderen tijdens een vakantie in Denemarken? Zeker doen, want deze sfeervolle stad is bezaaid met bezienswaardigheden, attracties, musea, parken. Maak een stadswandeling langs de meermin en het kleurrijke Nyhavn, en hipe wijken. Vermaak je gek in Tivoli attractiepark, ga naar de foodmarkt op ‘Papiereiland’, wees kroongetuige bij de wisseling van de wacht en vergaap je aan de kroonjuwelen in slot Rosenburg. Kortom: met deze 13 tips Kopenhagen met kids maak je er met z’n allen een toptijd van.

Waar ligt Kopenhagen ook al weer?

Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Zeeland, Seeland (Sjælland), op het eiland Amager. De stad ligt aan de zeestraat de Sont (Øresund). Aan de andere kant van de Sont ligt het Zweedse Malmö. De stad is in de middeleeuwen bekroond tot hoofdstad van Denemarken. De naam Kopenhagen (Købmandshavn), betekent ‘Koopmanshaven’. In de gouden eeuw maakte de stad zijn naam als handel- en havenstad helemaal waar. Naast parlementszetel plus residentie is Kopenhagen tegenwoordig het culturele en economische hart van Denemarken.

 

Stadswandeling Kopenhagen

De beste manier om de stad te verkennen? Start net als wij je ’tour de touristique te voet’. Begin deze stadswandeling langs highlights in Nyhavn: ooit de belangrijkste toegangspoort tot de zee. Dus hart van handel en visserij, tjokvol gezellige kroegen, winkelpanden uit vervolgen tijden. Nuchter bekeken is Nyhavn niet meer dan één gracht met aan weerszijde gekleurde pakhuizen.

Zegge het equivalent van Willemstad in Curaçao. Nyhavn oogt kleurrijk en gezellig, en ook onze kinderen vinden de haven met tal van toeristen uit alle windstreken een leuke bezienswaardigheid. Tip: Op nummer 67 heeft sprookjes schrijver hans Christian Andersen maar liefst 15 jaar gewoond. Dus neem even een kijkje als je aan zijn voormalige huis voorbij loopt.Nyhavn Kopenhagen

Frederikskirken

Vervolg vanuit Nyhavn je weg langs het water, via Frederiks district naar de marble church: Frederikskirken. Een mooi staaltje Rococo architectuur. Dit is Denemarken’s grootste koepelkerk of in ieder geval de kerk met de grootste koepel. Deze dome ligt op een steenworp afstand van Amalienborg: het winterpaleis van de koninklijke familie.

Dit complex bestaat uit 4 dezelfde symmetrische paleizen in rococo stijl rondom een plein. Het paleis wordt door wachters ‘bewaakt’. ‘Wisselingen van de wacht’ zijn hier regelmatig te zien en zeker voor kinderen is dit een geinig intermezzo.

Zeemeermin Kopenhagen

Vanuit Frederiks district loop je met de hele familie in ongeveer 15 minuten door naar de bekendste dame van Denemarken. Deze vrouw van brons is gemaakt naar het beroemde sprookje van Andersen: De kleine zeemeermin van Kopenhagen is gemaakt door kunstenaar Erikson.

Grappig genoeg heeft zijn vrouw model ooit voor het beeldje gestaan. De zeemeermin van Kopenhagen ligt er in het water sprookjesachtig bij: als je de drukte eromheen een beetje weg denkt. In het echt is het beeldje trouwens veel kleiner dan op de meeste foto’s. Niet ver van de meermin vandaan ligt de Fontein van Gefion. Anders Bundgård is de kunstenaar van de stadsicoon van Kopenhagen. Meermin en fontein zijn omgeven door een mooi stukje stadsgroen en stadsmuur van de citadel. Met deze laatste stop eindigt de stadswandeling met kinderen in Denemarken. Want het moet wel voor iedereen leuk blijven.

Tivoli pretpark

Tivoli Gardens is het op een na oudste attractiepark ter wereld en een walhalla voor kids. Juup: ‘Het lijkt hier op kermis’ En dat klopt eigenlijk ook wel. Achtbanen, attracties en voorstellingen wisselen elkaar af. In Tivoli kan het allemaal niet op. Zelfs Hans Christian Andersen heeft zich door Tivoli Tuinen laten inspireren….het park is dan ook een sprookje in de avonden.

Want het hele park is dan sfeervol verlicht. In de cafés en restaurants kun je een hapje eten en er een vuurwerkshow in de avond . Kortom: geheid een knalavond. Het park lijkt een dikke 8 van onze kids. Entreeprijzen zijn niet hoog, kinderen tot 7 jaar gratis, echter bij de meeste attracties moet je net als op de kermis een kaartje kopen. Met een halve dagTivoli kan een uitstapje in de papieren lopen. Alternatief? Themapark Legoland Billund. 

Slot Rosenburg

Christian IV legde naar Amsterdams voorbeeld niet alleen het havengebied aan, maar bouwde ook een paleis met prachtige tuinen. Authentieke sfeer in het slot met museumfunctie (al is het museum zelf niet zo bijster interessant). Topstuk van kasteel Rosenburg? De kroonjuwelen in de zwaar beveiligde kelder. Tip: kom vroeg, en boek in het hoogseizoen online tickets. Dit is een populaire attractie net buiten het centrum van Kopenhagen.

Ronde Toren: topuitzicht

Kopenhagen van grote hoogte bekijken? Dan is de Rundetaarn oftewel de Ronde Toren de place to be. Hartje stad, naast de Trinity kerk is deze lange Jan een niet over het hoofd te zien hoogtepunt met uitzicht over het dak van de stad. En dat zonder klimmen: een hellend pad voert naar de top van de toren. Leuk en makkelijk met kinderen van alle leeftijden. Leuk weetje: Bassie en Adriaan zijn je hier ooit voorgegaan. Een bezoekje aan de toren kost omstreeks 4 euro voor volwassenen, met Copenhagen Card is een bezoek gratis oftewel inclusief.

Speeltuinen

Speeltuinen in Kopenhagen? Enkele populaire speelplaatsen zijn de speeltuin in Fælledparken, de grootste openbare speeltuin van de stad, en de speeltuin bij de Kastellet in de vorm van een fort. Daarnaast hebben veel parken en recreatiegebieden ook speeltoestellen voor kinderen.Kopenhagen met kids

Leukste wijken Kopenhagen

Vanuit de zeemeermin nemen wij de metro richting het station en stappen uit in de  Vesterbro. De wijken Østerbro (“Oosterbrug”), Vesterbro (“Westerbrug”) en Nørrebro (“Noorderbrug”) zijn ooit opgezet om de woningnood te verlichten. Vesterbro is vooral bekend door amusementspark Tivoli.

Østerbro staat bekend als statige familiewijk en Nørrebro staat als echte volkswijk te boek. Zowel Vesterbro als Nørrebro zijn de laatste jaren behoorlijk gepimpt, waarbij Nørrebro tot een van de meest hippe uitgaanswijken is getransformeerd. Overdag zijn Vestrerbo en mooi Osterbrø leuk om te bezoeken en wat te eten en te drinken.

Vesterbrø heerlijke wijk

Loop door de hoofdstraat van Vesterbrø en geniet van de vele kleine cafés, winkels en galleries. Draai een plaatje en drink koffie bij ‘Sort Kaffe & Vinyll’ of eet zelfgemaakt ijs bij ‘ Siciliansk Is’ (Sicilian Ice), tegenover Sort Kaffe & Vinyll. Met kinderen kun je in de zomer niet ongezien aan deze ijswinkel voorbij lopen. Maat dit is echt een fijne tussenstop.

Browse door de leuke straatjes van Vesterbro en strijk neer in het park. Ook hier vinden regelmatig leuke projecten en activiteiten plaats. Onze kinderen geven Vesterbro een dikke 8: het kleine park is leuk om te ravotten er is een top ijssalon. Er zijn ‘gek gekleede mensen’ (diversiteit in look noemen volwassenen dit), aparte winkeltjes en het is een vrolijk deel van de stad.

Experimentarium

Wat te doen op regenachtige dag in Kopenhagen met kinderen? Duik wetenschapsmuseum Experimentarium aan het water in Hillerup (het noorden van Kopenhagen) in en je hebt er geen kind aan. Dit is net zoiets als NEMO in Amsterdam. Tal van interactieve exposities en experimenten voor het hele gezin.

Experimenteer met licht, geluid en beweging. Bouw je eigen constructies en test de kracht van elektriciteit en magnetisme. Het Experimentarium biedt ook speciale ruimtes voor de jongste kinderen. Van waterexperimenten tot interactieve speelzones.

Botanische Tuin

Een groene oase in het centrum: welkom in de stadse natuur in de Botanische Tuin van Kopenhagen. Naast het Natural History Museum, biedt deze tuin net wat je nodig hebt. zeker in de zomer als de temperaturen oplopen. Wandel door het park en bewonder planten en bloemen uit alle hoeken van de wereld.

Hier kun je prima een paar uur doorbrengen. Want: verschillende planten, een vijver, zowel grote en brede als kleine kronkelpaadjes en er is ook een vlindertuin. Voor die laatste betaal je entree (80 kronen, zo’n  euro), de botanische tuinen zelf zijn gratis en voor nop. De kassen met exotische orchideeën, vleesetende planten en kleurrijke bromelia’s niet. Tip: voor kinderen is er een speciale speeltuin.

Meer Groen in de stad?

Assistens cemetery- Dit is niet zomaar een begraafplaats. Assistens Cemetery is een groene oase waar half Copenhagen wandelt, picknickt en de seizoenen proeft en plukt. Het is echter bovenal de laatste rustplaats van beroemde Denen zoals Hans Christian Andersen.

Valbyparken- Ontsnap aan de drukte van de stad en breng een bezoek aan Valbyparken. Dit grote park heeft grasvelden, speeltuinen en een miniatuur spoorweg waar kinderen een ritje kunnen maken. Een prima plek om te ontspannen en te genieten van de natuur met het hele gezin.

Waar eten en drinken Kopenhagen?

Papirøen, ook wel bekend als Papirøen of ‘papier-eiland’, is een voormalige industriële papieropslag in de haven van Kopenhagen. Sinds tientallen jaren is paper island uitgegroeid tot streetfood markt met veel foodtrucks en kraampjes. Dus dat betekent een pallet aan smaken, keukens en wereldgerechten ook voor vegetariërs, vegan, glutenvrij. De sfeer op Papiroen is relaxed, met live muziek. Je kunt er lekker eten en hebt vanaf het terras een tof uitzicht op het water. Papiroen is de hele dag open en een must do in Kopenhagen.Papieroen Kopenhagen

Hoe kom je in Kopenhagen?

Met het vliegtuig aangekomen in Kopenhagen? Neem vervolgens de trein naar het centrum (13 minuten). Het treinkaartje kost ca. € 6,00. Met een 3 zone- strippenkaart (de zgn. ‘klippekort’) kost deze treinreis slechts DKK 22,50/ca. Kaartjes en strippenkaarten (geldig voor trein, bus en metro) zijn verkrijgbaar bij de stationsbalie in de aankomsthal van de luchthaven van Kopenhagen. Een taxi rit naar het centrum kost DKK 175-200.

Reis je met de auto?

Parkeer je auto in een van de parkeergarages of parkeerplekken.Let op:in hartje centrum mag je veelal niet langer dan 3 uur parkeren. Een parkeergarage is daarom de beste optie. Nog beter: reis met het OV en laat de auto elders staan. Voor toeristen is een OV- dagkaart ontwikkeld. Deze is 24-H geldig voor metro, bus en trein. Reis voor 175 Kronen ongelimiteerd naar alle uithoeken van Kopenhagen. Voor een korte rit pakt de kaart wat onvoordelig uit. Kids reizen gratis. Tip: koop een OV chipkaart  en betaal per rit.

  • Tip: Met de Copenhagen Card kun je onbeperkt met de bus, metro en trein reizen in het Hoofdstedelijk Gewest (HUR-gebied), dat Noord-Seeland, Roskilde en Køge omvat. Daarnaast geeft de kaart gratis toegang tot meer dan 60 musea. 
  • Tip: beklim gratis de toren van het parlement en geniet van het panorama. De wachtrijen zijn vaak ellenlang. Enkele musea zijn op sommige dagen gratis toegankelijk. Bijvoorbeeld de National gallery (zondag), Glypothek (woensdag). Museum voor architectuur eerste zondag van de maand.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: