Vakantie Seeland tips

Vakantie Seeland Denemarken wat zien en doen? 15 toffe tips

Vakantie Seeland in Denemarken. Wat te doen en te zien in deze regio rondom Kopenhagen? Dit stukje Denemarken is een toffe vakantiebestemming voor iedereen van 0-100 en in het bijzonder voor een familievakantie of autovakantie Denemarken. Want? Denemarken met kinderen is sowieso een hit en in Seeland schijnt de zon vaak volop.

Waar ligt Seeland? Seeland is het grootste eiland van Denemarken en ligt tussen eiland Funen en de regio Skåne in Zuid-Zweden. Er wonen zo’n 2 miljoen mensen in Seeland, waarvan een groot deel in, of rondom hoofdstad Kopenhagen woont.

Noord Seeland, ook wel Nordsjælland, is een populaire provincie om verschillende redenen. De voornaamste? De kwaliteit van het relaxte leven. Deze regio staat bekend om zijn Viking verleden, kastelen en mondaide steden. Naast cultuur, gastronomie is ook de natuur grootste troef van Seeland. Van fjorden via sierlijke schiereilanden, bossen, meren, tot kliffen.

Seeland: Wat is er te doen?

Er zijn tal van leuke dingen te doen in Saeland. Enkele populaire attracties zijn een stedentrip Kopenhagen, of een uitstapje naar het Zweedse Malmö. Daarnaast zijn er prachtige kastelen, stranden, kliffen en kun je eindeloos wandelingen maken in de natuur, of fietsen. Ik heb alvast wat toffe bezienswaardigheden en activiteiten voor je gescout.

Dagje Helsingør

De naam Helsingør is afgeleid van ‘hals’ en verwijst naar de smalle waterstraat in de haven van Helsingør. De havenstad Helsingør ligt aan de Øresund: zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Deze havenstad heeft mooie oude gebouwen uit de Renaissance, maar ook veel moderne architectuur. Helsingor is vooral bekend geworden vanwege kasteel Kronburg. Dit is een gemoedelijk toeristisch stadje, best leuk voor een uitstapje.

Lunchen en koffie Helsingør?
  • JFK Coffee- Deze koffietent ligt in het centrum van het overvolle typisch Deense havenstadje. Leuk, maar geen must. Er zijn een aantal leuke winkels en gezellige restaurants te vinden. Wij drinken koffie, fruitshakes en gaan weer door.
  • In de Kulturhavn drink je aan het water en met uitzicht op het kasteel een ‘brew with a view’. Op een fijne zomerdag voel je je hier de koning te rijk. Hier is ook het cultuurhuis en maritiem museum te vinden. Deze laatste is uitgeroepen tot museum van het jaar, dus vast de moeite van een bezoekje waard.
  • Strandvejristeriet- De koffie van versgemalen bonen is top. Ook het uitzicht op het kasteel en de omgeving is heerlijk. De selectie gebak is niet enorm, maar de kaneelbroodjes zijn heerlijk. Kortom: koffie, gebak en uitzicht. Onderweg passeer je nog twee andere cafés. Blijf doorgaan en ga naar deze! Het is het waard.

Kasteel Kronborg

Shakespeare maakte dit slot onsterfelijk: Kronborg. In zijn Hamlet kreeg het kasteel de naam Elsinore, in het Deens Helsingor. Overigens is het kasteel in 1420 compleet afgebrand en weer opgebouwd. Van buiten oogt het slot gigantisch, maar van binnen lijkt het veel kleiner.

Niet alle vertrekken zijn voor bezoekers toegankelijk. Wij browsen vooral door de vertrekken van de koning en koningin, maar het meest spectaculaire gedeelte is het spookachtige donkere labyrint (kelder). Hier krijg je helemaal het Game of Thrones gevoel te pakken. Ook worden er in de zomer regelmatig Hamlet voorstellingen gegeven. Inmiddels staat slot Kronborg op de UNESCO Werelderfgoedlijst.Kasteel Kronborg Denemarken

Frederiksborg kasteel

Het Frederiksborg is een 17e eeuws renaissancekasteel. Het is gebouwd op drie kleine eilanden in het midden van het Slotssø-meer en is omgeven door kasteeltuinen. Het kasteel dient nu als Nationaal Historisch Museum en geeft een kijkje in de Deense geschiedenis en cultuur. Wat kun je van een bezoekje verwachten?

Weelderige interieur in prachtige zalen, koninklijke vertrekken met kunst uit verschillende tijdperken. Hoogtepunt van het museum? Dat is de grote zaal, met uitbundige plafondschilderingen en kleurrijke decoratie. Ook de slotkapel met prachtige glas-in-loodramen en houtsnijwerk is bijzonder te noemen.

Geschiedenis slot Fredriksborg in Hillerød

Ooit kocht Koning Frederik de 11e een enorm landgoed met landhuis. Frederik’s zoon Christian IV sloopte het landhuis. In plaats daarvan verrijst een compleet kasteel in de stijl van de Hollandse renaissance architectuur (zoals het Rijksmuseum in Amsterdam). Honderd jaar lang leeft het hof in ‘pais en vree’. In 1658 plundert de Zweedse koning Karel X het slot. Alle bronzen beelden en andere kunstschatten verdwijnen linea recta naar… Zweden.

In 1850 neemt Frederik VII zijn intrek in de fraaie residentie, maar het zit hem niet mee. Een brand maakt korte metten met het kasteel… en zijn kunstcollectie. Dankzij een spontane inzamelingsactie staan de kasteelmuren in 1878 weer overeind en genieten bezoekers uit alle landen sindsdien weer van dit kasteel, zijn kunstschatten en toffe tuinen.

Bijzondere Kasteeltuinen

Het kasteelpark is gratis toegankelijk en je bent er zeker met kinderen wel even zoet. Maak een wandeling om het kasteel en het meer. Loop door de kasteelpoort langs de fontein en sla linksaf het park in. Het enorme park eindigt in de barok tuin (1720). Deze symmetrische tuinen met patronen en mooie bloemen, fonteinen zijn een heerlijke plek. Via de barok en Engelse tuin loopt een pad langs het meer. Het pad eindigt in een populaire winkelstraat van Hillerød. Op zondag zijn alle winkels dicht, maar enkele restaurants zijn geopend.Kasteel Fredriksborg Hillerød

Kliffen van Møns Klint

De dramatische kliffen van Møns Klint. Op ongeveer 1,5 uur gelegen van Kopenhagen ligt het prachtige eiland Møns. Met zijn groene glooiende heuvels is Møns geheel Teletubby-waardig. De grootste attractie op het eiland zijn de kliffen van Klint. Gigantische krijtrotsen duiken -uit het niets- op uit ijsblauw water. Møns Klint is een prachtige en dramatische UNESCO sight.

Vanaf de top van de klif -maar liefst 141 meter hoog- kijk je uit over de Øresund, Zweden en de Øresundbrug. Møns Klint bestaat uit kalk en kalksteen en is 65 miljoen jaar geleden gevormd. Het onderste deel van de klif bestaat uit krijt. Dochter Pip (destijds 6): “Hoeveel krijtjes zullen dit wel niet zijn?’ Het bovenste gedeelte van de klif bestaat uit harde kalksteen met gemarkeerde golvende ribbels van Flint (vuursteen). Je kunt er prachtig wandelen door bossen, langs kliffen naar het strand. Kliffen Møns Klint

Mooiste stranden Seeland?

De kust van Noord Sealand heeft wel wat weg van ons Zeeland. Stranden zijn uitgestrekt, relaxed en wijds. En er zijn tal van mooie zandstranden te vinden. De meeste stranden in Denemarken zijn schoon, en het is er zelden druk. Mooiste strand? Liseleje is omzoomd met schitterende huizen en leuke vakantiehuisjes. De mooiste stranden in Seeland en Denemarken? Ik heb er een compleet artikel over geschreven. Naast Liseleje zijn deze stranden ook tof:

  • Hornbæk Strand- vanwege zijn fijne zand en kristalheldere water is dit strand zeer populair. Het strand is goed onderhouden en er zijn verschillende faciliteiten: toiletten, douche en restaurants. Je kunt er goed zwemmen een  strandwandeling maken.
  • Gilleleje Strand- Heerlijk groot strand met een prachtig uitzicht op de zee en de omringende natuur. Het strand heeft zand, de zee is niet al te wild en is daarmee ideaal voor gezinnen met kinderen.
  • Tisvildeleje Strand- zowel de lokale bevolking als toeristen komen samen op dit fijne witte zand en wordt omringd door duinen en bossen. Het water is helder en er zijn verschillende voorzieningen: toiletten, kleedkamers en eetgelegenheden. Je kunt hier de hele dag zwemmen, picknicken, zandkastelen bouwen en  genieten van de prachtige natuur.Denemarken waar mooie stranden?

Waar verblijven in Seeland?

Wij verblijven langer dan een week in Hillerød: midden in het groene hart van Noord Sealand en dichtbij Kopenhagen. Dankzij het Frederiksborg kasteel is dit stadje aardig bekend in binnen- en buitenland. Dit gezellige stadje ligt op een steenworp afstand van hip Kopenhagen.

Een ideale uitvalsbasis om niet alleen de grote stad, maar ook Noord Seeland te verkennen en zelfs een uitstapje naar het Zweedse Malmö te maken. Steek net als Saga Noren van The Bridge de beroemde brug over en je kunt zo aan de Swedish meatballs. Wil je op verschillende plekken in Seeland verblijven? Wat dacht je van deze als uitvals:

  • Roskilde: historische stad met UNESCO-Werelderfgoed kathedraal. Ook het Vikingschipmuseum, is een must do tijdens je vakantie.
  • Helsingør: Inderdaad die stad met kasteel Kronborg. Hamlet is geïnspireerd op kasteel Kronborg. Wandel door de oude stad, strijk neer op een terras aan ode Sont: kanaal dat Denemarken van Zweden scheidt.
  • Eiland Møns: dit is een indrukwekkende kustlijn die samen met de Mons kliffen op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een kleine week of langer in Kopenhagen te verblijven, maar vaak is een verblijf in de natuur: in het groen of aan zee zeker met kinderen ideaal. Daarbij is een dorp, of stad nabij Kopenhagen de ideale uitvalbasis om Sealand te scannen en te verkennen. Wat zijn leuke uitstapjes in Seeland? Naast alle tips in dit artikel Frederiksborg kasteel kun je bijvoorbeeld het pittoreske stadje Hundested, of de charmante badplaats Tisvildeleje eens verkennen.

Fietsen in Seeland

Store Dyrehave (letterlijk groot hertenpark) is een bos ten zuiden van Hillerød. Dit naald- en beukenbos is ooit met muren afgesloten en als koninklijk hertenkamp voor de jacht gebruikt. Gelukkig dient het bos niet meer als jachtgebied, maar kan iedereen volop genieten van dit natuurgebied. Het bos is heuvelachtig en er lopen veel MKB- en fietspaden en wandelpaden door het bos. In het bos zijn diverse ‘brievenbussen’ met kaarten van het bos te vinden, dus je hoeft hier nooit te verdwalen.

.Dyrehaven is ideaal en typisch Deens voor een fietstocht in Seeland. En dus springen wij net als de locals op de fiets en peddelen naar het Store Dyrehave bos. Een echte avontuurlijke route hebben wij niet gefietst; het barst er van de fietspaden en met Google Maps op zak kon je eigenlijk overal. Het bos is heuvelachtig, dus voor kinderen onder de 6 even aanpoten.Wat is er in dit Deense natuurgebied te zien? Wij hobbelen langs varens, piep kleine meertjes, dennen- en beukenbossen.

Deense hightea in bos

Tussen het fietsen door strijken we neer voor een uitgebreide High Tea; een tocht van ongeveer 13 km maakt best hongerig. In dat geval is Nina’s Nature Café in Lillerød de ideale pitstop. Maar ook zonder sportieve activiteiten is het in de kas van Nina heerlijk relaxen en smullen geblazen.

Buiten in de enorme tuin is het goed relaxen en met zoveel lekkers ben je – binnen en buiten – uren zoet. Hier geniet je voor omstreeks 250 krone p.p. van een High Tea. En de keuze is reuze! Met zoveel lekkere taarten en cake is het lastig kiezen, maar gelukkig hoeft dit helemaal niet. Neem gewoon van alle taarten een klein stukje. Zo hebben wij droptaart geproefd, verse wafels gegeten en de citroen cake tot onze favoriet uitgeroepen. Overigens heeft de Dalai Lama hier enkele jaren geleden ook een vorkje mee geprikt.Doen in Seeland Denemarken

Hoe kom je in Seeland Denemarken?

Seeland is goed bereikbaar via de lucht, trein, veerboot en auto. De luchthaven van Kopenhagen, Kastrup, is de grootste en drukste luchthaven van Denemarken. Er zijn ook treinverbindingen vanuit andere delen van Denemarken en aangrenzende landen. Veerboten verbinden Seeland met Duitsland en Zweden. De beste manier om vanuit Nederland naar Denemarken te reizen? Zeker met kinderen is dat de auto.

Wat is de beste route naar Seeland Denemarken?

Beste autoroute naar Seeland? Vanuit Hamburg rijdt je richting Lübeck/Puttgarden. Volg de borden richting de ferry: veerboot van Duitsland naar Denemarken (Puttgarden-Rødby). Neem de veerboot van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Verlaat de veerboot en rijdt naar Kopenhagen/Seeland. Afhankelijk van je  bestemming in Seeland, kun je de brug over de Grote Belt (Storebæltsbroen) nemen of verder rijden via de E47 richting Kopenhagen.

Wat is de beste tijd voor een vakantie Seeland?

De zomermaanden (juni-augustus) zijn populair vanwege het goede weer, veel zon en lang licht dagen. Het toeristische hoogseizoen valt samen met de schoolvakanties, dus het kan drukker zijn. Wil je in het laagseizoen voordeliger op vakantie? Ga dan in de lente (april-mei) of herfst (september-oktober).

Hoeveel dagen nodig voor een vakantie Seeland Denemarken?

Dit hangt af van je interesses en hoe rustig aan je het wil doen. Over het algemeen heb je minimaal 3-4 dagen nodig om de hoogtepunten van Seeland te zien, maar een week is beter. Als je meer tijd hebt, kun je de reis verlengen om ook de omliggende eilanden en regio’s te verkennen.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: