Wandelen|9 tips in Skåne Zweden

Wandelen? Zweden, Skåne is bij uitstek geschikt voor lange en korte wandelingen. Door felgroene bossen, langs blauwe meer, over gele stranden, steile kliffen, langs rode huizen. Kortom: Skåne het zuiden van Zweden is een wandelwalhalla. Mijn hiking tips wil ik graag met je delen…

Hovs Hallar bergrug

Wandelparadijs Hovs Hallar

Wandel Natuurreservaat’ Hovs Hallar

De bekendste wandelroute in Skåne is Skåneleden. Een wandelpad van + duizend kilometer, opgedeeld in 5 lange afstandsroutes.  Deze route strekte zich helemaal uit over Skåne. Met tal van faciliteiten toiletten. Je kunt hier zelfs in basic shelters , of op aangeven basic kampeerplaatsen overnachten. Wil je een stuk van deze wandeling proeven?

Op naar Hovs Hallar natural park! Een veelzijdig natuurgebied. Picture this: een gebied met ruige kliffen, reusachtige rotsen, mooie bossen en landerijen. Samen met Robbert, Pip (11) en Juup (8) heb ik een wandeling richting Batår van 8 km (oranje route) gemaakt. Een prima hike met kids.

Wandel over de heuvelrug, langs de steile kliffen door groene, beschutte bossen. Hier en daar met uitzicht op zee. De route loopt tevens door korenvelden en langs mooie boerderijen. Een klein stukje van de route loopt door het Bjärekusten natuurgebied. Kortom een afwisselende route door het voormalige land van de Vikingen.

Ludieke hike…

Onderweg ontdek je een aantal grappige dingen. Loop langs rode Zweedse huizen. Fun fact: deze kleur heet falunrood. Oorspronkelijk werd koper als pigment in de verf gebruikt. Deze koper werd uit de mijnen in Falun gehaald, dus vandaar de naam en kleur.

Maar om terug op de route te komen….Maak kennis met Peruaanse alpaca’s. Check tussendoor even of je melk of mail hebt. Langs de kant van de weg staan enkele melkbussen- omgebouwd tot brievenbus. En als je geluk hebt kom je onderweg ook een groentestalletje tegen voor de nodige vitamines. Tof.

Er is alleen 1 maar…. Batård blijkt toch echt verder te liggen dan staat aangegeven. Wij hebben deze populaire kustplaats niet gehaald. Zijn na 8 km rechts omgekeerd. Jammer, want hadden graag even op het gezellige strand willen relaxen. Batård

Hovs Hallar

Hovs Hallar wandeling

Praktisch:

Hovs Hallar ligt tussen Torekov, en Baståd. Rijd naar de parkeerplaats, en maak van hieruit een wandeling. Het pad is goed aangegeven. Geschikt voor alle niveaus. Met klimmen en dalen: maar goed te doen. Protip: Na een tocht van 16 km ben je natuurlijk wel aan een dik verdiend ijsje toe? Rij door naar Kattvik. Hier aan de ‘Kattvikse kust is het een gezellige boel. Koop een ijsje met warme wafel. Strijk neer tussen de locals aan de haven. Echt een leuke plek. Je kunt hier overigens ook zwemmen.

Kattvik Zweden

Kattvik haven

Kattvik Zweden

Kattvik gezelligheid

Wandelen in Söderåsens natural park

Volgens veel Zweden is Söderåsens de ‘Rocky mountains’ van Zuid Zweden. Lijkt mij licht overdreven, maar mooi is het er in ieder geval. Söderåsens is een heuvelrug met diepe dalen, overgroeid met beukenbossen. Het park stamt uit de tijd van de dino’s. Dit natuurgebied is ontstaan uit de clash tussen de continentale platen: van Afrika en Europa. Uit deze botsing is deze bergrug voortgekomen.

Wandelroute uitkijkpunt

In dit oerbos van 150 miljoen jaar oud is het goed hiken. In het park zijn verschillende routes uitgezet: van 4- tot 8 km. De meest populaire route, is een eenvoudige wandeling naar uitzichtspunt Kopparhatten (4 km). Dit is tevens het hoogste punt van Söderåsen, biedt een prachtig uitzicht over de Skäralidsdalen vallei. Zeker met kinderen is deze wandeling een aanrader. Juup (8): ‘Je kunt hier langs de beek over een kabouter pad lopen. En af en toe een beetje klimmen, maar dat is alleen maar leuk.

Catwalk door het bos

Een deel van de route naar het view point, loopt over een catwalk (plankier) door het beukenbos. Houd overigens rekening met een kleine klim. Aanrader: ook de blauw route van 7 km is een relaxte, beschutte boswandeling. Praktisch: er is tevens een goed restaurant, en speeltuin nabij de parkeerplaats.Söderåsen natuurpark

Natural park Söderåsen

Wandeling naar uitkijkpunt

Meer wandelen in Zweden?

   • Stenshuvud: natuurgebied in Österlen in Zuid-Oost Skåne. Er zijn veel wandel- en fietswandelpaden uitgezet. Loop langs de kustlijn, geniet van de heide.
   • Smygehuk: eindeloze heidevlaktes omringd met rotsstranden. Dit park ligt in het meest zuidelijke puntje van zweden. Loop naar De oude vuurtoren, voor een 360 graden uitzicht.
   • Vattenriket: prachtig moerasgebied. Uitgezette wandelroutes met observatietorens, en voetgangersbruggen.
   • Kullaberg: schiereiland met prachtige kliffen. Zweden’s mooiste!- natuurpark in Skåne

Wet in Zweden: de Allemansrätten

Het buitenleven speelt in Zweden een grote rol. Zweden zijn echte buitenmensen. De natuur is dan ook gemaakt voor iedereen. En daarom is een speciale wet in het leven geroepen: ‘Allemansräten, oftewel het recht van publieke toegang’. Dit betekent dat iedereen overal mag recreëren, van de natuur mag genieten. Dus ga eropuit met hond, kind. Rugzakje mee en weg ben je.

Ongelimiteerd, en overal fietsen, wandelen, kanoën, paardrijden, bessen plukken, kamperen…? In Zweden kan het allemaal. Tot op zekere hoogte…Een nachtje blijven slapen? Kamperen in de natuur mag praktisch overal. Dit geldt alleen voor kamperen met een tent (1 nacht), niet voor een camper of ander motorvoertuig.

Is het land privé eigendom? Vraag vooraf toestemming aan de eigenaar. Daarnaast zijn er nog 2 simpele spelregels: ‘Don’t disturb and don’t distroy’. Neem je afval mee, en ga voorzichtig met de natuur om.

Kampvuurtje maken, of Bootje varen

Zelfgeplukte paddenstoelen boven een vuurtje roosteren? Leuk. Maar let op: kies een plek uit waar het vuur zich niet kan spreiden. Zeilen, kanoën en kamperen op een eiland? Ook dit is zeker een optie. Mits niet langer dan 1 a 2 overnachtingen op openbare grond. Overigens is vissen zonder vergunning alleen in de volgende meren toegestaan. Namelijk: Vänern-, de Vättern-, Mälaren-, Hjalmären en de Storsjön meren.

Meer toffe dingen doen in Skåne Zweden?…

Malmö- Tips parken, speeltuinen & stranden
Eten & drinken in Malmö Zweden-17 tips
Accommodatie in Malmö?- bijzondere adresjes!
Malmö- Stedentrip met kinderen
Zweden’s mooiste!- natuurpark in Skåne

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: