Malmö- Tips parken, speeltuinen & stranden

Groene oases, of oases van rust, stadsstranden: welkom in Malmö! Dit is een mooie groene stad in Zuid-Zweden. Met veel stadsparken, natuur, stranden en speeltuinen. Fijn voor kleine en grote mensen! In de zomer is het heerlijk chillen op het strand. En in de lente, herfst is het park op z’n mooist.

Ook voor kinderen heeft Malmö -onverwacht- veel te bieden. Van speeltuinen voor de allerkleinste, tot en met een skatepark voor ‘All the other kids with the pumped up kicks’. Samen met Robbert, Pip (11), Juup (8) heb ik Malmö in 36 uur bezocht. En dit zijn mijn tips voor een stukje natuur in de stad.

Ribersborg beach

Dit is hét stadsstrand van Malmö. Vanuit het centrum sta je in 20 wandelminuten op het stadsstrand van Malmö. Op een zwoele zomerdag is het hier een lekkere drukte. Niet gek, dit is een cool stadsstrand om te zonnen en af te koelen. Ribersborg is niet het mooiste mooiste van Zweden, maar wel een prettige plek. Het water is ondiep, dus ideaal zwemwater voor kinderen. Ribersborgstranden is daarbij gezegend met een mooi park. De ideale combinatie van strand, park …en de stad ligt op een steenworp afstand.

Strand in Malmö

Ribersborg strand

Speeltuin Sollekplatsen: de leukste speeltuin van Malmö

Deze zonnige playground in Varvsparken -stadsdeel Västra Hamnen- heet ‘ Grote zon’. De grote gele Zon (glijbaan) is dan ook het stralend middelpunt van Sollekplatsen. Hier kunnen kids van 2-10 eindeloos spelen: schommels, een draaischijf, klimtoren.

Dit zonnetje is een geliefde hangout onder locals. Het is de combinatie van opvallend design, leuke toestellen die het ‘m doet.  Voor deze speeltuin zou je zo zelf weer kind willen zijn. Dit is dan ook onze familie favoriet. Juup: ‘De glijbaan is echt leuk gemaakt, en hij gaat best hard. In de touwen kun je goed klimmen’.
Meer speeltuinen in Malmö?

  • Teaterlekplatsen. Leuke kleine speeltuin in de vorm van een theater. Een kleurrijke en aantrekkelijke speelplaats. Toestellen zijn wel ietwat gedateerd. Wel even opletten met dreumesen. Sommige toestellen zijn een beetje benen-brekertjes.
  • Sagolekplatsen. Oftewel fairytale playground. Compleet met regenboog, sprookjesachtige bomen. Dit sprookje lijkt een beetje op Teletubbieland. Deze prachtige speelplaats is vooral geschikt voor peuters, kleuters. Sagolekplatsen is te vinden in het Slottsparken naast de bibliotheek.

    Sollekplatsen Malmö

    Sollekplatsen

Malmö’s mooiste!

Malmö is een gretig groene stad. Met zijn velen parken en plantsoenen is er altijd wel een plek te vinden om even te chillen in het groen. De mooiste parken? Dat zijn deze. Onze favoriet is de Slottsträdgården, oftewel de kasteeltuin. Pal achter het slot annex museum.

Het park is een prachtige kasteeltuin met bloemen, kruiden en zelfs groenten. Buurtbewoners hebben hier namelijk een eigen volkstuin opgezet. Daarnaast fleuren ‘showtuinen’ van tuinarchitecten het park op. Variërend van Japanse- tot aan kunstige bloementuin. Het kasteelpark is daarnaast omzoomd met een groen park. Tip: er is een leuk café in het park (open april tot oktober).

Slottsparken

Dit park beslaat 21 hectare, bestaat al sinds de 19e eeuw. Maar heeft sindsdien wel een makeover gekregen. Het centrale ontmoetingspunt van het park is het ‘Lördagsplanen’ oftewel zaterdags plein. In de zomer worden hier regelmatig events, festivals georganiseerd. Er zijn veel vijvers, waterpartijen en een Japanse fontein te vinden. Deze groene stadslong loopt praktisch over in het Kungspark. Maar het leukste onderdeel is de kasteeltuin, en de fairy playground. Het slotspark is 1 van de meest bezochte parken van Zweden.

Kungsparken

Oftwel koningspark. Deze voormalige begraafplaats is in 1887 omgebouwd tot exotisch stadspark. Daarmee is dit het oudste park van Malmö. Liefhebbers van oude bomen zijn hier aan het juiste adres. Er staan meer dan 70 speciale boomsoorten in het park.  Het park is niet al te groot, er is een speeltuin voor kinderen.

Meest opvallende item? Dat is de ijzeren 18e eeuwse fontein in het midden. Dit stukje natuur om de hoek van de slottuin. Aan de noordzijde van het park ligt ook een grot, maar deze hebben wij niet ondtekt. Kungsparken loopt min of meer over in het Slottsparken. De grenzen tussen alle parken zijn dus vaag.

Slottsträdgården café

Slottsträdgården café

Kungsparken Malmö

Kungsparken

Castle garden Malmö

Slottsträdgården

Kungsparken in Malmö

Kungsparken kunst…

Pilldamsparken in Kronoborg

Pilldamsparken is het grootste stadspark van Malmö. Dwaal door de bloemen, langs de vijver. Baan je een weg door het groen: een half berkenbos. Dit is 1 van de meest ideale parken herfstwandeling of een stukje hardlopen. In de zomer staan er wel 10.000 bloemen in bloei. Daarbij dient dit enorme plantsoen in de zomer vaak als kleurrijk festival terrein.

Folketspark: om vrolijk van te worden

Dit is een soort Tivoli-achtig park. Een stukje entertainment midden in de stad. Compleet met skatebaan, basketbalveld, openluchttheater, speeltuin en pierenbadje. Een gezellige enclave van caféetjes, beelden en mensen. Kortom: het is hier een gezellige boel. Wij bezochten het park tijdens de Gay Pride. Een bonte regenboog van mensen. Folketspark rocks! Pip ‘Een leuk park maar wel echt super druk zeg’.

Folketspark

Folklore? Nee Folketspark

Playground Folketspark

Playground in Folketspark

Scaniaparken

Dit is een ‘vreemde eend in de bijt onder de parken’. Eigenlijk is Scania meer een park met strand. Pal aan zee in Västra Hammen. Scaniaparken is dan ook een beetje de achtertuin van deze fleurige wijk. Do as the locals do….Neem je klapstoel mee, ga picknicken in het gras. Mooie dag? Beter! Chill in de beachclub, of strijk neer op de steigers (met banken) aan zee en neem een frisse duik in het water.

  • Meer strand? Sibbarp. Deze plage ligt in de wijk Limhamn. Ongeveer op 5 km afstand van Ribersborg. Het strand is tevens geschikt voor kids, en je kunt er ook surfen.
  • Klagshamn. Een wit zandstrand, ten zuiden van de stad. Volgens velen biedt dit strand het beste uitzicht over de stad.

Skatepark Malmö

Stäpelbaddsparken. Met 3000 vierkante meter is dit het grootste skatepark van Malmö. In  samenwerking met skaters, heeft Stefan Hauser in 2005 dit park ontworpen. Echt een prachtplek voor jong en oud. Ervaren en onervaren skaters, kinderen skaten…en steppen er op los als een malle. Tip: neem je board mee. Wij zaten helaas zonder. Dat mag de pret niet drukken, want kijken is evengoed leuk. En wie weet ook je nog wat nieuwe tricks op. Het skatepark is vinden in de wijk Västra Hammen. Sowieso een leuke wijk om te bezoeken. Dit is het KNSM eiland van Malmö.

Västra Hamnen Malmö

Vastra Hämnen

Scaniaparken in summer

Scaniaparken Malmö

Summer in Sweden

Scania duik

Skatepark Malmö

Skatepark

Smaak te pakken gekregen? Ik heb alvast een complete reisgids Zweden in de vorm van losse artikelen voor je samengesteld. Dus doe er je voordeel mee!
Accommodatie in Malmö?- bijzondere adresjes!
Eten & drinken in Malmö Zweden-17 tips
Malmö- Stedentrip met kinderen
Wandelen-9 tips in Skåne Zweden

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: