Mooiste natuur en wandelingen Småland

7 mooiste natuurgebieden en wandelingen in Småland

Vakantie in Småland vier je in de natuur. Van glooiende landschappen, via diepe dennenbossen, koele meren, tot aan de knusse kust. In Zuid- Zweden wacht een zee aan ruimte, rust en natuur. Om te kajakken, (spoor)fietsen, wandelen, en te kamperen: met elanden als enige buren. Kortom: het betere buitenleven begint hier. De mooiste natuurgebieden? Dat zijn deze zeven Nationale parken van Småland. mooiste natuurgebieden Småland

Åsnen National Park

Natuurschoon Zuid-Zweden? Åsnen National Park is een archipel met duizend beboste eilanden. Hier kun je eindeloos zeilen, zwemmen, wandelen en fietsen. Leuke fietsroute in Åsnen park? De bewegwijzerde Åsnen-route. Liever wandelen? Er zijn zo’n 10 wandelroutes uitgezet in het park. Onder een groen bladerdak van beukenbomen en een bodem van mossen heerst er een serene sfeer met alleen het geluid van? Stilte.

De kans is groot dat je tijdens je vakantie geen mens, maar een eland tegenkomt. Ook op het water, in de kano, is er veel te zien: van nachtegalen tot visarenden. Ontspannen bij het meer? De moderne schuilplaatsen, chill- en picknickplaatsen zijn prachtig ontworpen. Met uitzicht over het water kun je hier uren doorbrengen.

Tip: eten en drinken? Kurrebo is een leuke plek voor lunch of fika. Met uitzicht op het uitgestrekte meer kun je hier in de zomermaanden zitten. Leuk: vegetarische en veganistische opties.

National Park Åsnen

Kurrebo links

Mooiste natuurgebieden Småland

Getno Gärd Lake resort

Rechts Ingrid

Waar verblijven in National Park Åsnen?

Getnö Gård Lake Åsnen, direct aan het meer. Vakantiehuizen en huisjes, camping zijn eenvoudig. Hier rol je rechtstreeks vanuit je bed in de kano voor een vogelsafari, waarbij het spotten van een zeearend het hoogtepunt is. Dat is pas luxe! Eigenaar Ingrid heeft niet alleen oog voor haar gasten, maar ook voor de natuur. En geeft regelmatig (kajak)tochten. Ook leuk: Hätteboda Wildernis Camping is uitgeroepen tot de groenste camping van Europa. Ideaal voor een natuurvakantie Småland

Store Mosse National Park

Dit is het grootste moeraslandschap in Zuid-Zweden. En daarom is dit vooral tijdens de zomervakantie een grote attractie. Verschillende wandelroutes zijn uitgezet in het Store Mosse National Park. De langste van 12 km voert naar het meer met uitkijktorens. De route Lilla Lövö is ongeveer 6,2 km lang.

Er is ook een kinderroute: het Bostrollenpad. Het leuke aan dit park is de combinatie van moeraslandschap en bos. Het is hier meestal moerassig. Om die reden loopt de wandelroute over een plank. Tijdens mijn bezoek in de zomermaanden was het moeras natuurlijk behoorlijk droog. Er zijn natuurlijk wel wat muggen in het moerasgebied, dus neem muggenspray mee of draag lange mouwen en broek.

Storre Mosse Natinal Park

Skurugata: De Zweedse Grand Canyon

Natuur in de buurt van Eksjö? Natuurreservaat Skurugata is de Smålandse Grand Canyon. Maar dan wel in het klein, want het ravijn is maar 800 meter lang, en enkele meters breed. Maar er gaat een enorme rust uit van deze kloof met zijn grote keien. Er zijn twee makkelijke wandelroutes door de kloof uitgezet.

Ook leuk met kinderen: want lekker klimmen en klauteren in de kloof. De Hike voert naar uitzichtpunt Skuruhat oftewel ‘de hoed’. Dit plateau is één van de hoogste punten van Småland en biedt een topuitzicht over de omgeving. Geinig genoeg kun je hier zelfs bbq-en met een view.Storre Mosse National Park

Waar elanden spotten in Zuid-Zweden?

In Småland wonen wel 30.000 elanden. Dus de kans dat je er eentje spot is groot. Alleen is de koning van het bos zich niet zo makkelijk spotten. Je winkans verdubbelen? Skullaryd Älgpark in Eksjö. Stap lekker op een trekker voor eland-safari in een omheind park. Dit is een leuke activiteit met kinderen. Bovendien zijn er nog meer elandparken in Småland. Zoals het Elinge Älgpark in Ljungby, Virum Älgpark in Vimmerby.Elandenpark Smaland

Bijzondere natuur van Öland

Eiland Öland nabij Kalmar is een aaneenschakeling van wonderlijke stranden en Zweeds natuurschoon. Zoals: Stora Alvaret: een uniek kalksteenplateau. Korte gewassen van het formaat bonsaiboompje kenmerken dit stukje UNESCO natuur. Een rondwandeling onder leiding van een natuurgids is een aanrader.

Norra Kvill National Park

Dit Nationale park lijkt net als natuurreservaat Skurugata wel een toverbos. De met mossen bedekte keien lijken net slapende trollen. Bijzonder! In het park zijn 2 korte wandelroutes uitgezet: Lilla en Stora Idgölenrundan. De kortste route loopt rond een meer. De langere wandelroute voert door het rotsachtige bos. Loop ook eens naar de Kvill eik: deze boom is bijna 1000 jaar oud. Norra Kvill National Park is ook geweldig voor bosbaden.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: