Zweden met auto

Zuid-Zweden met de auto| Zo doe je dat

Wat zijn de beste manieren om naar Skåne te reizen? In dit artikel heeft Reisachtig alle opties voor een ritje naar Zweden even op een rijtje gezet: van openbaar vervoer, tot en met de combinatie auto en boot. Ook staan alle kosten voor een vakantie in Zweden: van overnachting tot supermarkt in dit item dus doe er je voordeel mee.

 Zweden met het openbaar vervoer

De snelste manier: is met het vliegtuig. In 2,5 uur vlieg je naar Malmö. De meest duurzame manier van reizen is met het openbaar vervoer. Echter het is nog niet mogelijk om via NS International directe tickets naar Zweden te boeken. Dus wat doe je dan? Neem de trein naar Kopenhagen Denemarken, en reis van hieruit verdere met de Zweedse spoorwegen (SJ) naar Malmö.

Vanuit Kopenhagen kan je eenvoudig met de Zweedse spoorwegen (SJ) naar alle bestemmingen in Zweden reizen. Treinkaartjes lange tijd vooraf boeken scheelt vaak een hoop. Kinderen onder vier zijn gratis, daarboven geldt een special tarief. SJ

Naar Zuid Zweden met de auto

Zeker als je met kinderen op vakantie naar Zuid- Zweden gaat, is reizen met de auto de meest comfortabele, en voordeligste manier. Vanuit Utrecht zoef je via Duitsland en Denemarken in omstreeks 1200 km naar Skåne. Deze autorit is een behoorlijk lange zit, om die reden is het handig om de reis te breken met een overnachting in Jutland Denemarken.

Dit ligt op 700 km afstand van Amsterdam, 80 km vanuit de Deens-Duitse grens. Op de heenreis hebben wij daarom voor een overnachting in Kolding gekozen. Van hieruit zoef je over de Øresundbrug bekend van de serie the Bridge. Let op: de tolkosten voor de Oresundbrug bedragen omstreeks 50 euro per enkele reis. Deze kosten kun je ter plekke betalen met een bankpas.

Overnachten in Koldingsfjord Denemarken

Begin je vakantie goed en blijf een nachtje logeren in dit heerlijke kasteel. Dit voormalige kuuroord aan het meer is omgeturnd tot bijzonder hotel in een schitterende omgeving aan het fjord van Kolding. De kamers zijn royaal en bikken veelal uit over het enorme meer.

Het interieur is voorzien van veel Deens design. In de zomervakantie is het hier een gezellige boel. Kinderen spelen een potje voetbal op het gras, en ouders zitten op het riante terras. Ook fijn met kinderen: er is een binnenzwembad en een sauna. Pip: ‘na een dag in de auto zitten is het heel fijn om lekker te kunnen zwemmen, en buiten te spelen’.
Hotel Koldingsfjord
Het is overigens niet vreemd dat Koldingsfjord in de zomermaanden een populaire hangout onder families is. Het hotel ligt op een steenworp van Legoland, en is een prima uitvalsbasis voor een vakantie in Denemarken, of rit naar Zweden. Tip: het ontbijt is glorieus. Het restaurant maakt gebruik van locale en verse ingrediënten. En dat proef je terug.

Goddelijk dineren

Ook het diner is hier zelfs met kids een hit. Er is een kindermenu. Met hamburger, en jaloersmakende zoete aardappel of gewone frites.Ook fijn: zelfs vegan, vegetariërs zijn hier de koning te rijk. Robbert genoot van een twee gangen menu. Met vooraf een vegan gerechtje met bloemkool met elderberry saus. Wat een kunstwerk. Ook de vegetarische gerechten zijn om op te eten. Nu heb ik al gevraagd of de chef wens bij ons thuis kan komen eten. Maar helaas, dat blijkt geen optie. Ook het personeel is erg leuk, en maakt graag een praatje en een lolletje.

Vegan food Denmark

Vegan in Koldingfjord

Breek de autoreis naar Zweden met de boot

Scandlines Rödby- Puttgarden en andersom. Wil je de reis van of naar Zweden inkorten? Neem de veerdienst. Rij met de auto naar Rödby in Duitsland en vaar van hieruit in een half uur naar Denemarken. Dat scheelt een slok op een borrel! Met de boot snijd je dik 300 km af, dat scheelt al snel zo’n 3 uur rijden. Daarbij breekt de Scandlines ferry de reis naar Zweden met kinderen enorm.

Daarbij is dit een uiterst relaxte overtocht. Zeker buiten op het dek zit je als een Onassis …maar dan zonder bijbehorende kosten. Pip (10) Dit lijkt wel een cruiseschip. Aan boord is best veel te doen. Van games tot aan een enorme winkel’. Voor vroege vogels of koffie leuten is dit ook de uitgelezen kans.

Juup : ‘Jammer dat je maar zo kort op de boot zit, anders hadden ze mooi een zwembadje aan boord kunnen maken’.

Puttgarden- Rødby en Øresund brug

Tip: boek een combinatie ticket Scandlines Rødby- Puttgarden en de Oresund brug. Dat scheelt tijd en bespaart onnodige kosten. Een enkeltje ferry en brug kan al vanaf 75 euro. Ook handig: met een flexibel ticket zijn vertrektijden en data tijdig te wijzigen. Scandlines. vliegt dagelijks af en aan. In het hoogseizoen dus in de zomermaanden gaat er elk half uur wel een ferry vanuit Denemarken naar Duitsland en andersom.

Tip: afhankelijk van waar je moet zijn in Zuid Zweden. Er vaart ook een ferry van Helsingborg naar Helsingör. Een dergelijk scenario scheelt nog meer tijd. Reisachtige Laura kijkt te veel Deense en Zweedse series en wilde dus maar wat graag over ’the Bridge’ rijden. Ok ik heb geen sportauto, maar zelfs in m’n sugge familie SUV is dit een toffe ervaring die ik niet had willen missen.

Zweden met boot

Denemarken Zweden

Voordelen ferry op een rijtje

  • Scandlines (Super)Flex tarieven. Reisdata of -tijden zijn zo makkelijk aan te passen (meerprijs). Dat zit zo. Met een Flex-ticket kun je gebruik maken van alle afvaarten vanaf de datum van aankoop tot drie maanden na het geboekte vertrek.
  • Reizen met ticket Helsingør- Helsingborg hoeft niet op dezelfde dag.
  • Scandlines heeft zijn strepen al verdiend en vaart al jaren uit naar Zweden, Denemarken.
  • Zeker in de zomer vaart Scandlines ieder half uur van Duitsland naar Denemarken.
  • Restaurants, winkels en zitruimtes, zonnedek.

Trein en boot naar Zweden

Met de trein naar Zweden? Neem vanuit NL de internationale trein naar Duitsland, stap over in Denemarken naar Malmö -via de Öresundbrug- of neem de trein naar Stockholm via Kopenhagen en de Öresundbrug. Reis je met de trein, of met de fiets, of ben je te voet? Dan kun je gebruik maken van passagiersschip ‘Sundbusserne’. Dit is een kleinschaliger alternatief voor de grotere veerboten.

Reisroutes Sundbusserne vaart van Helsingborg in Zweden naar Helsingør in Denemarken en andersom. Deze reis duurt twintig minuten, vertrekt1 maal per uur (tot 22.00 uur) en kost omstreeks 10 euro, kinderen de helft van de prijs. De fiets mag gratis mee, evenals een hond.

Hoe kom je van Helsingør naar Kopenhagen? De Sundbusserne vaart ook van Helsingør naar Kopenhagen. Deze bootreis langs de kust duurt ongeveer 70 minuten en is geschikt voor treinreizigers en voetgangers. Wil je vanuit Denemarken naar het Zweedse eiland Ven? Sundbusserne vaart tevens vanuit Helsingør naar Hven en andersom. Vanuit Kopenhagen naar eiland Hven.

Meest gestelde vragen met antwoorden

  • Wat kost de Oresundbrug? Toltarieven zijn afhankelijk van type voertuig: motor, auto, camper of auto en caravan. Ook de gekozen route, plus flex of regulier tarief zijn prijsbepalend. Motoren zijn het voordeligste uit. Reken voor een auto op  50 euro, camper omstreeks het dubbele.
  • Wat kost een combinatieticket Oresundbrug en ferry: omstreeks 100 euro. Wat is het voordeligste ferry ticket? Vroegboektickets zijn doorgaans het meest voordelig. Aanbiedingen zijn slechts af en toe.
  • Hoe lang duurt de overtocht Denemarken-Duitsland en andersom? En hoe vaak vaart de ferry? Dagelijks vaart Scandilines 60 maal op de routes Puttgarden-Rødby. Deze oversteek duurt 45 minuten, overtocht Rostock-Gedser duurt langer: namelijk twee uur. 

Is Zweden een duur vakantieland?

in de perceptie van veel mensen is Zweden een prijzige bestemming. Maar eigenlijk valt in verhouding tot andere Scandinavische landen zoals Noorwegen reuze mee. Natuurparken, en veel andere activiteiten zijn gratis en voor nop. Ook de kosten van accommodatie zijn niet erg kostbaar. Zo huur je in het hoogseizoen al een huisje voor 80 euro per dag. Daarbij is kamperen sowieso een budget optie in Zweden. Daarmee doe je gelijk mee aan de Zweedse camping cult. Accommodatie-prijzen zijn courant.

Kosten in de supermarkt

Kosten van supermarktprijzen komen overeen met Nederland. Daarbij is het aanbod van bijvoorbeeld vegetarische of vegan producten in het schap en0rm. Groenten en fruit zijn relatief duur. Of althans een stuk prijziger. Zo tikte ik 3 euro af voor een krop sla, en 2 euro voor een par appelen, o en 4 euro voor een pak ijsjes. An sich geen probleem, de kwaliteit van de meeste producten is doorgaans goed. Verswaren zijn dus iets duurder dan in Nederland. Bier is in de supermarkten vrij verkrijgbaar ( max alcoholpercentage van 3,5 procent) en kost omstreeks 1, 60 per biertje. voor een flesje wijn moet je door naar de slijterij waar je al voor 8 euro een redelijke fles wijn kunt kopen.

Terrasje pakken?

Wat kost een terrasje, of wat zijn de kosten van activiteiten ? Een kop koffie op het terras kost ongeveer 2,80 Euro. Een biertje 5 a 6 euro. met 9 euro voor een glas wijn op het terras is dit geen goedkope hobby. Activiteiten zijn niet schrikbarend duur of voordelig. Voor het huren van een fiets betaal je 10 euro per dag , en voor 50 Euro per dag huur je al je eigen private kayak voor 4 personen.

St. Knuts buurt Malmo

Terras St. Knuts plein Malmo

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: