In de natuur

Stockholm archipel Zweden en mooiste eilanden

Stockholm archipel

Sprookje van duizend en één eilanden: Stockholmse archipel

Vakantie of stedentrip Stockholm? Ga dan zeker even uitwaaien in de skärgården oftewel Stockholm archipel en de mooiste eilanden. Op een steenworp afstand van de stad wacht een sprookjesachtig eilandenrijk. Duizenden eilandjes: zowel onbewoond als bewoond strekken zich uit tot aan de Oostzee.Stockholm archipelago

Beste reistijd Zweedse archipelago?

Dit hof van Stockholm is het hele jaar toegankelijk. In de herfst kleurt alles rood en geel, in de lente geeft bloesem de eilanden een frêle look en in de winter kun je genieten van de sneeuw. Maar in de zomer is de Stockholmse archipel misschien wel op z’n allermooist.

Veel Zweden, en Stockholmers trekken er dan op uit om van hun stuga oftewel vakantiehuis aan zee te kunnen vakantaseren. Ruimte en cottages zat. Want er zijn zo’n 50.000 huizen in de archipelago Stockholm gebouwd: van tiny house tot aan paleis van hout. Reisachtige Mirte en Laura wilde deze Zweedse droom ook wel eens beleven, al is het maar voor even. Daarom namen wij de proef op de som en pakten vlak voor midzomernacht de ferry naar Grinda in de archipel van Stockholm.

Hoe kom je in de archipel Stockholm?

De leukste en meest praktische manier om de archipel te bereiken is met de veerboot. Er worden diverse dagtochten georganiseerd en je kunt zelfs met een kano de archipel een dag verkennen. Echter 24 uur is net te kort om volop van het eilandleven te genieten. Dus als het even kan trek er dan een paar dagen op uit of blijf in ieder geval een nachtje slapen.

Diverse maatschappijen reizen af vanuit het centrum richting deze waterrijke eilandengroep. Waxholmsbolaget organiseert dagelijks diverse boottochten naar allerhande bestemmingen in de Zweedse archipelago. Wij stapten aan boord bij snelle Jelle Cinderella van Stromma.Boot archipel Stockholm

In dik een uur tijd vliegt deze snelboot af naar de Zweedse archipel. Dit is wat je noemt nog eens relaxed cruisen. Met de middagzon op je bol, de hond van de bootbuurtjes naast je en met een koele bries is het op de boot richting de eilanden van Stockholm prima chillen.

Zo net voor Midsommar is het aan boord een drukte van belang. Half Stockholm maakt zich -bepakt en bezakt- op voor  een relaxte midzomerviering. Ter verduidelijking: op vrijdagavond (jaarlijks rond 21 juni) wordt midzomeravond gevierd en dag daarop is het dan midzomerdag. Voor de Zweden is dit feest net zo groots als Koningsdag bij ons. De meeste Stockholmers trekken er dan op uit richting vakantiehuis.

Even schieten de beelden van de Netflix Midsommar film door m’n hoofd. Het einde van deze Zweedse movie is allesbehalve feestelijk kan ik je vertellen, maar daar is het dan ook een thriller voor. En gelukkig komt deze totaal niet overeen met deze zweedse happening.

Vakantie begint op de boot

Het stel naast mij op de boot nipt aan een biertje en trekken een salade tevoorschijn uit de koeltas. Binnen no time schiet de ene na de andere picknick tevoorschijn uit ladingen vol kampeerspullen en andere reut. Deze vakantiegangers zijn overal op voorbereid. Ondertussen varen we voorbij aan kleine eilanden met aanlokkelijke stuga’s. Alleen al de boottrip voelt als vakantie.

De ferry stopt maakt een tussenstop bij Fjäderholmarna. Op 30 minuten afstand van Stockholm is dit eiland de buurman van de stad. En daarmee een populaire ‘badplaats’ onder de locals. De tweede stop is forteiland Vaxholm. Wellicht de meest populaire bestemming in de archipel. Het eiland heeft alles wat je nodig hebt voor een weekendje of korte vakantie. Schattige huizen, een klein dorp met café’s en winkels. Dus hier kun je zo aanschuiven voor je latte.

Met de stoomboot of snelboot is het overigens ook prima island hoppen beglazen. want de meeste meren aan bij eilanden Fjärdlång, Ornö (Södervikan) en Sandhamn. Op die manier kun je in een week tijd mooi een aantal eilanden tijdens je zomervakantie bezoeken. Mirte en ik houden het bij ééntje….. en wat voor één. Wat mij betreft kan het eilandje zo de (sprookjes)boeken in.Zweedse archipel

Grinda island is tevens een natuurreservaat, waardoor deze vrij is van exploitatie. Oftewel Grinda is autoluw en er is amper bebouwing. Kleinschalige accommodatie, een restaurant, plus eetcafé aan zee en een landwinkel is er wel. Enkele strandjes, wandelpaden zijn er volop. En meer heb je ook niet nodig ook, al moet weer wel een beetje meezitten. Overigens is het weer in de archipel vaak beter dan in de stad Stockholm.

Van pier naar hotelplezier

Bij aankomst aan de pier slinger je door de bossen over het pad in een kwartier zo naar het enige hotel van het eiland genaamd Wärdshus: een negentiende eeuwse verbouwd landhuis bovenop een terp. Het riante terras kijkt uit over de haven met rode huisjes en de zee. Je zou hier uren kunnen stukslaan. En dat is precies wat de meeste bezoekers hier tijdens midsommar viering doen.

Lunchen en dineren met topuitzicht

De hele familie, vrienden schuiven aan bij de lange mooi gedekte tafels om van een heerlijke lunch of diner te genieten. Tijdens Midsommar staat er een traditioneel gerecht met haring op het menu. Maar ik als vegen, vegetariër eet er vooral veel heerlijke gerechtjes met asperge en seizoensgroente. Zo van het land op je bord. Nu pakt de keuken stevig uit vanwege de feestdagen, maar foodies kunnen hier hun lol op.

Ondanks dat het terras afgeladen is houdt het personeel het hoofd koel, en neemt zelfs de tijd voor een praatje. Grappig genoeg lijkt midzomer één doorlopend eetfestijn. Mooi gekleed in witte of bloemetjes jurken schuimen de meeste feestgangers van de ene naar de andere maaltijd. Kortom: het leven is goed op de archipel.Midsommar Grinda

Midzomerviering Grinda

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om met de zon op je bol te blijven chillen op het terras, of je kunt net als wij eropuit gaan. Zo starten wij de dag met het maken van een bloemenkrans: het symbool van wedergeboorte en vruchtbaarheid en het hijsen van de meiboom oftewel de midzomerpaal. Van kleuter tot opa iedereen helpt een handje mee, of speelt voor toeschouwer. Wegens de pandemie zit een gezamenlijke dans rond de paal er niet in, maar een individueel dansje kan altijd.

Na dit schouwspel trekken wij onze wandelschoenen aan en zigzaggen ons een weg tussen de picknickkleedjes en potjes Kubb. Grinda is bij uitstek de ideale picknickplek, maar tijdens midzomernacht blijft er aan zee geen meter onbenut. Vanuit je kleedje kun je zo een frisse duik in het ijswater nemen, maar wij houden het bij een rondje eiland te voet.Midzomer GrindaBeste plek midsommar

Wandeling: rondje eiland

De wandelroute beslaat omstreeks 5 km. In mum van tijd klimmen we naar de top van het eiland, en weer omlaag. Dit uitstapje naar de peak hoort overigens niet bij de route, maar is een leuk intermezzo. En ach als je er dan toch bent, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Wij vervolgen onze weg langs de boerderij met paardenweide.

Eenmaal in het bos is vallen de geluiden van mensen en dieren weg. De stilte regeert en het groen knalt je netvlies tegemoet. Bosbessen, mossen, varens en struiken. Alles knalt hier als paddestoelen de grond uit. Het leuke van deze wandeling over eiland Grinda is de variatie.

Want vanuit het groen loop je zo een rotsachtig gebied binnen en voor je het weet sta je zo met je voeten in het zand van het kleine strand. Enkele minuten later hobbel je langs rode cottages het ‘woud’ in richting het beginpunt van de hike, waar je zo weer kunt aanschuiven voor het diner.Grinda eiland

Wat te doen op Grinda?

Naast wandelen kun je ook een kayak in de jachthaven naast het Wardshus huren. Een rental boat is via het hotel ook te charteren. Liever te land? Spring op een mountainbike en verken het eiland te fiets. Varen en zwemmen zijn de populairste activiteiten maar bovenal kom je hier voor de mooie omgeving. Maar één van de allerleukste dingen om te doen is het bekijken van de zonsondergang. Zeker als de dagen in de Stockholm archipel lang zijn en de nachten kort is de zon in de zee zien zakken een mooi tafereel.Sunset Stockholm archipelago

Waar overnachten in de Stockholm archipelago Zweden?

Of je nu een weekend wild bivakkeren op een privé eiland, of de drukte van Vaxholm wilt opzoeken of liever weg van de massa verblijft op Svartsö, Ingmarsö  of eiland Sandön. Alles kan en niets moet, niet voor niets voelt Pipi Langkous zich hier helemaal thuis. En op de meeste eilanden is genoeg accommodatie te vinden. Ook op Grinda.

Waar verblijven op Grinda?

Wat nu zo geinig is…de meeste accommodatie is opgericht door één man met een plan: Jan. Jaren geleden startte Pfisters met een pier en een boot. Al snel kocht hij het landhuis en veranderde deze in een mooie B&B. Naast een hotel heeft dit heerschap ook veel cottages laten bouwen. Dus je kunt hier basic overnachten in je eigen rode rode stuga. Tevens is er een puik kampeerterrein waar je in alle rust en ruimte kunt kamperen en BBQ-en.

Het Wårdshus is een mooi hotel, maar is niet de meest budget vriendelijke optie op Grinda. Om die reden heeft Jan onlangs een compleet hostel uit de grond gestampt. Hier kun je met je vrienden, familie of met z’n twee volop genieten van het eilandleven zonder bijbehorend prijskaartje. Kortom: je hoeft geen miljonair te zij om van een onbetaalbare vakantie in de archipel te genieten.

Wardshus Grinda
Jan

Meer tips in en rondom Stockholm?

Mooiste musea Stockholm| Abba, Vasa, Spirits, Drottingholm kasteel

Kunstmusea, beeldentuin en street art in Stockholm

Vegan, vegetarisch eten, drinken in Stockholm

Fietsen langs bezienswaardigheden in Stockholm

Leave a Response