In de stad

Kunstmusea, beeldentuin en street art in Stockholm

Beeldentuin Stockholm

Moderne (gratis) kunstmusea, design, beeldenpark, fotografie en street art in Stockholm

Stockholm telt maar liefst zestien verschillende kunstmusea. Tevens worden er op verschillende locaties tal van exposities georganiseerd. En het fijne is: in Zweden is kunst voor Jan en alleman. Veel kunstmusea zijn om die reden veelal gratis toegankelijk. Sowieso is Stockholm grootgrossier in kunst, Banksy waardige street art.

Tijdens een korte vakantie Stockholm heeft Reisachtig aardig wat toffe musea in deze Zweedse hoofdstad bezocht en tal van artistieke uitspattingen op straat gespot. Onderstaande kunstmusea zijn sowieso ace, zelfs als je geen verstokte kunstliefhebber bent.

Fotografiska: museum voor fotografie Stockholm

Dit museum van hedendaagse fotografie huist in het voormalige douanegebouw in jugendstil stijl. Aan de muur prijken meer dan 1000 werken. Naast fotografie is dit ook de plek om van een dinner met een view te genieten. Het prijswinnende duurzame restaurant blikt uit op de eilanden Skeppsholmen en Djurgården.

Fotografiska museum organiseert jaarlijks vier grote showstoppers en 15- a 20 kleine exposities met werken van gevestigde- en opkomende fotografen. De exposities zijn thematisch opgezet, mooi opgesteld en uitgelicht. De permanente expositie van Frank Ockenfels wordt zelfs muzikaal ondersteund. Al met al geeft Fotografiska een prachtig beeld van de tijdgeest.

Juist doordat er tevens cursussen fotografie worden gegeven, en het restaurant voor reuring in de tent zorgt, is dit een lekker levendige plek. Om die reden is dit dan ook mijn persoonlijke museumfavoriet in Stockholm. Overigens heeft Fotografiska meerdere locaties. In Berlijn, New York kun je ook terecht voor een fikse dosis beeldcultuur.Forografiska museum

Eten en drinken in Fotografiska

Op de bovenste verdieping zit het restaurant met uitzicht waar je u tegen zegt. Het menu is standaard vegan, of vegetarisch maar kan op verzoek met vis of vlees worden aangevuld. Bezoek je Fotografiska in de lente of zomer? Dan val je dik in de prijzen! In de warmere maanden kun je namelijk neerstrijken bij de bijbehorende bistro voor bio food met een bite. Kunst gaat door de maag! Met een beetje mazzel draait er een dj, dus lekker blijven hangen tot in de late uurtjes.

Tijdens ons bezoekje speelde er een bandje op het terras. Bestel vooral een pizza met bloemkool en venkel -ja dat klinkt raar-maar deze smaakt goddelijk. Praktisch: Fotografiska is te vinden op Stadsgårdshamnen (10 tram-minuten van het centrum). Bus- en metrohalte: Slussen ligt op loopafstand van het museum. Of loop vanuit Kungsträdgården langs de waterkant van Gamla Stan in 30 minuten naar het museum.Restaurant Fotografiska StockholmFotografiska Museum stockholm

Nationalmuseum: kunst en design

Na een vette verbouwing van 5 jaar is het Zweedse museum voor kunst en design weer geopend voor publiek. Alleen al voor een kijkje in dit 150 jaar oude bouwwerk is het nationale museum een aanrader. De entree: een gigantische hal met filmische wenteltrap is er eentje uit duizenden. Vanaf de marmeren trap kijk je door het grote raam zo naar buiten, dus zet je beste beentje voor en pak die trap voor het uitzicht meerdere malen mee.

Wat is er te zien?

Zes eeuwen kunst: meer dan 5.000 meesterwerken prijken aan de wand, of in de vitrine. De collectie van het National museum Stockholm bestaat uit vaste- en tijdelijke tentoonstellingen met schilderijen en sculpturen. Op Fotografiska na is dit het best bezochte kunstmuseum van Stockholm.

Tijdens mijn bezoekje gooide het midzomerfeest roet in dit culturele eten. Veel zalen waaronder de afdeling design waren gesloten. Bekijk de website dus vooraf goed voor actuele openingstijden. Praktisch: Nationalmuseum ligt zo’n beetje aan de populaire shopstraat Drottingholm, in de wijk Norrmalm. Entree holadiee is gratis en kost dus helemaal niets. Voor speciale tentoonstellingen is overigens een toeslag vereist.

Museum voor moderne kunst: Moderna Museet

Wat is er te zien? Permanente en tijdelijke collecties met werken van kunstenaars als Picasso, Dali, Derkert en Matisse. Moderna Museet ligt op het eiland Skeppsholmen: op zichzelf al een kunstwerk. Het museumcomplex is ontworpen door de Spaanse architect Rafael Moneo. Bij aankomst wacht een vrolijke entree.

Want rondom het museum staan kleurrijke sculpturen zoals: ‘The Four Elements’ van Alexander Calder en ‘The Paradise’, een 16-delig, gezamenlijk kunstwerk van Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely. Van binnen oogt het museum ruim, maar overzichtelijk. Het Moderna is niet heel groot en kijkt makkelijk weg. Grote raampartijen zorgen voor de nodige interactie met de omgeving.

Praktisch: het museum ligt op het eiland Skeppsholmen, in het centrum van Stockholm, en is gemakkelijk te voet of met de fiets te bereiken. Ook mooi meegenomen: Moderna Museet is gratis toegankelijk.Stockholm modern art museum

Modernaat Museum Stockholm

Millesgården: beeldenpark en museum

Het voormalige huis van het kunstenaarsechtpaar Carl en Anne Miles is nu een museum annex beeldenpark op het eiland Lidingö. (Stockholm is gebouwd op 14 eilanden). Reisachtige Mirte en Laura stapte op de fiets richting dit ietwat geïsoleerde kunstmuseum in Stockholm. Alleen al de rit onder snelwegen door,  langs industriële architectuur geeft een soort ontheemd gevoel. Al met al een beetje vreemd, maar wel een toffe ervaring.

Bij binnenkomst wacht een andere wereld. Carl was dol op Italiaanse, franse architectuur en heeft zelfs met kunstenaars als Rodin gewerkt. Dit laatste is terug te zien in zijn werken en leefomgeving. De villa aan het water met Italiaanse elementen in de tuin is een stukje mediterraans geluk in Scandinavië.

Een bezoekje aan Milesgarden is het leukste als de zon schijnt en de lucht strakblauw is. De donkere beelden steken dan mooi af tegen de lucht en doen vaag denken aan Vigeland in Oslo. Naast de beeldentuin plus museum is er ook een café waar je met een fika en een kop koffie even heerlijk weg kunt dromen.Miles Garden Stockholm

Miles Garden Stockholm

Metro kunst, street art in Kungsträdgården

‘S werelds mooiste metrosysteem te vinden in Stockholm? Jazeker! Sinds de jaren 1950 is het metronetwerk bezaaid met Zweedse kunst. Veel metrostations zijn opgeleukt met installaties, murals, graffiti en zelfs sculpturen. Aan deze ‘subway art’ hebben meer dan 150 street artists meegewerkt. In station Kungsträdgården is de meest indrukwekkende metrokunst te zien.

De ruige gewelfde plafonds zijn gedecoreerd met kleurrijke mozaïeken. De wandelgangen  -letterlijk- zijn gedecoreerd met Griekse zuilen, een fontein. Kungsträdgården heeft zijn eigen zelfvoorzienende ecosysteem met organismen die vaker voorkomen in grotten dan in metrosystemen. In 2012 is zelfs een zeldzame grot-dwergspin ontdekt. Vermoedelijk is de spin op bouwmachines uit Midden-Europa meegelift.

Het ecosysteem wordt gevoed door de kunstmatige verlichting van het station. Ook passanten, zorgen voor een constante bron van energierijke moleculen, zoals haar. Waar te vinden? Het station Kungsträdgården bevindt zich in de wijk Norrmalm. Dit is tevens het eindstation van de lijnen 10 en 11 van de metro van Stockholm.Metrokunst Stockholm

Art StockholmArt in metrostation Stockholm

Newton’s appel? Pak de metro

Ooit raakte Isaac Newtons geïnspireerd door een vallende appel op z’n hoofd, waardoor zijn zwaartekracht theorie min of meer is ontsproten. Afijn dit verhaal kennen we allemaal. Wat je wellicht niet weet is dat er, bij wijze van ode aan Newton een enorme glazen appel in het metrostation Tekniska Högskolan in Stockholm bungelt. Waar te vinden? Nabij het KTH Royal Institute of Technology. Ook de muren bij dit metrostation aan de muren staan in het teken van ‘wetenschappelijke street art’.

Coole wijk met streetart: Snösätra

Deze buitenwijk van Stockholm is jarenlang het ondergeschoven kindje van Stockholm geweest, totdat de wijk in 2014 door street artists werd omgetoverd in een schilderij van wereldformaat. Iedere baksteen aan de muur is bedekt met graffiti van kunstenaars uit de hele wereld. Jaarlijks wordt in  Snösätra het straatkunstfestival gehouden.

Meer dan 150 graffitikunstenaars uit de hele wereld komen hier bijeen om nieuwe creaties te bedenken. Echter… de gemeente wil Snösätra in een ‘kekke woonwijk’ veranderen, inplaats van een vrijplaats voor creatives. Slecht nieuws voor straatkunst aficionado’s. Praktisch: De Snösätra Wall of Fame ligt op 10 min loopafstand van het metrostation Rågsved (groene lijn richting Hagsätra). Let op: deze arty plek ligt een behoorlijk eind uit het centrum.

Stockholm archipel Zweden en mooiste eilanden

Leave a Response