In de stad

Mooiste musea Stockholm| Abba, Vasa, Spirit, Drottingholm kasteel

Museumeiland Stockholm

Abba museum,Vasa: 300 jaar oude schip, Spirit: museum voor sterke drank en UNESCO kasteel Drottingholm.

Stockholm Zweden heeft maar liefst 53 verschillende musea. Van kunst, via maritiem-, Pipi Langkous museum tot kasteel en alles er tussenin. Met zoveel mooie musea kun je desgewenst een hele week stukslaan. De meeste musea zijn te vinden op museumeiland Djurgården waardoor je zo van het ene naar het andere museum kunt hoppen. Bijkomend voordeel: veel musea in Stockholm zijn gratis, dus dat scheelt je weer een fikse duit.

Naast musea, parken is amusementspark Gröna Lund de grote trekpleister van het Stockholmse museumeiland. Reisachtige Laura nam de proef op de som en bezocht enkele topmusea in Stockholm. Voor kunstliefhebbers heb ik een separaat artikel gecreëerd over kunstmusea in Stockholm.

ABBA: the Museum

Het verhaal van de Zweedse band uit de jaren 70 in een notendop? Here we go again…ABBA is een acroniem van Agneta, Björn, Benny, en Anni-Frid oftewel de bandleden. In 1974 won ABBA met ‘Waterloo’ het songfestival: het begin van een serie wereldhits. Met meer dan 200 miljoen verkochte platen is ABBA dan één van de bekendste popgroepen uit Zweden.

De opvallende glam-rock outfits maakt ABBA tevens één van de meest herkenbare performers van de wereld. Met manager Stig Anderson aan het roer en twee stellen in de schijnwerpers kon het succes niet op…Totdat de liefde van beide duo’s eindigde in een scheiding, en de band om verschillende redenen in de jaren tachtig uit elkaar is gegaan.

Hoe is het de leden van ABBA daarna vergaan? Ontdek het in ABBA: the Museum. Bekijk tal van attributen, outfits en props. Zing op de bühne uit volle borst mee met de liedjes van deze hitmasters. Wat mij betreft is deze laatste het leukste onderdeel van dit museum in Stockholm Zweden.

‘ABBA’ is overigens geen ‘officieel’ museum, maar geeft wel een mooi kijkje in het leven van deze Zweedse sterren. Waar te vinden? Op het eiland Djurgården naast pretpark Tivoli en schuin tegenover hotel Hasselbacken. Een toegangskaartje kost omstreeks 25 euro.Abbba museum Zweden

Abba museum

Vasa Museum: best geconserveerde schip van de wereld

Het schip is gebouwd in opdracht van de Zweedse koning Gustav II in de 16e eeuw. Deze driemaster had alles in zich om het boegbeeld van de Zweedse vloot te worden…

  • Afmetingen: hoogte 52 meter lengte: van 69 meter, gewicht: 1200 ton
  • Artillerie: 64 kanonnen, 10 zeilen, gedecoreerd met 600 houtsnijwerken.
  • Zweden had aardig wat kleinere oorlogsschepen maar niet van dit formaat, of met deze hoeveelheid oorlogsgeschut.

In 1628 werd deze zware jongen te water gelaten in de haven van Stockholm. Vrijwel de eerste windvlaag bracht het schip direct aan het wankelen. Doordat de kanonnen niet waren vast gezet begonnen deze te schuiven. Water stroomde door de schietgaten naar binnen en de Vasa zonk als een baksteen. Meer dan 30 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

Waar ging het mis?

Tijdens de bouw heeft de koning veel meer kanonnen laten installeren dan toelaatbaar. Hierdoor moesten bouwplannen proefondervindelijk worden gewijzigd. Zo werd het schip verhoogd en op de bodem werd een contragewicht van 120 ton geplaatst. Dit bleek echter niet genoeg om het schip in balans te houden.

Vasa was topzwaar en kapseisde na zij eerste kennismaking met het water. 333 jaar na dato is deze gigant door Andres Franzen ontdekt op de bodem van de zee. In de Jaren zestig is het vaartuig deel voor deel boven water gevist en stuk voor stuk geconserveerd en opnieuw opgebouwd. Alle onderdelen zijn als een legpuzzel teruggeplaatst.

Waarom is Vasa zo goed bewaard gebleven?

Het schip heeft Jaren op de bodem van de haven gelegen. Doordat de hout vretende scheepsworm Teredo navalis, niet in het brakke water van de haven en de Oostzee gedijt heeft deze reus de tand des tijds heeft overleefd. Het Vasa museum is dan ook een zeer indrukwekkend en niet te missen museum op het eiland. Entreeprijs: omstreeks 15 euro p.p.Vasa museum StockholmVasa Museum

Spiritmuseum: spraakwater!

Sterke drank en sterke verhalen? Op naar het Spiritmuseum. Hier kom je van alles te weten over de Zweedse drankcultuur: van spirits tot wijn. Sinds 1999 is Zweden erkend als wijnland. Met 130 hectare aan wijngaarden is Zweden weliswaar het kleinste wijnland van de wereld.

Overigens tot mijn bezoek aan het museum wist ik niet eens dat wijn in het zuiden van Zweden aardig gedijd. Sinds de jaren zeventig wordt er meer wijn dan brandewijn in Zweden verkocht. Sterker nog, wijn is inmiddels het meest gedronken drankje.

Drank, en bier plus wijn koop je in een speciale staatswinkel: Systembagolet. Door extra belastingen is alcohol prijzig in Zweden. Een wijntje tikt al snel 9 euro aan. Tip: schuif tegen meerprijs na afloop aan op het terras met een proeverij van bijvoorbeeld verschillende Zweedse en Europese wijnen. Skoll! Het museum is te vinden op het eiland Djurgården.Spirits museum Stockholm

Museum/ appartement van Astrid Lindgren

Fan van Pipi Longstocking? Dat komt goed uit, want de schrijfster van Pipi komt uit Zweden, en in Stockholm kun je haar woning bezoeken. Astrid Lindgren heeft zo’n 30 boeken geschreven, waarvan Pippi Langkous(verkrijgbaar in 75 talen) wereldberoemd is. Astrid heeft praktisch haar hele leven in dit appartement gewoond. Na haar overlijden in 2002 heeft de familie het huis omgeturnd tot museum. Astrid begon haar carrière als journaliste en secretaresse.

In 1945 behaalde ze met Pipi de eerste plaats in een schrijfwedstrijd. De verhaallijn over Pipi is ontstaan toen Karin, de dochter van Lindgren, ziek werd. Dagelijks vroeg zij haar mama om een verhaaltje voor het slapen te vertellen over een klein sterk meisje en zo is aan de rand van Kari’s bed Pipi geboren.

Een bezoek aan het museum is op afspraak. Een rondleiding duurt omstreeks 60 minuten. Tickets: omstreeks 15 euro. Overigens is er een separaat museum voor kids over Pipi Langkous genaamd Junibacken. Het appartement is een ‘adults only’ bezoek. Of althans niet toegankelijk met jonge kinderen.

Drottinghalm palace: sprookjeskasteel

Het Drottningholm paleis in renaissance stijl is een ontwerp van Nicodemus Tessin in opdracht van koningin Hedvig Eleonora. Omdat dit het mooiste en best bewaarde paleis van Zweden is prijkt het Drottingholm Palace op de UNESCO-werelderfgoed lijst.

Uniek is onder meer het 18e eeuwse theater. Dit is tevens het enige theater ter wereld met nog werkende originele toneelmachines. Bijzonder ook is het Chinese paviljoen. Dit zomerpaleis is een exorbitant verjaardagscadeau aan koningin Lovisa Ulrika van koning Adolf Fredrik: compleet met Chinese meubelstukken en al.

Tip: neem vanuit Stockholm Centrale de metro naar Brommaplan en vandaar de bus (301-323 of (176-177). Hoogseizoen? Dan is het raadzaam om bij opening om 09.00 op de stoep te staan, en de eerste boot terug naar de stad terug te nemen. De kans is zeer groot dat je dan niet in de rij hoeft te staan voor het kasteel en de ferry.

Met de Stockholm pass is de overtocht gratis, bovenal is de boottocht naar het koninklijke paleis erg leuk. Tijdens mijn bezoekje  Midsommer lieten de boten het afweten, en was het slot gesloten. Gelukkig zijn de tuinen tijdens het midzomerfeest wel toegankelijk. Het is ook mogelijk om een fietstocht naar het paleis te maken. Sowieso is de fiets naast de ferry het ideale transportmidden in Stockholm. Meer sprookjesachtige bestemmingen nabij Stockholm? Op naar de archipelago!

Paleis Drottingholm Stockholm

Leave a Response