Spoorfietsen Zweden

Skåne Zweden|Spoorfietsen en openluchtmuseum Kulturen

 railfietsen en openluchtmuseum? Doen!

Stuk voor stuk termen voor dezelfde betekenis namelijk: spoorfietsen, een uiterst populair tijdverdrijf in Zweden. In vroegere tijden heeft er in dit deel van Skandiavië zo’n 7000 km spoor gelegen waarvan het leeuwendeel is opgeheven. Echter, 1700 km is weer in gebruik genomen als ‘Banvaller’ alias dressen. En daarmee heeft Skåne dan ook de meeste spoorfiets-routes om lekker ’te dressen oftewel trolley fietsen’.Spoorfietsen Zweden

Populaire activiteit in Zweden

In het verleden werden deze trolley bikes door de Zweedse NS als inspectiefiets gebruikt. Tegenwoordig is spoorfietsen één van de populairste activiteiten in Zweden. Zoals aangegeven kan er op meerdere plekken worden gefietst. Wat dacht je van de volgende tracks?: Broby – Glimminge: 12 km, of Klippan – Ljungbyhed: 13km. Växjö is overigens ook mooie uitvalsbasis voor tientallen routes.Trolley bikes Sweden

Route Romeleåsens in Björnstorp

Reisachtig en kids hebben de Romeleåsens Dressincykling in Björnstorp verkend. Deze route van omstreeks zes km loopt tussen de dorpjes Björnstorp en Veberöd, duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en is een leuke activiteit voor het hele gezin. Peddel door weilanden, stukje bos en open velden met mooie bloemen.

Regelmatig zul je op deze one way track onderweg wat tegenliggers ontmoeten. Geen probleem. Til de trolley bike op, draai ‘m om en vervolg je weg terug. Pip (10): ‘Dit is wel een stukje powerlift-training, want de fietsen zijn zwaar’. Het rail-fietsen zelf is kinderspel. Juup: ‘Ik kan niet helemaal met m’n voeten bij de pedalen, maar trappen kan ik als de beste.’
Trolley bike South Sweden
Wat doen in Zweden

Zweeds uitstapje met picknick

‘Mam, hoe lang duurt het eigenlijk voordat we bij het einde van het spoor zijn, want ik kan nog wel uren doorgaan’… Dat is nou net het jammere van deze route, hij is net te kort om er lang van te kunnen genieten. De meeste Zweden maken er dan ook een echt uitje -met picknick en al- van. Wij moeten het deze rit even met een bammetje en een fles water stellen. Maar een volgende keer zijn we beter voorbereid en nemen dan zeker ook de fika en koffie mee.

Praktische informatie

Verdwalen kun je niet, het is eenrichtingsverkeer en het fietsen zelf is erg makkelijk. Dit is een relaxte activiteit en ook nog eens geschikt voor bijna alle leeftijden. Soorfietsen kan op veel plekken in Skane. Deze activiteit is dagelijks van 13.00 tot 16.00 in de zomermaanden geopend. Kosten: 30 euro per fiets (deze is geschikt voor 2 personen). Deze route ligt behoorlijk centraal namelijk 20 km van Lund nabij Malmö.

Cultuursnuiven in Kulturen

Energie over na het fietsen? op naar Kulturen! Dit is een kruizing tussen Archeon en het Nederlands openluchtmuseum en is de ideale kans om te ontdekken hoe het leven in vervlogen tijden in Skåne uit heeft gezien. Het complex bestaat uit een park met allerlei architectonische hoogstandjes uit de middeleeuwen tot aan de jaren dertig. Neem een kijkje bij herenhuizen, boerderijen, en arbeiderswoningen. Kortom: maak kennis met een stukje Zweedse cultuur uit andere tijden. 

Oudste openluchtmuseum van Zweden

Kulturen is het oudste openluchtmuseum van Zweden (1892) en staat op nummer twee van oudste openluchtmusea van de wereld. Op Skansen in Stockholm na is dit ook nog eens Zweden’s grootste openluchtmuseum. Het meest indrukwekkende van het museum? De Bosebo kerk uit de 16e eeuw is gemaakt van hout, uitstekend geconserveerd en is bovenal een beauty om te zien. Overigens kun je hier zelfs trouwen, en worden er regelmatig concerten gegeven.Museum Zuid Zweden
Mooiste museum Zuid Zweden Kulturen
Activiteiten Skane
Kulturen is vanuit Malmö of vanuit Bornstorp prima te bereiken. Met mooi weer kun je je hier zo een halve dag vermaken. Bekijk de actuele openingstijden en prijzen op de website van Kulturen museum. Praktisch: Kulturen is te vinden in het prachtige stadje Lund op ongeveer 20 autominuten van Malmo. Het museum is prima te combineren met een stukje spoorfietsen.

Meer activiteiten in de leukste stad van Skane?

Malmö- Tips parken, speeltuinen & stranden

Wandelen-9 tips in Skåne Zweden

Malmö- Stedentrip met kinderen

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: