Malmö- 15 X zien en doen met kinderen

Malmö met kinderen? Gewoon doen!

Van het ‘Disgusting food museum, neem een duik in het Kallbadhus, chill aan het strand. Bezoek het kasteel, Folketspark, en spaceshuttle eh…speeltuin, trendy Västra Hamnen en ga skaten. Malmö is een fantastische (kinder)stad in Zweden.

Fishmarket Malmö

Vissershuisjes vismarkt

Snack facts

 •  Malmö is de grootste stad van Zuid Zweden: Skåne. En de derde grootste stad in Zweden.
 • De stad ligt pal aan’ The Bridge’: zoef in 35 minuten naar Kopenhagen.
 • Vroeger was dit een stad in Denemarken.
 • Malmo is een compacte ‘biotech’- en studentenstad.
 • Deze metropool heeft 338,400 inwoners: waarvan de helft jonger dan 36 jaar.
 • Met 490 km aan fietspaden is dit een fietsvriendelijke stad.
 • De Turning Torso is het bekendste ijkpunt: hoogste gebouw van Zweden.
 • De stad is uitermate kindvriendelijk. Overal zijn speeltuinen, parken, skate opties.

De stad in een notendop

Kleiner dan Kopenhagen, zegge formaat Utrecht is de stad prima te voet te ontdekken. Met zijn oude stadscentrum: Gamla Staden-, en westelijk havengebied ‘Västra Hamnen’ is dit een wereldstad voor jong en oud. Zowel in zomer als in de winter is dit een fijne plek voor een stedentrip, of korte vakantie. Reisachtig heeft 2,5 dag in Malmö doorgebracht. Samen met Pip (11), Juup (8) en Robbert hebben wij enorm genoten van dit stadse avontuur. Deze Malmö tips wil ik graag met iedereen delen. Dus doe er je voordeel mee. Te zien en te doen in Malmö? Here you go!

Baden in een authentiek Badhuis

Fris-, warm-of winters weer? Duik het Ribersborg Kallbadhus aan het Ribersborg strand in. Dit badhuis is een klassiekertje in het genre. Warm op in houtgestookte sauna’s, koel af in het zwembad in zee. Alleen al de locatie aan zee is een plaatje. Deze ’thermen’ zien er praktisch nog net zo uit als vroeger. Van binnen lijkt het badhuis een beetje op een gigantische blokhut. Er zijn 3 verschillende sauna’s: elektrisch- stoom- en hout gestookte sauna’s (variërend van 75- graden tot 90 graden).

Spa avant la lettre

Heren en dames zijn van elkaar gescheiden. Dit is namelijk een ‘spa Avant la Lettre’. Maar met uitzicht op zee, the Bridge zit je hier -ook zonder- je lief als gebakken. En als je er toch bent? Blijf dan gelijk even plakken voor de zonsondergang. Dit is 1 van de beste plekken, om de zon in de zee te zien zakken. Ondanks de serene omgeving is de sfeer bijzonder levendig. Locals kletsen er lekker op los. Praktisch: Entreeprijzen: 7 euro p.p. Dus ook nog eens een absoluut koopje. Badkleding is niet nodig.

Ribersborg beach

Dit is hét stadsstrand van Malmö. In 20 minuten wandel je zo vanuit het centrum naar het 2,5 km lange stadsstrand van Malmö. Wellicht niet het allermooiste strand van Zweden. Maar op een warme zomerdag is het hier een gezellige boel. Het water is ondiep dus ideaal voor kinderen. Ribersborgstranden is omzoomd met een mooi park. Hier kun je het hele jaar rond lekker wandelen of hardlopen.

Kallbadhuset

Kallbadhuset

Strand in Malmö

Ribersborg strand

Chill in de kasteeltuin

Slottsträdgården oftewel de kasteeltuin. Pal achter het slot annex museum in het Slottsparken. Dit is een prachtige tuin met bloemen, kruiden en zelfs groenten. Buurtbewoners hebben hier namelijk een heuse volkstuin opgezet. Daarnaast zijn er showcases the vinden van tuinarchitecten. Variërend van Japanse tuin, tot aan kunstige bloementuin. Het kasteelpark is daarnaast omzoomd met het park. Tip: in de slottuin ligt een leuk café: geopend april tot okt.

Vermaak je gek in Folketspark

Folketspark (1891) is een soort Tivoli-achtig park. Niet gek, het ontwerp is geïnspireerd op Tivoli in Kopenhagen. Folketspark is een kruising van amusement en park. Dit park is uitgerust met een skatebaan, basketbalveld, openluchttheater, speeltuin, carrousel tennistafels, midget golfbaan en pierenbadje. Kortom gezellige enclave van caféetjes, versiering en een heleboel mensen. Dit is echt een plek voor de hele familie. Bovenal in de lente of zomer is dit een aanrader.

Folketspark

Folklore? Nee Folketspark

Playground Folketspark

Playground in Folketspark

Slottsträdgården café

Slottsträdgården café

Castle garden Malmö

Slottsträdgården

Leef je uit in de zon

Here comes the sun! Speeltuin Sollekplatsen is een onderdeel van Varvsparken in de wijk Västra Hamnen. Deze speelse playground heet niet voor niets ‘Grote zon’. In het midden van de speeltuin staat namelijk een mega glijbaan in de vorm van een zon. Kids van 2-10 kunnen hier eindeloos spelen. Er zijn schommels, een draaischijf, klimtoren. Dit is de kids hangout van Malmö. Een geliefde plek onder locals. Ook ouders zitten hier gebakken op de heerlijk bankjes. Het enige dat nog ontbreekt is een mobiel koffiebarretje. Juup: ‘Deze speeltuin ziet er heel mooi uit, en de glijbaan is cool’. 

Skateboard je rot

Stäpelbaddsparken Met 3000 vierkante meter is dit het grootste skatepark van Malmö. Het park is gemaakt in 2005, is een ontwerp van Stefan Hauser. Dit is de plek voor ‘All the other kids with the pumped up kicks’. Ervaren en onervaren skaters, steppers en kinderen gaan hier helemaal los. Tip: neem je skateboard mee, maar alleen toekijken is ook leuk. Juup: ‘Jammer dat we geen skateboard mee hadden, sommige skaters zijn echt goed. Daar kun je mooi wat van leren’.‘Het skatepark ligt in de wijk Västra Hammen: het KNSM eiland van Malmö. Sowieso 1 van de leukste wijken van Malmö.

Scaniaparken in summer

Scaniaparken

Summer in Sweden

Scania duik

Relaxen in Scaniaparken

Dit stadspark met strandje ligt pal aan zee in de wijk Västra Hamnen. ‘Do as the locals do’, neem je klapstoel mee voor een picknick in het gras. Snikhete dag? Beter! Chill in de beachclub voor een stukje zien en gezien worden. Nog leuker: strijk neer op 1 van de banken annex steiger aan zee. Neem een duik, en koel lekker af. Vooral in de zomermaanden is het hier heerlijk. Drankje erbij en laat de dag even aan je voorbij waaien.

Sagolegplats Malmö

Sagolegplats

Skatepark Malmö
Skatepark Malmö

Turning Torso: stadsicoon

Hoera! Turning Torso is ’s werelds 1e wolkenkrabber met -letterlijk- een twist. Dit boegbeeld draait 90 graden om z’n as…en blijft nog staan ook. De skyscraper is 190 meter hoog, telt 54 verdiepingen met 147 appartementen. Dat is nog eens wonen op grote hoogte. Deze Lange Jan is een prijswinnend ontwerp  (2005) van de Spaanse architect Santiago Calatrava. Bovenal is dit ook nog eens het hoogste gebouw van Zweden.

Slechts 3 weken per jaar: in de zomer is de bovenste verdieping geopend voor publiek. Pip: ‘Jammer dat je hier niet in kunt. Het lijkt wel een grote kurkentrekker’. 

Malmöhus: kasteel en museum

Dit kasteel annex museum is een combinatie van geschiedenis, cultuur, kunst en aquarium. Malmöhus castle is het oudst bewaarde Renaissance kasteel van Zweden. Och, als muren kunnen praten…. Deze voormalige citadel heeft namelijk heel wat meegemaakt. Ooit heeft het slot dienst gedaan als muntslagerij.

Later is het kasteel als gevangenis in gebruik genomen ‘Party animal’ prins rins Frederick toverde het kasteel in de 16e eeuw om tot 1 groot feest(locatie). Bijzonder: na de tweede wereldoorlog diende het museum lange tijd als woonopvang. Voormalige kampgevangenen werden tijdelijk opgevangen.

Een dappere daad van de museumdirecteur. Immers, het slot is bezaaid met cultuurschatten. Wandel door het slot en bezoek het Malmohus museum. De collectie bestaat uit een wisselende- en vaste tentoonstelling. Van dino’s, via aquarium tot interactieve installaties. In het Malmöhus komt van alles op je af!  Praktisch: Entreeprijs: 4-€ voor volwassenen, kinderen gratis. Betaald parkeren kan praktisch voor de deur.

Arty party: Museum voor moderne kunst

Klein maar fijn. Moderne museet. Dit is het kleine broertje van het moderne museum in Stockholm. Werken van lokale en internationale kunstenaars staan hier in de picture. De collectie bestaat uit vaste- en wisselende tentoonstellingen. Het allerleukste van het museum volgens kinderen?

Dat zijn de lockers. Ieder locker bevat een quote van een kunstenaar. Tip met kids. Af en toe is er een speciale ‘educatour’, of workshop. Er is een ook een uitgebreide museumshop. Ook ideaal: een museumbezoekje is gratis. Let op: gesloten op zondag.

Turning Torso a

Turning Torso

Västra Hamnen Malmö

Vastra Hämnen

Malmöhus castle

Malmöhus

Malmöhus Slott

In Malmöhus slott/ museum

Disgusting food: museum om van te kotsen!

Recent geopend museum met ’s werelds meest walgelijke eten. Geen zorgen. Net als in het vliegtuig ontvang je een spuugzakje. Daarmee is de toon dan ook gelijk gezet. Dit museum -beter gezegd een galerie-  draait om ruiken, snuiven, proeven….kokhalzen! Jazeker. V

an gebakken cavia: Cuyo een Peruaanse delicatesse tot de ultieme stinkende vis. Surstrümming uit Zweden. Ruik, proef  70 afgrijselijke delicatessen. En natuurlijk kom je genoeg te weten over dit bijzondere eten. Lol: in de foto Booth met stank dispenser trek je automatisch een vies gezicht. En je meest ugly face staat dan direct mooi op de kiek. Pip: ‘Het stinky cheese altar is ook geinig. Ik heb nog nooit zoveel stinkkaas bij elkaar gezien’. Kortom: deze stinky shit is een hit!

Lekker proeven

Pip: ‘In het Disgusting food museum is het net alsof iemand telkens een scheet laat’.
inderdaad behoorlijk farty arty. Aan het einde van de tour wacht een extra verrassing. Een heuse ‘sample bar’. Immers, the proof of the pudding is in the eating! Probeer een stukje verrotte vis, stinkende kaas. Of doe net als Juup en ga je te buiten aan krekels en andere lekkernijen. Juup:’ Krekel is wel krokant, een soort chips maar dan vies. Maar dit is wel mijn favoriete museum, en misschien wel het leukste van Malmo denk ik’.

Disgusting food Malmo

Om van te kotsen

Food sample in museum Malmo

Food sample bar

Drink with mice

Muizig drankje en cavia

Zweden smaakt naar meer….daarom heb ik alvast een reisgids voor je samengesteld. Dus doe er je voordeel mee!
Malmö- Tips parken, speeltuinen & stranden
Accommodatie in Malmö?- bijzondere adresjes!
Accommodatie in Malmö?- bijzondere adresjes!

2 Comments

 • Mevrouw van der Meer

  Wij willen graag in de zomer naar Zweden met kinderen…stellen jullie ook reizen samen?

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: