Karlsruhe hoogtepunten

Hoogtepunten Karlsruhe Duitsland-Pak mee!

Doen in Zwarte woud Duitsland

Met meer dan 50 musea, een romantische paleis -met tuin is het lastig kiezen. Maar dat hoeft ook niet, pak gewoon alle bezienswaardigheden in 24 uur mee. Begin bij het slot, ga door naar ZKM media museum, het dierenpark, waterpark en pak tussendoor wat terrasjes mee. O, en wist je dat er zelfs een koraalrif midden in de stad is te vinden? Of neem de kabeltrein, en geniet van het uitzicht van de Turmberg. Kortom: Met zoveel leuke dingen kom je de dag, het weekend of meivakantie makkelijk door.
Wat deze Duitse stad in het Zwarte woud vooral zo aantrekkelijk maakt? Dat is de combinatie van oud en modern. Daardoor is deze sfeervolle medina een soort Berlijn in het klein!… Maar dan minder toeristisch. Dit is een onontdekt juweeltje in Baden Württemberg: in Zuid Duitsland. Ideaal te combineren tijdens een korte vakantie naar het zwarte woud.En met deze reisgids Karlsruhe weet je alle leuke dingen zo te vinden.

Warmste stad van Duitsland

Deze eyecatcher van het warme Rijndal ligt slechts 115 meter boven de zeespiegel, en is omgeven door bergen ( Zwarte woud en Vogezen). Daardoor pakt Karlsruhe de meeste zonnige dagen van Duitsland mee. Voor liefhebbers van zonnige steden en terrassen is dit wel zo fijn.
Bovendien is dit een compacte stad, en desgewenst in een dag prima te bezoeken. Ook met kinderen is Karlsruhe is een leuke stad voor een stedentrip. En ik kan er inmiddels over mee praten. Samen met vriendin Tessa, Belle ( Tessa’s dochter van 10) en Pip en Juup (10 en 8) bezocht ik de oogappel van het Rijndal. En stuk voor stuk hebben we genoten van alle trekpleisters van 1 van de mooiste steden van Duitsland.Karlsruhe terras
Terras in Karlsruhe

Twee dagen Karlsruhe voor 21 euro p.p.?

Wil je alles uit je citytrip Karlsruhe halen en alle hoogtepunten in 1 klap bezoeken? Dan is de Karlsruhe Card ideaal. Voor 21 euro p.p., of 6 Euro voor kinderen heb je 48 uur beschikking over openbaar vervoer. Daarbij zijn een aantal musea en activiteiten ook inbegrepen (of met korting). Waaronder: de stadsdierentuin, Staatliches Kunsthalle, paleis van Karlsruhe. Dus veel sights voor een prikkie!

Staatliche Kunsthalle

In de tuinen van het paleis, pal naast de botanische kas annex tuin ligt het kunstmuseum: ‘de kunsthal’ van Karlsruhe. In een fraai historisch pand wachten meer dan 800 19e eeuwse werken van Hollandse, Vlaamse en natuurlijk veel Duitse meesters. Dit is vooral een fijn museum voor liefhebbers van schone kunsten, maar  is niet de beste plek voor fans van moderne kunst. Let op: de Kunsthalle is maandag, dinsdag gesloten.
Entreeprijs: 8 Euro, gratis met Karlsruhe Card. Tip met kids: het kinderatelier is in de middag geopend. Leef je uit met verf en word de nieuwe Neo Rauch. Tip: Architectuur minded? Huur een fiets, maak een fietstocht door Karlsruhe en wijk uit naar de buitenwijk Dammerstock. Bauhaus-Siedlung Dammerstock is een chique wijk met enkele woningen van Walter Gropius. Wist je dat 2019 in Duitsland het jaar van Bauhaus is? Spring op de fiets en pak deze architectonische staaltjes mooi nog even mee.

Botanischer garten Karlsruhe

Deze botanische tuin ligt aan de rand van de immense paleis: Schloss Karlsruhe en is de hortus van bewoners. Dus do as the locals do: en neem je eigen picknickmandje mee.Vooral bij mooi weer is dit een heerlijke tuin om te relaxen, of juist actief bezig te zijn.
Deze tuin in Engelse stijl dateert uit 1853, sommige bomen in de botanischer garten zijn al meer dan 100 jaar oud. Tegenwoordig ziet de tuin er nu natuurlijk heel anders uit dan vroeger, maar is minstens net zo mooi. Tip: neem vooral ook een kijkje in de bijbehorende plantenkas. Palmen en reusachtige cactussen. Ook leuk met kinderen.

Sissy slot Karlsruhe

Dit barokke kasteel is gemaakt voor romantische zielen. En lijkt daarom de ideale plek om je lief ten huwelijk te vragen… Het hart van de stad is letterlijk Schloss Karlsruhe. De stad is namelijk rondom dit 17e eeuwse paleis gebouwd. Het majestueuze Kasteel Karlsruhe is 200 jaar de zetel geweest van royalties.

Maar vorsten wonen en regeren hier al lang niet meer. Tegenwoordig huist het ‘landen museum’ in het paleis. Niet te missen: beklim de 42 meter hoge toren van het paleis. Deze biedt uitzicht over de waaier stad (bijnaam van Karlsruhe). En verhip, als je goed kijkt is deze waaiervorm van bovenaf best goed te zien.

Weetje:

Deze ‘ruhige’ stad is opgericht door Karl Wilhelm von Baden. Vandaar de naam Karlsruhe dus. Tip: dit is een leuke activiteit met kinderen. Pip, Juup en Belle waande zich even Sissy in het slot. Juup’ zal ik je leren hoe je als een prinses praat?’ Kletsend als Sissy schrijd je zo naar boven. Toegang is gratis met een Karlsruhe card.

Uitzicht slot Karlsruhe

Uitzicht van toren slot

Kasteel karlsruhe

Raam slot Karlsruhe

Plantenkas Karlsruhe

Botanische kas

Bezienswaardigheden Karlsruhe

Slottuin

Natuurmuseum

Dit is 1 van de oudste natuurkundige musea van Duitsland, en is een fijn uitstapje in de ‘natuur’. Te zien en te doen? Sta oog in oog met een vliegende dinosauriër: een Pterosaurier. Gelukkig is deze levensechte dino een model, want met zijn 12 meter lange vleugels oogt deze reus behoorlijk gevaarlijk.
Loop langs het aquarium en spot gekleurde vissen in het enorme koraalrif. Bekijk blinkende mineralen en fossielen. Kom van alles te weten over aardbevingen. Kortom een leerzame en leuke ervaring voor de hele familie. Tip: vrijdagmiddag is het natuurkundig museum gratis toegankelijk.

Pyramide in de stad

Op het graf van de oprichter van de stad is een 7 meter hoge pyramide (zandsteen) gebouwd. Dit is het neoklassieke werk van Friedrich Weinbrenner: de belangrijkste ‘huisarchitect’ van Karlsruhe. De pyramide is vooral een historisch symbool, schijnt als object ietwat teleurstellend te zijn. Helaas heeft Reisachtig deze stadse pyramide niet in volle glorie kunnen bewonderen. Tijdens ons bezoek was het plein 1 grote bouwput.

Onze favoriet met kinderen: ZKM

Het beste van Karlsruhe volgens Reisachtig en kids? Zentrum fur die Kunst und media! De naam zegt het eigenlijk al. Dit is Duitslands mediamuseum. Een soort beeld en Geluid museum meets Centre Pompidou. Ga helemaal los op de interactieve afdelingen en game on. De Game & play afdeling is namelijk te gek voor kleine en grote mensen.Van klassiekers als Pong, via 3D experiences, tot een soort ‘game of shades’…of rol met een skippybal de virtuele heuvel af, en de ruimte in.

En we gaan nog niet naar huis…

Deze afdeling is 1 groot feest dus trek -zeker als je met kinderen bent- 2 uurtjes uit. Pip, Juup, Belle na 1 uur in koor: ‘ Nee joh, moeten we nu al gaan, we zijn net begonnen’. Afijn als je ook nog wat tijd wil overhouden voor de rest van de kekke moderne kunstcollectie en voor de stad zelf? Dan is het handig om een halve dag voor het ZKM uit te trekken. Echter, op een regenachtige dag kun je hier zo een dag stukslaan…er is ook een fijn en goed café .https://zkm.de/de

Tip: lekker creatief bezig zijn? Ga naar het Alter Schlachthof. What’s in a crazy name? Dit is een verzamelbedrijf van ateliers, culturele instellingen, en cafés. Tip: In cultureel centrum Tollhaus (op het Schlachtof) zijn goede concerten, cabaret-, dansvoorstellingen te zien. Dus zo kom je de avond wel door…
Musea in Karlsruhe
Karlsruhe activiteiten

ZKM van binnen

Karlsruhe stedentrip

Shadow game

Dierentuin Zoologischer Stadtgarten

Oftewel dierenpark Karlsruhe. Dit 150 jaar oude park is een kruising tussen stadspark en dierentuin. Het park is opgedeeld in verschillende thema’s: noordpool (ijsberen, Pinguïns etc.), tundra (zebra’s, gnoe’s etc), exotisch (reptielen). Ondanks de speelse thematische indeling maakt het dierengebeuren een trieste indruk. Een aantal verblijven zijn niet al te ruim opgezet. Dat maakt dierenpark Karlsruhe een minder fijne omgeving voor de dieren, en daarmee een minder prettige ervaring voor bezoekers.
Desondanks is dit park met meer dan 2000 rozen, bomen, en vijvers een mooie groene omgeving. Daarbij is er een leuke speeltuin, pal naast een terras. Tip: In het voormalige Mjam café (nasst speeltuin) zit een leuke koffie/ijstent met vers ijs. Romantisch in de vijver een rondje roeien ? Stap in een gondola (tegen meerprijs).

Turmberg en Turmbergbahn

Durlach is een populair stadsdeel van Karlsruhe. Juist vanwege het middeleeuwse centrum -compleet met pittoreske marktplein, kleine straatjes en stadsmuur gooit historisch Durlach hoge ogen. Fun fact: Durlach is nog niet zo heel lang als stadswijk geïntegreerd. Veel inwoners zien zichzelf daarom meer als ‘Durlachers’ dan als inwoner van Karlsruhe. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze wijk is de Turmberg en de Turmbergbahn.
Geweldig uitzicht
Deze berg tikt zo de 256 meter aan. Bovenop de top prijkt een toren. Er zijn verschillende manieren om de top van de Turmberg te bereiken. A) Loop via 256 treden omhoog …in de volksmond ‘Hexenstaffele’ genoemd. B) Rij met de auto naar de parkeerplaats (aan de voet van de toren). C) De leukste en spectaculairste manier om de Turmberg te bereiken is met de Turmbergbahn.
Deze olijke vrolijke Frans lijkt een combinatie van trein en kabelbaan.Trouwens, dit is 1 van de oudste kabelspoorlijnen van Duitsland. Gestaag, met hier en daar een piep en een kraak stijgt dit oude besje uit 1888 omhoog naar het zogenaamde panorama platform. Van hieruit kun je zo de toren bestormen. En dan, heb je me daar toch even een uitzicht! Op een heldere dag kun je de stad goed overzien. Tip: tegenover het panorama platform ligt (1 Michelin ster) restaurant ‘Anders’. Hier eet je als een vorst…met koninklijk uitzicht.

Waar zwemmen?Europabad!

Even afkoelen, of juist de regenachtige dag ontlopen? Op naar Europabad. Met 1600 vierkante meter, meer dan 100 glijbanen is dit het grootste waterpark van Zuid Duitsland. Ga los op de: Aqua rocket glijbaan’ en laat je als een raket lanceren. Of glij als een malle van de zogenaamde Green Viper.

Doe je het liever rustig aan? Zoek de Wellness /spa op. Deze is overigens geschikt voor jong en oud. Europabad is volgens velen een gevarieerd zwemparadijs…zelf kan ik er helaas niet over mee praten. Wegens tijdgebrek ben ik hier niet geweest. Tip: op zoek naar een lekkere wellness in Karlsruhe? Op naar het Vierordt bad. Ideaal voor een dagje sauna in de winter.

Turmberg uitzicht

Uitzicht Turmbergbahn

Turmbergbahn

Turmbergbahn

Tiergarten Karlsruhe

Dierenpark Karlsruhe


Waar overnachten in Karlsruhe?

Er is genoeg accommodatie in Karlsruhe te vinden. Van basic hostel, via AirBNB tot boutique style hotel. Reisachtig zocht de guldenmiddenweg op en verbleef een nachtje in ANA Living Karlsruhe by Arthotel ANA. Een fris en nieuw concept dat het midden houdt tussen hotel en appartementencomplex en een boutique hotel. ANA Living is gevestigd in een bestaand appartementencomplex en beslaat twee verdiepingen met accommodatie voor een kort, of langer verblijf. Zeker voor wie een weekendje Karlsruhe met de familie wil ontdekken is dit de ideale accommodatie. Vanaf de snelweg rijd je zo de gratis parkeergarage in.

ANA Living hotel Karlsruhe

ANA LIVING

Accommodatie Karlsruhe met hond

Op zoek naar een familiehotel in Karlsruhe met hond? Dan is ANA Living het beste adres. Want honden worden hier als volwaardige gast onthaald: compleet met hondenkoekjes en een bakje koud water. Dus wat wil je als hond nog meer? Maar ANA Living valt bij alle gasten in de smaak.

Het familie-appartement is nieuw, ruim, en lekker vrolijk ingericht. Daarbij is het appartement van alle gemakken zoals een kitchenette voorzien. In de zomer blijkt de stille airconditioning een redder in de nood. Want de temperaturen kunnen buiten aardig oplopen. Het ontbijt is overdadig, lekker. En de service? Behulpzaam, en vriendelijk.
Bovendien is de locatie lekker centraal, maar toch rustig met behoorlijk wat groen in de buurt. Zeker in de zomervakantie met kinderen en hond is dit wel zo fijn. Populaire bezienswaardigheden in de buurt van ANA Living Karlsruhe by Arthotel ANA zijn de dierentuin, het kasteel van Karlsruhe en de Europahal. Naar het centrum? Maak gebruik van gratis hotel fietsen.

Waar eten en drinken in Karlsruhe?

De beste restaurants van Karlsruhe? Er zijn veel leuke, lekkere restaurantjes in verschillende prijsklassen te vinden. Helaas heb ik ze niet allemaal in 24 uur kunnen testen. Maar een aantal topadresjes heb ik vast voor je gescout.

Dean en David: snel, lekker & gezond
 Deze groene keten is op meerdere plekken te vinden in Duitsland. Juist als je meer tijd wil besteden aan sightseeing dan aan lang tafelen, is Dean & David een heerlijk adresje. Met lekkere en super gezonde curries, salades, broodjes en wraps is de kaart behoorlijk gevarieerd. Of je nu vlees, vis, vegetarisch of vegan eet, Dean is overal op ingesteld. Ook handig met kinderen.
  • Kesselhaus: sterrenstek Eten op Michelin niveau? Dan is Le Salon in het Kesselhaus een prima keuze. Dit restaurant in een voormalig ketelhuis uit 1910 is letterlijk een monument.
  • MHBV: vegan topadres :My heart beats vegan. Gezellig en er is een terras. Vers, vegan dus en smakelijk. De kaart is gevarieerd dus we zit altijd wel iets van je gading bij. Niet super voordelig.
  • Lottis Traum: lunch in 60 stijl Lottis slaat op alle fronten de spijker op z’n kop. Heerlijke koffie, prima ontbijt en huisgemaakte cakes en taart. Karlsruhe’s best kept secret is da ook een geliefde stek onder locals.
  • Deli Burgers: slow fast food.Volgens velen serveert Deliburgers de beste hamburgers van Karlsruhe. Zowel de vega als de reguliere burgers zijn lekker, en ruim belegd.
  • La Rose: mediterraan Schuin tegenover Deliburgers ligt het Syrische restaurant La Rose. Geknipt voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
  • Topterras: Café Max: Terrastuin in het literatuur museum. Deze ‘secret garden’ ligt midden in de stad, maar is een oase van rust.
  • Purino: voordelig & goed. Kinderen tot 6 jaar eten gratis met de pot mee. Pasta of pizza voor kinderen van 7 tot 12 jaar eten kost slechts 3 Euro…dus dat is een voordelig etentje.
Lunchroom Lotis Traum Karlsruhe

Lottis Traum

Deliburgers Karlsruhe waar eten en drinken

Deliburgers Karlsruhe

Dean & David restaurant Karlsruhe

Dean & David

Uitstapjes in de buurt van Karlsruhe? Ga naar Europa-Park in Rust!
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: