In de stad

Vegan, vegetarisch eten, drinken in Stockholm

Stockholm stedentrip

Van streetfood, markten, fika, vegan en vega restaurants tot de beste patisserie van Stockholm

Wist je dat Stockholm ook een heerlijke bestemming is voor foodies? Ook vegan en vegetariërs kunnen helemaal los in de Zweedse hoofdstad. Tijdens een stedentrip heeft reisachtige Laura ontdekt dat Sweden’s sweetheart veel meer is dan lingonberry, meatballs en cinamon rolls. Waar moet je zijn voor de leukste terrassen, de beste fika, lekkerste vegan food, markten, koffiebars? Bij deze adresjes in Stockholm en de archipel zijn verrukkelijk!

Nobelprijswinnaars ijs: originele dessert

Winnaars van de Nobelprijs vallen dik in de prijzen. Bij de uitreiking hort namelijk een exquise Nobel-banket. Tot 2000 bestond het dessert uit Nobel ijs: een bombe van laagjes vanille-framboos en passievrucht-ananas ijs, gedecoreerd en een eetbare N. Traditioneel wordt het dessert bij de Nobel-banketten geserveerd met sterretjes en een big bang. Na het jaar 2000 mochten Nobel-banketkoks andere desserts serveren, dus ijs is er bij Nobel-banketten niet meer bij.

Gelukkig kan iedereen nu het beroemde ijs proberen. In het Nobel Museum maakt de aangrenzende bistro mini ijsbombes. En rara? Je krijgt er -tegen meerprijs- ook nog je eigen gouden plak bij. Tip: de stoelen zijn gesigneerd met handtekeningen van prijswinnaars, dus kijk vooral even onder je zitting.

Restaurant Fotografiska: dineren op Michelin niveau

Op de bovenste verdieping van het fotografiemuseum zit een toprestaurant met uitzicht waar je u tegen zegt. Het menu is standaard vegan, of vegetarisch maar indien gewenst is vis of vlees verkrijgbaar. Bezoek je Fotografiska restaurant in de lente of zomer? dan val je in de prijzen. In de warmere maanden kun je terecht bij de bijbehorende bistro voor bio food met een bite. Met een beetje mazzel draait er een goed dj, dus lekker blijven hangen tot in de late uurtjes.

Tip: bestel vooral een pizza met bloemkool en venkel want deze is goddelijk. Praktisch: Fotografiska is te vinden op Stadsgårdshamnen (10 minuten rijden van het centrum). Bus- en metrohalte: Slussen ligt op loopafstand van het museum. Of loop vanuit Kungsträdgården langs de waterkant van Gamla Stan in 30 minuten naar het museum.

Restaurant Fotografiska Stockholm
Fotografiska

Hermans: the green cuisine

Tijdens mijn bezoek aan Stockholm was Hermans wegens covid nog gesloten. Balen want je kunt hier in buffet stijl volgens locals goed lunchen en dineren. Hermans slogan is give peace a chance. Het buffet bestaat niet uit groenvoer maar allerhande plant based gerechten. Bovendien zit je hier op het terras aan het water prinsheerlijk. Dus ben je in de buurt? Geef deze Hermans een kans en bewaar nog een taartje voor mij.

Vegan in Stockholm
Pc by Hermans

Sundbergs konditori: oudste tearoom van Stockholm

Deze tearoom in Gamla Stan het historische centrum van Stockholm stamt uit 1785. Sindsdien is er niet heel veel veranderd. Het interieur met kroonluchters en ouderwetse vitrine’s is lekker nostalgisch, dus prima om op een frisse dag even op te warmen met een kop warme chocolademelk. Maar ook op het terras aan het plein zit je heerlijk. De taartjes zijn een aanrader, persoonlijk zou ik hier niet blijven plakken voor de lunch maar wie weet is dat een kwestie van smaak. Niet plantaardig, wel vegetarisch.Fika Stockholm

Lunchen in het groen? Rodendals Trädård café

Stadspark Djurgarden Rosendals Trädård café met theetuin en kas. Reisachtig bezocht deze groene oase tijdens een fietstocht. Parkeer je bolide en duik de theetuin of kas in voor een plukverse lunch, of heerlijke fika. Immers, als je in Zweden bent moet je toch minstens één keer een fika pauze inlassen. Vooral de kardemom buns zijn om je vingers bij op te eten.

Djurgarden Stockholm
Rosa’s

Pepstop vegan store annex café

Pepstop in Södermalm is de liefdesbaby van de Zweedse cheffin Reneè Voltaire. De focus ligt op raw, healthy en vegan. Reneé heeft een eigen productlijn ontwikkeld, dus of je nu superfoods of snoep (alles zonder suiker) koopt alles is Voltaire branded. De meeste bezoekers komen voor een macha latte met vegan muffin, een salad of lunch on the go. Pepstop is een leuke stop tussendoor en zeker als je in de buurt bent de moeite waard om wat vegan goodies in te slaan. Waar? Riddargatan 3.Vegan food Stockholm

Stockholm is van alle markten thuis

Met deze drie verschillende markthalen kun je alle kanten op: Hötorgshallen, Östermalms Saluhall en Söderhallarna.

Hötorget/ Hötorgshallen in het centrum. Een heuse foodmarkt in het centrum met verse groenten, fruit en andere verswaren. Op zondag kun je hier struinen over een echte rommelmarkt. De Hötorgshallen liggen aan het plein waar wekelijks ook een markt wordt gehouden. In de Hötorgshallen kun je terecht voor het klassieke markt oeuvre, maar ook voor allerhande streetfood van sushi tot ceviche uit Peru. De oorspronkelijke markthal is in 1880 gebouwd, maar is in de jaren zestig verbouwd. Openingstijden: maandag t/m donderdag: 10.00 tot 18.00 uur. Vrijdag tot 19.00 uur, zaterdag: tot 16.oo uur.

Östermalms Saluhall: stijlvolle oude markthal

De Saluhall markthal in de poshe wijk Östermalm is een echte blikvanger. Met zijn hoge glazen plafond, pilaren en ouderwets gezellige stalletjes lijkt de hal zo uit een ouderwetse film te zijn weggelopen. Naast verswaren zijn er enkele cafés en food stalls waar je met een hapje en een drankje kunt genieten van deze bijzondere ambiance. Het imposante pand is een ontwerp van het architecteduo: Isak Gustaf Gustav Clason en Kasper Salin.

Clason heeft later ook het Nordiska Museet (het Scandinavische museum) ontworpen. Onlangs is de Saluhall grondig gerenoveerd, is dus dik een jaar gesloten geweest maar sinds enige tijd weer volop geopend. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.30 uur tot 19.00 uur. Zaterdag: 9.30 tot 17.00 uur.Mooiste markt Stockholm

Markthal Stockholm

Söderhallarna: markt en streetfood

In hartje Södermalm, aan het plein: Medborgarplatsen, ligt Söderhallarna. De markt stamt uit 1992 en is dus het groentje onder de markthallen van Stockholm. Verspreid over twee met elkaar verbonden gebouwen en drie verdiepingen is het hier smakelijk shoppen. Naast de gebruikelijke producten die je zoal op de markt tegenkomt kun je hier ook lekker eten.

Van Thaise soep, tot Mexicaanse  taco’s, sushi tot vegetarische specialiteiten. Kortom: alle wereldkeukens komen samen in deze foodhal. In de zomermaanden is het bovendien prima terrassen op het naastgelegen Medborgarplatsen. Gezellig! Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00 tot 19.00 uur. Zaterdag: tot 16.00 uur.

Markt Stockholm bezoeken
Söderhalarna

Vegan lunchen in de Sopköket

Sopköket oftewel de afvalkeuken in de Söderhallarna markthal. Het concept achter dit plantaardige eetcaféis simpel: beter eten, minder voedselverspilling. Producten die de houdbaarheidsdatum naderen, of groentes die wat minder mooi ogen en daarmee niet kunnen worden verkocht stelen hier show. Dagelijks zorgt ‘afvalchef Filip’ ervoor dat mooi, biologisch fruit en groenten niet bij het GFT in de kliko verdwijnen.

En zo is andermans restant het begin van een nieuwe maaltijd. Reisachtige Mirte en Laura schoven even aan bij  frontman Filip van de afvalkeuken. Deze olijke Zweed heeft een veelbewogen jaar achter de rug. Voor de pandemie liep het eetcafé en bijbehorende catering als een malle. Corona gooide roet in het eten. Echter dankzij crowd funding heeft dit plantbased initiatief de coronacrisis ternauwernood overleefd.

Wel met bloed zweet en tranen. Zo moest Filip -tijdelijk afscheid nemen van meer dan de helft van zijn team, en stond hij afgelopen winter in z’n uppie achter de kachel in een verlaten winkelcentrum. De kerstdagen hebben hem letterlijk door deze lastige tijd gesleept, want tijdens deze feestdagen heeft hij dik 200 kerstdiners gemaakt en in Stockholm bezorgd.

Sopköket serveert dagelijks een buffetlunch bestaande uit soep, salade, brood of een lichte maaltijd voor 10 euro p.p. Zo aten wij een heerlijke courgettesoep  goedkoop, duurzaam, vegan/vegetarisch en heerlijk. Het leuke is dat een deel van de maaltijden naar daklozen gaat: zo lift iedereen mee op het voedseloverschot.

vegan in Stockholm
Filip van Sopköket

Uniek: Matkafé Mätarhuset

Aan de rand van de stad in Norra Djurgårds in een voormalige gasfabriek huist Matkafé Mätarhuset. Alleen al de industriële omgeving van dit schitterend verbouwde complex is de fietsrit meer dan waard. Neem plaats tussen de gasmeters en geniet van een puike lunch, ontbijt of diner. Het café ligt naast de enorme klimhal dus twee vliegen in één klap.eten drinken Stockholm

Restauranglabbet

Experimentele keuken op de campus van het Royal Institute of Technology in Stockholm. Het restaurant onderzoekt tevens hoe restaurants de VN-duurzaamheidsdoelstellingen van 2030 kunnen bereiken. Restauranglabbet heeft een uitstekend buffet-lunch. Het nadeel hiervan is dat je per gewicht betaald, dus voor grote eters kan de prijs al snel oplopen. Je kunt hier ook de hele dag door aanschuiven voor Fika: bijvoorbeeld een traditioneel kardemombroodje of de kenmerkende compostcake, gemaakt van verschillende restjes zoals koffiedik, bananen en noten.

Légumes: mediterraans vegetarisch

Waar? In de wijk Södermalm. Open voor brunch, lunch en diner. Voor een tientje is deze Libanese foodbar value for money. Je kunt hier terecht voor zowel een lunch inclusief koffie, thee of water, als voor het diner. Reken niet op haute cuisine, maar Légumes is eerlijk smakelijk (niet biologisch) en voordelig.

Vegan vegetarian Stockholm

Mom’s Kitchen: Zweedse keuken

Niet specifiek vegan of vega. Wel een mooie gelegenheid om eens de Zweedse keuken in de wijk Nybrogatan te proberen. Zoals bijvoorbeeld een bordje langkökt, of Swedisch meatballs. De kaart is niet super uitgebreid, er zijn enkele vega en vegan opties. En zeker voor Stockholmse begrippen is dit restaurant voordelig. Dit is een populair restaurantje voor lunch, diner waar je zomers ook buiten kunt zitten. Veelal gesloten in het weekend.

Drankje? Spirits museum!

Meer weten over de Zweedse drankcultuur? Wist je dat er in Zweden ook wijn wordt verbouwd? Daar ben ik in dit museum onlangs achtergekomen. Bovenal is Spiritmuseum de ideale plek om na afloop in het café of op het terras aan het water nog even te blijven naplakken met een proeverij van spirits of Zweedse wijn.Spirits museum Stockholm

Mooiste musea Stockholm| Abba, Vasa, Spirits, Drottingholm kasteel

Vakantie in de mooiste bossen van Nederland? De Veluwe

Kunstmusea, beeldentuin en street art in Stockholm

Leave a Response