In de stad

Fietsen langs bezienswaardigheden in Stockholm

Bike tour Stockholm

Fietsen langs hoogtepunten, hotspots in Stockholm

Vakantie of stedentrip Stockholm Zweden? Met meer dan 500 km aan fietspaden raak je niet uit-ge-fietst in deze waterrijke, overzichtelijke en compacte stad. Bovenal in de zomer is het heerlijk om over de viertien eilanden van Stockholm te fietsen. Rijd het avontuur tegemoet met de zon op je bol, de wind in de haren!

Een pitstop bij een terras aan de waterkant van de ‘strandweg’ tussendoor? Nog even wat hotspots bekijken? Alles kan en niets hoeft of moet. Fietsen betekent flexibiliteit en vrijheid. Bovendien is dit de leukste manier om de stad te verkennen en daarbij is een fietstour, of fietshuur lekker voordelig en relaxed. Overigens is Stockholm zeker niet plat, dus af en toe is het wel even aanpoten.Zien in Stockholm

Fietstour Stockholm?

In korte tijd enkele hoogtepunten van de stad Stockholm bekijken? Boek een fietstour bij Baja Bikes en peddel in 2 uur langs veel hoogtepunten, mooie plekjes in de stad. Onder begeleiding van lokale gids Sarah stapte Reisachtige Laura en Mirte op de fiets voor een guided tour  Stockholm.

Op deze fiets hoef je niet zelf het wiel uit te vinden, want de gids is prima wegwijs. Bovenal leer je meer over de historie van de stad en kom je leuke insights over bepaalde wijken, of plekken aan de weet. Zo heb ik het volgende opgestoken over Gamla Stan: het kleurrijke historische centrum van Stockholm.

Ooit werd dit stadsdeel als de achterbuurt van Stockholm beschouwd (van halverwege de 19e tot halverwege de 20e eeuw), terwijl het nu één van de meest geliefde woonwijken is. Woningen zijn nauwelijks beschikbaar, of betaalbaar: vliegen per opbod over de toonbank. De prijs per vierkante meter ligt rond de 8000 euro, maar ja dan heb je ook wat.

Plein Gamla Stan Stockholm
Pleintje Gamla Stan

Sarah neemt ons mee langs het stadhuis. Dit kolossale bouwwerk uit 1926 is geïnspireerd op Italiaanse paleisjes met torens. De toren van 106 meter torent boven het paleis uit als ‘de Lange Jan’ van Stockholm. Jaarlijks (10 december) wordt hier het banket voor Nobelprijswinnaars in de zogenaamde Blauwe Zaal (die overigens niet blauw, maar rood is) gevierd. De toren is vaak geopend voor publiek, en geeft een mooi uitzicht over de stad.

Stadhuis Stockholm
Stadhuis Stockholm

Uitzicht Stockholm

houten huisjes in Djurgårdsstaden Stockholm
Djurgårdsstaden

Het leukste van deze fietstour? Het tempo is relaxed, de gids is vrolijk en de groepsgrootte is compact. Ons bevalt het prima om langs de gekleurde 18e eeuwse houten huisjes in Djurgårdsstaden te fietsen, maar ook op moderne architectuur te stuiten en af en toe getrakteerd te worden op mooie uitzichtpunten. Juist de afwisseling maakt een fietstour extra leuk. Mijn favoriete onderdeel van de Baja bikes tour Stockholm? Dat is deze…

Pitstop, picknick in stadspark

Een pitstop in stadspark Djurgården: het groenste eiland van Stockholm en onderdeel van het National park. In het voorjaar is deze oase op z’n mooist: de bomen zijn felgroen, de blauwe lucht weerspiegelt mooi in de vijver. Locals picknicken er op los in deze romantische stadstuin. Geen DIY picknick? Onderstaand adresje is goud waard. Overigens is Stockholm een heaven voor foodies. 

Fika erbij?

Rosendals Trädgård: groente, fruit en bloemen alles ontspruit hier als een malle uit de grond. Veel veggies, en fruit worden gebruikt in de dagverse soepen en salades. Dus voor een lunch van tuin tot bord, of fika uit eigen bakkerij kun je in deze theetuin prima terecht. Zelfs in de winter kun je aanschuiven in de verwarmde plantenkas voor een warme chocolade met verse taart. Veel locals komen hier voor een kop koffie en slaan in dit mini-tuincentrum tal van planten in.

Djurgarden Stockholm

Djurgarden stockholm

Stockholm zien en doen
Fietsen door de groene stad

De stad van natuur en water

Sowieso is Stockholm een groene stad. Wist je dat de stad voor een derde uit natuur-, een derde deel uit water- en het resterende deel uit gebouwen bestaat? De stad staat altijd in nauwe verbinding met de natuur. Om die reden is de Zweedse hoofdstad de allereerste winnaar was van de prijs voor Europese Groene Hoofdstad van het jaar.

Als echte Hollander ben ik dol op sightseeing te fiets, om die reden zeg ik nooit nee tegen een fietstour in het buitenland. Heb dan ook praktisch overal ter wereld een fietst gehuurd, of fietstour met gids geboekt. Zoals in Kaapstad. Tip: de private tours van Baja Bikes zijn op maat gemaakt, en zeker voor een fietstour met kinderen een aanrader. De gids stemt het programma op jouw wensen af. Bovendien lift je op deze manier mee op de kennis, expertise van de lokale gids.

Naast bovenstaande fietstour zijn Mirte en ik ook met de fiets naar Milesgarden: beeldentuin annex museum gefietst. Tip: Bij hotel Hasselbacken in Stockholm, kun je tijdens je verblijf gratis een fiets lenen. Tevens zijn er tal van huurmogelijkheden in de stad. Voordelige fietshuur? 20 euro per dag.

Stockholm archipel Zweden en mooiste eilanden

Mooiste musea Stockholm| Abba, Vasa, Spirits, Drottingholm kasteel

2 Comments

    1. Van mei tot oktober is de beste tijd. Je kunt een fiets huren, of bij Baja informeren of deze meerdere tours organiseren.

Leave a Response