Uniek in Split Kroatië-21 tips bezienswaardigheden van locals

De beste tips, weetjes in Split Kroatië van insiders

Ontdek unieke plekken, en pluk de pareltjes in de Kroatische stad Split. Aan de hand van tips van locals heb ik de betere culinaire- adresjes, toffe activiteiten, bezienswaardigheden,(koffie)bars, en hotspots alvast voor je gescout. Daarnaast vertel ik je in dit item graag meer over de Kroatische lifestyle, en gekke gewoontes. Kortom: zie de stad door de ogen van een local. Deze suggesties zijn handig tijdens je weekend-, vakantie-, stedentrip Split.

De beste tips om Split te ontdekken

Fruit markt Split

Loop door Europa’s smalste straatje

Wat te doen in Split Kroatië? Wurm jezelf door ‘Let me pass street’ (Pusti me da prodjem). Dit steegje is het smalste straatje van Europa en ook nog eens 1 van de smalste straatjes van de wereld. In de zomer is het hier ongetwijfeld dringen geblazen. De steeg is te smal om 2 man tegelijkertijd te laten passeren. Vandaar de naam. Het straatje is te vinden naast de Tempel van Jupiter. Maar let op: dit is ook het kortste straatje, dus je loopt er zo aan voorbij. Gelukkig zijn er nog veel meer leuke smalle starten te ontdekken.

Spot ‘gerecyclede’ historische pronkstukken

In Croatia tiert de ‘finders keepers wet’ nog altijd levendig. Oftewel wat je vindt mag je houden- tenzij het edelmetalen betreft. Om die reden komt het geregeld voor, dat veel mensen in het bezit zijn van archeologische objecten. Sterker nog, vaak slingeren deze gewoon in een tuin, of doen dienst als accessoire. Zo ontdekte ik in de stad een bijzettafeltje gemaakt van een Dorische pilaar, en een bankje van een facade. Dus zet je doppen open, en kijk uit naar gerecyclede historie. Je kijkt je ogen uit!

plaatsen in Split ontdekken

Finders keepers

Split bijzondere plekken

Klein Duimpje-steeg

Bekijk het eens door een andere (zonne)bril

Wist je dat? Een beetje Kroaat heen hele collectie zonnebrillen in huis heeft.? Hierbij geldt: hoe duurder hoe beter. Handig tegen de zon, maar een zonnebril is vooral een (fashion statement). Deze worden dan ook het hele jaar door gedragen. Een fijn adresje voor een nieuwe zonnebril is brillenwinkel ‘Ghetaldus’. Dit familiebedrijfje in hartje Split bestaat al meer dan 50 jaar en heeft een aardige collectie in huis. Van zonnebril formaat flatscreen, tot subtiel model.

Flaneer als een diva op de Riva…

Kekke bril aangeschaft? Ga lekker flaneren op de Riva. Deze boulevard loopt vanuit Riva haven zo het centrum van Split in. De promenade biedt zicht op zee, is bezaaid met winkels en restaurantjes. Riva is een mini versie van de Promenade des Anglais in Nice. Do as the locals do: namelijk de hele dag door koffie drinken. Schuim van terras naar terras. Spreek af met vrienden, of maak nieuwe vrinden met een kop (ijs) koffie. Koffie is in Kroatië het ideale excuus om -in ieder geval van 10.00 tot 14.00- ongegeneerd te socializen.

Split terras

Viva Riva

De beste tips om Split te ontdekken

Riva promenade

Doe als een Kroaat: drink een Pipi

Pipi: de Dalmatische Orangina of Fanta. Heerlijk verfrissend, en fruitig. Maar ook het flesje is om op te eten! Om die reden is Pipi uitgegroeid tot een icoon in Split. Deze frisdrank is -sporadisch- verkrijgbaar in 4 verschillende designs. Bijvoorbeeld met een VW busje, of een Kroatisch strand. Meest bekende ontwerp is ‘het guitige Pipi meisje’.

Inderdaad gebaseerd op Pipi Langkous. Wellicht dat daarom het design afkomstig is van de Deense illustrator Mads Berg: ‘king of retro design’. En binnenkort vast een collectors item. Ik heb alvast een kliko aan flesjes mee naar huis genomen:)Typisch Kroatisch drankje
Het drankje in Kroatië

Beleef een openluchtconcert op de plaza

‘Prokurative oftwel Republic square’ is aan weerszijde omzoomd met architectonische neo-renaissance hoogstandjes. Oftewel: een complex met gallerijen in Venetiaanse stijl-Prokurative in het Kroatisch genaamd-. Deze piazza a-la Venetia is zelfs bij minder mooi weer een plaatje om te zien.

Ook fijn…Purokative blikt uit op de haven, dus vanaf je luie stoel op 1 van de terrasjes pik je mooi nog een stukje uitzicht mee. Een Pipi erbij, en klaar ben je. Kan het leven nog mooier? Jazeker! In de zomermaanden ontpopt de plaza zich tot heus concertpodium. Met een beetje mazzel pak je dan ook nog een openluchtconcert mee.Mooiste plein Split Kroatië

De beste tips om Split te ontdekken

Prokurative plein

Speel een potje Picgin

Dit balspelletje is ooit ontwikkeld op Bačvice beach en uitgegroeid tot een serieus spel in Dalmatië. Dit typische strandspel speel je in ondiep water. Spelregels zijn helder: de bal mag bij het overspelen het water niet raken. Spelers halen dan ook de grootst mogelijke toeren uit om de bal in de lucht te houden. Het spel lijkt simpel, maar dat is het niet. Oefening baart kunst, dus leef je uit. En wie weet schop je het tot het NK-Picgin in Split.

plaatsen in Split ontdekken

Pic by Standhall 77

Bezoek de Ribarnica vismarkt

Pal aan zee, dus dagelijks verse aanvoer ligt deze vismarkt in Kroatië er schitterend bij. Hier koop je voor een relatieve appel en een ei vang-verse vis. Een gebakken visje eten kan overigens ook. Populair onder locals zijn de verse sardines. Af en toe staat iedereen hier voor in de rij. Hoe dan ook, dit is een kleurrijke markt en een prima plek om -aan de zee- een visje heet van de gril te eten.

Vismarkt Split

Pic by Paul Arps

China Light Zoo

Ribarnica fish market

Splitje in Split?

Het barst er van de ijssalons. Dus een Split kun je gerust verruilen voor vers gedraaid schepijs. Let op: Ijsgewijs zijn er nogal veel tourist traps, deze kun je het beste links laten liggen. Dit zijn de favorieten van locals (In het het centrum). 1) Moritz: originele smaken zoals lavendel bosbessen, of aardbei en munt.

Ijs is gemaakt op basis van verse producten: fruit, of chocolade. Helaas stond ik zelf voor een dichte deur, maar gelukkig is Moritz ook in een enkele andere landen te vinden. 2) Ijsalon Luka annex cakes scoort hoge ogen. 3) Probeer gelateria Emiliana, of ijssalon ‘Love Gelato’.

Proef Kroatische gebakjes

Ben je net als ik fan van puntgave gebakjes? Op naar ‘ Oš Kolač pastry shop’. Wat een vondst! Deze eigentijdse patisserie staat vol met likkebaardend veel lekkers. Van notentaart, via cheesecake tot en met vegan mango pie, of lactose vrije taart. Stuk voor stuk goddelijke kunstwerkjes. Zelfs in de winter is dit een heerlijk zaakje om te zijn. Ook het interieur is om vrolijk van te worden. Daarbij is de service bijzonder vriendelijk en oprecht gemeend. Ik ben alvast fan.http://oskolac.hr/

Beste koffiebars

Het barst van de gezellige terrasjes om eeuwig te blijven hangen met een kopje koffie. Maar voor een kwalitatieve bak heb ik 2 topadresjes van locals voor je in Petto. Ideale kickstart van de dag? Op naar koffiebar ‘4 Coffee soul food’. Van een straffe ristretto tot aan ouderwetse filterkoffie. Lekker slow, of een snelle bak.

Een andere favoriet onder locals is D 17. En daar kan ik helemaal inkomen. D 17 is klein maar fijn. Ik heb alleen de espresso getest en die is raak en met 3, 00 Euro redelijk geprijsd….maar wel een Haags bakkie. Ook deze koffiebar is te vinden in het centrum. Do as the locals od: plof binnen -in de airco neer voor een straffe bak.De beste tips om Split te ontdekken

Lekkerste ijssalon Split

Pic by moritz

onbewoond eiland in NL

4 Coffee Soulfood

Beste koffie Split

D17 Koffie

Waar eten in Split?

Zalogajnica Dioklecijan: lekker authentiek

Voor de authentieke beleving, of een drankje met topuitzicht (zonder bijbehorend prijskaartje) ga je naar Dioklejana. Een soort bar Cheers (uit de jaren 80), maar dan in jaren 50 stijl. Binnen drinken de ouderen gezellig aan de toog een biertje, buiten op het terras zit je er prinsheerlijk bij. Dit is de enige plek waar je een Raznjave (soort ham van het spit naar lokaal recept) kunt bestellen. Gerechten zijn eerlijk bereid, zonder fratsen. Eten en drinken is bijzonder gunstig geprijsd. Deze combi maakt Dioklecijan tot een geliefde bar onder locals.

Bokeria Kitchen & winery: stylish

Dol op stylish interieurs?  Of ben je een foodie? Dan mag je dit restaurant annex wijnbar niet missen. Dit familierestaurant is geïnspireerd op de ‘La Boqueira markt’ in Barcelona. En met zijn hoge plafond, kroonluchter en bar met mozaïek doet deze Bokaria (Bib-Gourmand) zijn naam eer aan. Het menu is Mediterraans, eenvoudig maar goed. Volgens velen is de octopus een aanrader. En de wijnkeuze in deze wijnbar natuurlijk reuze. Dit restaurant is niet voordelig, en zit vaak vol. Het is dus raadzaam om (in de zomer) vooraf te reserveren.

Mazzgoon restaurant: ultra romantisch

Op zoek naar een romantische plek om te dineren? Dan is Mazzgoon een behoorlijke kanshebber. Dit kleine restaurant is modern, fris ingericht. Aan de voet van het Diocletian palace zit je er buiten op het zwoele terras geheid warmpjes bij. Op de kaart staan veel visgerechten. Er is ook een vegetarische optie. Volgens local Marjan is de ‘babic templar wijn’ een must. O en bewaar wat ruimte voor het dessert. Mazzgoon ligt verstopt in een kleine steeg, dus het is even zoeken. Ook dit is overigens niet bepaald een budget optie.

Restaurant Zoi: vorstelijk!

Dineren als een royalty? Dan ben je bij Zoi (Grieks voor leven) aan het juiste adres. Vanaf het balkon van Diocletian’s paleis kijk je uit over zee. Alleen al het uitzicht is vorstelijk. Ook hier is het goed romantisch dineren met z’n twee, maar ook met een groter gezelschap is het goddelijk Grieks genieten bij Zoi. Juist vanwege de historische setting, fijne ambiance, en fijne smaken kom ik graag eens terug. De keuken is een mix van mediterraans en een tikje fusion. Ongecompliceerd en gewoon goed. De vis is vis, pasta al dente en de desserts zijn te gek. Zoi is niet voordelig, maar absoluut value for money.http://zoi.hr/

Daddy cool: tof en voordelig

Waar eten in Split? In deze stad struikel je over de eettentjes, en goede restaurants. In alle soorten, maten, keukens, en voor iedere portemonnaie. Budget topper: Dady Cool. Cool, klein etablissement in ‘downtown Split’. Ideaal voor de gezonde snack, of lunch tussendoor. Van hummus bowl, wrap tot falafel. Zowel vega, vegan als met vlees. Ook de sapjes en limonade is huisgemaakt, lekker fris. Ook fijn: Daddy cool is geen aanslag op je vakantiebudget.

De beste tips om Split te ontdekken

Dining out in Diocletian’s palace

Waar eten in Split

Split by locals

zomer in Split

Daddy Cool

Avondje uit?

Wil je lekker buiten in de coole patio, of juist binnen chillen in deze crib? dan is de Academia club Ghetto een aanrader. Deze ghetto club is lekker arty, kleurrijk ingericht. De Academia Club doet lekker Berlijns aan. Er worden geregeld concerten gegeven. De line up is gevarieerd. Van alto-tot snoeiharde electro en alles er tussenin. Ook de drankenkaart is een tikje fusion, dus er zit altijd wel iets van je gading bij. In de zomer worden er ook cocktails geserveerd. Naar verluid zijn deze niet allemaal even geslaagd, maar dat kan ook per barman verschillen…

Theater in Split

Het Croatian national theatre in Split kortweg HNK genoemd (1893) is 1 van de oudste theaters in Dalmatie. Met zijn goudgele kleur is springt het theater direct in het oog. Ook van binnen is dit een beauty. Er worden jaarlijks 300 voorstellingen gegeven. Van theater, opera dans tot en met cabaret. Kaartjes zijn daarbij zeer betaalbaar, dus probeer een ticket te scoren. Gegarandeerd een leuk avondje uit tussen de local theater publiek.

Theater in Split

Theater

plaatsen in Split ontdekken

Academia Club Ghetto

Verrassende Fun facts

 • Weetjes over de lifestyle in Dalmatië:  uitdrukking Pomalo- De NL vertaling is’ Kalmpjes an, doe het rustig aan’. Stuk voor stuk woorden die nuchtere Hollanders gebruiken, maar in Kroatië daadwerkelijk tot levenskunst zijn verheven. ‘Take it easy, of maniana maniana’ is altijd een goed idee in de hitte. In Split groeten veel mensen elkaar ook met ‘Pomalo’.
 • Fjaka- Dit gaat net een stapje verder dan Pomalo. Fjaka is het invulling geven aan het grote niets doen of nietsnutten. Voor de 1 is dat staren naar de sterren. Voor de ander is Fjaka gewoon ontspannen. Het idee is in ieder geval om dit zo te houden. Fjaka is dan ook een onderdeel van de lifestyle.
 • De helden achter de stad- In het hoogseizoen verdubbeld het aantal bezoekers, en daarmee ook het aantal straatvuil tot 1 kilo p.p. Om de stad schoon te houden worden er meer vuilnismannen ingezet. Deze helden achter de stad hebben allemaal hun eigen taak: van kauwgom verwijderen tot afval scheiden. In het hoogseizoen is het hard aanpoten geblazen. Maar wist je dat een vuilnisman meer verdiend dan een professor? Het baantje staat in laag aanzien. Juist vanwege dit imago verkiezen inwoners een ‘betere baan’ tegen een lager salaris.
  Wat je niet wist over Split

  Stadse helden

  Fun facts Split Kroatië

Top 3 meest gestelde vragen Split

Tijdens mijn tripje in Split maakte ik kennis met Duje (28). Deze vrolijke Frans is werkzaam bij het bureau voor toerisme in Split. Duje is niet alleen thuis in de stad en het toerisme, maar krijgt dagelijks nogal wat toeristen over de vloer. Ga maar na, alleen al in de maand juli ontvangt Split +156,800 toeristen. Een groot deel van deze mensen klopt met vragen aan bij Duje. Sn dit is de top 3 FAQ aan het VVV . Overigens komen veel tips, en weetjes in dit artikel uit zijn uit de koker van Duje, gids Dino en local Dana afkomstig, dus doe er je voordeel mee.

 1. Wat zijn de niet te missen highlights? (Diocletina’s Palace, Saint Dominus kathedraal, Peristyle plein, Jupiter’s tempel, Riva, Marjan’s hill, Peoples square, Golden Gate).
 2. Wat kost het om Diocletian’s paleis te bezoeken (antwoord: niets: gratis entree).
 3. Wat is er allemaal te doen? (antwoord: veel- afhankelijk van je interesses en tijd). Meer Kroatië, leuke dingen doen rondom Split? Dit zijn de krenten uit de pap!

Meer Kroatië?

Hits rondom Split-11 uitstapjes
Klein Italië-Brač eiland 20 tips

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: