Laura Weenink

Toeristische hits rondom Split Kroatië|11 uitstapjes

Van UNESCO city Trogir, Game of Thrones filmlocatie fort Klis, eiland Hvar, Romeinse stad Salona rondom Split valt heel wat te beleven.

Kroatië is een heerlijk en divers vakantieland, en is daarmee een ‘allemansvrind’. Met zijn velen zonuren, en stranden is Croatia populair onder strandgangers. Ook cultuur- en natuurliefhebbers weten de weg naar dit juweeltje goed te vinden. Populairste bestemmingen in Croatië zijn: Dubrovnik, Vis, Brač, en  Split. Ook buiten deze toffe stad valt nog heel veel te beleven. Daarom heb ik alvast de leukste dagtochten, uitstapjes en activiteiten buiten Split alvast voor je gescout.

Game of thrones Mereen

Fort Klis aka Mereen

Artist in Trogir

Trogir: wonderbaarlijk aantrekkelijke stad

Wat is er te zien en te doen rondom Split? Maak een uitstapje naar Trogir! Deze eeuwenoude stad is letterlijk en figuurlijk een op zichzelf staand eiland. Het historische kern van Trogir ligt namelijk op een eiland tussen Ciovo en het vastenland. Maar wat maakt Trogir zo speciaal? Deze knapperd is een mix van prehistorische- romaans-gotische overblijfselen, middeleeuwse architectuur.  Juist vanwege het pico bello bewaarde historische centrum staat Trogir op de UNESCO lijst.

Artistieke straatjes

Een halve of hele dag is genoeg om deze stad van een schat te bezichtigen. Wat te doen in Trogir? Struin door de smalle straten naar het stadsplein. O en wie weet hangt bovenstaande (zie foto), kunstenaar zijn wasje nog wel buiten. Deze kunstenaarswoning in het centrum van Trogir prijkt namelijk op veel Insta accounts. Even Googlen op ‘artist house, of artist’ et voilá…Toeval bestaat niet:)

Niet te missen hoogtepunten

  •  De 13e eeuwse kathedraal van Trogir annex de Kathedraal van St. Laurentius, en de klokkentoren van Sint Sebastian: beklim de toren voor een 360 view over de stad. Tip: lange mouwen, lange broek is een vereiste om de kathedraal te bezoeken. Tevens aan het stadsplein te bewonderen: stadhuis, en het Cipiko paleis.
  • Must do: slenter over de boulevard: de ‘zien en gezien’ promenade van Trogir. Loop richting het Kamerlengo fort, of pak een terrasje aan het water.

Praktisch

Hoe kom je in Trogir? Het makkelijkste is om vanuit de luchthaven bus 37, of een taxi te nemen (15 Euro). Trogir ligt namelijk op slechts 3 km afstand van de luchthaven. Vanuit Split: bus 37 vanuit Sukoisanska busstation. De rit duurt ongeveer een uur: 30 km. Snelboot: 616 is eveneens een prima optie.

Trogir town

Trogir

Boulevard Trogir

Boulevard Trogir by night

Trogir city centre

Fort, klokkentoren & artist

Bezoek fort Klis: Game of Thrones the city of Meereen

Dit 2000 jaar oude fort is maar liefst 350 meter lang, en minstens 15 meter breed. Met zijn strategische ligging bovenop de berg (350 meter ) biedt deze gigant een schitterend uitzicht over de omgeving. Ooit was Klis dé defensiebron van Dalmatië. Tegenwoordig is Klis een schitterend bolwerk om rond te dwalen. Sluit je ogen en voel je even de ‘koning te rijk’. Daarover gesproken….Onlangs schitterde fort Klis als filmlocatie in Game of Thrones. In de stad Meereen ging het er ruig aan toe. Ook in werkelijkheid heeft dit bastion een roerige geschiedenis achter de rug.

Game of… veroveren

Decennia lang was Klis het decor van een continue veldslag. Zo is het fort overmeesterd- door: Romeinen, Byzantijnen, Kroaten, Turken, Oostenrijkers. Dit spel van veroveren en heroveren heeft letterlijk z’n verwoestende sporen achter gelaten. Daardoor ziet het fort er niet precies meer uit zoals ‘in de film’. Dat mag de pret niet drukken. Dit is een indrukwekkende site, en een must voor GOT fans. Praktisch: fort Klis ligt op 15 km afstand van split. Deze GOT locatie is vanuit Split bereikbaar met het openbaar vervoer. Neem bus: 22, 34, 35, 36.

Fort Klis entrance

Klis aka Meereen

Views from Klis fort

Klis fort met uitzicht

Meer filmlocaties Game of Thrones in Kroatië?

De televisiezender HBO heeft voor Game of Thrones in de  Kroatische stad Dubrovnik de perfecte setting gevonden om veel scenes uit de serie op te nemen. Onder meer de Red Keep, the House of the Undying, de setting van de Purple Wedding zijn hier opgenomen.Bovenal schittert de stad als Kings Landing.

Niet te missen uitzicht(punt) nabij fort Klis

Onderweg, of juist vanuit fort Klis slingert de weg door de bergen, langs de Cetina rivier: dit is de place to be for een stukje canyoning, kano- of rafttocht. De rit met bus of auto voert langs een niet te missen uitzichtpunt. En je hoeft hier ook nog eens niets voor te doen. Stap uit nabij het plaatsje Gardun, en geniet van het onbetaalbare uitzicht over de pruisblauwe Recina rivier. Praktisch: er is een kleine parkeerplaats aan de weg. Dit zijn de coördinaten: 3.5988611,16.718.

Recina river

Recina river views pic by Laura van Vlaanderen

Ontdek de romeinse stad Salona

Salona/ Solin was de hoofdstad van de Dalmatische (Romeinse ) provincie. Tevens is Salona de geboorteplaats van keizer Diocletianus. Met 60.000 inwoners was dit een stad van wereldformaat. Compleet met amfitheater, begraafplaats, basiliek. In de 7e eeuw kwam een einde aan dit salon(a) feestje…

Solin werd veroverd, en praktisch met de grond gelijk gemaakt. Wat rest zijn de restanten van 1 van de machtigste steden van het Romeinse rijk. De ruïnes van o.a. het amfitheater worden gezien als één van de belangrijkste overblijfselen van de Romeinen in Kroatië.

Amfitheater steelt de show

Dus grijp je kans, en proef de sfeer in het spektakelstuk: amfitheater van Solin. Een unieke, maar ietwat maffe ervaring. De ruïnes van Solin worden steeds meer ingekapseld tussen nieuwe villa’s. Apart. De begraafplaats is rustig en sereen. Op een steenworp afstand van het drukke Split is geen toerist te bekennen.

Praktisch: Een bezoekje aan Solin duurt ongeveer een uur. Volg het pad en loop langs de begraafplaats, en amfitheater. Praktisch: De afstand tussen Solin en Split is 10 km. De ruïnes liggen buiten het stadje Solin. Neem de bus naar de stad Solin (6 x daags). Van hieruit is het  10-20 minuten lopen naar deze bezienswaardigheid.  En voor de kosten hoef je het niet te laten. Een bezoekje kost een habbekrats.

Salona amfitheater

Amfitheater, begraafplaats Salona

Idyllisch kerkje met uitzicht

Het Petra kerkje is ‘het ideale voorprogramma’ van Solin, Klis fort en Trilj. De Petra kerk met begraafplaats (CRkva sv. Petra) blikt uit over Trilj en de Cetina rivier. Sommige grafstenen zijn gemaakt van romeinse overblijfselen. Ook de kerk is een eclectisch kunstwerk van ‘bouwmaterialen’ uit de byzantijnse tijd. Kijk om je heen en geniet van het uitzicht en de kerk.

Dit is typisch zo’n locatie die je maar net moet weten, en anders nooit zou kunnen vinden. Dit is een beetje een quirky plek, maar juist daarom dubbel zo leuk. Praktisch: bereikbaar met het OV in 17 minuten met de bus vanuit Split. dit is het adres 21240, Gardun.Petra church near Solin

Tilirium romeins kampement

Trilj is een geliefde uitvalsbasis voor buitensporters. De meeste bezoekers komen hier namelijk om de Cetina rivier te bedwingen met een raft, kano. Daarbij kun je hier paardentochten maken, en canyoning-en. Reisachtige Laura is in Trilj niet in de natuur, maar de geschiedenis ingedoken. Want wat blijkt? In Trilj is een piepklein museum: een Romeins legioen te vinden. Met zijn strategische locatie aan de rivier Cetina, bovenop een heuvel ligt deze sight er mooi bij.

Cultuur in de achtertuin tussen de kippen

Ooit was Pons Tilirium een soort ‘ scouting kamp’ voor Romeinse soldaten. Er is dan ook nog steeds een heuse slaapzaal te vinden. Van het kampement is alleen het fundament overeind gebleven. Het dak van hout moet je er ter plekke zelf even bij denken.

Het leuke van deze plek is dat deze archeologische vondst midden in de achtertuin van een woning ligt. Een bijzonder stukje historie tussen wijnranken en loslopende kippen. Voor wie dol is op ‘weg van de massa’ sights is dit een leuke vondst. Trilj is vanuit Split prima te bereiken met de bus. Handiger is om bovenstaande sites met elkaar te combineren in 1 tour, of met een huurauto te bezoeken.

Tilirium romeins legioen bij Split

Tilirium

Vaar naar eiland Hvar

Party eiland Hvar is eigenlijk het luxe broertje van Brač.  Party tussen jongeren en de jetset, en ga door tot in de late uurtjes. En overdag? Dan tuk je gewoon even door op de velen stranden. Liever op stap? Op naar de ‘Stari Grad Plain’. Dit unieke landschap: een soort lappen deken van akkers staat op de UNESCO lijst.

Ook het Venetiaans aandoende stadje Vrboska gooit daarbij hoge ogen. Maar met zijn renaissance architectuur en fort, laat het gelijknamige stadje Hvar ieders hart sneller kloppen. Praktisch: Hvar is eenvoudig met de ferry bereikbaar vanuit Split. Maar liefst 5 veerboten per dag zetten koers naar het eiland.

Hvar eiland

Hvar strand by Arnie Papp

Meer uitstapjes vanuit Split?

  • Nationaal park Krka: ooogverblindende watervallen, en schitterende natuur. Het is toegestaan om een duik in sommige watervallen te nemen.
  • Plitvice meren: nationaal park met 16 meren en 90 watervallen. Staat tevens op de UNESCO lijst.
  • Dubrovnik: bedevaartsoord voor Game of Thrones fans. Schitterende stad met gotische en barokke bouwwerken en kunst in prima conditie. Juist daarom staat het centrum-daar is ie weer- op de UNESCO lijst.
  • Eiland Brac: grote broer van eiland Hvar. Minder show off gedrag en meer waar voor je geld.
  • Klein Italië-Brač eiland 20 tips
  • Split-21 tips van locals

 

Post a comment

Your email address will not be published.