Tips les Portes du Soleil- dit zijn de hotspots, beste adresjes

From brewery, chocolatier to top restaurant. These are the hotspots, best addresses of the Portes du Soleil.

Tips in les Portes du Soleil? The Mozine ski area is the place for thrill seekers, hikers and bikers. But did you know that this place is also a wonderful destination for foodies all year round? After all, fresh air makes you hungry. Fortunately, you can enjoy the best of the French mountains here at high altitude. This ski village in les Portes du Soleil is a mountain of fun, tasty and cool addresses. In short: in and around Morzine there is plenty of enjoyment on all fronts.

Microbrewery Ibex: beer from the French mountains

Micro brewery Ibex is located outside Morzine, but is easy to reach. This is the hobby project of Englishman David that got out of hand. David says he started in 2014 with ‘half a brewing kettle’. Ibex – with 5 brewing kettles – has now grown into a local beer empire. Easily produces 90,000 liters of beer per year here. What does it say on the barrel?… Classic English beer with a local touch. Such as: Ipa, blond beer and American pale ale.

Experimenting in the Portes du Soleil

Artisan seasonal beers (specials) are also on tap. In the summer David goes crazy with beer & mango, passion fruit. The ‘dark beer with chocolate’ experiment will start next winter. After all, innovation is the basis of a good microbrewery. Tip: The brewery can be visited by appointment. You can immediately stock up on a six-pack of craft beer for home use. There is no café, so bring your beer and find a nice place in the sun. Cheers!

Beer oasis: brew pub Bec Jaune

For lovers of the combination of microbrewery and terrace, Bec Jaune is spot on. In this brew pub it’s always beer o c’lock! You can also enjoy a delicious and pleasant meal here. Find a table between the brewing kettles, or take a seat by the fireplace. When the weather is nice, you can almost always sit in the sun on the surrounding terrace. Protip: this cozy pub also serves vegetarian, vegan, or gluten-free dishes. So you can definitely enjoy yourself in this yellow oasis.

Bec Jaune brewery pub

Bec Jaune brewery pub

Bec Jaune micro brewery

Terrace bec Jaune

Ibex micro brewery Morzine

Ibex micro brewery

Where to eat in the Portes du Soleil?

The Portes du Soleil is a master of traditional Savoy cuisine. Are you looking for an edgy approach? On to La Chamade in Morzine. In this first-class restaurant, Thierry Thorens cooks fantastic food. This somewhat eccentric French chef is crazy about rugged nature and art. And that is why Thierry works a lot with wild or forgotten vegetables and local products. This results in colorful works of art on your plate.

Batman’s Cheese Cave!

In de kelder wacht een grote verrassing: een ‘kaas kelder’. Deze cheese cave is gevuld met 80 soorten kaas. Waarvan veel lokale kaasjes uit de bergen. Hier kun je helemaal los gaan met kaas en wijn. Stel je eigen kaasplankje samen, of ga lekker fonduen. Aiaiaiai als Batman een passie voor kaas zou hebben… dan had zijn grot er zo uitgezien! Tip: La Chamade heeft enkele vega- gerechten op de kaart staan. Note: dit is geen voordelig restaurant, maar wel de moeite waard.

Jaja bar: wijn & charcuterie

Kleine wijnbar. Leuk ingericht en een fijne sfeer. Dus wat wil een mens nog meer? Een uitgebreide selectie wijnen met kaasplank of charcuterie misschien? Ook voor fondue, of Savoyard specialiteiten is dit een prima adres. In de winter komt de raclette geur je al bij binnenkomst tegemoet. Ook de service is hartverwarmend. Ja! Dit is een fijne plek om met een wijntje te chillen, en de hele avond te blijven hangen.

Colibri beste lunch Morzine

De Colibri is doorgaans geopend voor ontbijt, lunch en diner. Begin je dag met toast avocado, lunch met een poke bowl en eindig de dag met de dagschotel. Immers, een vliegende vogel vangt altijd wat! Dit is een warm nest met lokale en Europese gerechten. Ook fijn: glutenvrije, vegetarische gerechten staan ook op de kaart. Ik kom sowieso nog eens terug voor de huisgemaakte taart met frambozen. Ookde prijs-kwaliteit verhouding van de gerechten is prima.

Colibri restaurant Morzine

De Colibri: dessert en bowl

Restaurant la Chamade Morzine

La Chamade & cheese cave

La Tapiaz: alpenkeuken in de bergen

Buiten Morzine in de Portes du Soleil, middenin de bergen, met uitzicht op de Mont Blanc ligt La Tapiaz. Dit family restaurant is de nieuwe liefde van voormalig skikampioen Véronique. Maak vooraf een wandeling door de bergen.

Loop een kudde koeien tegen het lijf, en luister naar het geluid van 100 koeienbellen! Welkom in Morzine buiten! Hier geniet je niet alleen van het mooie uitzicht, maar bovenal van de kookkunsten van Veronique. Aanrader: ‘Pelle’: een gerecht met aardappel, ui en kaas. Ook de beignets met wilde spinazie, en alle desserts zijn om op te eten. https://www.facebook.com/LaTapiazz/

La Tapiaz

La Tapiaz restaurant in the mountains

Hike and eat in the French mountains

Hike & dinner in de bergen

Cow in the mountains

Wandel tussen de loeiende koeien

Overnachten in een ‘star gazing hotel’

Dol op bijzondere overnachtingen? Dan is dit een adresje om te onthouden. In de ‘Bulles des Mines D’Or’ kun je midden in de bergen in een bubble tent overnachten. In je eigen transparante cocoon is het hier goed toeven. Plons in de jacuzzi. Neem een wijntje op het terras en geniet van het fabuleuze uitzicht.

Staar -vanuit je bed- samen met je lief naar de eindeloze sterren. Ontwaak door fluitende vogels en een heerlijk ontbijt op bed. Deze plek is super romantisch. Er zijn 3 verschillende bubbles. Deze zomerse iglo’s zijn beschikbaar van mei tot okt. Prijzen: vanaf 180 Euro per nacht. https://www.bulles-minesdor.com/en/

Unique accommodation Portes du Soleil

Bubble tent bij Lac des Mines

Great shops and (tasty) souvenirs

  • Au Delice Chocolat Authentic chocolate. Made with love by Eric. In winter you can come here for a mug of delicious hot chocolate, but above all this is a tasty pit stop for a snack.
  • Poterie de Morzine ‘Yvoire’. Tiny pottery workshop. There is only 1 DJ behind the ’turntable’. And there’s quite a bit of music in there, I can tell you. Pierre has been making ceramic masterpieces for years. Don’t expect a modern design, but you are in for a treat here for traditional souvenirs.
  • La Bonbonnière: pastry shop with seating. You can get the tastiest cakes here.
  • Market: you can get local and fresh products at the market. Every Wednesday morning from 8:00 am to 12:30 pm.
  • Tip: Looking for an original souvenir? Buy a pack of infusions les 2 marmottes. Herbal tea from the French Alps. Available in fun flavors. 
Shopping in Morzine

Au Delice chocolat and pottery

La bonbonniere

La Bonbonniere and marmot tea

And then this disclaimer: Traveling Laura visited the Portes du Soleil by invitation. This is my unfiltered opinion. What to do in Morzine and the Portes du Soleil in summer, more France?
France’s XL adventure park-18 tips mountain holiday
Mont-Blanc bucket list destination
Holiday near Mont-Blanc? Saint-Gervais is the best base!

1 Comment

  • Pingback: Frankrijk's XL avonturenpark-18 tips bergvakantie | Van uitstapje om de hoek tot aan het dak van de wereld!

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: