Saint Gervais in de Portes du Soleil

Saint Gervais bij de Mont Blanc 14 tips bergvakantie in zomer

Vakantie aan de voet van de franse Mont-Blanc? Op naar Saint Gervais! Dat betekent eindeloos hiken, biken. Maar ook Relaxen in de thermen, een ‘kunstgarage’ bezoeken, chillen op het terrasdek, en gastronomisch genieten in de Haute Savoie Frankrijk.

Mountain bike ride Saint Gervais

Cause baby ’there aint no mountain high enough’

Ok, laat ‘ain’t no mountain high enough’ door de speakers schallen en knal door naar Saint Gervais. Dit is de beste uitvalsbasis om de omgeving van de Mont-Blanc te ontdekken. Eh…maar waar ligt dit ook al weer? Dit populaire skioord ligt pal in de Haute Savoie: op de grens van Zwitserland, Italië en Frankrijk.

Om precies te zijn… om de hoek van Chamonix. Zegge onderaan de Mont-Blanc. Chamonix, Saint Gervais en Morzine zijn dus prima in één vakantie te combineren. En dat is dan ook precies wat veel vakantiegangers in de zomer doen.

Dame Blanche als buur!

De grootste troef van deze plaats? z’n toplocatie! Pal naast de Mont-Blanc. Met zijn 4800 meter is deze witte majesteit de grootste berg van Europa. De Mont Blanc is dan ook de trekpleister van de omgeving. Het hele jaar door: in zomer- en wintervakantie trekt deze witte topper een miljoenenpubliek. Van ervaren alpinisten, via bergbeklimmers, skiërs, wandelaars tot reguliere vakantiegangers.

Buitengewoon-dorp

In deze franse bestemming ben je gewoon lekker veel buiten. Buiten-gewoon genieten dus. Begin de dag met een bol de café, een warm croissantje en een krantje. Op het terras van ‘het hotel de Ville’ maak je geheid de beste start van een eindeloze zomerdag. Trek vervolgens (berg)schoenen aan, en trek de bergen in. En daarna is het goed uitblazen in het warme water van de spa. Eindig de dag op het ‘dekterras’. Zie de zon achter de bergen zakken met een cocktail in de hand….Op naar de dag van morgen!

Saint Gervais centre

Sfeervol Saint Gervais

Van kuur- tot skioord

Stukje historie? Sinds 1806 staat Saint Gervais als kuuroord te boek. Wekelijks arriveerden een stoet Parisiennes met een speciale trein. En eigenlijk is deze stroom van bezoekers nooit meer (helemaal) gestopt. Weetje: tot voor kort werd een kuur door franse verzekeraars vergoed.

Vervolgens groeide de spa uit tot mooie bron van inkomsten. Nog altijd is de spa een trekpleister. Alleen is de lat van kuur-naar wintersportoord verschoven… In 1907 werd Saint Gervais benoemd als host van de allereerste winterspelen. Langzaamaan is deze plaats uitgegroeid tot skioord. Met 500 km aan uitgestrekte pistes is dit dan ook een grandioos wintersportgebied.

Te zien en te doen in, om Saint Gervais?

Maak een wandeling door het dorp langs alle architectonische hoogstandjes! Pronkstuk van het centrum is de eglise ‘Saint Nicolas de Veroce’. Deze kerk in Savoyas stijl heeft een kleurrijk beschilderde gevel. Opvallend zijn de moderne gebrandschilderde ramen aan de binnenkant. Fun fact: de ramen zijn het ontwerp van Kim En Joohn: Koreaanse kunstenaar annex priester.

Art-deco steelt de show

Saint Gervais heeft een rijk historische verleden. Tijdens de Belle epoque werd dit een geliefde plek van de elite om van de frisse lucht, en later van de spa te genieten. In korte tijd werden er veel mooie Grand hotels, villa’s gebouwd. Enkele van deze pronkstukken in art- decostijl, zijn nog altijd overeind gebleven. Deze grandeur van vroeger is omgebouwd tot hotel of appartementen complex. Tip: Op de Avenue de Mont Paccard -richting de tramway- loop je deze art nouveau bouwwerken zo tegen het lijf.

Dekterras met 360 views

Liefhebber van een cool view? Wandel richting de brug. De ‘Pont du Diable’ loopt dwars door het centrum. Deze duivel slaat letterlijk een brug tussen de 3 andere bijbehorende dorpen. De brug biedt een magnifiek uitzicht op het dorp en de bergen.

Uitzicht met een drankje? Op Avenue de Mont Paccard-aan de andere kant van de brug- is het goed chillen op het ‘dekterras van de town’. Neem in de zomermaanden plaats de op 1 van de zitzakken of strandstoelen. Haal bij de cocktailbar een koud drankje en geniet van het uitzicht. Tip: vaak spelen hier bandjes, dus informeer vooraf even bij het office de tourisme voor de line up.

Museum in parkeergarage

Kunst kijken in een museum? Dat is zo passé:) Parkeer gewoon je auto in de parkeergarage. Stap uit, en kijk om je heen! Geen saaie betonnen- maar kleurrijke wanden. Deze garage van 3 verdiepingen is omgetoverd tot ‘parking museum’. Allerlei designers uit de hele wereld hebben hier vrij spel gekregen. Op 1 voorwaarde: de hele verdieping moest van top tot teen worden beschilderd. Iedere artist heeft 1 verdieping onder handen genomen. Missie geslaagd!

Streetart Saint Gervais

Streetart parkeergarage

Art deco villa's Saint Gervais

Art deco architectuur

Maak een MTB tour door de bergen

Huur een mountain E-bike en snel het avontuur tegemoet. Met de zon op je bol, en uitzicht op de Mont-Blanc is het in deze omgeving prachtig fietsen. In de omgeving van Saint Gervais zijn verschillende routes uitgezet, dus voor alle niveau’s wat wils. Ik maakte onder begeleiding van een gids een relaxte rit…voor stuntpiloten. Pak de stoeltjeslift omhoog, en doe ‘het groene rondje’. Liever een langere route? Neem de blauwe ‘Whizz’ trail. De groene route is relaxt, en jawel met een koffiestop optie. https://ete.ski-saintgervais.com/fr/e9-plan-vtt

Mountain bike Haute Savois

MTB tour met coffee breaks

View from bridge in Saint Gervais

Brug uitzicht!

Public terrace in Saint Gervais

Openbaar dekterras

Thermen Saint Gervais

In de thermal spa

Thermen in Saint Gervais Mont-Blanc

Ga naar de ‘Thermen Saint Gervais Mont-Blanc’. In de verschillende baden en sauna’s is het hier heerlijk relaxen… na een dag in de bergen. Van nature is het water 38 graden. Grappig weetje: het duurt 6000 jaar voordat water uit de bergen, of uit de lucht uiteindelijk in de bron terecht komt.

De bronnen zitten daardoor vol met mineralen en zwavel, waardoor het water geneeskrachtig is. Fun fact: de bronnen zijn in handen van de gemeente, maar worden geëxploiteerd door L’Oréal. Deze cosmeticagigant maakt dan ook allerlei crèmes van het water van de thermen. De baden zijn het hele jaar geopend. Entreeprijzen: 39 Euro p.p. https://www.thermes-saint-gervais.com/

Waar eten in de Mont-Blanc?

L’eterle: local favoriet. Beetje trek gekregen? Saint Gervais barst van de restaurants. Maar deze 2 zijn onverslaanbaar goed! Zoals: L’Eterle: midden in het centrum. Dit Italiaanse eetcafé serveert heerlijke pizza’s, en Italiaanse gerechten.

Als er ooit een gastvrijheid strofee wordt uitgereikt, dan verdienen de uitbaters van l’Eterle de hoofdprijs. De hosts zijn uitermate communicatief en service gericht. Nemen zelfs de tijd om nog even de hele kaart door te nemen. Daarbij zijn de pizza’s, pasta’s niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens uitermate gunstig geprijsd. Dit is een populaire stek onder locals, dus wees er als de kippen bij.

La ferme de Cupelin restaurant: Michelin niveau

Dit upscale restaurant is -terecht- een ‘Tripadvisor winnaar’. Chef Romain Desgranges staat z’n mannetje achter de kachel, terwijl zijn vrouw in het restaurant de scepter zwaait. Al snel is duidelijk. Dit duo weet van wanten. Van het interieur, via de wijnkaart tot aan het indrukwekkende menu. Alles is tot in de puntjes verzorgd.

Alle gerechten zijn even smaakvol, en origineel. Daarbij is deze Gaul et Milaut favo ook nog eens heel betaalbaar. Een set menu van 3 gangen kost 39 Euro, dus voor de prijs hoef je het niet te laten! Na afloop blijven slapen? Dat kan. Dit restaurant annex auberge heeft enkele kamers ter beschikking. Prijzen: 110 Euro p.k. per nacht.https://www.lafermedecupelin.com/

La ferme de Cupelin

La ferme de Cupelin

Best restaurant Saint Gervais

L’eterele Saint Gervais

Praktisch

  • Wat is de beste reistijd voor Saint Gervais Mont Blanc? Dat hangt van je vakantieplannen af. In de wintermaanden is dit de plek voor een wintersport, de lente, zomer en herfst zijn ideaal voor wandeltochten, bergbeklimmen en genieten van de omgeving
  • Welke activiteiten in Saint Gervais Mont Blanc? In de winter: skiën, snowboarden, langlaufen, sleeën en schaatsen. In de zomer: wandelen, mountainbiken, klimmen, paragliden, baden in thermale baden wellness.
  • Wat zijn de populairste bezienswaardigheden in Saint Gervais Mont Blanc? Zoals gezegd zijn de top bezienswaardigheden in Saint Gervais de Mont Blanc: hoogste berg van West-Europa, de thermale baden van Saint Gervais-les-Bains, de historische binnenstad en de landschappen van het Mont Blanc-massief.
  • Zijn er accommodaties in Saint Gervais Mont Blanc? Ja, er zijn verschillende accommodaties te vinden in Saint Gervais Mont Blanc, waaronder hotels, appartementen, chalets en vakantiehuizen. Afhankelijk van je budget.
  • Hoe kom je in Saint Gervais Mont Blanc? Met de auto, trein, eventueel vliegtuig. De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven van Genève ( ongeveer 70 kilometer). Van daaruit kun je met een huurauto of pendeldiensten naar Saint Gervais Mont Blanc. Het treinstation van Saint Gervais-les-Bains-Le Fayet is ook een handige optie: er zijn verbindingen naar verschillende steden in Frankrijk en Zwitserland.

Tip: boek tijdig treintickets. Dit scheelt een slok op een borrel. En dan nog even dit disclaimer: Reisachtige Laura bezocht de franse bergen op uitnodiging.

Dit is mijn ongefilterde mening. De Mont-Blanc met eigen ogen bekijken? Zo doe je dat! Bucketlist bestemming: Mont-Blanc

Meer in de buurt?

Tips les Portes du Soleil- van brouwerij, tot star gazing hotel

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: