Chateau Chenonceau steelt de show| Loirestreek Frankrijk

Mooiste kasteel aan de Loire? Chateau Chenonceau!

Nu is de Loirestreek een kluwen van kastelen. Volgens de fransen is UNESCO kasteel Chenonceau in of aan de rivier Cher één van de mooiste kastelen in de Loirestreek, of zelfs van Frankrijk. Rousseau,Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Montesquieu waren kind aan huis aan dit juweeltje van de Loire.

Ook de Zonnekoning verbleef enkele nachten op dit schitterende slot. Kortom: velen beroemdheden zijn je reeds voorgegaan, en dat brengt natuurlijk de nodige intriges en drama met zich mee. De serie Kings and Castle’s is er niets bij….  
Kasteel Chenonceau

Grondleggers van Chenonceau

Dit 16e eeuwse kasteel in renaissance stijl is de liefdesbaby van Thomas Bohier en zijn Katherine Briçonette. Dit echtpaar bouwde hun droomkasteel op de fundamenten van het kasteel van de Marques familie. Van deze laatste is weinig overgebleven, alleen de ‘Marques toren’ aan de voorzijde van het kasteel is een souvenir uit de tijd van de Marques periode.

Koninklijke allure

Bij aankomst bij deze kashba je direct het koninklijke gevoel te pakken. De entree: een gigantische oprijlaan omringd door vijftig jaar oude platanen is er eentje uit een film. En o- la- la wat is dit een ladylike sprookjeskasteel. Niet gek, want Chateau Chenonceau heeft een waslijst aan bijzondere (vrouwelijke) bewoners gezien. Zoals: Gabrielle d’Estrées, Marie Stuart, Marguerite of France, Louise of Lorraine, Elisabeth of Austria.

Chateau Chenonceau

Oprijlaan

Loire castle

Achter ieder kasteel schuilt een kasteeldame

Wie zijn de leading ladies achter het chateau? Louise Dupin bijvoorbeeld heeft tijdens de franse revolutie het kasteel van de ondergang gered door een kleine vervalsing in geschriften. Een andere power-vrouw uit de historie van Chenonceau is Simone  Manier. Tijdens de eerste Wereldoorlog stelde zij het kasteel open voor onderduikers, en toverde de MTV waardige mansion om tot ziekenhuis. Eén van de meest memorabele dames uit de intrigerende Chenoceau geschiedenis? Dat is Diane de Poitiers.

Tuinen naar idee van Diane de Potiers

In de vijftiende eeuw schonk Koning Henri II het paleis aan zijn grote liefde Diane de Poitiers: de Lady Diane uit de renaissance. Diane creëerde het ontwerp van de huidige tuinen, ook de brug over de Cher is van haar hand. De grote synergetische tuinen zijn een sprookje…Overigens destijds niet tot grote vreugde van de  weduwe van Henri II: Catherine de Medici, die Diane van Chenonceau naar domaine Chaumont liet verhuizen. Al is dit niet echt een straf.   

Italiaanse ontvangsthal

Om een eigen stempel op het kasteel te drukken decoreerde Catherine het kasteel met Italiaanse kunstwerken (te zien in de Gallery de Medici). De door Diane gebouwde kasteelbrug werd overspannen met een zestig meter lange galerij inclusief 18 ramen. De huidige ontvangsthal met uitstraling van de Ponte Vecchio is vormgegeven naar het idee van Catherine. Een sterk staaltje architectuur.

Chenonceau kasteel

Medici ontvangsthal

Loire top sights

Speciaal ingericht voor de Zonnekoning

 Voor veel bezoekers zijn de vertrekken van Lodewijk de XIV het hoogtepunt van een bezoekje. Niet dat deze hier heeft gewoond, maar op 14 juli 1650 heeft le Roy Soleil hier een nachtje gelogeerd. De speciaal voor deze gelegenheid ingerichte koninklijke kamer(s) zijn fraai evenals de prachtige hal en Italiaanse -rechte- trap, en de vertrekken van Diane de Poitier. Eigenlijk barst Chenonceau van de mooie kamers met authentieke wandtapijten, replica’s van allerhande barokke meubelstukken, schilderijen van o.a. Rubens. Meer kastelen in de omgeving. Dit zijn de topkastelen van de Loire.

Praktische informatie Chenonceau

Voor wie is deze bezienswaardigheid in de Loirestreek geschikt? Deze imposante verschijning spreekt jong en oud tot de verbeelding. De omliggende tuinen en het bijbehorende park met Italiaans doolhof maakt Chateau Chenonceau buitengewoon aantrekkelijk voor kinderen.

Tip: in de zomervakantie kan het hier behoorlijk druk worden. Bezoek het kasteel na 17.00 om drukte te vermijden, of kom juist erg vroeg. Het kasteel zelf is erg populair, waardoor vaak een wachtrij van dik een uur ontstaat. Gelukkig is er geen line up voor de tuinen dus dat scheelt. Neem ook even een kijkje bij de bloemen en groentetuin.

Het kasteel ligt 34 km van Tours, dichtbij Blois plus Amboise en is dus prima te combineren met chateau’s in de omgeving. Zoals: Domaine Chaumont. Vakantie naar de Loire? Reisachtig heeft alvast een reisgids Loire voor je samengesteld, dus doe er je voordeel mee. 

Post a comment

Your email address will not be published.