Kasteel Chaumont en tuinen in de Loire| Zeker zien!

Bezienswaardigheid in de Loire Frankrijk: Domaine Chaumont.Kast van een kasteel in Frankrijk? Domaine Chaumont landgoed heeft het complete plaatje: een fabuleus chateau met park, plus een schitterend uitzicht over de Loire. Om die reden staat Domaine Chaumont sur-Loire dan ook op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

De kasteeltuinen en het jaarlijks terugkerende Garden festival maakt chateau Chaumont één van de beste bezienswaardigheden in de Loirestreek. En terecht want dit domein is het franse hof van Eden, dus als je op vakantie naar de Loire gaat? Mis deze showstopper niet. Dit is waarom!
Garden art Chaumont

Gerenomeerd tuinfestival

Alleen al de ligging: aan de voet van het stadje bovenop een heuvel met 360 views over de Loire is een feest. Het is dan ook niet vreemd dat dit domein jaarlijks het decor is van het ‘Garden Festival Chaumont’. Dit festival is één grote expositie van tuinen gemaakt door 30 verschillende kunstenaars, landschapsarchitecten uit de hele wereld. Als een grote lappendeken van groen rollen de tuinen zich in de zomer en herfst uit over het domein.

View over the Loire

Uitzicht over de Loire

Vaste en permanente collectie

Een aantal kunstige tuinen zijn onderdeel van de vaste collectie, een aantal tuinen zijn permanent en sluiten aan bij het jaarthema. In 2020 is dit ‘Mother Earth’. De achterliggende gedachte hiervan is als volgt. ‘De aardkloot is de ultieme tuin van verschillende ecosystemen en wezens. Moeder aarde zorgt voor iedereen en wij dragen zorg over de aardkloot’, klinkt eigenlijk logisch.

Karakteristieke tuinen

In een ochtend of middag stap je van de ene naar de andere tuin. Stuk voor stuk bijzondere creaties met een een eigen karakter. Sommige tuinen zijn conceptueel en ietwat abstract vormgegeven. Andere tuinen zijn wat toegankelijker en ook leuk voor kinderen. Alle natuurlijke kunstobjecten, tuinen zijn onderhevig aan het seizoen en daarmee continue in ontwikkeling.

Juist deze evolutie maakt een bezoekje aan het Garden Festival Chaumont erg prettig. De tuinen zijn in voor-, najaar en bovenal tijdens de zomervakantie een kleurrijk geheel. Zelfs op een zinderende zomerdag heeft Reisachtig samen met Pip en Juup genoten van een ‘arty middag’ aan de Loire. Op vakantie naar de Loirestreek? Alle hoogtepunten staan in deze gratis reisgids Loire

Kasteeltuin Loire

De eetbare tuin

Activiteiten LoireWat te doen in de LoireBest artwork Loire

Leuke activiteit tijdens vakantie met kinderen

Voor wie het zich afvraagt wat onze familie favorieten zijn? Dat is o.a. de zogenaamde eetbare tuin: ‘Le jardin du goût’. Een grote eettafel met borden waaruit planten groeien. Ook de zogenaamde snackbar, de Afrikaanse tuin en de watertuin zijn schitterend. Maar eigenlijk zijn alle tuinen even uniek.

Niet alleen buiten in de kasteeltuin, maar ook binnen zijn tal van installaties te bewonderen. Indrukwekkend is het werk van Gerda Steiner en Jörg Lenzinger in de kapel. Deze is behangen met planten en gedroogde bloemen uit de tuinen van Domaine Chaumont waardoor het lijkt alsof de kapel is overgenomen door alien vegetatie. Een betoverend kunstwerk. Ook de bevroren boeken in de bibliotheek van Pascal Concert zijn bijzonder intrigerend. Sowieso is het interieur van het kasteel Chaumont de moeite van een bezoek waard.

Chaumont kasteel

Werk in kapel

Historie chateau Chaumont in een notendop?

  • De oorspronkelijke vestiging (11e eeuw) is gebouwd op een plateau en is dan ook gemaakt om de omgeving van Blois en Anjounte te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
  • In 1465 laat Lodewijk de Veertiende de burcht na ‘een meningsverschil’ afbranden, maar bouwt een nieuw kasteel op dezelfde plek. Het kasteel wordt overgedragen aan de familie d’Amboise.
  • Gedurende 500 jaar zwaaien de ‘Amboises’ de scepter over Domaine Chaumont sur Loire, en geven het chateau zijn renaissance cachet. 
  • In 1550 bemachtigt Catherina de Medici (de weduwe van koning Henri II) kasteel Chaumont als buitenhuis voor Diana de Poitiers: maîtresse van overleden Koning Henri II. 
  •  Prinses Broglie neemt aan het einde van de 18e eeuw kasteel Chaumont over en breidt de boel fiks uit met stallen, extra vleugels en vertrekken. Maar na jaren van verbouwen blijkt haar budget eindig, waardoor Domaine Chaumont sur Loire in 1938 aan de regering moet worden afgestaan. Sinds die tijd doet chateau Chaumont dienst als cultureel centrum annex museum.

Praktische informatie

Tijdens een vakantie in de Loire een uitstapje maken naar Domaine Chaumont ? Het kasteel en de tuinen zijn het hele jaar toegankelijk. Het tuinfestival start in april en eindigt eind november. Kaartjes zijn tevens online verkrijgbaar, voor het Garden festival wordt een additionele bijdrage gevraagd. Het kasteel ligt in het stadje Chaumont aan de Loire nabij kasteel Chenonceau, Tours en Blois. Meer kastelen bezoeken? Dit zijn de Grote vijf van de Loire.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: