Étretat met kinderen

Wat te doen in Le Havre en Étretat Normandië? 20 Tips

Onontdekt Le Havre en legendarisch Étretat in 20 tips

Op vakantie naar Normandië? Bezoek dan ook Le Havre en de kalkrotsen van Étretat. Door de korte onderlinge afstand zijn beide bezienswaardigheden uitstekend te combineren. Voor wie denkt dat le Havre niets meer is dan een industriële havenstad, heeft het mis. Want langzaam maar zeker, ontpopt dit lelijke eendje zich tot mooie zwaan. De schilderachtige witte kliffen van Étretat trekken jaarlijks een miljoenenpubliek en hebben weinig introductie nodig. Weten wat er allemaal te zien en te doen is in Le Havre en Étretat? Met deze 20 tips ben je wel even onder de pannen…

Holiday Le Havre

Containerkunst Le Havre

Tijdens een rondreis Normandië  bezocht ik samen met mijn dochter Juup Étretat en Le Havre. Toegegeven, op het eerste gezicht is deze stad in Haute Normandië niet moeders mooiste. Maar Le Havre ontdekken is net zoiets als koffie: je moet het leren drinken. Tijdens de Tweede wereldoorlog is de stad grotendeels verminkt en vervolgens opnieuw opgebouwd door Auguste Perret. Deze architect heeft de stad als een feniks uit de as laten herrijzen.

Slapen naast een vulkaan in de stad

Perret’s moderne vierkante gebouwen met modulaire appartementen en nieuwe luxe zoals stromend water kenmerken de stad. Met oog voor licht, ruimte en noviteiten zoals stromend water en keukenblokken ontwikkelde Perret een compleet nieuwe visie op wonen en stadsplanning.

Weten hoe betonpionier Perret’s werk eruitziet? Bezoek zijn ‘show-appartement’. Of blijf overnachten in hotel Oscar: pal naast de Vulcan (theatercomplex in de vorm van een vulkaan van architect Oscar Niemeyer). Dit bijzondere hotel in jaren 50 stijl is gebouwd in 1 van Perret’s appartementen, dus grijp je kans.

Kroonjuweel van Perret is de wonderlijke ST-Josephkerk met glas in lood ramen die het licht doen dansen. Wat mij betreft is dit één van de meest opvallende kerken in Europa. Auguste was dol op beton en daarom zijn veel bouwwerken van dit materiaal -in alle tinten grijs- gemaakt. Functioneel en elegant.

Sights Le Havre

Appartement Auguste Perret

Volcan Le Havre

Vulkaan van binnen en buiten

See and do Le Havre

Sint Josephkerk

Fietsen, eten langs de boulevard van le Havre

Waar je ook bent in de stad, de blauwe zee is nooit ver weg. Dus stap op een gratis fiets (te leen aan de boulevard) en peddel langs de boulevard. Gooi je handdoekje neer op het kiezelstrand en neem tussendoor een frisse duik, of strijk neer op een terras bij één van de vele restaurants aan zee. Met uitzicht op de vrolijke witte badhuisjes aan het strand zit je hier gebakken.

Botanische tuin, moderne kunst en bijzondere bus

Would you rather not be by the sea, but would like to be in the green? Walk or take the tram from the lower town to the Jardin Suspendus . This botanical garden with plants from all over the world towers above the city, so enjoy the views! Walk from greenhouse to greenhouse and discover the most special plants. Some species date back to the heyday of shipping. The accompanying tea garden is also a green oasis of peace. Entrance to greenhouses: 7 euros. Although this jardin is not Giverny: Monet’s Gardens, it is just as worthwhile and not as busy as Giverny.

Highlights Le Havre

Cycling Le Havre

Botanical garden Le Havre

Jardin Suspendus

Fun activities, sights in Le Havre

  • Visit the Museum of Modern Art. and wallow in the beautiful works of famous impressionists. My daughter Juup prefers street art and outdoor art in le Havre, but there has to be a difference.
  • Take a sightseeing tour in the canary yellow Bee le Havre. This special bus with audio tour is very popular with Juup. Understandable, because the city is clearly visible for children from the open roof of the bus.
  • Also entertaining: the skate park on the boulevard, so bring your board or blades.
  • Going out with young children? Take a ride on the funicular: one of the few remaining in France. Boarding: in the lower town of Gustave Flaubert. Exit: in the upper town: Félix Faure Street.
  • Good food and drinks? The area around Les Halles Centrales (covered market hall) is bursting with nice eateries and delicatessen shops.

Étretat: scenic cliff walk

From le Havre you can take the train to Étretat in 60 minutes. Many impressionists were inspired by these fabulous white cliffs. Steep 70-metre high chalk and flint cliffs covered in sea fennel seem to have risen straight from the sea. These white rocks with catchy names such as ’the curtain’ were formed about 100 million years ago from compressed skeletons of marine animals. Juup has 180+ steps up to the top of the so-called Elephant Rock, so it is a small climb, but one with dizzying views.

Etretat highlight

Étretat chalk cliffs

From impressionism to Arsène Lupin

The elephant looks out at the needle: a pointed rock in the sea. The Sentier du Littoral hiking trail runs over the chalk cliffs and takes you away from the crowds, towards the lighthouse. Here you can, like us, turn back towards the village to the Lupine Museum, or continue the walking path.

Not only impressionists, but also writers such as Maurice le Blanc were inspired by Étretat. The former home of the writer of Arsène Lupine has been converted into the museum of Étretat. A (really good) audio tour guides you through the adventures and ‘secret rooms’ of this fictional gentleman burglar. Exciting! Want some more action? Get on a track bike and ride downhill from Étretat to Les Loges or vice versa. Wind through your hair and start paddling.Arsene Lupine house Etretat

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: