Étretat met kinderen

Wat te doen in Le Havre en Étretat Normandië? 20 Tips

Onontdekt Le Havre en legendarisch Étretat in 20 tips

Op vakantie naar Normandië? Bezoek dan ook Le Havre en de kalkrotsen van Étretat. Door de korte onderlinge afstand zijn beide bezienswaardigheden uitstekend te combineren. Voor wie denkt dat le Havre niets meer is dan een industriële havenstad, heeft het mis. Want langzaam maar zeker, ontpopt dit lelijke eendje zich tot mooie zwaan. De schilderachtige witte kliffen van Étretat trekken jaarlijks een miljoenenpubliek en hebben weinig introductie nodig. Weten wat er allemaal te zien en te doen is in Le Havre en Étretat? Met deze 20 tips ben je wel even onder de pannen…

Vakantie Le Havre

Containerkunst Le Havre

Tijdens een rondreis Normandië  bezocht ik samen met mijn dochter Juup Étretat en Le Havre. Toegegeven, op het eerste gezicht is deze stad in Haute Normandië niet moeders mooiste. Maar Le Havre ontdekken is net zoiets als koffie: je moet het leren drinken. Tijdens de Tweede wereldoorlog is de stad grotendeels verminkt en vervolgens opnieuw opgebouwd door Auguste Perret. Deze architect heeft de stad als een feniks uit de as laten herrijzen.

Slapen naast een vulkaan in de stad

Perret’s moderne vierkante gebouwen met modulaire appartementen en nieuwe luxe zoals stromend water kenmerken de stad. Met oog voor licht, ruimte en noviteiten zoals stromend water en keukenblokken ontwikkelde Perret een compleet nieuwe visie op wonen en stadsplanning.

Weten hoe betonpionier Perret’s werk eruitziet? Bezoek zijn ‘show-appartement’. Of blijf overnachten in hotel Oscar: pal naast de Vulcan (theatercomplex in de vorm van een vulkaan van architect Oscar Niemeyer). Dit bijzondere hotel in jaren 50 stijl is gebouwd in 1 van Perret’s appartementen, dus grijp je kans.

Kroonjuweel van Perret is de wonderlijke ST-Josephkerk met glas in lood ramen die het licht doen dansen. Wat mij betreft is dit één van de meest opvallende kerken in Europa. Auguste was dol op beton en daarom zijn veel bouwwerken van dit materiaal -in alle tinten grijs- gemaakt. Functioneel en elegant.

Bezienswaardigheden Le Havre

Appartement Auguste Perret

Volcan Le Havre

Vulkaan van binnen en buiten

Zien en doen Le Havre

Sint Josephkerk

Fietsen, eten langs de boulevard van le Havre

Waar je ook bent in de stad, de blauwe zee is nooit ver weg. Dus stap op een gratis fiets (te leen aan de boulevard) en peddel langs de boulevard. Gooi je handdoekje neer op het kiezelstrand en neem tussendoor een frisse duik, of strijk neer op een terras bij één van de vele restaurants aan zee. Met uitzicht op de vrolijke witte badhuisjes aan het strand zit je hier gebakken.

Botanische tuin, moderne kunst en bijzondere bus

Liever niet aan zee, maar graag in het groen? Wandel, of neem de tram vanaf de benedenstad naar de Jardin Suspendus. Deze botanische tuin met planten uit de hele wereld torent uit boven de stad, dus enjoy the views! Wandel van kas naar kas en ontdek de meest bijzondere planten. Sommige soorten dateren nog uit de bloeiperiode van de scheepvaart. Ook de bijbehorende theetuin is een groene oase van rust. Entree kassen: 7 euro. Deze jardin is weliswaar geen Giverny: de Tuinen van Monet, maar is net zo goed de moeite waard en niet zo druk als Giverny.

Hoogtepunten Le Havre

Fietsen Le Havre

Botanische tuin Le Havre

Jardin Suspendus

Leuke activiteiten, bezienswaardigheden in Le Havre

  • Bezoek het museum van Moderne kunst. en wentel je in de schitterende werken van bekende  impressionisten. Mijn dochter Juup geeft overigens de voorkeur aan streetart en buitenkunst in le Havre, maar verschil moet er zijn.
  • Maak een sightseeing tour in de kanariegele de Bee le Havre Deze bijzondere bus met audiotour valt bij Juup zeer in de smaak. Begrijpelijk, want vanaf het open dak van de bus is de stad voor kinderen goed te overzien.
  • Ook vermakelijk: het skatepark aan de boulevard, dus neem je board of blades mee.
  • Op stap met jonge kinderen? Maak een ritje in de funicular: één van de weinig overgebleven in Frankrijk.  Opstappen: in de benedenstad Gustave Flaubert. Uitstappen: in de bovenstad: Félix Faure Street.
  • Lekker eten en drinken? Rondom Les Halles Centrales (overdekte markthal) barst het van de van leuke eettentjes en delicatessenwinkels.

Étretat: wandeling schilderachtige kliffen

Vanuit le Havre tuf je in 60 minuten met de trein naar Étretat. Veel impressionisten hebben zich door deze fabelachtige witte kliffen laten inspireren. Steile 70-meter hoge krijt-en vuursteen kliffen bedekt met zeevenkel lijken zo uit de zee te zijn opgestaan. Deze witte rotsen met klinkende namen zoals ‘het gordijn’ zijn zo’n 100 miljoen jaar geleden gevormd uit samengeperste skeletten van zeedieren. Juup telt 180+ traptreden omhoog naar de top van de zogenaamde Olifantenrots, het is dus even een kleine klim maar wel eentje met duizelingwekkende vergezichten.

Etretat hoogtepunt

Étretat krijtrotsen

Van impressionisme tot Arsène Lupin

De olifant blikt uit op de naald: een puntige rots in zee. Het wandelpad Sentier du Littoral loopt over de krijtrotsen en voer je weg van de massa, richting de vuurtoren. Hier kun je net als wij weer richting het dorp naar het Lupin Museum omkeren, of het wandelpad vervolgen.

Niet alleen impressionisten, maar ook schrijvers zoals Maurice le Blanc hebben zich door Étretat laten inspireren. Het voormalige huis van de schrijver van Arsène Lupin is omgebouwd tot hét museum van Étretat. Een (echt goede) audiotour gidst je door de avonturen en ‘geheime kamers’ van deze fictieve gentleman inbreker. Spannend! Wil je wat meer actie? Stap op een spoorfiets en rijd bergafwaarts van Étretat naar Les Loges of andersom. Wind door de haren en peddelen maar.Arsene Lupin huis Etretat

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: