Vakanties dichtbij

Rondreis Normandië met kinderen en hond

Normandië met hond en kinderen

Vakantie Normandië met de hele familie én hond


Rondreis Mont Saint Michel| Granville| Saint Malo| Le Havre|Étretat|, Giverny, Parijs


Normandië in het noordwesten van Frankrijk ligt relatief dichtbij huis en is daardoor makkelijk te bereiken. Samen met de hele familie en Buffel de beagle gaan wij en route richting de Mont Saint  Michel: op de grens van Normandië en Bretagne. Want hier starten wij onze ’tour de Normandie’ oftewel een rondje Normandië’ met de auto, trein, boot, fiets en te voet…Étretat krijtrotsen

Wat te doen tijdens een rondreis Normandië?

Tijdens een rondreis Normandië in Frankrijk valt er voor de hele familie én de hond genoeg te beleven. Hoogtepunt van een vakantie Normandië? Wadlopen rondom- en fietsen naar de Mont Saint Michel. Vanuit de camping in Pontorson fiets je in 9 km zo naar deze UNESCO-topper. Liever te voet of met de auto? Hop vanaf het parkeerterrein in de pendelbus, of loop in 50 minuten naar de entree.

Vakantie Normandië? Mont Saint Michel!

Fietsen Mont Saint Michel
Op de fiets naar Mont Saint Michel

Omringd door water uit de monding van de Couesnon, torent het strategisch gelegen getijdeneiland boven het water uit. Bovenop de 200-meter hoge rotspartij prijkt de trots van de Monte: Abbaye du Mont Saint-Michel. Naast Rome en Santiago de Compostela is het abdijcomplex Europa’s grootste bedevaartsoord. Op de Eiffeltoren en Versailles na is dit ‘wonder van het westen’ ook nog eens het grootste toeristische bedevaartsoord van Frankrijk.

Abdijcomplex met uitzicht

De klapper van dit klooster is de 13e-eeuwse La Merveille met de dubbele zuilengalerij rond de vierkante binnenplaats. Hier is het op een hoogte van 80 meter genieten geblazen van het formidabele uitzicht over de baai. Pip: Wow wat een plek…ik begrijp niet waar de uitdrukking met monnikenleven vandaan komt’. Tip: Abdij Mont Saint Michel bezoeken? Bestel vooraf online kaarten. Tot 26 jaar gratis toegang. Note: honden niet toegestaan in abdij, wel op het fort.

Wadlopen rondom de Mont Saint Michel met gids

Door de Rue Grande vervolgen wij onze weg naar beneden. Deze smalle straat is een wereld op zichzelf. Iedere vierkante meter is benut met winkels, restaurants en mensen. Beneden in de baai maakt de mierenhoop plaats voor een zee van ruimte. Water en strand wachten aan onze blote voeten. Want onder leiding van een gids gaan we van start met het echte werk: wadlopen met uitzicht op de magnifieke Monte.

Onze hond Buffel dribbelt lekker door het natte zand en lage water. Pip pikt ondertussen wat nieuwe Franse woorden op van de gids. Juup maakt een waddendansje en ook Robbert is helemaal in z’n element. Wadlopen rondom de Mont Saint Michel is een geweldige activiteit met kinderen en hond. Tarieven wadlopen Mont Saint Miche? tickets kosten omstreeks 15 euro per persoon. Aanrader: boek een officiële gids. Vanwege de grillige getijden is het beter om deze activiteit onder begeleiding te ondernemen.Wadlopen Mont Saint Michel

Wadlopen Mont Saint Michel
Tot je knie in de blub tijdens wadlopen

Strand, Dior museum en boottrip in Granville

Dagje strand tijdens je vakantie in Normandië? Op een uur rijden van Pontorson ligt Granville. Met zijn brede zandstrand met natuurlijk zwembad in zee is Granville er eentje uit de boeken. In de loop der tijd is dit vissersdorp uitgegroeid tot een badplaats met grandeur. Dit is ook de plek waar modeontwerper Dior in een roze villa met uitzicht op zee is opgegroeid.

Het huis van Christian Dior is omgetoverd tot museum met tal van Dior’s topstukken: de perfecte plek voor kleine en grote fashionista’s. Maar zelfs als je niets met mode hebt is het hier in de theetuin goed toeven. Maar niet voor lang, want de zee lonkt. En dus verruilen wij Dior’s couture voor een wetsuit en duiken de zee op in een catamaran.

Vele -ter vergeefse- instructies later drijven de meiden en ik in de baai. Dit is evenals een toffe zeekano tour het actieve antwoord op de standaard boottrip langs de kust van Normandië. Goed om te weten. Honden mogen niet op het strand van Granville, zelfde geldt voor het huis van Dior. Meer plage ? Dit zijn de mooiste stranden van Normandië?: Plage D’Etretat, Plage de Deauville,  Plage de Trouville, Plages Arromanches-les-Bains

Normandië met kinderen
Catamaran en Dior huis

Dior museum Normandië

Giverny strand
Strand met zwembad Giverny

Uitstapje Saint Malo: buurman Bretagne

Het weer in Normandië is in alle opzichten wisselend. Daar waar het op de ene plek regent schijnt elders de zon. En dus maken wij een uitstapje naar daar waar het weer wel mooi is: in dit geval naar Saint Malo in Bretagne. Wandel over de ellenlange stadsmuur, of -net als wij- over de boulevard langs het strand. Relaxed. De volgende dag vervolgen wij onze tour de Normandie naar Le Havre. Terwijl Robbert, Pip en Buffel hier huiswaarts keren verblijven Juup en ik enkele dagen in deze wereldse havenstad.

Le Havre en indrukwekkende rotsen van Étretat

Toegegeven, op het eerste gezicht is dit een lelijke betonstad. Maar Le Havre is net zoiets als koffiedrinken: je moet het leren drinken, of in dit geval ontdekken. Tijdens de Tweede wereldoorlog Is de stad grotendeels verwoest en opnieuw opgebouwd door Auguste Perret. Deze architect heeft de stad als een feniks uit de as laten herrijzen.

Étretat met kinderen
Witte kliffen van Étretat
Vakantie Le Havre
Containerkunst Le Havre

Vanuit le Havre tuf je zo naar Étretat. Een inspiratiebron van veel impressionisten. Steile 70-meter hoge krijt-en vuursteen kliffen bedekt met zeevenkel lijken zo uit de zee te zijn opgestaan. Deze witte rotsen met klinkende namen zoals ‘het gordijn’ zijn zo’n 100 miljoen jaar geleden gevormd uit samengeperste skeletten van zeedieren. De leukste manier om deze kalkrotsen van dichtbij te bekijken? Te voet! Wat te doen in le Havre en Étretat? Bekijk dit artikel met 20 tips.

Met de trein vanuit le Havre naar Rouen

Kedeng kedeng klinkt de trein als je vanuit het rauwe Le Havre naar liefelijk Rouen zoeft.  In het hartje van het middeleeuwse centrum staat de grande dame van Rouen: de gotische Cathédrale Notre-Dame met de hoogste kerktoren van Frankrijk. De gevel is vrijwel geheel bedekt met flamboyante beeldhouwwerken die ook op schilderijen van Monet te zien zijn. Aandachtig bekijken we deze strip van heiligen in steen. Wow!

Het interieur van de kathedraal is 135 meter lang. De kapellen dateren uit de 14e eeuw. Wat Juup betreft is de Harry Potter-achtige trap het topstuk van het interieur. Tip: maak net als wij een stadswandeling door Rouen langs enkele hoogtepunten. Deze tour is geknipt met kids: kort en krachtig.

Rouen: snoepje van een stad

Het centrum is een kluwen van pleinen, steegjes, straatjes met vakwerkhuizen in alle kleuren van pastelkleurige macarons. Dit laatste voert ons naar patisserie Grand Mère Auzou voor de beste macarons. Sowieso is Rouen geknipt voor Gourmands. Het barst er van de goede bistro’s en andere eettentjes. Boegbeeld van deze Normandische schone aan de Seine is Jeanne d’Arc.

In de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland wist zij, met een klein leger de stad Orleans te bevrijden. In 1431 eindigde deze vedette op de brandstapel. In het Historial Jeanne d’Arc museum brengen video-installaties dit heftige epos tot leven op de plaats waar Jeanne is veroordeeld: het aartsbisschoppelijke paleis. Sinds kort is het paleis omgeturnd tot een interactief museum.

Groots uurwerk: Gross Horloge

Rouen met kinderen
De kathedraal van binnen en buiten

In de Rue du Gross Horloge prijkt het oudste en grootste uurwerk van Frankrijk. Terwijl wij het grote horloge van top tot teen bekijken zegt Juup: ‘Moeten wij dadelijk niet een trein halen?’ ‘Wat, is het al zo laat?… antwoord ik. Dus gaan we in sneltreinvaart naar het station. Helaas missen we net de trein naar Giverny…Rouen tips

Giverny: huis en tuin van Monet

Weten waar Monet zijn mooiste schilderijen heeft gemaakt? Het antwoord is te vinden in zijn voormalige huis met tuin. Veel plekken in de bijbehorende droomtuin zijn letterlijk en figuurlijk als uit een schilderij gelopen, en andersom. Toeristisch hoogtepunt van deze trekpleister is de watertuin. In de zomervakantie is het hier vaak dringen geblazen om een glimp van de beroemde waterlelies op te vangen. Dus mocht je net als wij deze attractie missen? Anders zijn er altijd de schilderijen nog…

 Hoe kom je in Normandië met de trein?

Neem vanuit Amsterdam de Thalys naar Parijs. Hier stap je zo over op de trein naar Rouen, of plak je nog enkele dagen met de hele familie aan Parijs vast. De rit naar Rouen duurt omstreeks 2 uur. Thalys vanuit Parijs en andersom: 6 uur. Als het landschap in sneltreinvaart aan ons voorbij raast zeg ik: ‘Een volgende keer blijven we iets langer, want de tijd vliegt… in Normandië.’

Leave a Response