Puy du Fou

Tofste themapark Puy du Fou in Frankrijk| 9 tips, leukste shows

Vakantie in de Vendée in Frankrijk? Mis attractiepark Puy du Fou dan niet. In dit artikel deel ik mijn tips, de leukste shows: variërend van de vogelshow tot Vikingen en alles er tussenin. Want dit pretpark staat garant voor een dag, of weekend TOPENTERTAINMENT in Frankrijk.

Als je de woorden ‘megalomane experience in Frankrijk’ Googelt plopt Puy du Fou wellicht als eerste zoekresultaat op. En terecht, deze ludieke experience moet je in ieder geval één keertje in je leven hebben meegemaakt! In dit artikel leg ik graag uit waarom dit Wow-park een miljoenenpubliek trekt…

Samen met Pip (12), Juup (9) Robbert maakte reisachtige Laura een uitstapje naar Puy du Fou. Dit weekend gaat de boeken in als ‘legendarisch, onvergetelijk familieweekend’. Dus als je naar de Loire Frankrijk bent of gaat? Zet deze bezienswaardigheid dan maar bovenaan je lijstje.

Wat betekent Puy du Fou eigenlijk? Ogenschijnlijk vertaald als “Heuvel van de Gekte” of “Dwaze Heuvel”. De term “Puy” verwijst naar een heuvel of hoogte, en “Fou” betekent “gek” of “dwaas”. De naam weerspiegelt echter de onconventionele aard van het themapark.

Viking show Puy du Fou

Viking show

Bird show

Vogels stelen de show

Waar ligt Puy du Fou eigenlijk?

Laten we even beginnen met de basics: de locatie. In het franse departement de Vendée: in het hart van de Loire Atlantique, verscholen in het groen ligt theaterpark Puy du Fou er prachtig bij. Hoe kom je er? Vanuit Nantes zoef je in 60 autominuten door naar dit amusementspark. Vanuit Nederland is dit negen uur, om die reden is Puy du Fou zeer geschikt als weekendje weg of korte vakantie in Frankrijk. Tips in Nantes? Ik heb alvast een stadsgids voor je samengesteld.

Wat is Puy du Fou?

Er zijn geen achtbanen, (walk through) performances zijn de grootste attractie. Puy du Fou is namelijk geen traditioneel attractiepark, maar valt onder de noemer ‘historisch themapark’. Deze naam doet deze doldwaze happening eigenlijk te kort. De term ‘doorlopend theaterfestival’ past eigenlijk beter. Openluchtshows zijn een mix van (3D) film, dans & musical, special effects, acrobatische dieren: ja echt het bestaat. Puy du Fou (vrij vertaald de heuvel van de dwazen) is een combi van ‘Archeon meets Cirque du Soleil’.

Hoe kom je in Puy du Fou?

Vanuit Nantes rijdt, je met de auto in ongeveer 60 minuten naar Puy du Fou. Vanuit andere delen van Frankrijk of zelfs vanuit Nederland, kun je ook met de auto naar Puy du Fou rijden. Houd er echter rekening mee dat de reistijd vanuit Nederland ongeveer negen uur kan zijn.

Daarnaast kun je ook met het openbaar vervoer reizen. Het dichtstbijzijnde treinstation is Station Les Epesses-Puy du Fou, dat zich op ongeveer 2 kilometer van het park bevindt. Via Thalys kun je eerst naar Parijs, vervolgens overstappen op een snelle verbinding naar Nantes. Vanaf het station kun je gebruikmaken van taxi’s of lokale pendeldiensten om bij Puy du Fou te komen.

Wat is er te zien en te doen?

Dagelijks zijn er zowel binnen als buiten meer dan 20 -doorlopende en inloop- optredens te zien. Stap in een tijdmachine en geniet van allerhande acts over epische momenten uit de (franse) geschiedenis. Showtime!Birdshow Puy du Fou

Puy du fou roman theatre

Romeinse arena

Animals in Puy du Fou

Nog nooit van gehoord?

Op Disney na is Puy du Fou met 2,3 miljoen bezoekers per jaar het grootste en meest bekroonde themapark van Frankrijk. Daarbij prijkt het theaterpark in Europa zelfs op de derde plek van best bezochte parken. Echter tot voor mijn bezoek, had ik hier -wellicht net als jij- nog nooit van gehoord. Maar eenmaal binnen is snel duidelijk waarom Puy du Fou zo populair in Frankrijk is. De line up is van een omvang en niveau waar je u tegen zegt.

Waarom en voor wie?

Het leuke is dat deze attractie gemaakt is voor een breed publiek: van kinderen tot ouderen, van theaterfreak tot geek en alles er tussen in. Alle acts zijn visueel, dus voor iedere ‘gek’ begrijpelijk en er zit altijd wel een topic van je gading bij. Het meest bijzondere van alles? je blijft je afvragen… ‘Hoe krijgen ze het toch voor elkaar? 

Fun facts

 • Het park is opgericht door Philippe De Villiers in 1978.
 • Het oorspronkelijke château van Puy du Fou schitterde als decor voor zijn eerste show over de Vendeé.
 • Het park beslaat 55 hectare.
 • Aan de shows werken meer dan 2000 mensen en 1500 dieren mee. Aan de eindshow doen wel 4000 man mee.
 • Meer over de artiesten? Lees dit interview met acteur Taco.

Wat vinden onze ‘jonge experts’ er eigenlijk van?

Pip:’ Die lui zijn on fire! Ik heb nog nooit zoveel gekkigheid bij elkaar gezien. Zo heb ik mensen zien zweven, of verdwijnen. Kastelen vliegen in de fik, en schepen duiken op uit het water of staan in de brand. Dieren zijn halve acrobaten, acteurs eigenlijk ook zo heb ik iemand gezien die kan turnen op een paard…I kid you not’. Juup: ‘Je weet af en toe gewoon niet waar je naar moet kijken, er is zoveel tegelijkertijd op het toneel te zien’.Vikingen show

Onze familiefavorieten

Alle optredens zijn prachtig, maar onderstaande acts springen er uit. ‘Le bal des Oiseaux Fantomes’ is het aller-aller mooist. 200 bijzondere roofvogels dansen in de lucht, ik heb er een traantje bij weg gepinkt. Tip: Niet te missen show? De drie musketiers! In een zaal ter grote van een voetbalveld vechten de musketiers om het hardst.

Paarden en flamenco danseressen zij aan zij in het water. Het decor: een immens plein verandert in één groot waterballet. Fun fact: In dit theater hangt ’s werelds grootste theatergordijn, dit is dan ook Europa’s grootste theater. Robbert’s favoriet? is de met prijzen behangen show ‘Le Dernier Panache.’ Het podium draait letterlijk 360 graden langs verschillende scenes over de geschiedenis van de Vendée.

Pip’s darling: ‘Eh lastig te zeggen. De avondshow ‘Les noces de Feu’ is belachelijk goed. Tip voor de hele familie:  de Vikingen-show is ook geweldig. Een schip met levende Vikingen duikt zomaar uit het water op. Hoe kan dit nou?’ Ook tof ‘Triumph’s sign’ is een toppertje. Reis af naar de tijd van de Romeinen en leef mee.

Fun fact: deze voorstelling is te zien in een Romeinse arena van 115 meter lang en 75 meter breed. Minder tof is het gebruik van exotische dieren zoals hyena’s, leeuwen en tijgers. Als het goed is, gaat dit binnen dit jaar veranderen en gaan de leeuwen de laan uit. Dol op ludieke attracties? Waai dan zeker even aan bij The Machines in Nantes.

Puy du Fou

Musea meets voorstelling

Nightshow Puy du Fou

La noces au Feu

Richelieu's Musketeers

Drie Musketiers

Overnachten in Puy du Fou?

Als je de dag vroeg begint is het mogelijk om 8 shows per dag beleven, alleen is dit gekkenwerk. Tip: Het is aan te bevelen om de shows over twee dagen te verspreiden en lekker een nachtje te blijven slapen. Overnachten kan in één van de vijf themahotels. Zoals ‘La Citadelle’. In dit middeleeuwse kasteel is het prinsheerlijk overnachten! Volgens Pip is kasteel Chaumont in de Loire vermoedelijk geïnspireerd door La Citadelle, maar naar mijn idee is het eerder andersom:)

Het nieuwste Puy du Fou hotel is Le Grand Siècle, een imposante verschijning met romantische tuin en vijver. Overigens: alle hotels liggen in het park zelf dus je bent snel uit en tuis. Een overnachting kost omstreeks 50 euro per persoon inclusief ontbijt. Echte kastelen in de omgeving bekijken? Op naar chateau Chenonceau.

Le Grand Sciècle

Le Grand Sciècle

La Citadelle hotel

La Citadelle

Hotel puy du Fou

Praktische informatie & tips

Tip: Het meeste uit je bezoek halen? Maak een planning: check vooraf het dagprogramma en maak een selectie. In het hoogseizoen kan het overigens erg druk worden. Houd rekening met wachttijden. Pro-tip: Wil je zo snel mogelijk van show naar show hoppen? Koop een Pass Emotion. Met deze priority pas kun je tegen een kleine meerprijs de rijen overslaan en van geselecteerde plaatsen gebruik maken. Tickets zijn online of via het bureau van toerisme, of via lokale winkels verkrijgbaar.

Tip: Download de app

Puy du Fou heeft een hele handige (real time) app met dagschema en uitleg ontwikkeld. Neem een koptelefoon mee en beluister allerhande vertalingen via de app. Ansich is dit geen must, met een beetje huis tuin en keuken Frans kom je al een aardig eind. Note: een tweedaags bezoek is aan te raden, het is praktisch onmogelijk om alle highlights in 1 dag te zien.

Iedere show duurt ongeveer 30-40 minuten. Parental waring: kleine kinderen mee? Sommige acts zijn minder geschikt met kinderen vanwege de levensechte effecten of geweld, daarbij staat het volume op orkaansterkte. Eten en drinken? Op het park zijn diverse eetgelegenheden te vinden. Vegetarisch, allergenen of vegan? Neem een picknick mee. Meer pretparken in de Loire bezoeken, check dit artikel.

Wat kost themapark Puy du Fou in de Vendée?

 • Entreeprijzen: omstreeks 30 euro voor een dagkaart voor volwassenen, kinderen 20 euro.
 • Een snelpas (Pass Emotion) kost omstreeks 15 euro extra.
 • Kaarten voor de avondshow: Cinéscénie zijn niet bij de prijs inbegrepen en is alleen te zien in de weekenden tijdens de zomer. Dit mega-spektakel is snel uitverkocht, dus reserveer kaarten lange tijd vooraf.
 • Wanneer is Puy du Fou open? Het park is geopend van april tot november, en dus gesloten in de wintermaanden.
 • Korte vakantie, in de Loirestreek? Ik heb alvast een reisgids Loire voor je samengesteld, dus je kunt direct van start:)

En dan nog even dit disclaimer: Reisachtig bezocht Puy du Fou op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening! 

Viking show Puy du Fou

Viking show

Bird show

Vogels stelen de show

Waar ligt Puy du Fou eigenlijk?

Laten we even beginnen met de basics: de locatie. In het franse departement de Vendée: in het hart van de Loire Atlantique, verscholen in het groen ligt theaterpark Puy du Fou er prachtig bij. Hoe kom je er? Vanuit Nantes zoef je in 60 autominuten door naar dit amusementspark. Vanuit Nederland is dit negen uur, om die reden is Puy du Fou zeer geschikt als weekendje weg of korte vakantie in Frankrijk. Tips in Nantes? Ik heb alvast een stadsgids voor je samengesteld.

Wat is het precies?

Er zijn geen achtbanen, (walk through) performances zijn de grootste attractie. Puy du Fou is namelijk geen traditioneel attractiepark, maar valt onder de noemer ‘historisch themapark’. Deze naam doet deze doldwaze happening eigenlijk te kort. De term ‘doorlopend theaterfestival’ past eigenlijk beter. Openluchtshows zijn een mix van (3D) film, dans & musical, special effects, acrobatische dieren: ja echt het bestaat. Puy du Fou (vrij vertaald de heuvel van de dwazen) is een combi van ‘Archeon meets Cirque du Soleil’.

Wat is er te zien en te doen?

Dagelijks zijn er zowel binnen als buiten meer dan 20 -doorlopende en inloop- optredens te zien. Stap in een tijdmachine en geniet van allerhande acts over epische momenten uit de (franse) geschiedenis. Showtime!Birdshow Puy du Fou

Puy du fou roman theatre

Romeinse arena

Animals in Puy du Fou

Nog nooit van gehoord?

Op Disney na is Puy du Fou met 2,3 miljoen bezoekers per jaar het grootste en meest bekroonde themapark van Frankrijk. Daarbij prijkt het theaterpark in Europa zelfs op de derde plek van best bezochte parken. Echter tot voor mijn bezoek, had ik hier -wellicht net als jij- nog nooit van gehoord. Maar eenmaal binnen is snel duidelijk waarom Puy du Fou zo populair in Frankrijk is. De line up is van een omvang en niveau waar je u tegen zegt.

Waarom en voor wie?

Het leuke is dat deze attractie gemaakt is voor een breed publiek: van kinderen tot ouderen, van theaterfreak tot geek en alles er tussen in. Alle acts zijn visueel, dus voor iedere ‘gek’ begrijpelijk en er zit altijd wel een topic van je gading bij. Het meest bijzondere van alles? je blijft je afvragen… ‘Hoe krijgen ze het toch voor elkaar? 

Fun facts

 • Het park is opgericht door Philippe De Villiers in 1978.
 • Het oorspronkelijke château van Puy du Fou schitterde als decor voor zijn eerste show over de Vendeé.
 • Het park beslaat 55 hectare.
 • Aan de shows werken meer dan 2000 mensen en 1500 dieren mee. Aan de eindshow doen wel 4000 man mee.
 • Meer over de artiesten? Lees dit interview met acteur Taco.

Wat vinden onze ‘jonge experts’ er eigenlijk van?

Pip:’ Die lui zijn on fire! Ik heb nog nooit zoveel gekkigheid bij elkaar gezien. Zo heb ik mensen zien zweven, of verdwijnen. Kastelen vliegen in de fik, en schepen duiken op uit het water of staan in de brand. Dieren zijn halve acrobaten, acteurs eigenlijk ook zo heb ik iemand gezien die kan turnen op een paard…I kid you not’. Juup: ‘Je weet af en toe gewoon niet waar je naar moet kijken, er is zoveel tegelijkertijd op het toneel te zien’.Vikingen show

Onze familiefavorieten

Alle optredens zijn prachtig, maar onderstaande acts springen er uit. ‘Le bal des Oiseaux Fantomes’ is het aller-aller mooist. 200 bijzondere roofvogels dansen in de lucht, ik heb er een traantje bij weg gepinkt. Niet te missen show? De drie musketiers! In een zaal ter grote van een voetbalveld vechten de musketiers om het hardst.

Paarden en flamenco danseressen zij aan zij in het water. Het decor: een immens plein verandert in één groot waterballet. Fun fact: In dit theater hangt ’s werelds grootste theatergordijn, dit is dan ook Europa’s grootste theater. Robbert’s favoriet? is de met prijzen behangen show ‘Le Dernier Panache.’ Het podium draait letterlijk 360 graden langs verschillende scenes over de geschiedenis van de Vendée.

Pip’s darling: ‘Eh lastig te zeggen. De avondshow ‘Les noces de Feu’ is belachelijk goed. Maar de Vikingen zijn ook geweldig. Een schip met levende Vikingen duikt zomaar uit het water op. Hoe kan dit nou?’ Ook tof ‘Triumph’s sign’ is een toppertje. Reis af naar de tijd van de Romeinen en leef mee.

Fun fact: deze voorstelling is te zien in een Romeinse arena van 115 meter lang en 75 meter breed. Minder tof is het gebruik van exotische dieren zoals hyena’s, leeuwen en tijgers. Als het goed is, gaat dit binnen dit jaar veranderen en gaan de leeuwen de laan uit. Dol op ludieke attracties? Waai dan zeker even aan bij The Machines in Nantes.

Puy du Fou

Musea meets voorstelling

Nightshow Puy du Fou

La noces au Feu

Richelieu's Musketeers

Drie Musketiers

Overnachten in Puy du Fou

Als je de dag vroeg begint is het mogelijk om 8 shows per dag beleven, alleen is dit gekkenwerk. Het is aan te bevelen om de shows over twee dagen te verspreiden en lekker een nachtje te blijven slapen. Overnachten kan in één van de vijf themahotels. Zoals ‘La Citadelle’. In dit middeleeuwse kasteel is het prinsheerlijk overnachten!  Volgens Pip is kasteel Chaumont in de Loire vermoedelijk geïnspireerd door La Citadelle, maar naar mijn idee is het eerder andersom:)

Het nieuwste Puy du Fou hotel is Le Grand Siècle, een imposante verschijning met romantische tuin en vijver. Overigens: alle hotels liggen in het park zelf dus je bent snel uit en tuis. Een overnachting kost omstreeks 50 euro per persoon inclusief ontbijt. Echte kastelen in de omgeving bekijken? Op naar chateau Chenonceau.

Le Grand Sciècle

Le Grand Sciècle

La Citadelle hotel

La Citadelle

Hotel puy du Fou

Praktische informatie & tips

Het meeste uit je bezoek halen? Maak een planning: check vooraf het dagprogramma en maak een selectie. In het hoogseizoen kan het overigens erg druk worden. Houd rekening met wachttijden. Pro-tip: Wil je zo snel mogelijk van show naar show hoppen? Koop een Pass Emotion. Met deze priority pas kun je tegen een kleine meerprijs de rijen overslaan en van geselecteerde plaatsen gebruik maken. Tickets zijn online of via het bureau van toerisme, of via lokale winkels verkrijgbaar.

Download de app

Puy du Fou heeft een hele handige (real time) app met dagschema en uitleg ontwikkeld. Neem een koptelefoon mee en beluister allerhande vertalingen via de app. Ansich is dit geen must, met een beetje huis tuin en keuken Frans kom je al een aardig eind. Note: een tweedaags bezoek is aan te raden, het is praktisch onmogelijk om alle highlights in 1 dag te zien.

Iedere show duurt ongeveer 30-40 minuten. Parental waring: kleine kinderen mee? Sommige acts zijn minder geschikt met kinderen vanwege de levensechte effecten of geweld, daarbij staat het volume op orkaansterkte. Eten en drinken? Op het park zijn diverse eetgelegenheden te vinden. Vegetarisch, allergenen of vegan? Neem een picknick mee. Meer pretparken in de Loire bezoeken, check dit artikel.

Wat kost themapark Puy du Fou in de Vendée?

 • Entreeprijzen: omstreeks 30 euro voor een dagkaart voor volwassenen, kinderen 20 euro.
 • Een snelpas (Pass Emotion) kost omstreeks 15 euro extra.
 • Kaarten voor de avondshow: Cinéscénie zijn niet bij de prijs inbegrepen en is alleen te zien in de weekenden tijdens de zomer. Dit mega-spektakel is snel uitverkocht, dus reserveer kaarten lange tijd vooraf.
 • Let op: het park is geopend van april tot november, en dus gesloten in de wintermaanden. In het hoogseizoen: zomer zijn de openingstijden meestal van 9:30 uur ’s ochtends tot 22:30 uur ’s avonds.

Korte vakantie, in de Loirestreek? Ik heb alvast een reisgids Loire voor je samengesteld, dus je kunt direct van start:)

En dan nog even dit disclaimer: Reisachtig bezocht Puy du Fou op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening! 

2 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: