themaparken in Frankrijk Beste themaparken in 1 gids

Disneyland Parijs is Frankrijk’s meest bekende pretpark. Maar wist je dat er nog veel meer spectaculaire themaparken te vinden zijn? In deze ‘parkengids’ heb ik de leukste themaparken van Frankrijk op een rijtje gezet. De meeste zijn allemaal in de De Loirestreek, Loire Atlantique te vinden. Zoals: Theaterpark Puy du Fou. Dit is op Disney na het grootste themapark van de Loire en zelfs van Frankrijk. Ook themapark Futuroscope over de cinema is gigantisch en indrukwekkend. Maar kleinere attractieparken zoals Terra Botanica over de plantenwereld is te gek. Ook maf mini-themapark Les Machines in Nantes is briljant.

Galerie des Machines. Een mini themapark 

Wat is het? Dit is een soort mini themapark in Nantes. De Machines bestaan uit bewegende machines in de vorm van planten, dieren. Slang L'Ile de MachinesDeze creaties van Francois Delaroziere en Pierre Orefice zijn gebaseerd op uitvindingen van Leonardo da Vinci en Jules Verne. De objecten zijn beestachtig mooi, en vaak monsterlijk groot: olifant, en carrousel. De meeste creaties zijn tentoongesteld in een hal (een galerie). Maak een korte rondleiding langs deze coole dieren. Waaronder: de reuzenmier, spin, rups en meer. De objecten ‘machines’ mag je zelf besturen. Helaas is de rondleiding in het Frans, en daardoor wat lastig te volgen. Minpuntje van de Machines: de galerie is niet erg groot. In het hoogseizoen is het erg druk, Slechts enkele kinderen of volwassenen worden uitgenodigd om 1 van de machines te besturen. Juup: “Dit zijn geen machines, maar robotjes in dierenvorm’.

beste nationale parken van Monteverde

Le Grand Elephant: Piece de resistance

nationale parken van MonteverdeDe leukste attracties van dit maffe themapark? Dat zijn het carrousel en de grote olifant. Koop een kaartje en maak een rondje door Nantes. De machines bewegen stomen en maken lawaai voor 10. Een ritje op de olifant van Machines de L’Ile duurt ongeveer 45 minuten maar is een hele belevenis. Tragisch langzaam stapt deze stomende stadsicoon door de straten. Deze tientonner is 18 meter hoog, weegt maar liefst 50 ton, en kan per rit maar liefst 50 mensen vervoeren. Dit schepsel is gemaakt naar het evenbeeld van de olifant van een belangrijke sultan. ‘Pip: Moet je kijken hoe schattig de olifant is’. Eh het is een giga beest, geen baby’.

Carrousel des monde Marins

Deze malle draaimolen is maar liefst 25 meter hoog en beslaat 3 verdiepingen. Neem plaats in een vis, schelp of ander schepsel uit zee en maak een rondje in dit wereldse carrousel. Houd in het hoogseizoen rekening met ellenlange wachttijden. Vanwege de lange rij hebben wij het Carrousel -jammer genoeg- over moeten slaan. Overigens gaan de Machines uitbreiden, verhuizen daarom naar een grotere locatie. Hier zal ook de ‘Heron tree’ worden gebouwd. Deze gigantische bewegende boom is in 2019 klaar voor het publiek.

Praktisch & Tips

Hoe kom je bij dit themapark? De Machines zijn te vinden in de wijk L’ Ile de Nantes. Houd in het hoogseizoen rekening met lange wachttijden.Vroeg aanwezig zijn: 9.00, of juist aan het einde van de dag loont. Openingstijden: 10.00 tot 19.00 in de zomer. Toegangsprijzen: 8,50 Euro p.p, per attractie. 6,50 Euro voor kinderen. Tip: kaarten voor  een ritje de olifant zijn vooraf online te bestellen, zo vis je niet achter het net.

Puy du Fou themapark

Hartje Vendée  ligt theaterpark Puy du Fou. Met meer dan 1,7 miljoen bezoekers per jaar is Puy du Fou na Disney het grootste en meest bekroonde themapark van Frankrijk. Dit is geen traditioneel attractiepark, maar 1 doorlopend  festival. Stap in een tijdmachine en geniet van 26 verschillende shows over de lokale geschiedenis.  Puy du Fou is een combi van het ‘Archeon meets Cirque du Soleil. Enorm spectaculair. De openlucht shows zijn een mix van 3D film, dans,musical, technische ‘hoogstandjes. Niets is onmogelijk: complete podia draaien, mensen zweven, kastelen branden. Naast meer dan 2400  mensen stelen meer dan 1500 dieren dagelijks de show. Je blijft je afvragen hoe ze dit toch allemaal voor elkaar krijgen.parken van Monteverde

Praktisch & tips

Dit is een mega populair themapark. Maak daarom vooraf een planning: download de App. In het hoogseizoen is het erg druk. Houd rekening met wachttijden.  Tickets voor het park zijn  online of via het bureau van toerisme te bestellen. Ideaal is een Emotion pass. Met deze priority pas kun je tegen een meerprijs de rijen skippen. Bij de infobalie zijn ‘translation sets’ te huur, maar met een beetje huis tuin en keuken Frans kom je al een aardig eind. Note: een tweedaagse pas is handig, het is praktisch onmogelijk om alles in 1 dag te zien. Iedere show duurt ongeveer 30-40 minuten. Kaarten voor het grande spectacle (de Cinéscénie) zijn niet bij de prijs inbegrepen van een reguliere dagkaart.  Tip: in de buurt overnachten in het hoogseizoen? Reserveer (lang) van te voren een hotel.

Favoriete spectacles (shows) zijn

  1. Juup’s topper: ‘Le bal des Oiseaux Fantomes’ is het aller-aller mooist. 200 bijzondere roofvogels dansen in de lucht.
  2. Mijn favoriet? De 3 musketiers. In een zaal ter grote van een voetbalveld vechten de musketiers om het hardst. Paarden en flamenco danseressen zij aan zij in het water. De energie spat er vanaf. Het podium: een immens nagebouwd plein is 1 grote waterplas. Fun fact: In dit theater hangt ‘s werelds grootste gordijn.
  3. Robbert’s favoriet? is de met prijswinnende show ‘Le Dernier Panache.’ Dit spektakel draait om een marinier is een combi van cinema, en theater. Het podium draait letterlijk 360 graden langs verschillende scenes. themaparken in Frankrijk
  4. PIP’S Favo show? De Vikingen! Pip: ‘Ik heb nog nooit zulke gekke dingen gezien. Een schip met levende Vikingen komt zomaar uit het water. Hoe doen ze dit toch allemaal?’.
  5. ‘Le secret de la lance’  met ridders en paarden. Waarin een herderin de resten van een middeleeuws kasteel verdedigt tegen ridders uit Engeland. Gelukkig schiet een geheime lans met magische krachten haar te hulp.
  6. Ook leuk: ‘Triumph’s sign’. Reis af naar de tijd van de Romeinen. Ervaar de triomf van gladiatoren in het Romeinse amphitheater van 115 meter lang en 75 meter breed. Meerdere vierspannen draven zij aan zij door de Arena. Minder tof is het gebruik van wilde dieren zoals hyena’s, leeuwen en tijgers. Voegt niets toe aan het verhaal, is niet erg diervriendelijk. Ook een te gekke show: ‘De ridders van de ronde tafel’ erg tof. Tafels en ridders lijken  te zweven, en als een onderzeeër doemt de ronde tafel op uit het water.

Themapark Futuroscope

Dit is alles behalve een traditioneel themapark, maar letterlijk een kijkje in de toekomst van de multimediale cinema. Wandel van de ene high tech bioscoop naar de andere en vergaap je aan allerhande hightech 2D, 3D, 4D, IMAX filmattracties met audio en visuele effecten. Stuk voor stuk een filmische ervaring. De bioscopen/ theaterzalen Hebben allemaal hun eigen thema, unieke architectuur (in staal en glas). De voorstellingen zijn goed op elkaar afgestemd waardoor je van de ene naar de andere voorstelling  kunt lopen. Kortom: dit is een niet te filmen dagje uit!

Beste van themapark Futuroscope?

De leukste attracties van themapark Futuroscope zijn.’Dans avec les Robots’ Maak een dansje met een robot! Pip: ‘Dit is zo cool, al dacht ik dat een robot armen en benen heeft en een gezicht maar deze robots hebben dat niet’. Onze family favoriet is: ‘Les Lapins Cretins’: Raving Rabbits – The Time Machine. Maak samen met gekke konijnen een doldwaze tijdreis op een wc-pot. Echt hilarisch. Ook de 4D Experience ‘Arthur’: over de magische onderwaterwereld van Arthur. ‘The extraordinary voyage’ is ook briljant. Stap in een luchtballon en zweef over de wereld.

Futuroscope klassiekers

De BBC documentaire over een eekhoorn en woestijnrat genaamd ‘Tiny Giants’ (La Loi du Plus Fort) in 3D is erg tof. Vergeet ook het mysterie van de kubus niet: een combinatie van acrobatiek en projecties. Erg tof. Leuk met kinderen. De jaren 80 film: ‘Le Dynamic Vienne’. In deze hilarische 4D komedie dreigt een bruidegom zijn huwelijksdag bijna mis te lopen. Stap in een auto, en ga op weg naar de trouwerij. Scheur door de straten van Parijs. Duik in het water en haal een nat pak. Welkom in de wereld van 4D cinema!

beste nationale parken van Monteverde

Praktisch

Hoe kom je er? Themapark Futuroscope ligt op 10 k.m afstand van Poitier. Entreeprijzen: ongeveer 40 Euro p.p. Tip: ga een avondje ‘Futuroscopen’. Scheelt de helft: 16 Euro voor volwassenen, 10 Euro voor kids. Houd in het hoogseizoen rekening met een wachttijd van ongeveer 20-40 min. Koop een fast track pas als je de rijen wil overslaan.Restaurants zijn er in overvloed vaak tegen redelijke rijzen. Beste value for money is Arthur: all you can eat formule.  Er zijn geen typische pretpark attracties. Voor jonge kinderen is er wel een groot gedeelte (bij binnenkomst) met attracties voor Kids. Zoals een wiegend schip, een brandweer station  kabelbaan en meer.

nationale parken van Monteverde

Insider Tips

Neem je eigen headset mee, de meeste films zijn Franstalig. Er is geen ondertiteling. Er zijn  translation sets verkrijgbaar maar echt nodig is het niet. Neem bij warme dagen een handdoek en badkleding mee voor kinderen. Download vooraf de App: bekijk het dagprogramma en stem hier je een planning op af. Ook wachttijden zijn in de App te vinden. Sommige voorstellingen zijn niet doorlopend en alleen in het hoogseizoen te bekijken, andere zijn doorlopend of per dagdeel geopend. In de zomermaanden is er een speciaal slot-spectacle in samenwerking met Cirque du Soleil. Deze start rond 22.00

Hoera Terra Botanica!

Dit is een combinatie van een botanische tuin en attractiepark. In dit hof van Eden zijn meer dan 175.000 plantensoorten te vinden. Leer-spelenderwijs- van alles over planten en vermaak je gek in de charmante attracties, speeltoestellen. Het themapark is niet geschikt voor ‘thrill seekers’. Er zijn geen meeslepende attracties. Terra Botanica is 1 grote thematische speeltuin. Zeer geschikt voor natuurliefhebbers, en kinderen in de leeftijd van 3-11. Ook fijn: dit is ook nog eens een betaalbaar dagje uit voor jong en oud.

Themapark? Natuurlijk!

Wat valt er allemaal in themapark Terra Botanica te beleven? Wandel door schitterende Japanse-Aziatische- Franse-, cactus, of vlindertuinen. Zweef boven de tuinen in een hete luchtballon. Overigens gaat die vlieger niet altijd op. Er staat vaak te veel wind. Struin door het enorme Dahlia imperium, plantenkas. Verken we het park ter land, ter zee en vanuit de Monteverde groen nevelwoudlucht. Zweef in een notendop, maak een boottochtje, doe de kruiwagen-quiz in de moestuin. Terra Botanica toppers volgens Pip en Juup? ‘Dino’s graven, of Amber zoeken erg tof.  Ga in zand en water met een zeef op zoek naar kleine stukjes amber. Dit is echt moeilijk joh’ Beet? Dan krijg je een staande ovatie, barst de fanfare los. Dat is raar’

Praktisch & tips

Themapark Terra Botanica ligt in Angers. Tip: bestel je kaarten via het bureau van toerisme in Angers. Tickets voor Kids zijn dan vaak gratis. Of bestel je kaarten online, aan de kassa kaarten kopen is een stuk duurder. Het themapark is doorgaans van 10. 00 tot 19.00 geopend. Toegangsprijs volwassen: 20  Euro, kinderen 10 Euro. Shows annex films zijn in het Frans, en daardoor minder goed te volgen. Er zijn tal van redelijk geprijsde eettentjes te vinden.