Mountain biken in franse bergen

Morzine, Franse Alpen-18 tips zomerse bergvakantie

Op zoek naar een toffe vakantie in de Franse alpen? Grijp je kans en ga naar het ‘grootse outdoor avonturenpark’ van Frankrijk: Morzine & Avoriaz. Picture this: in de winter is dit een witte wonderwereld. Een walhalla voor skiërs en snowboarders.

Maar in de zomer ontpoppen de skidorpen Morzine, Avoriaz zicht tot één grote groene speeltuin. De meeste vakantiegangers komen hier dan ook om helemaal los te gaan, en tegelijkertijd te ontspannen in de natuur. Van chillen in de spa, via eindeloos downhillen, wandelen, canyoningen, tot aan parapenten. Kortom: alle registers worden voor je opengetrokken in de Portes du Soleil.

Views Portes du Soleil

Enjoy the view!

Morzine wat is dat eigenlijk? Morzine is een charmant bergdorp gelegen in de Franse Alpen, in de regio Haute-Savoie. Het ligt op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau en is ideaal voor zomervakanties. Het dorp staat bekend om zijn prachtige landschap, gezellige sfeer en uitgebreide sportieve mogelijkheden.

Wat zijn de populaire activiteiten in Morzine?

Morzine biedt een breed scala aan activiteiten, zowel in de winter als in de zomer. In de winter kun je genieten van skiën, snowboarden, langlaufen, sneeuwschoenwandelen en rodelen. In de zomer zijn wandelen, mountainbiken, paragliden, raften en golfen populaire activiteiten. Er zijn ook faciliteiten voor wellness, en je kunt er zwmmen in meertjes.

Hoe kom je in Morzine?

Morzine is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Genève in Zwitserland en Chambéry in Frankrijk. Vanaf daar kun je een transfer of een huurauto nemen om naar Morzine te reizen. Er zijn ook busverbindingen beschikbaar vanuit nabijgelegen steden en treinen die stoppen in Cluses, op ongeveer 30 minuten rijden van Morzine.

De hele dag buiten

Met zijn royale bossen, uitgestrekte alpenweides, ijsblauwe meren is dit de uitgelezen plek om de hele dag buiten te zijn. Van ontbijtje in de zon, via sportieve activiteiten, en lekker zwemmen, of terrassen. In deze zonnige bestemming in de bergen is het 24/ 7 1 groot buitenfeest! In Morzine heerst een heerlijke outdoor sfeer. Niet vreemd: in de zomer is Morzine het trefpunt van downhillers, mountainbikers en hikers. Ook in het voor- en najaar is het hier een komen en gaan van sporty Google kids, en millennials.

Mooi Morzine

Eh.. waar ligt Morzine ook al weer? Morzine & Avoriaz zijn onderdeel van de Portes du Soleil. Dit gebied ligt pal in de Haute-Savoie. De Mont Blanc loert praktisch om de hoek, en het meer van Genève ligt slechts 90 autominuten verderop. In tegenstelling tot veel Franse skioorden is Morzine een buitengewoon charmant dorp. Torenhoge skibunkers uit de jaren 60 zijn hier schaars goed.

Houten chalets, en zogenaamde charme hotels voeren hier de boventoon. Overigens hebben veel Britten hier een vakantiehuisje, waardoor Morzine in de winter dan ook ‘little England’ is. Maar gezellig is het hier zeker. Er zijn tal van leuke winkels, en café’s te vinden. Tip: ben je op zoek naar meer diversiteit, of fijne accommodatie voor het hele gezin? Dan is het naastgelegen skidorp ‘Les Gets’ de beste uitvalsbasis.

Morzine village s

Zomers Morzine

Morzine in Summer

Nature’s best rond Morzine

Mountain bike tour

In Morzine alleen al wachten meer dan 6 MTB tracks. Klaar om te worden ontdekt… en beteugeld. Ben je net als ik geen Mathieu van der Poel? Huur dan een Mountain e-bike, en maak een relaxte tour door UNESCO Geopark Chablais. Dit park beslaat Morzine, Avoriaz plus les Gets. Het totale gebied omvat meer dan 60 dorpen, en strekt zich helemaal uit tot aan het meer van Genève. Juist vanwege zijn indrukwekkende natuurlijke schoonheid is Chablais uitgeroepen tot Geopark.

Ultiem genieten

Samen met een kleine equipe heb ik enorm genoten van deze prachtige rit. De groene bergen, bossen en loeiende koeien zijn een lust om te zien. Een koel briesje zorgt voor verkoeling, en het landschap doet de rest. Er zijn verschillende routes uitgezet, dus geschikt voor alle niveaus. Tip: fiets (of wandel) naar het meet van Nyon en ga lekker lunchen bij ‘Refuge de Equipe’. Dit is de ultieme relaxplek. Geniet van het pastorale uitzicht en voel je helemaal te Heidi.Mountain biking Portes du Soleil

E-mountainbike in the alps

E-biking: lekker makkelijk

Refuge de Equipe

Refuge de Equipe

Take a hike!

Met zoveel natuurschoon kun je hier eindeloos blijven hiken. Zelf heb ik slechts enkele wandelingen gemaakt. Waarvan onderstaande wandeling onder begeleiding van een gids. Wandel vanuit Lac de Mines d’Or -in 60 minuten- naar ferme d’ Auberge Fréterolles. De goudmijn is allang gesloten, maar dit gebied blijft een goudmijntje voor wandelaars en natuurliefhebbers. Dit natuurgebied is tevens onderdeel van het UNESCO Geopark Chablais.

Intermezzo: boerderij bezoekje

De korte hike naar Ferme, auberge ‘de Fréterolles’ loopt door het gelijknamige bos en het berglandschap. Tip: in dit woud zijn meerdere tracks uitgezet, dus ook hier kun je eindeloos wandelen. Na ongeveer een uurtje kom je uit bij de boerderij van de familie Boisier. Midden in de bergen, omringd door het geluid van loeiende koeien kun je hier -zeker met kids- een uur stuk slaan. Doe mee aan een rondleiding door de kaasboerderij, of plof neer voor een hapje en drankje op het terras. Bij de boerderij kun je gelijk wat fromage inslaan voor onderweg.

Marmotten spotten

Nabij de boerderij, richting de voormalige goudmijn is het prima marmotten spotten. Marmotten leven veelal bij de rotsen, rondom bergen. Deze eigenwijze donders weten zich goed te verstoppen. Vaak steken deze zonaanbidders hun kop op, zodra de zon verschijnt. Helaas heb ik er -ondanks het mooie weer, en een dikke verrekijker- niet 1 gespot. Maar met zo’n uitzicht op de bergen is dat geen ramp. Als je geluk hebt kun je hier ook wilde geiten tegen het lijf lopen. Tip: wil je verzekerd zijn van wilde geiten tijdens je trip? In Foron (aan de ander kant van dit gebied) barst het van de kuddes wilde geiten.

Wandeling uitbreiden of inkorten?

 • Vanuit de boerderij wandel je zo in 20 min naar beneden.
 • In 45 minuten -incl fotostops- wandel je zo naar de top (1350 meter hoogte).
 • Wil je naar de grens van Frankrijk en Zwitserland wandelen? Stoom door naar Col de Coux. Vanuit de boerderij ben je dik 2,5 uur zoet naar de top. De wandeling is goed aangegeven: volg de oranje bordjes.

Praktisch

 • Er ligt een parkeerplaats naast het meer.
 • Wandeling met gids: dit is een guided tour met veel uitleg over de plaatselijke natuur. De totale afstand, lengte wordt afgestemd op de wensen van de groep. Kosten: 20 Euro p.p, kinderen: 18 Euro. Boek de wandeling vooraf bij het VVV van Morzine.
 • Tip met kids: voor 35 Euro (halve dag) kun je bij het Bureau de guide, of aan het meer een ezeltje boeken. www.guides-morzine.com.
 • Tip: aan het meer ligt een heerlijk restaurantje met terras rondom. 
 • Col de Coux

  Hike rond Lac de Mines

  Marmottes around Morzine

  Marmotten spotten

  Cheese farm Morzine

  Kaasboerderij pitstop

Spectaculaire events

Als het gaat om het organiseren van events, dan is Morzine marktleider van de franse bergen. Zelf was ik aanwezig bij de Spartan run in Morzine. Een buitengewoon toffe ervaring…zelfs als je als toeschouwer aan de zijlijn staat. De Spartan race is een spectaculaire mudd run met hindernissen. Deelnemen kan -op eigen niveau- in teamverband of solo. Meedoen kan in de categorie: 6+ km (25 obstakels), 13+ km (30 obstakels), 20 km (35 obstakels ) en voor de créme de la créme is er de 50 km marathon, met 60+ obstakels! Meer events? Komtie dan…

 • Vroom vroom: 1 keer per jaar een Harley Davidson event (juli): Harley Days’ met 13.000 fans.
 • De Mont Blanc Rally (september): dit is een onderdeel van de ‘Automobile Championships’. Deze rally is al 20 jaar een hit.
 • ‘Rock de pistes festival’ (maart): Ga uit je plaat op grote hoogte. Muziekfestival op de piste!
 • MTB festival: ‘Passportes du Soleil’ (juni): race van dorp naar dorp, plek naar plek over 80 km aan MTB tracks! Kosten: 50 Euro inclusief liftpas. Surplus: bij deelname kun je in de winter, een dag gratis gebruik maken van de skiliften in de Porte dus Soleil.

  Spartan race Morzine

  Spartan race

Meer leuke dingen in de Porte du Soleil?

Protip: schaf eerst even een Multi Pass aan. Krijg voor slechts € 4 p.p. per dag onbeperkt toegang tot het zwembad in Morzine, de meren van Montriond en Les Gets, 25 stoeltjesliften/ telecabines, tennisbanen, ijsbaan en meer. De pas is verkrijgbaar bij de stoeltjeslift. Ideaal voor families met kinderen, wandelaars en fietsers.

Canyoning Morzine

Canyoning in Morzine

 • Begin de dag met een stukje yoga met bijvoorbeeld ‘Altura yoga studio’. Yoga in de bergen.
 • Ga canyoningen in de Nyon cascade. Dit kan o.a. met Cascade adventure. Niet goedkoop, maar wel een leuke activiteit. In de waterval is het goed abseilen blazen. Dit doe je niet in vrije val, maar gezekerd aan een touw.
 • Ga lekker zwemmen in Lac Montriond (met kids pool).
 • Leef je uit in Aquariaz in Avoriaz: indoor zwemparadijs.
 • Vooruit met die geit: bezoek Goat village ‘Les village des chévre in Lindarets.
 • Ga raften op de rivier de Dranse. Alle activiteiten zijn te boeken in Morzine via het office de tourisme.
Workshop Morzine

Workshop en hike

 • Wandeling & maak je eigen balm uit bergen. Maak onder begeleiding van een natuurgids een korte wandeling. Leer hoe je gebruik kun maken van het beste uit de natuur. Maak je eigen kneuzenzalf!: balm op basis van arnica. Deze activiteit (van 2 kosteloos -op afspraak- in het zomerseizoen te boeken bij het Office de tourisme in Morzine. Deelnemen kan 1 keer per week. Vooral met kids is dit een leuke ervaring.
 • Tip voor welness lovers: in maart organiseert de omgeving een wellness event. ‘Morzine takes care of you’. Volg een week lang verschillende workshops: kaarzen, bloemenpesto, of massageolie maken.

Waar verblijven in Morzine? Morzine biedt een breed scala aan accommodatiemogelijkheden, waaronder hotels, chalets, appartementen en vakantiehuizen. Er zijn opties beschikbaar voor verschillende budgetten en groepsgroottes. Het wordt aanbevolen om accommodatie ruim van tevoren te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen.

En dan -nog even- dit- disclaimer: Reisachtige Laura bezocht de franse bergen op uitnodiging. Dit mijn ongefilterde mening. Waar eten, overnachten, een biertje drinken? Meer franse bergen? Hier moet je zijn!
De beste adresjes in Morzine- van brouwerij, star gazing hotel, tot cheese cave!
Vakantie nabij de Mont-blanc? Saint-Gervais is de beste uitvalsbasis!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: