Vakantie met kinderen in de Vendée

Vakantie in de Franse Vendée met de hele familie

Een familievakantie vol avontuur, zon & zee? Op naar de Vendée!

Ook voor vakanties geldt: het totaalplaatje telt! De Vendée is een alles-in-één-bestemming. Oftewel: de juiste mix van cultuur, natuur en avontuur. Mooi meegenomen: deze regio in de Loire Atlantique is niet overvol, lekker dichtbij huis en ook nog eens zeer betaalbaar. Daarbij is de Vendée een prima uitvalsbasis om de Atlantische Loire met kinderen te verkennen. Wat is er zoal te zien en te doen? Dat kan ik je in dit artikel met 21 tips haarfijn uitleggen…

Vakantie in de Vendée

Relaxen in de Vendée

Op naar fantasierijk Nantes

De poort naar de Vendée is Nantes: hoofdstad en smaakmaker van de Atlantische Loire. Deze niet te missen stad is de thuishaven van de ludieke attractie Les Machines de Lîle. In de zomermaanden zet de interactieve kunstroute  Voyage. de stad op z’n kop. Volg de groene lijn door de stad langs knotsgekke speelplekken, toffe installaties, pop-up restaurants en kunstwerken op grote voet. Bonne voyage!Nantes Voyage

Aan zee in de Vendée? Dit zijn de leukste familiestranden

Om zeven uur je handdoek leggen op een zonovergoten strand? Welnee niet in de Vendéé zee! Met 140 km aan brede zandstranden zit je hier waar dan ook ruimbemeten. Strijk bijvoorbeeld neer op familiestrand La Trance sur Mer. Ook de stad met uitgestrekt strand: Olonne sur Mer is vanwege de combinatie stad en strand zeer geliefd.

Mijn persoonlijke favorieten? Brem-sur- Mer en Brétignolles sur Mér. Deze stranden hebben een lekkere Franse vibe en het is er goed surfen of bodyboarden. Bovendien houdt de strandwacht een oogje in het zeil, dus met kinderen voelt dit wel zo veilig. Grappig feit: tussen de middag kun je zo voor het strand eersterangs parkeren. De Fransen zijn dol op lange lunches, dus sla je slag.

Leukste stranden Vendée

Brem sur Mér

Thematisch entertainment in Puy du Fou

De allergrootste trekpleister van de Vendée is themapark Puy du Fou. Dit themapark is meerdere malen uitgeroepen tot ‘s werelds beste attractiepark. En terecht, want dit is een one of a kind. Het thema van dit park is de geschiedenis van de Vendée vertolkt middels entertainment op z’n Hollywoods. Alle ins- en outs, beste shows over megalomaan Puy du Fou lees je hier.

Puy du Fou

Fietsen, wijnproeverij in de wijngaarden van de Vendée

Een wijnhuis bezoeken? Dit is een must voor de meeste vakantiegangers in de Loirestreek. Niet gek, want de wijnproductie staat hier zo ongeveer gelijk aan het aantal zonuren. Wijn is dan ook een onderdeel van het goede leven in de Vendée. Nog leuker dan wijn proeven is fietsen door de wijngaarden. Dit kan o.a bij Winery Mourat in Mareuil-sur-Lay-Dissais. Met 170 hectare aan wijngaarden en een productie van een slordige miljoen liter wijn per jaar is Mourat een wijnboer van formaat.

Aan het roer van dit wijnhuis staan drie jonge wijnmakers. Wijnmaker François: ‘Voor wie denkt dat Mourat Winery een new kid on the block in het veld is, heeft het mis. Dit wijnhuis bestaat al sinds 1900, al is er sinds die tijd heel wat veranderd…

Zoals de overstap naar biologische teelt. Biologische wijn is vrij van sulfiet en gif. Dit is beter voor mens en milieu, Daar komt overigens aardig wat bij kijken. Zo moet het land volgens de stand van de maan worden gemest met een mengsel van mest en brandnetel-extracten.

Een fietstocht met de hele familie maken door de wijngaarden van vinyards Mourat?  Peddel over de heuvels en baan je een weg door de druiven. Stralend middelpunt van deze fietsroute is de witte molen uit de tijd van de Franse revolutie. Dit is een heerlijke plek om met glas goud in de hand, de zon op je bol lekker te relaxen. Liever niet fietsen? Dan is een tocht met elektrisch voertuig een mooie optie.Fietsen wijngaarden Loire

Wandelen en fietsen in de Vendée

Tip: prachtige fietstochten zijn tevens door de vignobles de Nantes te maken. Sowieso kun je hier eindeloos fietsen en wandelen. Praktisch overal zijn dan ook verschillende wandeltochten en fietsroutes voor alle niveaus uitgezet. Speciale speurtochten te voet in de natuur voor jonge kinderen? Ook dat is een optie. Tevens valt er onderweg genoeg te verhapstukken. Op een terras onder de bomen in Clisson bijvoorbeeld is het goed toeven aan de Sévre.Wandelen in de Vendée

Boottocht door de moerassen van Marais Poitevin

Ingeklemd tussen zee en land ligt het 100.000 hectare tellende Marais Poitevin bijgenaamd Groen Venetië. Een uniek natuurgebied met drassige polders en groene moerassen Deze met de hand uitgegraven kanalen in het moeras zijn in totaal 16.000 km lang. Dit is dan ook het op twee na grootste wetland van Frankrijk.

Marais Poitevin bestaat uit droog en nat moeras. Het droge gedeelte is niet geschikt voor landbouw maar wordt wel gebruikt voor vee. Het hele jaar rond is het droge moerasgebied met de fiets of te voet te verkennen. De populairste manier om echt het moeras in te duiken is met een platbodem of een roeiboot. Tip: In de zomervakantie zijn er sup boards en kano’s te huur.

Tip: de mooiste plek om in fotogeniek Marais Poitevin op de boot te stappen is in La Garette of Arçais. Maar sowieso is het heerlijk toeven op het groene water. Op het geluid van enkele vogels en het stromende water na is het muisstil. Af en toe steekt een olijke beverrat z’n kop op. Schattige snuiters om te zien, al veroorzaken deze aardige slopers behoorlijk wat schade aan het moeras.

Daarover gesproken… In het verleden wemelde dit zoetwater gebied van de paling, door vangst is dit aantal behoorlijk terug gelopen, maar gelukkig is er nu een quotum ingesteld. Het moerasgebied is het domein van de zilverreiger al heeft deze tijdens ons bezoek verstek laten gaan.Moerassen Poitevin

Water zien branden?

Vogels heb ik überhaupt niet gezien: overdag houden deze zich schuil in de boomtoppen. Talloze treurwilgen en populieren omzomen de kleine kanalen waardoor een schaduwspel in het water ontstaat. In de zomer is deze schaduw een warm welkom, want de temperaturen kunnen aardig oplopen. Zodra de herfst inzet en de bladeren hun dak verliezen ontstaat er een dikke bodem van bladeren. Wil je water zien branden? Roer met een stok in de bodem en houd een vlam boven het vrijkomende methaangas.

Stap vanuit de boot de abdij van Maillezais binnen

Zeker met kinderen is een boottocht door de moerassen een niet te missen activiteit in de Vendée. Tip: aan de rand van het moeras stap je vanuit de boot zo de indrukwekkende abdij van Mazellais binnen. Ook leuk: combineer een boottocht met een bezoekje aan de Baie de l’Aguillon aan de kust met meer dan 300 vogelsoorten. Meer over deze bijzondere bezienswaardigheid en de geschiedenis van de Vendée? lees deze post.

Vorstelijk dineren nabij marais Poitevin?

In het land van de cuisine is gastronomie king. Met het gezin een keertje op sterrenniveau dineren? Dan is auberge de la Riviėre in Velluire een hele belevenis. Fransen rijden speciaal een eindje voor dit restaurant om dus dat zegt eigenlijk genoeg. Je kunt hier zowel a la carte bestellen als van een viergangen diner genieten.

Het restaurant is ook ingesteld op vegetariërs al staat dit nogal summier op de kaart aangegeven. Er is alleen één maar: het dessert valt als een bom, maar is te lekker om te laten staan. Nachtje blijven slapen? Anders dan het restaurant is het bijbehorende hotel niet bijster bijzonder, al is de locatie pal aan de rivier de Vendée sfeervol en het ontbijt parfait.Eten en drinken in de Vendée

Chateau des Essarts: kleinschalig vermaak voor jonge kinderen

Verscholen in de bossen van Essarts ligt speelpark Chateau des Essarts. In deze mini versie van Puy du Fou kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Wat is er te doen? In de zomermaanden worden hier kleinschalige voorstellingen gegeven. De shows zijn visueel opgezet, waardoor het niet uitmaakt dat de shows Franstalig zijn. Met de ruïnes van kasteel Essarts als achtergrond en acteurs in middeleeuwse kledij is het plaatje compleet.

Niet dol op voorstellingen? Leef je uit in de bomen op de mega trampoline! Weer eens wat anders dan een klimpark en minstens net zo leuk. Stiekem springen volwassenen (ik zelf dus ook) hier een gat in de lucht. Te gek! Daarnaast zijn er in het bos tal van ‘oud- Franse spelletjes’ uitgezet.

Bovenal is dit een leuke plek om kinderen even kind te laten zijn. Strijk neer onder de bomen met een picknick en laat de tijd aan je voorbij waaien. Verwacht geen meeslepende attracties of shows, maar kleinschalig theater en vermaak. Mooi meegenomen: de entreeprijzen van Chateau des Essarts zijn zeer voordelig. Tip: kastelen kijken? De beroemdste chateau’s bevinden zich in de Loirestreek. Dus plan een uitstapje, of weekendje weg naar de mooiste kastelen van de Loire.Vendée activiteiten met kinderen

Kasteel Essarts Vendée

Waar overnachten in de Vendée?

Accommodatie in de Vendée, en de Atlantische Loire is er te over. Maar voor wie als royalty wil overnachten is Chateau de la Preuille in Saint Hilaire de Loulay een aanrader. Alleen al het verhaal achter deze B&B is er eentje uit een ‘Ik Vertrek’ sprookje. Te beginnen met: er was eens een Nederlands stel genaamd Sandra & Paul…

Na jarenlang pal naast Disneyland Parijs te hebben gewoond, verruilde zij Disney Castle voor hun eigen droomkasteel. Na een fikse renovatie staat het chateau inmiddels als een huis. In deze B&B kun je net als Rapunzel overnachten in één van de kasteeltorens: een compleet vakantiehuis voor twee. Chateau de la Preuille beschikt tevens over een aantal gezinsvriendelijke vakantieverblijven, (familie)kamers inclusief lekker ontbijt.

Deze accommodatie in de Vendée is voorzien van een riant zwembad, dus een duik in de omliggende slotgracht is overbodig. Sowieso is dit geen geen goed idee. Tot de dag dat Freek Vonk aanwaait waakt krokodil Bill namelijk over de slotgracht. Leuk detail: de huiswijn is afkomstig van de buurman. Het kasteel nabij de magische plaats Clisson is namelijk omgeven door wijnhuizen.Beste accommodatie Vendée

Kasteelovernachting Vendée

Een roadtrip door de Loirestreek met kinderen? Reisachtig heeft alvast een complete reisgids Loire samengesteld, dus doe er je voordeel mee.

3 Comments

 • Janny

  Is deze regio ook leuk voor de meivakantie of is het weer dan nog niet zo goed?

  • Laura

   Voor een actieve vakantie is het weer prima, maar een strandvakantie zit er in die periode nog niet in. Alhoewel het weer echt erg mooi kan zijn, het is dus maar net wat je zoekt….

 • Elise

  Waar kun je het beste zwemmen?

Post a comment

Your email address will not be published.