Zien en doen in de Loire Atlantique, Vendée Frankrijk

Natuur, Cultuur in de Loire. De Atlantische Loire en de Vendée Frankrijk is je van het voor liefhebbers van zonovergoten stranden, creatieve en authentieke steden. Maar ook voor epische wandelingen of fietstochten langs de Loire, en door en wijngaarden is deze streek in Frankrijk formidable.

Ook cultuurfreaks, wijnliefhebbers komen in deze franse streek helemaal aan hun trekken. De Loire Atlantique is namelijk een allround vakantiebestemming. Ik leg graag uit wat een vakantie Loire Atlantique zo uniek maakt….

Wandelen wijngaarden LoireToplocatie: beste van beide

Vraag een willekeurige makelaar wat de waarde van een huis bepaald, en deze zal drie USP’s als grootste troef noemen: locatie, locatie, locatie. En laat dit in het geval van de Loire Atlantique nu net zo het geval zijn. Dit departement grenst aan de ene kant aan departement de Loire, en loopt aan de andere kant naadloos over in Bretagne. Ergo: deze regio biedt het beste van beide: dichtbij de Vendeé en grenzend aan de Atlantische zee.

Hoofstad Nantes

Nantes is de hoofdstad van de Atlantische Loire en de Vendée: een levendige stad met authentiek centrum, groene parken en moderne architectuur. Wat Reisachtig betreft is deze levendige stad één van de hoogtepunten van de Loire Atlantique. Maar ook de stad Saint Nazaire, en de kunstroute genaamd Voyage vanuit Nantes naar de Atlantische kust is zeer bijzonder.

Nantes Loire

Artistiek Nantes

Mooiste stranden Atlantische Loire en de Vendée

Do you want to go to the plage with me? Met maar liefst negen kilometer aan zandstrand: van Pornichet to Pouliguen is La Baule beach aan de Cote d’Amour één van Europa’s grootste stranden. Volgens connaisseurs kan La Baule zich rekenen tot één van de mooiste baaien van de wereld. En ja dit is een mooi, ruim opgezet strand. Maar wel omzoomd met hoogbouw en om die reden niet mijn favoriet in Frankrijk.

Deze stranden aan de Atlantische kust zijn niet te versmaden: van fijn familiestrand, tot prestine parel. Plage de Pen Bron, Plage du Nau, Plage Port-Kennet, Plage Anse du Sud.

Beaches Loire Atlantic

Stranden Loire Atlantique

Wijntje erbij?

In de Atlantische Loire drink je geen Rosé of Chardonnay maar een Muscadet! De Pays Nantais: wijnstreek rond Nantes, is één van de oudste AOC’s (Appellation d’Origine Controlée) van la Douce France. En met 13000 hectare aan wijngaarden is dit een behoorlijk wijngebied.

Nu heb ik er geen franse neus voor, maar kan je wel vertellen dat de bloem- of fruitaroma’s zo uit je glas Muscadet stuiven. De Muscadet is afkomstig van de zogenaamde melon wijnstok. De Muscadet dankt zijn gelige kleur aan de winterperiode. Of althans… deze wijn rust gedurende de winter op haar natuurlijke (gele) gisting.  Zo blijft de muscadet fris, licht tintelend en een tikje gelig.

Wandelen, of fietsen door de wijngaarden in de Loire

Over wijn gesproken? Deze activiteit in de Loire Atlantique is een must. Spring op je (huur)fiets, of trek je sneakers aan en duik zo de wijngaarden in voor een franse fiets-of wandeltocht. Zeker aan het einde van de dag is het heerlijk hiken door de groene muscadetgaarden, langs de Sévre Nantique en tal van historische bezienswaardigheden. De meeste wandelroutes zijn uitermate divers, en geschikt voor alle niveaus.

Vakantie met kinderen in de Vendée

Fietsen wijngaarden Nantes

Fotogenieke plaats Clisson

Volgens velen is Clisson één van de mooiste dorpen in de Vendée Loire Atlantique. Bijzonder aan dit schilderachtige uit de kluiten gewassen franse dorp is zijn Italiaanse uitstraling. Denk aan rode daken, romaans klooster, en Romeinse bruggen. Hart van de stad is chateau de Clisson: deze romantische ruïne is van buiten de stad goed te zien.

Niet te missen is het ‘Domaine Garenne Lemot in Gétigné’. Een Italiaans landhuis omgeven door park Garenne Lemot. Voor veel franse families is het park de plek voor een heerlijke picknick in het groen. Wil je in één km alle hoogtepunten van de stad Clisson bewonderen? Volg de wandelroute van 1 km genaamd La Gare en la Moine.

Wij kozen voor een langere rondwandeling van omstreeks 7 km lange route genaamd: Circuit au coeur de Clisson. Deze wandeling slingert langs rivier de Sèvre langs cultureel erfgoed en mooie natuur. Tip: na afloop van de langs deze mini Loire nog wat drinken? Restaurant La Cascade ligt pal aan het water en onder de bomen. Een heerlijke plek in de zomer.

Clisson Frankrijk

Clisson

Bezienswaardigheden Loire atlantique

Voormalige papierfabriek

Relax at the Loire

La cascade restaurant aan de Sévre

Domaine Garenne Lemot

Domaine Garenne Lemot

Guérande: best bewaarde middeleeuwse stad

Schiereiland Guérande nabij Saint Nazaire in de Vendée en daarmee de Loire Atlantique staat vooral bekend om zijn eeuwenoude traditie van zoutwinning. Maar naast de zoutpannen is de gelijknamige middeleeuwse stad Guérande ook een topattractie en is bovendien prima te combineren met een bezoekje aan de zoutpannen en plage La Baule.

Uitstapje naar Guérande met kinderen? Doe mee aan de Treasure hunt. De energieke gids Sebastian neemt de hele familie en vooral de kinderen mee op stap door de stad. Tijdens deze speurtocht naar de schat komt jong en oud meer te weten over de stadspoort St- Michel, huizen met leien daken erkers en panelen van hout.

Bovenal maakt de Engels sprekende gids er een spannende happening van.  Tijdens de tocht worden alle zintuigen aan het werk gezet om de schat van de voorouders van Sebastian te vinden. Aanwijzingen houd ik natuurlijk voor mezelf, anders is het mysterie geen mysterie meer. Kortom: deze expeditie maakt het verschil tussen het bezoeken van een stad en een interactieve stadstour met gids.

Praktisch: gratis parkeren kan op parkeerplaats ‘Cinema’. De stadstour genaamd ‘Le Trésor de Guérande’ is te boeken bij het bureau voor toerisme in Guérande. Tarieven: Kinderen onder de 6 gratis, kids tot 12 jaar 3 euro. En volwassenen 6 euro per persoon.

Guerande met kinderen

Treasure hunt

Dwalen door zoutmoerassen

De stad heeft zijn welvaart destijds grotendeels te danken aan de exploitatie van het witte goud: oftewel ‘Fleur de Sel’. In de zoutmoerassen van Guérande wordt sinds de Romeinse tijd al zout uit het water gevist of beter gezegd geoogst. Vooral de middeleeuwen waren toptijden voor de zoutexploitanten. Daarna is het een beetje bergafwaarts gegaan, maar sinds de jaren zeventig heeft zoutwinning een comeback gemaakt.

Jaarlijks wordt er hier 10.000 ton zout en daarmee een heleboel euro’s aan zout naar binnen geharkt. Dit is wel een arbeidsintensieve klus.Van juni tot september wordt het zout met behulp van een cimauge (stok met platte schijf) geoogst. Zout uit de bassins worden met een stok op pyramide vormige bergjes geharkt en opgeslagen in houten schuurtjes: ‘salorges’.

Boek een tour over de zoutpannen of bezoek museum Ter de Sel. De zoutmoerassen zijn eindeloos. Maak een korte wandeling over deze fonkelende moerassen Gratis toegankelijk het hele jaar door. Tip: van hieruit kun je door naar het prachtige strand Pen Bron.Zoutmoerassen Guerande
Fleur de sel Guerande
Meer activiteiten in de Loire? of de Vendée?

Puy du Fou|Frankrijk’s beste themapark

De mooiste kastelen van de Loire in Frankrijk

Gratis reisgids Nantes|Loire Frankrijk

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: