Brouwerij bezoeken weekendje Vlaanderen

Weekendje onontdekt Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen

België heeft veel bijzondere plekken, streken en steden. Neem nu Oudenaarde in de Vlaamse Ardennen: wat mij betreft de ‘de stad van de sterke verhalen’. Want achter iedere plek, gebouw of biertje schuilt een verhaal. Soms mooi, ontroerend, of grappig. Afijn, ik kan er een verhalenboek over schrijven, maar hou het even bij één artikel.

Te zien en te doen in en rondom Oudenaarde

Maak je eigen ;E-bike Ronde van Vlaanderen’, ontdek hoe 15.000 liter bier per uur wordt geproduceerd, ga op theevisite bij de Belgische adel, maak een stadswandeling, breng een bezoekje aan een museum. Kortom: in deze onontdekte Vlaamse stad valt heel wat te beleven. Oudenaarde…Nooit van gehoord?

Weekendje Vlaanderen

Doorkijkje in Oudenaarde

Brussel, Antwerpen, Brugge…Deze Belgische steden kent iedereen. Maar heb je weleens van Oudenaarde gehoord? Nee… Dan ben je zeker niet de enige. Want ook Reisachtige Laura heeft deze schilderachtige stad in Oost- Vlaanderen onlangs pas ontdekt. En wat blijkt? Dit is de perfecte stad voor een dagje, of weekendje weg. Helemaal fijn: een citytrip Oudenaarde & Gent! Want Oudenaarde ligt om de hoek van Gent. En ook nog eens pal in de Vlaamse Ardennen. Dus twee -stad en land- voor de prijs van 1.

100 monumenten, 4 bierbrouwerijen, Ronde van Vlaanderen!

Oudenaarde is een stuk kleiner dan Gent, maar heeft met maar liefst 100 monumenten net zoveel historie in huis als Gent. Dit is dus een fijne stad voor cultuursnuivers. Maar ook fiets- en bier freaks kunnen hier helemaal los. Want met maar liefst 4 authentieke bierbrouwerijen en ‘een hapje’ van de ronde van Vlaanderen zit je hier helemaal goed. En in het groen. Dit is dan ook de uitgelezen plek voor wandelaars en natuurfreaks. Wat te doen in Oudenaarde? In 2 artikelen neem ik mee naar door de stad: met een stadswandeling, museumbezoek, bierbrouwerijen, en een bezoekje aan een landgoed.

Bike & Beer Tour: fietstocht met bezienswaardigheden

Deze omgeving is te gek om eens met de fiets te verkennen. Omdat het een glooiend landschap is stap ik lekker op een mintgroene E-bike. Praktisch: E-bikes huren kan o. A. bij Flandres, of ASFRA in Oudenaarde. Peddel door landerijen, langs koeien boerderijen, en bos Ename. Het leukste onderdeel van de fietstocht zijn natuurlijk de pitstops onderweg. Er liggen veel leuke sights op de route. Maar breng vooral een bezoekje aan bierbrouwerij Roman, en ‘Maison Beaucarne’.
Weekendje Vlaanderen
Met de wind in de haren en een straaltje zon op m’n bol is het in de Vlaamse Ardennen ‘chill’ fietsen. Totdat… ‘aanvoerder Steven’ 1 van de beroemde kassei-straatjes uit de Ronde van Vlaanderen inslaat. Shakend en stuiterend slingert ons hele E-bike peloton (groepje van 5) over de weg. Na dit experiment kan ik met zekerheid vertellen dat een parcours over kassei-paden geen pretje is. Maar wel lekker avontuurlijk.

Rondleiding bierbrouwerij Roman

Dit is een toffe tour door een schitterende brouwerij in jaren 30 stijl. En dat zie je overal terug. Van de tegeltjes tot en met de koperen leuningen. Het mooiste van deze bierbrouwerij? Dat is de brouwzaal met koperen ketels. Dit is 1 van de oudste brouwerijen van de streek. In een ver verleden is Roman gestart als een kleine herberg, maar is uitgegroeid tot brouwerij van formaat. Met 1500 liter bier per uur draait Roman op volle toeren.

Al generaties lang is dit een echt familie-bedrijf. Momenteel staan broers Lode en Carlos aan het roer. De focus ligt op kwaliteit en innovatie. Om die reden worden er regelmatig nieuwe labels aan het assortiment toegevoegd. Waaronder: Sloeber, Gentse Strop, Ename en Adriaen Brouwer natuurlijk.
Zien en doen in Vlaanderen

Vlaamse Champagne

Van oudsher is brouwerij Roman gespecialiseerd in Oudenaards bruin. Dit bier verkrijgt zijn specifieke smaak en kleur door toevoeging van gekarameliseerde mouten. Inmiddels is Oudenaards Bruin vervangen door -what’s in a name- Adriaen Brouwer. Dit prijswinnende bier is in verschillende varianten verkrijgbaar. Aanraders zijn de Brouwer oaked: gerijpt op whiskey-vaten. Maar smaken verschillen. Gelukkig kun je na afloop van de tour kun je daarom je favoriete biertje in de bijbehorende kroeg ontdekken. Van Brouwer tot Sloeber. Proost! Rondleidingen brouwerij Roman: zaterdagmiddag en op afspraak.
Brouwerijen Oudenaarde

Meer bierbrouwerijen tijdens weekendje onontdekt Vlaanderen?

Vroeger hebben er wel 19 bierbrouwerijen in de Vlaamse Ardennen gestaan. Nu zijn dit er nog 8 waarvan 4 in en rondom Oudenaarde. Reden des te meer om deze tijdens je fietstocht nog even mee te pakken. Dus trap vanuit Roman lekker door naar Liefmans. In deze brouwerij uit de 18e eeuw zijn de originele brouwinstallaties van vroeger nog te zien. Ook hier kun je in het weekend terecht voor een rondleiding. Brouwerij Smisje maakt Smiske bier. Dit is een kleine bierbrouwerij in een oude limonadefabriek. Bierbrouwerij Cnudde in Ene ligt net een stukje verderop. Deze ambachtelijke brouwerij wordt gerund door 3 broers. Zij maken allesbehalve knudde bier.Brouwerijen Oudenaarde

Op de thee bij de Oudenaardse adel

Genoeg bier gezien? Trap even door naar Huize Beaucarne in Ename voor een museale rondleiding door de (17e eeuwse) villa van de Beaucarne’s. Deze burgemeesterswoning is al generaties lang het bezit van antiek/ curiosa/ prullaria verzamelaars. En dat zie je in alle vertrekken terug. Huis, oranjerie en theetuin zijn bezaaid met antiquariaat Een bizarre experience. Van opgezette dieren, via poppenhuizen tot aan uit de jaren 20: de hele verzameling heeft de tijd des tand aardig doorstaan. Helaas geldt dit niet voor de woning zelf.
Bezienswaardigheden Vlaanderen

Stel redt villa van ondergang?

De huidige bewoners zijn Lena en Jules. Dit Maison behoort toe aan Jules z’n overgrootmoeder die tot voor kort nog op zolder heeft gewoond. Juist omdat Jules geschiedkundige is en het huis in hele slechte staat is, probeert het stel huis Beaucarne weer helemaal te herstellen. Omdat de nodige middelen ontbreken zet het stel alles op alles om het huis te redden. Rondleidingen, zaalverhuur, theetuin moeten bijdragen aan het reddingsplan. Maar of ze het gaan redden? De tijd zal het leren. Een dappere poging is het in ieder geval. Dus schuif aan voor een hightea op stand en doe ze de groeten.
Unieke bezienswaardigheden Vlaanderen

Beetje trek gekregen? Eten en drinken Oudenaarde

Voor een lekkere en gezonde lunch is Okkernoot een aanrader. Dit is een Scandinavisch getint tentje met gezellig interieur. Op de kaart staan broodjes, burgers salades en allerlei sapjes. En heel fijn: Okkernoot is geschikt voor mensen met een dieet. Dineren in Oudenaarde? Er zijn veel restaurants en voor ieder wat wils. Ik heb ze natuurlijk niet allemaal geprobeerd. Zin om op het water te eten? Strijk neer met een drankje op het terras van ‘de Jachthaven’. Binnen in de kajuit van deze schuit zit je ook gebakken. Het menu is gevarieerd, eerlijk en ongecompliceerd.
Eten en drinken Oudenaarde

Meer leuke dingen doen in Vlaanderen? Ga kunst kijken in het museum, of maak een stadswandeling door Oudenaarde. https://www.reisachtig.com/stadswandeling-oudenaarde-en-museumbezoek/

Lekker eten in Mechelen | Koffiebar, brouwerij, foodmarkt, vegan

Culinaire bestemming? Bourgondisch Brugge in België!

Inspirerend weekendje Kortrijk-15 tips

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: