Inspirerend weekendje Kortrijk-15 tips

Vakantie, stedentrip? Wat dacht je van onontdekt Kortrijk? Deze stad in België heeft het geschopt tot de shortlist UNESCO Creative cities network als City of design. En ja… dat is een hele mond vol. Maar wat betekent dit nu precies? Hoe creatief en cultureel is Kortrijk eigenlijk? Reisachtig neemt de proef op de som. Dit zijn mijn tips, vondsten voor een eigenzinnig weekendje, of tussenstop in Kortrijk.

Hoe, wat waar

Eerlijk gezegd kende ik deze stad in het zuiden van West-Vlaanderen vooral als doorreis station in de zomervakantie. Dit Vlaamse stadje tussen Lille en Gent ligt slechts op 2,5 uur rijden van Nederland, maar toch is het niet eerder in me opgekomen om een stedentrip Courtrai te doen. Onterecht, want in 10 jaar tijd is de Vlasstad uitgegroeid van lelijk eendje tot prachtige zwaan! Wat te zien en te doen in Kortrijk? Maak kennis met de klappers van de stad…Creatieve stad Kortrijk
Travel guide Kortrijk

Wat te zien en te doen in Kortrijk?

Maak een stadswandeling langs klassieke en moderne bezienswaardigheden

Het centrum van Kortrijk is niet zo groot, maar toch heeft dit schatje van Vlaanderen tal van sights, eetgelegenheden, hotspots op kleine schaal. Bijkomend voordeel van een kleine stad: de onderlinge afstanden zijn klein, je kunt je dus prima te voet verplaatsen. Daarbij is deze kleinschalige bestemming ideaal om in korte tijd de sfeer te proeven en de cultuur te leren kennen. Met onderstaande stadstour wandel van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Note: wij bezochten de stad in december, maar de zomer is de beste reistijd: stadsstrand Buda beach, en de terrasjes aan de verlaagde Leieboorden zijn dan op z’n zomers best. 

Kunst met de grote K van Kortrijk

Start je wandeling met een selfie van de stadstotem! Deze bestaat uit een grote K: de ‘I AMSTERDAM’ van Kortrijk. De K-totem (3,5 meter) is een ontwerp van Dries Desseyn van studio Oranje. Het leuke van deze kunstige K is dat het object om de drie maanden, door een ontwerper in een nieuw jasje wordt gestoken. Des te meer reden om vaker terug te komen voor een nieuwe foto. De K-Totem is te zien aan de achterzijde van het station bij Kortrijk Weide. Vanuit de totem, slenter je zo door naar museum Texture.

K Totem Kortrijk

K Totem, Noordbrug

Museum Texture: huis van textiel

Dit museum in het voormalige ‘verzendhuis van textiel: The Linnen thread Company’ verhaalt over de verwerking van vlas tot linnen. Textielvezels klinken wellicht wat saai, maar Texture brengt de historie met verhalen, intriges en marketingtrucs uit gouden en tijden van crisis tot leven. Maak een reisje door de wereld van textielnijverheid: voel, proef ruik en ontdek het verhaal achter de textielindustrie van Kortrijk. Dit museum is geschikt voor jong en oud, want over de verfrissende museuminrichting is duidelijk goed nagedacht.

Vanwege de kleur van het gewas, en omdat de Leie rivier de melkkoe van de regio was, kreeg deze de bijnaam van ‘Golden river’. De Linnen thread Company heeft Kortijk als ‘Vlasstad’ op de kaart gezet, en spinde jarenlang garen bij deze vezels. De beurscrash van 1930, maakte een einde aan deze gouden tijden. Tot aan de jaren vijftig was het behoorlijk bikkelen in de regio. Maar tijden veranderen! Sinds kort, zijn veel textielbedrijven terug van weg geweest. Logisch eigenlijk, veel producten bevatten vlas. Wist je dat er vlasvezels in het het dollar biljet zijn verwerkt zodat deze zelfs de wasmachine kan overleven? Ook auto-onderdelen, surfplanken, tennisrackets bevatten vlasvezels.

Texture Kortrijk

Texture museum

Texture museum

Texture

Buda-eiland

Next stop Buda-eiland… Voor wie denkt dat Buda eiland het paradijs van Buddha beelden is, heeft het mis. De naam Buda afgeleid van de stad Budapest. Dit kunstige, maar natuurlijke eiland, is omsloten door de rivier de Leie en is één van de oudste wijken van Kortrijk.

Deze Buda biedt podium aan creatieve centra, zoals de Budatoren: het productiehuis van podiumkunsten in de voormalige toren van de brouwerij en de Budascoop: een enorm complex van en podiumkunsten. Overigens kun je hier prima terecht voor arthouse movies. Toch ontbreekt op het Buda-eiland, en de creative city nog aan één ding: een fraai kunstmuseum. Maar wat niet is komt hopelijk vanzelf.

Budafabriek: multidisciplinair

Onder de rook van de Budascoop huist de Budafabriek. Deze voormalige fabriek is een multidisciplinair complex, pop up shop en café ineen. In dit verzamelgebouw wordt -doorgaans- hard gewerkt aan kunstzinnige projecten. Er is dan ook een serieuze werkplaats met 3D printers voor creatieven te vinden. Tijdens mijn bezoekje waren de ateliers en werkplaats gesloten.

Check dus vooraf even de website voor de actuele agenda.
De leukste plek volgens locals op Buda eiland? Dat is de Budastraat. Dit is de ontmoetingsplaats van crea Kortrijk. Niet zo gek, want rond deze staat liggen veel gezellige restaurants en winkels. Waaronder: deDingen, de KleinKeuken, cocktailbar Social Lab. Zie link hotspots.

Culturele hub de Broeikaai

De Broeikaai is een cultureel centrum een café in een schitterende patriciërswoning. Het verhaal achter dit voormalige museum is fascinerend. De Broeikaai is vier jaar geleden opgestart door initiatiefnemer Marnix. Deze jonge Brusselaar is afkomstig uit de dance scene, en is na vijf jaar leegstand van de ene op de andere dag met de Broeikaai van start gegaan. Inmiddels heeft het pand een metamorfose ondergaan en heeft nu zelfs een grand café. Dus deze broedplaats is here to stay!

Er zijn veelal wisselende tentoonstellingen te zien. In de lente en zomer is de bijbehorende tuin met voormalige plantenkas een heerlijk plekje onder de zon. Het terras aan de voorzijde kijkt uit op de Broeltorens, dus overal zit je hier gebakken. Klassieke bezienswaardigheden? In het historische centrum huppel je zo van de ene naar de andere toeristische trekpleister. Zoals:

De Broeikaai Kortrijk

De Broeikaai

Expositie in Broeikaai

Broeikaai expo van Tens, kas

Wat te doen in Kortrijk

Kortrijk by night

Broeltorens

Broeltorens

De Gebroeders Broeltorens

Als twee broers van de Broeikaai en de Verzetskaai staan de Broeltorens zij aan zij. Deze witte ridders zijn een souvenir uit de middeleeuwen. Dit monumentale duo bestaat uit de Speytorre (gemaakt om het waterverkeer op de rivier de Leie te controleren) en de Ingelburghtorre (voormalige wapenopslagplaats). Ooit maakte deze beschermde monumenten deel uit van van de stadsvesting, maar de stadsmuur zelf is helaas verdwenen.

Grote markt met Belfort & stadhuis

De Grote markt met de Belfort als koningin is het kloppend hart van Kortrijk. Van een afstandje bekeken lijkt deze toren een uit de kluit gewassen schaakstuk. Deze UNESCO Belfort (een residu van de Lakenhal) is met zijn 48-koppige beiaard een terecht stadsicoon.

Nabij de Belfort schittert een majestueus stadhuis van formaat. Met zijn sierlijke renaissance boogramen, gotische torens en gevel springt dit witte gebouw er behoorlijk uit. De gevel is een beetje een zoekplaatje: met een beetje speuren ontwaar je zo de Graven van Vlaanderen. En als je er toch bent, neem vooral binnen een kijkje in de raad- en scheepzaal.

Begijnhof: ’s werelds mooiste hofje

Het Sint Elisabeth Begijnhof in Kortijk behoort tot ’s werelds mooiste en best bewaarde Begijnhofjes. Het Begijnhof van Kortrijk staat dan ook volkomen terecht op de Werelderfgoed UNESCO lijst. In dit 13e eeuwse hofje staan dertien schattige witte huizen: de voormalige community van ‘Begijntjes’.

Oftewel onafhankelijke dames die zich wijden aan God, maar anders dan veel geestelijken wel een werelds leven leiden. Wandel door het binnenhof, en stap terug in de tijd. Vergeet niet om even binnen te schieten bij de Mattheus kapel. Wil je meer weten over de de ‘Begijntjes’? Breng een bezoekje aan het bijbehorende Belevingscentrum.

Baggaertshof: de geheime tuin van Kortrijk

Dol op hofjes? Bezoek dan ook nog even het Baggaertshof. Vooral in de zomer, is dit hofje met witte huizen ‘de geheime tuin’ van Kortrijk. In de 16e eeuw heeft Joossine Baggaert deze droomplek opgericht voor de minder bedeelden van de stad. Het beschermde hofje bestaat uit twaalf huizen en een kapel met binnenplein. De grootste troef is de liefelijke kruiden- en bloementuin a la Alice in Wonderland.

In de zomer kun je in deze oase van rust heerlijk in de schaduw van de eeuwenoude boom zitten. Altijd al in een Begijnhofje willen wonen? Grijp je kans: de huisjes zijn te huur als woonruimte, al is hier wel een lange wachtlijst voor. Praktisch: doorgaans is het hofje van 14.00 tot 18.00 open. Op vrijdag en maandag is deze hartendief gesloten. De ingang is te vinden nabij winkelcentrum Kortrijk K.

Baggeartshof Begijn

Secret garden Baggaertshof

Chapel Baggeartshof Kortijk

Kapel Baggeartshof

Begijnhof Kortrijk

Begijnhof UNESCO

Sint Maartenskerk

Deze 12e eeuwse kerk heeft nogal een heftig verleden achter de rug. Toch heeft Sint Maarten zich na deze verwoestingen kranig geweerd. De kerk is meerdere malen verbouwd en opgebouwd. Met zijn 6,5 meter hoge Sacramentstoren steekt de Sint Maarten met kop en schouders boven de stad uit. De meeste bezoekers komen overigens voor het kunstwerk ‘Triptiek van de heilige geest’. Een heftig drieluik van Bernard de Rijckere (1587) over de doop van Jezus en de schepping van Adam.

Waarom een stedentrip Kortrijk?

Ik begon dit artikel met de vraag ‘hoe inspirerend is Kortrijk’. Mijn conclusie is dat Kortrijk het UNESCO predicaat van creatieve stad dik verdient. Dat zit ‘m niet alleen in de speciaalzaken en attracties, maar bovenal in de creatieve geesten achter de stad:  Kortizanen. Deze locals hebben tal van levendige plekken, eetgelegenheden en bijzondere hotspots op historische plekken gecreëerd. De stad bruist van de creatieve energie! En zo veranderde een grijze muis in een inspirerende vakantiebestemming!
Citytrip Kortrijk
Voor wie?

  • Juist voor wie eens iets anders wil dan de geijkte Belgische steden zoals Antwerpen en Brussel, of op zoek is naar een stukje onthaasting in een city jungle, is Kortijk de perfecte vakantiebestemming.
  • Tevens is een weekend Kortijk ideaal voor shoppers (vanwege het diverse winkelaanbod).
  • Foodies (Kortijk is een lekker bourgondische stad).
  • Culturele bezoekers (veel culturele succesnummers). Tip: combineer een weekend Kortrijk met Design Capital Lille. Twee vliegen in één klap. En desgewenst is deze vakantie in Vlaanderen ook nog uit te breiden met 2 dagen Gent, dus tel uit je vakantiewinst!

En dan ‘nog even dit disclaimer’ Samen met Robbert bezocht ik Kortrijk op uitnodiging. In twee artikelen deel ik mijn oprechte mening en beleving. 
Meer weten over toffe hotspots, koffiebars, speciaalzaken, restaurants in Kortrijk? Reisachtige Laura heeft alle bijzondere plekken al voor je ontdekt en in kaart gebracht.
 Doen in Kortrijk| 17 hotspots, koffiebars en unieke plekjes
Meer onontdekt Vlaanderen? Oudenaarde!
Weekendje Vlaanderen
Stadswandeling Oudenaarde en museumbezoek

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: