Mechelen met kinderen

Machtig Mechelen reisgids- 23 hoogtepunten en tips

Mechelen is de Robbie Williams onder de steden(trips). ‘let me entertain you’ zou zomaar een uitstekend motto van deze ‘kinderstad’ kunnen zijn. Want deze hartendief is gemaakt voor oud en jong. Met zoveel leuke bezienswaardigheden, activiteiten blijft deze onuitputtelijke schat je verrassen….Beklim de reus van Mechelen voor een topuitzicht.
Browse door het speelgoedmuseum. Leef je uit in het Technopolis, of het Busleyden museum. Ga Straatstuinen! Vaar door de binnenstad, ontdek UNESCO sights, of proef de stad. Kortom: deze stad nabij Antwerpen is ideaal voor een weekendje weg, of korte vakantie met… of zonder kinderen.Nabij de Grote markt

Authentieke binnenstad

De binnenstad is compact, en dus makkelijk te voet te doorkruizen. Loop door de prachtige historische binnenstad en kijk je ogen uit.Wist je dat Mechelen maar liefst 300 monumenten heeft (waarvan 2 UNESCO: het Begijnhof, de Belforttoren? En wist je dat de zogenaamde ‘Kinderstad’ maar liefst 8 kerken telt?
Overal klinkt dan ook het vrolijke getingel van een carillon. Opvallend is ook dat Mechelen barst van de kunststukken: muurschilderingen, beelden, speelobjecten. Tip: voor de allerkleinsten is zelfs op kabouterhoogte een speciale kunstroute uitgezet. Daarbij is dit ook een fijne groene stad.Parken Mechelen
statue in Mechelen city
 Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk

Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk

Groene stad Mechelen

Wat te doen en te zien in Mechelen België?

(Be)leef het leven aan het hof

Museum Hof van Busleyden: voormalig stadspaleis in renaissancestijl. Wat dit museum zo tof maakt is de combinatie van oud en nieuw. Stylish vormgeving, interactieve installaties en oude meesterwerken matchen als een bus in Busleyden. Van Busleyden  was een respectabel lid van de Grote raad, en een vriend van Erasmus. Het paleis is zijn voormalige thuis. Daarmee is dit de uitgelezen kans om even door het hof te dwalen.

Op stap met kinderen?

Deze reisgids is gemaakt voor alle leeftijden, maar Mechelen is bij uitstek ideaal voor de hele familie. Dus doe mee met de zogenaamde familie zoektocht. Bij de kassa ontvang je een soort adventskalender. Hiermee trek je als onderzoekers door het paleis. Dankzij deze speurtocht kom je aardig wat te weten over het vroegere leven aan het hof. De speurtocht (circa 1,5 uur) voert langs speciale kubussen met verrassende opdrachten.

Zoals: een kaartenspel waarmee je uit kunt vinden wie destijds aan het hof de meeste macht in handen had. Pip (10): ‘Met de boxen kun je echt iets doen, of samen iets maken. Zo kun je met Kapla bijvoorbeeld een stukje in de stad bouwen’.https://www.hofvanbusleyden.be/Museum Busleyden exterieur

Zoektocht museum Busleyden

Interactief Busleyden Mechelen

Installatie in Busleyden

Beklim de reus van Mechelen

In deze reisgids Mechelen mogen historische sites niet ontbreken. De Sint Rombouts (UNESCO belfort) toren: onderdeel van de Sint Rombouts kathedraal. De ontwerper van de toren is onbekend. Wel is duidelijk dat architect Rombout deels verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding was. Het idee was om een toren van 160 meter hoog te maken. Alleen is de bouw bij 93,30 meter hoogte blijven steken. Tevens is de toren nooit helemaal afgewerkt. Toch is deze toren -met zijn lengte en gewicht- (42.000 ton) uitgegroeid tot een knappe, maar flinke reus!

Tijdens je klim naar de top passeer je de klokken-, en de beiaardkamer. Ben je net als wij op het hele uur in de Rombout’s toren? Dan pak je het oorverdovende klokkenspel van dichtbij nog even mee. Oordopjes zijn dan overigens best handig. Hoogtepunt? Na 538 traptreden wacht een fenomenaal panorama uitzicht over de stad. Een kaartje kost 7 Euro p.p. (gratis voor kinderen).

Pip: “Dit zijn echt veel stappen, de trap draait rond dus daar kun je duizelig van worden, maar wel super cool”. Tip: uitgeklommen maar niet uitgeklauterd? Onderaan de toren wacht Opsinjoorke: levensgroot stadssymbool. Kinderen kunnen hier lekker klauteren, terwijl de ouders even uitblazen.Sint Romboutskathedraal

Romboutstoren Mechelen

Romboutstoren van binnen

Hopsinjoorke

Hopsinjoorke

Maak een boottocht

Weekendje weg? Ontdek de stad met de boot. Vaar over de Dijle in een open sloep door de binnenstad. Dobber langs de Kruidtuin, de Volmolen tot aan het natuurgebied… en weer terug. Deze boottocht duurt omstreeks 40 min. Vanaf het water bezien lijkt de stad er weer heel anders uit te zien. Kosten 7 euro p.p., 4,50 voor kinderen. Opstappen kan bij de Haverwerf tegenover voormalige brouwerij/ congrescentrum Lamot. Dit is een relaxt tochtje en zeker bij mooi weer een must. Uitleg is op tape, er is dus geen ‘live gids’.Boottocht Mechelen
De Volmolen in Mechelen

Boot Mechelen

Stoere stadswandeling met kinderen

Tip met kids: bij het bureau van toerisme is het gidsje ‘Mechelen stuurt je stappen’ verkrijgbaar. Het boekje bevat 2  wandelroutes met kinderen 1: route door het centrum. 2: de ‘natte voeten route’ (omstreeks 4 k.m). De route loopt grotendeels langs de oevers van de Dijle. Geen zorgen overigens: natte voeten krijg je er niet van. Tijdens deze tocht kom je vooral veel te weten over vroegere tijden.

Het leven langs de Dijle zag er destijds heel anders uit. Zo deden vrouwen de was in de Dijle, en maakten leerlooierijen gebruik van de rivier. Maar dat is allang niet meer het geval. Wat nu vooral opvalt is de mix van architectuur. Van gevel- tot hypermodern pand en alles er tussenin. Kortom: alle stijlen gedijen aan de Dijle. Deze wandeling voert overigens ook langs de Kruidtuin. Een fijne plek om te chillen of te picknicken. Tip met kids: hier is ook een speeltuintje te vinden. Tip 2. Zoef over de mega glijbaan in de Karmelietentuin.

Mechelen stedentrip met kids

Dijle uitzicht

Zien in Mechelen De Dijle

Langs de Dijle

Glijbaan Karmelietentuin

Karmelietentuin

De Kruidtuin in Mechelen

De Kruidtuin

Ga buurten bij de Grote Markt

Vanuit de Romboutstoren kun je zo doorsteken naar het pronkstuk van de stad: de Grote Markt. Een mooi plein met stadhuis en een scala aan bouwstijlen. Van 16e eeuws gildehuis tot 18 e eeuwse stadsvilla in rococostijl. De Grote markt is het kloppend hart van de stad. En een leuke plek om een terrasje te pikken, of een hapje te eten. En waar je dan precies moet zijn lees je in het artikel Lekker Mechelen. Zie link onderaan deze reisgids Mechelen.

Grote Markt Mechelen

Grote Markt

Grote Markt Mechelen

Meer bijzondere historische plekken?

 • Zoek de 3 heilige huisjes van de Havermarkt.
 • Ga naar UNESCO Het Begijnhof.
 • Pak een terrasje op de Vismarkt. Wegens stankoverlast is deze (sinds de latere 15e eeuw) niet meer als dusdanig in gebruik. Er is nog wel een verdwaalde viswinkel, maar bovenal is de Vissersmarkt een plek met veel kroegen. Weetje: Vis werd voor het bestaan van de vismarkt al verkocht op de Ijzerenleen, en de Zoutwerf.
 • Bezoek het paleis van Margareta van Oostenrijk.
 • Bekijk de 17e eeuwse historische (gerestaureerde) pandjes op ‘Ijzerenleen’ met opvallende gevels. Zo genoemd vanwege de ijzeren leuning aan de waterkant. En ja die staat het en der nog steeds overeind.
 • Ga op zoek naar 3 heilige huizen op de Havermarkt. Spot het Duivelshuis: herenhuis van hout met duiveltjes. Op het huis ernaast (roodkleurig) prijkt een beeldje van Jozef: vandaar de naam Sint Jozef. Het derde huis is versierd met een kleurrijk reliëf van het paradijs. Dus je kunt al raden hoe dit prachtige pandje heet…
 • Maak een fietstocht fiets langs de Dijle naar natuurreservaat Mechels Broek.Reisgids Mechelen
 • Terrasje Mechelen
 • Bike in Mechelen

Toys unlimited: speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum? Dat betekent 7000 vierkante meters aan speelgoed. Van dinky toys, via poppenhuizen, Meccano, viewmasters tot de allereerste LEGO beginselen en meer. Juup: “Ik zou alle Playmobil wel naar huis willen nemen”. Dit is echt een indrukwekkende collectie van oud en nieuw speelgoed van vroeger en nu.
Geweldig voor kleine, maar juist ook voor grote mensen. Dit is namelijk een feest van herkenning. Als volwassene liep ik hier een aantal keer tegen speelgoed aan waarvan ik het bestaan allang vergeten was, totdat ik het hier zag staan. Alle collecties zijn mooi tentoongesteld. Jammer is alleen dat er niet heel veel daglicht is. Er zijn enkelen speelhoekjes ingericht, maar dit is vooral een kijk museum in België.http://www.speelgoedmuseum.be/ Speelgoedmuseum MechelenSpeelgoed in het Speelgoedmuseum Mechelen
Speelgoedmuseum Mechelen

Proef de stad met het Prikkelpakket

Bij het VVV is een zinnenprikkelend boekje verkrijgbaar met daarin bonnen voor verschillende culinaire adresjes in Mechelen. Het boekje is bij het Bureau voor toerisme voor 3 Euro te koop. Met dit boekje op zak loop je letterlijk de lekkerste adresjes van Mechelen af. Bij 5 winkels krijg je een kleine lekkernij zoals: een klein glaasje Carolus bier, of een stukje kaas.
Wij kunnen niet over alle lekkere adresjes mee praten. Maar hebben in ieder geval de Mechelse maantjes bij de banketbakkerij Van Beek geproefd. En die zijn raak. Het Prikkelpakket is voor 3 Euro verkrijgbaar bij VVV Mechelen. Tip: boekje bevat ook kortingsbonnen voor bijvoorbeeld Technopolis.

Mechelse maantjes van Maneblussers

Bijnaam voor inwoners van Mechelen: Maneblussers. Hoe zit dat eigenlijk? Het verhaal is als volgt: 28 januari 1887  werd plotsklaps de noodklok geluid. De klokkenluider had al een slokje op, was in de veronderstelling dat de Romboutstoren in brand stond. Daarop rukte de brandweer met man en macht uit. Echter…

Door de combi van laag hangende bewolking en volle maan ontstond een rode gloed om de toren. Pas tijdens de reddingsactie ontdekte men dat de toren helemaal niet in gevaar was. Het is inwoners niet gelukt om dit verhaal onder de pet te houden. Deze klucht gonsde door het land en daarbuiten. Sindsdien worden de Mechelaars dus Maneblussers genoemd. 1 voordeel: de Mechelse maantjes zijn voortgekomen uit dit mooie verhaal.

Mechelse Manen

Mechelse Manen

Proef de stad stadtour Mechelen

Proef Mechelen

Ga voor Anker bij de bierbrouwerij

Doe een rondleiding door bierbrouwerij het Anker.Wat brouwt het Anker eigenlijk? Gouden Carolus Tripel, Blond amber, Hopsinjoor, ULTRA, en seizoensgebonden special. Wist je dat het Anker een behoorlijke geschiedenis achter de rug heeft? De Bierbrouwerij is voortgekomen uit de voormalige 15e eeuwse stadsbrouwerij.
Begin 19e eeuw wist de familie Breedam letterlijk nieuw leven in de brouwerij te blazen. Later werd de brouwerij omgedoopt tot het Anker. Bijzonder is dat het Anker de eerste mouterij (fabriek waar van graan mout wordt gemaakt) van Vlaanderen.
Mout is een belangrijke en smaakbepalende grondstof van bier. En al snel kreeg de familie Breedam de smaak te pakken.
Na verloop van tijd moest de mouterij plaatsmaken voor voor grote koperen brouwketels. De mouterij werd omgeturnd in een volwaardige brouwzaal. Voortaan wilde het Anker zich namelijk toeleggen op het bierbrouwen. En dat is gelukt. Sinds enige tijd sleept het Anker veel internationale prijzen in de wacht. En terecht, Carolus is verdraaid lekker bier. Wil je meer over het bier  weten? Boek een rondleiding. https://www.hetanker.be/nlBierbrouwerij het Anker Mechelen
Het Anker in Mechelen
Carolus bier

Winkelen in Onze Lieve Vrouwestraat

Shoppen met kinderen is niet altijd een feest. Immers, een hele stad afschuimen op zoek naar mooie winkels is een aardige crime. Echter, als je in 1 straat van de ene naar de andere unieke winkel kunt hoppen, met af en toe een pitstop bij een café of snoepwinkel? Dan is straatstruinen een leuke activiteit voor de hele familie! Dit zijn de betere shop adresjes van de Onze Lieve Vrouwe straat. Dus sla je slag.

 • Goldfish: trendy kinder- en tienerkleding met Belgische merken.
 • Zoet: de naam zegt het al. Dit is een gezellige snoepwinkel. Pip: ‘Wij hebben hier een unicorn lolly gekocht, en ze hebben heel veel gekleurde leuke snoepjes’. Kortom: deze winkel scoort hoog bij kids.
 • My ex boyfriend: interieurstukken en kleding. Smaakvol en bewust.
 • Lilly: luxueuze accessoires, kleding en bijzondere cadeaus in een prachtig interieur.
 • HUT: prachtige cadeautjes voor een ander of voor jezelf. Van keramiek tot tas, en note books. Van kleine en grote merken.
 • Super Goods: eco en fashion gaan hier prima hand in hand.
 • Vertelles: handgemaakte sieraden, kleding en unica. Dus boordevol buitenkansjes.
  Onze Lieve Vrouwestraat

  Onze Lieve vrouwestraat

  Lilly Mechelen

  Lillly

  Onze Lieve Vrouwestraat Mechelen

  Vertelles en HUT

  Zoet Mechelen

Ga los in Technopolis

Dit is het Nemo van Vlaanderen! Een wonderlijk universum voor jong en oud. Hier kan iedereen helemaal los gaan met allerlei experimenten en activiteiten. Beproef je geluk als uitvinder, of gekke professor. En nogmaals Technopolis is niet alleen voor kinderen. Volwassenen vinden dit ongetwijfeld ook super tof.
Want wanneer krijg je nu de kans om in het dagelijks leven door de lucht te fietsen? Of met een robot te basketballen? Het is mij gelukt om in m’n uppie een auto op te tillen. Daarbij heb ik als ouder ook een tukje op een spijkerbed gedaan. O en een 3D scan gemaakt. Lang leve de lol. Pip’ Eh… alles is leuk, behalve het spijkerbed mam, dat slaat helemaal nergens op’.

Thematisch en interactief in België

Technopolis is een interactief museum over wetenschap en techniek. Deze ‘science experience’ is onderverdeeld in verschillende thema’s. Van sport, tot beroepen centrum en meer. Voor de kleinste is een aparte ruimte waarin dreumesen zich ook helemaal gek kunnen vermaken. Er zijn ook enkele shows, en er je kunt een kettingreactie mee maken. Parkeren is gratis. Technopolis ligt buiten het centrum in Mechelen zuid. Kaartjes kosten 12,50 Euro p.p. voor kinderen, 16,00 Euro voor volwassenen.https://www.technopolis.be/nl/bezoekers/

Buiten bij Technopolis

Technopolis

Mechelen TechnopolisSpelen met techniek

Mechelen met kinderen

Ontgoocheld

Waar overnachten in Mechelen

Er zijn tal van opties. Van Airbnb, via boutique hotel tot en met hostel. Weekendje Mechelen met kinderen? Dan is het Novotel centrum de beste spot. Hartje centrum, pal naast de voormalige brouwerij Lamot. Er zijn familiekamers, maar er is geen zwembad. Het ontbijtbuffet is exorbitant te noemen. En helemaal ideaal: kinderen overnachten gratis (op de kamer van de ouders). Ook het ontbijtbuffet is voor kinderen een stuk voordeliger. Dat scheelt een slok op een borrel.

Bijzonder overnachten?

Logeer eens in eenkerk. Dat kan in Martin’s Patershof. Dit is een quirky, stylish hotel in een voormalige kerk. Ontbijt in de kapel. Pak een slaapmutsje aan het altaar, ik bedoel de coole bar. Overnacht in een kamer met glas in lood ramen, of tussen de Maria beelden. Kamers zijn verschillend ingericht, dus stuk voor stuk uniek. Hoe dan ook. Deze hotelkerk is absoluut weer eens iets anders. Met de touch van vroeger, en moderne elementen van nu. Hier is het dus ook nog eens lekker luxe logeren.

Novotel Mechelen

Omgeving Novotel Mechelen

Martins Patershotel

Martins Patershof

Meer tips?

Ontdek het Mechels Broek, een beschermd natuurgebied net buiten de stad.

 • Bezoek het Fort van Walem, een historisch fort dat een belangrijke rol speelde in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
 • Ga naar het museum van De Garage, een kunstgalerie die moderne en hedendaagse kunst tentoonstelt.
 • Bezoek het Theater aan de Parade, een intiem theater dat vaak onbekende en unieke voorstellingen heeft.
 • Maak een wandeling door de Mechelse binnenstad en ontdek de vele muurschilderingen en street art.
 • Bezoek de Sint-Pieter-en-Paulkerk, een prachtige kerk met een rijk interieur en een historische orgel.
 • Ga naar het Museum Schepenhuis, dat de geschiedenis van de stad en de recht vertelt.Bezoek de Nekkerhal, een evenementenhal waar regelmatig concerten en beurzen worden gehouden.

Praktische informatie

Parkeertip: gratis parkeren? Laat je auto een weekendje staan op het Rode Kruisplein. Parkeren is gratis op zaterdag, zondag en feestdagen. Doordeweeks kun je hier ook veer een appel en een ei parkeren. Namelijk 0,30 cent per uur. 10 uur kost slechts 3,50 Euro.
Beetje trek gekregen? Ga lekker uit eten in Mechelen! Lekker Mechelen- De beste adresjes

3 Comments

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: