Lichtfestival Antwerpen

Lichtfestival Antwerpen| Doen in de winter

Lichtfestival Antwerpen in de kerstvakantie, winter

Wat te doen in de kerstvakantie?… Op naar het lichtfestival in de Antwerpen Zoo! Wandel door, langs kleurrijke lichtkunst. Jaarlijks staat het Antwerpen Zoo Lightfestival in het teken van een speciaal thema. In 2022 is dat Alice in Wonderland. Deze openluchtexpositie is ideaal voor een dagje, weekendje Antwerpen. En corona proof. Dit sfeervolle uitstapje is, perfect voor de donkere dagen voor-, en na kerst.

Chinees Sprookje: trip in het donker

Voor het vierde jaar op rij zet de Antwerpen Zoo lichtkunst in de schijnwerpers. Het Lightfestival is doorgaans van eind november, tot medio jan te zien. Maak een reis langs allerlei lichtobjecten’. Neem vooral een zonnebril mee, want dit is een oogverblindend sprookje in alle kleuren van de regenboog. Neonlicht is er niets bij. Installaties lijken soms te zweven, dus af en toe is het net alsof je middenin een video game zit. Kortom: houd rekening met een bonte ‘trip’ in het donker.Lichtfestival Antwerpen

Fun facts

Doorgaans wordt het festival gerealiseerd door 98, kunstenaars, 30 ambachtslieden uit China. Maar liefst 25.000 meter satijn, en 30.000 lampjes zijn in de sculpturen verwerkt. Hoe wordt deze lichtkunst eigenlijk gemaakt?…Alles staat of valt bij het ontwerp. Eerst worden de contouren eendimensionaal op de grond getekend, zodat de vorm van het object met ijzerdraad kan worden opgezet.Vervolgens wordt het driedimensionale draadframe met satijn omspannen.

Daarna is het een kwestie van versieren en klaar is Kees. Wist je trouwens dat de stad Zigong het Mekka van de eeuwenoude lantaarn kunst is? In dit oord worden al meer dan 1500 jaar lichtsculpturen gemaakt. Hoe is dit ambacht eigenlijk ontstaan? De eerste lantaarns werden meer dan 2000 jaar geleden -tijdens de han-dynastie- gefabriceerd. Allerlei materialen zoals: schilderijen, bamboe, hout, maar vooral papier en zijde kwamen hieraan te pas. Tegenwoordig is dit vooral satijn en papier.China Light Zoo

Boeddha’s gastronomie

Destijds gebruikten monniken deze rode lampen om Boeddha te vereren. Omdat rood het symbool van geluk is, werden er vooral lantaarns in deze kleur gemaakt. Afijn, wat ooit met lantaarns is begonnen, is uitgeroeid tot Chinese lichtkunst in allerlei vormen en kleuren. Deze kunstvorm heet ‘Boeddha’s gastronomie’. Wil je de hemel zien veranderen in 1 grote lampion? Tijdens het zogenaamde lantaarn festival gaat China helemaal los. Op de vijftiende dag van de maankalender wordt het lantaarn festival gevierd. Het lantaarn festival is de afsluiting van alle festiviteiten rondom het Chinese Nieuwjaar. 
China light festival Antwerp

China Light Zoo: praktische info

Tot zover een stukje achtergrondinfo. Terug naar het lichtfestival in de dierentuin van Antwerpen.’China Light ZOO’ is  november tot en met 13 januari 2019 te zien vanaf 18.00 tot 21.30. Prijzen variëren van €10,00 tot € 1900. Handig: de Antwerpen Card geeft 25% korting op de Zoo. Tijdens kerst en oud en nieuw: 24 en 31 december is de Zoo gesloten. Het lichtfestival is gebonden aan 3 tijdssloten.r

Maar natuurlijk is er in de kerstvakantie nog veel meer te zien en te doen in winters Antwerpen. Zodra de zon verdwijnt en de avond begint verandert Antwerpen in een spectaculair plaatje. Gebouwen zijn prachtig uitgelicht, de stad is mooi versierd en met een beetje mazzel kun je ook nog eens genieten van een witte kerst(vakantie).
Lichtfestival Antwerpen
China Light Zoo

Weekendje Antwerpen met kinderen

Post a comment

Your email address will not be published.