Berlijn fietsen met kinderen

Fietsen door Berlijn| Met kinderen stad te ontdekken

Het beste van Berlijn? Ga toch fietsen!

De beste manier om Berlijn met kinderen te verkennen? Maak een fietstour langs alle bezienswaardigheden. Peddel langs de Berlin Wall memorial en de Reichstag. Toer onder het spoor, of de Brandeburg Gate. Koers richting theater en het Oost Duitse Government Quarter. Stop in de wijk Kreuzberg voor een Weissbier.

Of trap langs de ‘East side gallery’: in Kreuzberg-Friedrichshain. Talloze meters Berlijnse muur vol met mooie urban art. Kortom: fiets net als Reisachtig met de hele familie- jawel oma kan ook mee- door de stadse drukte van Berlijn. Heerlijk.

Dus laat die haren maar wapperen, de beentjes trappelen en doorkruis de stad by bike.
fietstocht door Berlijn
gids voor de fietstocht door Berlijn
Inspirerend Berlijn

Berlin Bike Tour

Vertrek op de fiets in Berlijn vanuit de Kultur Brauerei: een voormalige bierbrouwerij in de wijk Prenzlauer berg. Er is een bioscoop, theater, galleries, museum maar bovenal….In de Kultur Brauerei huist ‘Berlin on Bike’. Bij deze fietsspecialist organiseert fietstours in Berlijn en verhuurt fietsen.

Een aanrader…zeker met kids. Een gids kent de stad op z’n duimpje, brengt met anekdotes de geschiedenis tot leven. Tussendoor een koffiestop? Geen probleem. Parkeer je fiets en stop fur eine tasche kaffee.

Overigens: met een familie fietstocht geef je zelf aan wat je interesses zijn, de gids stemt hier een route op af. Je bent dus niet gebonden aan een standaard route. Is fietsen met kinderen in Berlijn veilig? Dat heb ik me voor aanvang natuurlijk ook afgevraagd en daarom nog even bij onze NL-gids gecheckt.

Michael: ‘In de praktijk blijken kids makkelijker en sneller door Berlijn te fietsen dan menig volwassenen’. En inderdaad, het gaat! Tijdens deze ‘familie fietstocht’ hebben we een tussenstop bij onderstaande ‘sites’ gemaakt.
Inspirerend Berlijn met kinderen

Mauerpark: graffiti op de muur

Onze eerste stop is het Mauerpark. Dit is een lastige kuitenbijter. Voor onze jongste Juup een kwestie van aanpoten en zoeken…..naar de rem, en dat ging nog net goed. Het is even fietsen, maar bovenaan de heuvel wacht een prachtig stukje Berlijnse muur met graffiti’s.

Urban art is hier toegestaan, overige delen van de muur zijn beschermd. Wekelijks of wellicht dagelijks verandert het uiterlijk van deze kleurrijke muur. Dus voel je vrij om net als wij nog even een tag te zetten. De heuvel kijkt uit op het Mauerpark. Tip: Op zondag verandert dit gewone park in een levendige vlooienmarkt. Dus een mooie zondagse meepakker.fietstocht door Berlijn
gids voor de fietstocht door Berlijn

Met de fiets naar Memorial Park

Memorial Park (Gedenkstätte Berliner Mauer): een soort openluchtmuseum in de Bernauer Straße. Wat is er zoal te zien? Er is een bezoekerscentrum, de gedenkkapel, het monument en’ The window of rememberance’.

Dit kunstwerk is gevuld met foto’s van mensen die zijn omgekomen tijdens een ontsnappingspoging. De Bernauer Straße loopt als een rode draad door het Memorial Park. In deze straat stonden veel appartementen pal op de grens van Oost & West Berlijn. Daardoor werden sommige woningen letterlijk een ‘escape room’.

Enkele Berliners stapten door de voordeur van een appartement in Oost Berlijn, en wisten zo via het raam naar West Berlijn te ontsnappen.

Wandel door het park, langs de appartementen, en het indrukwekkende monument: bestaande uit een wachttoren, omzoomd met 1,5 km muur en 2 stalen wanden.

Pip: “Dit is net een stukje oorlogsgebied uit de tweede wereldoorlog”. En inderdaad, de scheidslijn is erg dun. Het is nauwelijks te bevatten hoe de muur het leven in Berlijn in 1 klap in een halve warzone veranderde. Het Memorial Park is daarom een must tijdens een weekend Berlijn met kinderen. De Berlijnse muur is in de stad op veel plekken zichtbaar, maar niet zo voelbaar als op deze plek.
Niet te missen in Berlijn
Indrukwekkend Berlijn
Hoogtepunten Berlijn
fietstocht door Berlijn

Gedenksteen Günter Litfin: Humboldthafen

Vanaf de tweewieler pak je ongemerkt toch een hoop sights mee: van gedenkmuur tot gedenksteen.  Pal aan de kade van de Humboldthafen hangt een gedenksteen voor Günther slachtoffer van de muur. Deze jonge man is de eerste man (van de 140+ slachtoffers) die door de politie om het leven is gebracht. Hoe is het zover gekomen?

Als kleermaker reisde Günther dagelijks op en neer tussen woning en werk. Van Oost naar West. De tussenkomst van de muur gooide roet in zijn dagelijkse werkzaamheden als kleermaker. En daarom besloot deze knaap via het kanaal aan Rumboldtshafen te ontsnappen.

Net voordat hij aan de wal aan westzijde raakte werd een kogel hem fataal. Een plakkaat onder de brug is een mooie herinnering aan deze dappere vent.
Fietstocht door Berlijn
Avontuur in Berlijn met kinderen

Tiergarten: de tuin van Duitsland

Met 210 hectare is dit park een uit de grootste ‘urban long’ van Berlijn. In 1527 is het park opgezet als jachtgebied voor de hertog van Brandenburg. Koning Friedrich opende het park voor het grote publiek. Jaren later werd het park omgetoverd in een dierentuin. De 2e WO veranderde dier en park in 1 grote ravage.

In de jaren zestig is het park grondig gerenoveerd en staat er dus weer puik bij. Je kunt hier uren dwalen en verdwalen. Wandel langs vijvers, beelden en eeuwenoude bomen. Het park is net een woud, waardoor de stad ver te zoeken lijkt en je op een stalen ros eindeloos kunt blijven peddelen. Tip: drink een kop thee in het Engelse theehuis midden in het park. Vanuit het park fiets je zo weer terug naar het beginpunt.
https://berlinonbike.de
avontuur in Berlijn
Wat te doen in Berlijn met kinderen? Nou dat kan ik je wel vertellen

https://www.reisachtig.com/inspirerend-berlijn-met-kinderen/
https://www.reisachtig.com/beestachtig-berlijn/

De beste vegetarisch, vegan restaurants van Berlijn

 

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: