Hamburg met kinderen| 13 gratis activiteiten

Gratis activiteiten met kinderen in Hamburg in Duitsland

Wandel door de Speicherstadt, ren onder de Elbe door, dans op het dak van de Elbphilharmonie, maak een boottocht, chill op het strand en meer.Hamburg met kids

Hamburg met kinderen
Samen met Robbert, Pip (11), Juup (9) bezocht Reisachtige Laura Hamburg. Op nog geen zes uur rijden vanuit Nederland wacht een veelzijdige Duitse havenstad, met de allure van Keulen en de trendy uitstraling van Berlijn. In waterrijk Hamburg valt genoeg te beleven. Van kunst kijken op straat, tot klauteren over bruggetjes: en de meeste activiteiten zijn kosteloos, of hoeven kosten de kop niet te kosten. Een gratis weekendje Hamburg -met of zonder kinderen- doe je zo.

Snack facts van Hamburg

Op Rotterdam, en Antwerpen na is Hamburg de grootste havenstad van Europa. Deze ligt echter niet pal aan zee, maar aan de rivier de Elbe, waardoor al het scheepvaartverkeer eerst 110 km door de Elbe moet varen om uiteindelijk in de haven te geraken. Best onhandig, zeker omdat veel schepen vaak in de ondiepe rivier vast komen te zitten. Deze waterstad telt meer dan 100 grachten en heeft daarmee meer kanalen met bruggen dan Amsterdam en Venetië bij elkaar.

Geschiedenis in een notendop

In de middeleeuwen was Hamburg de grootste havenstad van Europa. Zijn centrale ligging -ten opzichte van de belangrijkste overzeese handelsroutes- maakte Hamburg tot dé schakel tussen het verre oosten en de West Europa. In de middeleeuwen sloot Hamburg zich bij de Hanze (handelsverbond) waardoor de havenstad tot mega handelsnetwerk uit kon groeien. Wat werd er zoal geïmporteerd en geëxporteerd? Uit de Noordzeelanden haalde de zeelieden linnen, specerijen, koffie en verruilden dit tegen bier: het exportproduct van Hamburg.

Vervoer in Hamburg Duitsland

Ondanks dat dit stad van wereldformaat is, voelt Hamburg aan als een uit de kluiten gewassen dorp. Veel bezienswaardigheden in het centrum liggen niet ver van elkaar vandaan en zijn dus prima te voet te doen. Met maar liefst 600 buslijnen zoef je zo van A naar B. Het meest uitgebreide en handigste transportmiddel is de Hamburger U-Bahn. De metro telt namelijk vier lijnen en stopt bij 91 verschillende stations. En net als in Venice is de ferry in deze Duitse stad een leuk alternatief.

Hoe geld besparen tijdens je vakantie HAmburg

Voordelig weekendje Hamburg met kids? Met de hamburg-card kun je voor 10,50 per kaart 24 uur in Hamburg met het o.v. reizen. Daarbij geeft de kaart ook nog eens tot 50 % korting op musea en attracties. Eén Hamburg Card is geldig voor 1 volwassene en maximaal 3 kinderen (6-14 jaar). Een groepsticket voor 5 personen (van alle leeftijden) is ook een optie. De kaart is te gebruiken in de bus, ferry, metro en is tegelijkertijd te gebruiken als kortingskaart bij 100 bezienswaardigheden in en rondom Hamburg.

  • Tip: Kinderen onder de zes: gratis reizen in het openbaar vervoer. Voor kinderen van zes tot en met veertien jaar zijn er speciale tarieven beschikbaar. Er zijn ook dagkaarten of familiekaarten die veelal voordeliger zijn dan individuele tickets.

Zien en doen met kinderen in Hamburg?

Neem een kijkje in het Rathaus

Dit gigantische stadhuis met klokkentoren in neorenaissancestijl is in 44 jaar tijd gebouwd. Niet gek, want het stadhuis telt meer dan 600 kamers. Van buiten en binnen is dit een paleisje. Loop naar binnen en stap terug in de tijd. Pip: ‘Wie noemt dit nu rathaus, dit raadhuis heeft toch niets met ratten te maken?’ Tip: rond kerst is het stadhuis van binnen prachtige gedecoreerd, maar sowieso is de trap met bordes erg mooi. Entree is gratis, al zijn de meeste vertrekken niet geopend voor publiek. Mis ook de Cholera-fontein op de binnenplaats niet.

Hamburg met kinderen

Stadhuis Hamburg

Dwaal door UNESCO Speicherstadt

De Speicherstadt maakt deel uit van van stadsdeel Hafencity in Hamburg Mitte en is het grootste levendige bewijs van Hamburg’s handelsgeest. Het woord speicher betekent pakhuis. De Speicherstadt is een eiland in de Elbe met ’s werelds langste aaneengesloten complex van havenpakhuizen. In de bloeiperiode (18e eeuw) werden deze entrepo’s tot de nok toe gevuld met cacao, koffie thee en andere handelswaren.

Fun fact: in één van de pakhuizen huisde ’s werelds grootste handel in tapijten. Deze vrolijke roodkleurige silo’s op houten palen zijn gebouwd op kleine eilandjes in de Elbe en worden door bruggen en overloopjes met elkaar verbonden. Juup: ‘De bruggetjes in deze mini stad zijn een soort doolhof, je kunt hier goed verstoppertje spelen’. Vanwege zijn omvang en formidabele conditie prijkt dit pronkstuk op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zigzag door de smalle straten, en bruggen en steek door naar het kantoorkwartier.

Bekijk het Kontorenhausviertel

Het kontorenhausviertel is gebouwd in 1930 en is Europa’s eerste kantoren wijk. En dan hebben we het niet over grijze grauwe beton bunkers, dit zijn prachtige bouwwerken in de stijl van het zogenaamde baksteen expressionisme. Juup: ‘Dit lijkt wel een ouderwets hotel, maar dan heel groot’.

Met zijn puntige gevel in de vorm van een scheepsboeg springt het ‘Chilehaus’ van architect Fritz Vögel er behoorlijk uit. Om die reden is dit pand opgenomen op de UNESCO lijst. In het Kantorviertel is overigens ook het Maritieme museum gevestigd, dus pak deze zeker even mee als je tijd over hebt. Vanuit de kantorenwijk wandel je zo door naar Miniatur Wonderland.

Kontorhausviertel Hamburg

Kontorhaus

Speicherstadt Hamburg

Dans op het dak van Elbphilharmonie

‘Elphi’ is het hoogste gebouw in Hamburg. Deze moderne ijsberg van glas is dé concertzaal van Hamburg en is één van Europa’s meest geavanceerde, akoestische concertgebouwen. De Elbphilharmonie, naar ontwerp van Herzog & de Meuron architecten (2017 ) is met meer dan 800 miljoen dollar wel een dure grap. Gelukkig trekt deze muzikale gigant wel een miljoenenpubliek, en is daarmee een welbestede investering.

Prachtig uitzicht

Al komen de dagelijkse stroom van bezoekers, niet zo zeer voor een concert, maar voor het topuitzicht over het havengebied en de Speicherstadt. Tijdens ons bezoek was het zicht beperkt door slecht weer, maar dan nog is het uitzicht prachtig. Pip: op het dak kun je een mooi dansje maken, en heb je meteen een groot publiek. Fijne bijkomstigheid: tickets voor een bezoekje, of een rondleiding zijn gratis al is een entreebewijs wel noodzakelijk (verkrijgbaar bij een loket naast de entree).

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

  • Neem de Elbtunnel: dit is Europa’s oudste onderwatertunnel.
  • Ga naar Minatur Wunderland (niet voor nop)
  • Bezoek de Kunsthalle (kinderen gratis, volwassenen niet).
  • Bovenstaande en meer attracties zijn te vinden in  Stedentrip Hamburg| 5 hoogtepunten.

Gratis boottocht

Vanuit de Elbetunnel wandel je zo naar de Landüngsbrucke in de wijk St.Pauli. Deze verbindingsbrug tussen stad en haven is wellicht de meest gefotografeerde brug van Hamburg. De St Pauli Landungsbrucke was ooit de springplank naar nieuwe werelddelen, tegenwoordig is dit een populaire toeristenpleister en opstapplaats voor boottochten en cruises. Daarover gesproken….Alternatieve boottour voor nop? Neem ferry nummer 62 en laat je meevoeren over de Elbe. Veerpont 62 is absoluut stukken voordeliger dan een Elbe cruise en is minstens net zo leuk.

Landungsbrucke

Landungsbrucke

Elbetunnel Hamburg

Elbetunnel

 Proef verse vis op de Vismarkt

Pal aan de Elbe in de wijk st Pauli ligt de vismarkt er sereen bij. Dit iconische bouwwerk uit 1703 is één van Europa’s meest spectaculaire vismarkten. Alleen al het gebouw in Art Deco stijl is prachtig. Deze markt is er wel eentje voor vroege zondagse vogels. Zondag van 7.00 tot 9.30 kunnen bezoekers hier terecht voor verse vangst, en allerhande koopwaren.

Vroeger was dit een typische vismarkt, maar inmiddels is deze iconische markt een allegaartje van waren. De vismarkt is doordeweeks niet toegankelijk maar (van buiten) evengoed de moeite van een pitstop waard. Beetje trek gekregen, maar geen vlees of visliefhebber? Geen probleem ik heb alvast wat adresjes voor je gevonden: Vegan in Hamburg|13 restaurants

Vismarkt Hamburg

Vismarkt

St. Michaëlskerk: tussen concert en kerk

Vanuit de Landungsbrücke steek je via de Portugese wijk zo door naar de St. Michaels church. Bij Binnenkomst wacht een grote verassing. Door zijn gewelfde bovenverdieping lijkt de St. Michielskerk eerder een concertzaal dan een kerk. Prachtig! Deze Lutherse kerk in barokstijl stamt uit de Hanze periode en is gewijd aan aartsengel St. Michael. Tip: de 132 meter hoge toren is (af en toe) toegankelijk voor publiek. Koop voor 4€ een kaartje, klim naar boven en geniet van het uitzicht.

Schatgraven op de vlooienmarkt

Flohmarket op zaterdag: nabij het voormalige slachthuis Rindermarkt is deze vlooienmarkt een begrip in Hamburg. In de trendy buurt Sternschanze ligt de Flohmarket er parmantig bij. in de zomer worden er ook openlucht concerten gehouden op het bijbehorende plein: de Schanzplatte.

Voor een grote stad als Hamburg is de markt nogal klein, maar gelukkig is er van alles en nog niets te koop: van transistor radio tot bontjas. Vanuit de markt kun je gelijk doorsteken naar de Marktstraße. Deze straat nabij de markt is omgeven van de vintage winkels en leuke koffietentjes. In dezelfde wijk, tegenover het metro station ligt ook koffiebranderij Elbgold: de pitstop voor koffie nerds.

Vlooienmarkt Hamburg

Vlooienmarkt vintage

Church Hamburg

St Michaelskerk

Chillen op het Hamburgse strand

Mooi weer? Ga naar het Elbstrand, bij Övelgönne. Haal een biertje bij kiosk Ahoi en plof neer op je handdoek aan zee…ik bedoel de Elbe. Liever een iets mondainer strand? Ga naar beach Blankenese voor een tikje Italiaanse allure. Een stuk verderop ligt Falkensteiner ufer. Dit is tevens een natuurgebied en er is een camping te vinden. Dus ideaal voor een korte vakantie Hamburg in met kinderen in de zomer.

Tip: Hamburg heeft veel parken en speeltuinen, zoals het Stadtpark, Planten un Blomen en Hirschpark.

Waar overnachten in Hamburg

Op zoek naar betaalbare kindvriendelijke accommodatie? Dan is het apartment hotelMitte ideaal. De locatie is  handig: aan de rand van de stad en nabij de snelweg. Ook fijn: er is voldoende gratis parkeerruimte en met het OV kom je overal. Deze accommodatie ligt op 1.3 km van Hammer Kirche metro station, en de bus stopt voor de deur (30 minuten naar het centrum).

Kortom: een prima locatie voor wie nabij het centrum, maar niet met kinderen in de grote drukte van de stad wil zitten.
In de buurt zijn tal van basic eetgelegenheden en desgewenst kun je in je family room met kitchenette zelf een maaltje bereiden. Het hotel is onlangs grotendeels gerenoveerd. De brandschone familiekamers zijn niet hip ingericht, maar wel ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. Onze kids hebben genoten van het ontbijtbuffet: van speciale broodjes voor de kids tot en met een pannenkoek.

Het fijnste van deze accommodatie in Hamburg? Dat is de vriendelijke service: van de schoonmakers tot aan de receptionisten. Het leukste volgens Pip & Juup: ‘De schoonmaakster legt onze knuffels telkens ergens anders neer, waardoor het lijkt alsof ze pootjes hebben gekregen en telkens in een ander bed liggen. Dat is erg leuk’.

Family hotel hamburg

Apartment hotel Hamburg-Mitte

  • Welke attracties zijn geschikt voor families?

De Hamburgse Dom (een kermis die drie keer per jaar wordt gehouden), het Alstervergnügen (een jaarlijks festival aan de Alster), en de HafenCity Kids Day (een jaarlijks evenement dat gericht is op kinderen en gezinnen).

  • Zijn er speciale musea en tentoonstellingen voor kinderen in Hamburg?

Het Kindermuseum ‘Helms-Museum’ en het Hamburger Schulmuseum. Veel musea bieden ook speciale tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: