Weekendje natuur en cultuur Duitsland| Noordrijn Westfalen

Detmold: onontdekt Noordrijn-Westfalen. Op uitnodiging bezocht Reisachtige Signe de omgeving van Detmold: het kloppend hart van Noordrijn-Westfalen. In deze Duitse regio dichtbij huis valt namelijk heel wat te beleven. Ga op visite bij Herman, drink een biertje in een ‘frauerei’, wandel door het mistige Teutoburgerwoud, leer een uilskuiken vliegen, wandel door de Wikipedia van Duitse vakwerkkunst. Op naar Detmold: een schat van een stad!

Dan-nog-dit-disclaimer: Dit bezoek was onderdeel van een persreis naar Detmold in Nordrhein-Westfalen: een stukje Duitsland dat ik nog niet goed kende. De beschreven onderdelen zijn mijn oprechte mening over de natuur, cultuur en gastronomie.

Mindful in Detmold Noordrijn Westfalen

‘Elke hoek die ik omsla brengt het gekabbel van de beekjes luider of juist weer even zachter. De voor mij zo onbekende stad Detmold in het Teutoburgerwoud is na elke hoek een aangename verrassing.’ Op 3 uur rijden vanaf Utrecht -dus zo in een weekendje weg te plakken of als tussenstop in de zomervakantie- en je zit midden in de prachtige natuur van Noordrijn Westfalen in Duitsland. Hier leef je even heel mindful.

Geen schreeuwende drukte, of uitgestorven leegte. Maar precies wat je nodig hebt: rust en ruimte. In Detmold heb je de tijd voor de connectie met jezelf, of de reisgenoot die je zo mistte. Even heel stil genieten van het uitzicht, locale specialiteiten en een goed gesprek. Detmold in Noordrijn- Westfalen is een onontdekte plek in Duitsland. De ideale bestemming voor een weekendje weg, vakantie, familievakantie of voordelige last minute.

Wat te doen in Detmold Duitsland? Op visite bij Hermann!

 • Ga naar Hermannsdenkmal
  • Wandel in deze bosrijke omgeving. Geniet hier van het wijdse uitzicht over Noordrijn Westfalen (tot 55 km ver).
  • Tip met (oudere) kinderen: maak een canopy walk in het treetop Adventure klimpark. Te vinden: naast het Herman monument.
 • Vogelshow Detmold-Adlerwarte
  • Roofvogels die 4 maal per dag worden uitgelaten, of uilskuikens zien verveelt nooit.

Levendige held

Voor mij is het nieuw, maar Detmold is al 740 jaar oud en was zelfs de hoofdstad van het Vorstendom Lippe. Maar Detmold is vooral bekend vanwege het Hermann monument. Hermannsdenkmal is gewijd aan 1 van de grondleggers van het Germaanse rijk: Hermann van Cherusk.

Op de plek van een voormalige veldslag verrijst een kolossale Hermann uit het groen. Het leuke van dit enorme standbeeld is dat deze een plek in het dagelijkse leven inneemt. Mensen van ver en lokaal zijn gek op Hermann. Iedereen spreekt ‘m aan bij zijn voornaam… ondanks zijn indrukwekkende, strijdvaardige voorkomen.

Must do: beklim het monument

Wat je in ieder geval in Detmold moet hebben meegemaakt… Klauter in het Hermann monument, loop naar het platform. Geniet van het weidse uitzicht over de hele omgeving. Tip: let tijdens je klim naar boven op de platen met pijlen in de leuning: een indicatie van de windrichting. Must do : maak een wandeling in het natuurpark rondom Hermann: het Teutoburgerwoud.

Complete Gids Om De Reis Te Detmold

Wandelen Teutoburgerwoud

Een mistige regen geeft een dromerig begin van de dag. Wat een gezellig plekje is om te beginnen met de terrasjes, is in de vroege ochtend nog even uitgestorven. Toch is hier bij Hermanns Gedenkt, de ideale start voor een wandeling in het Teutoburgerwoud. Vanuit het monument kun je zo het Teutoburger Wald inslaan. Hier zijn verschillende routes uitgezet. Waaronder de route naar het Vogelpark.

Tip met kids: koop bij de entree wat vogelvoer voor de vogels. Het stadje en de omgeving bieden veel korte wandelingen en nog meerdere bezienswaardigheden. Allemaal wandelingen die met het hele gezin te doen zijn. Hardcore wandelaar?… Volg de Hermannsweg route. Dit is 1 van de mooiste wandelpaden in Duitsland. Wandel over de toppen van het Teutoburgerwoud en de twee natuurparken Terra plus het Eggegebergte. Top!

Praktisch

Handig: er zijn voldoende parkeerplaatsen, toiletten, winkeltjes en terrasjes bij het Hermannsdenkmal te vinden. Je bezoek aan Herman is gratis, maar een kaartje is verplicht. Deze zijn verkrijgbaar bij het toeristeninfo punt.

Teutoburgerwoud
Hermannsdenkmal by Bernd Sieker
Gids Om De Reis Te Detmold
Hermann by Michael Perekas
Natuur Detmold
wandelen Detmold

Zie ze vliegen: vogelshow

Uitgewandeld? Op naar de vogelshow in roofvogelpark ‘Adlerwarte Berlebeck’. Plan je bezoek of wandeling zo dat je om 11 uur, of om 15 uur een roofvogelshow kunt meemaken. Absoluut een hoogtepunt! Vogels o.a. Amerikaanse adelaars, haviken, valken) en vliegen vogelvrij rond. Een spectaculaire ervaring. Trainers vertellen vol passie over het leven van de dieren. Weetje: sommige roofvogels zijn maar liefst 16 jaar oud.

Unieke toegift

Na de show ‘worden de uilskuikens uitgelaten’. Het publiek is op slag verliefd op die grote ogen, dat gekke pluis. Ik ben getuige van de eerste vliegles van uilskuikens: ren-vliegen-vallen en weer doorgaan. P.S. Vragen stellen mag, maar een uilskuiken adopteren, en mee naar huis nemen, -heb ik al voor je gevraagd- is helaas geen optie. Roofvogelshow in Detmold met eigen ogen zien? http://www.detmold-adlerwarte.de/.

Duitsland dichtbij: Detmold
Vogelshow Detmold
Vogels in Noordrijn Westfalen

6 dingen die je niet mag missen in Detmold Noordrijn Westfalen

 1. Rondleiding in Privatbrauerei Strate (www.brauerei-strate.de)Succesvolle mini brouwerij van 3 vrouwen. Deze dames produceren 20 soorten ambachtsbier en ik heb me opgeofferd om er 15 te proeven. Een rondleiding als je niet met kids komt is echt een aanrader. Wel vooraf boeken zeker als je Duits niet fantastisch isBezoek het Freilicht museum. Ervaar het Duitse plattelandsleven uit de 19e eeuw. Open van begin april tot eind oktober. Tarieven: volwassenen €8, kinderen gratis.
 2. Je kan er bijna niet omheen; Detmold castle
  • Slot middenin Detmold. Je kan er dus makkelijk omheen, maar het is bijna niet missen. Vooral de tuinen zijn een aanrader.
 3. LWL-Open-Air Museum Detmold
  • Een openluchtmuseum over Duitse vakwerkhuizen. Leer van alles over oude bouwmethodes. Wist je dat er honderd jaar geleden ook al prefab achtige vakwerkhuizen bestonden? Nee?… dit is de levende Wikipedia van Duitse vakwerkkunst. Open van begin april tot eind oktober.
 4. Eet een Lippischer pickert! Een soort pannenkoek met geraspte aardappel en rozijnen. Je eet het vers en warm met Lippischere leverworst, of boter en (super)stroop.
  • Drankje in Landhaus Hirschprung. Authentiek landhuis annex restaurant. Koffie en bier geserveerd in klederdracht. Dus ga er maar eens lekker voor zitten.
  • Ga op stap met een gids. Er zijn meer dan voldoende wandelroutes in dit gebied uitgezet. Maar een hike met een gids is informatief en gezellig: www.Laufschule-Janson.de
 5. Foodtruckje picken! Op marktdagen staat in het centrum van Detmold een ‘pickert’- foodtruck. Aan de rijen te zien zijn ze daar ook erg lekker.
 6. Rondleiding in Privatbrauerei Strate (www.brauerei-strate.de)
  • Succesvolle microbrouwerij van 3 vrouwen. Deze dames produceren 20 soorten ambachtsbier en ik heb me opgeofferd om er 15 te proeven. Een rondleiding is echt een aanrader…behalve als je met kids komt. Wel even vooraf boeken: zeker als je Duits niet fantastisch is.
  • 7. Herman beklimmen en genieten van het uitzicht
  • 8. Wandelen in het Teutoburgerwoud
Complete Gids Om De Reis Te Detmold
Reis Te Detmold
LWL Freilichtmuseum…met mooi weer
Natuur Detmold
Teutoburgerwoud met mooi weer by Arminia
Plaatsen Om Te Bezoeken in Duitsland
Landhuis Hirschsprung
Weekendje Noordrijn westfalen

Praktisch Westfalen

Ga met de auto! Ik ben met de trein gekomen, maar om alle mooie dingen mee te maken en bezoeken heb je veel plezier van een auto.Neem je wandelschoenen mee, want voor de mooiste sites maak je een kleine klim. De parkeerterreinen liggen vaak nog een stuk van de bezienswaardigheid vandaan. Zorg dat je water meeneemt en misschien zelfs wat te eten, want als je dit ziet, wil je voorlopig niet meer weg. Ben je van plan om in de (na)zomer te gaan houd dan rekening met de hitte.

Waar overnachten in Detmold Noordrijn Westfalen?

 • Ik verbleef in het Stadthotel Detmold  hotel. Midden in het centrum, op loopafstand van het station en restaurantjes. Het hotel heeft ruime en frisse kamers en ik hoorde niets meer van de treinen. De badkamer is uit een andere tijd, maar schoon:). Prijs per nacht is €94: incl ontbijt.
 • Nog leuker vond ik Lippischer Hof Detmold. Iets langer lopen vanaf de Bahnhof:) het ligt in het oude centrum. Leuke restaurantjes zijn op 2 minuten lopen te vinden. Het hotel heeft ruime, frisse kamers en modern ingericht. Ontbijt in de gewelfde kelder was heerlijk verzorgd met mogelijkheid voor gezond en allergenenvrij. Prijs per nacht is (€74).
 • Ik ben met de trein gereisd voor maar €40,- maar in verband met alle bezienswaardigheden in de natuur zou ik zeggen ga met de auto! De vrijheid om jezelf te verplaatsen, of ergens lekker langer te blijven is echt fijn.
Waar overnachten Duitsland Detmold

Waar eten en drinken in Detmold

Uit eten in Detmold? In deze stad zijn genoeg leuke restaurants te vinden. Met voor ieder wat wils. Dit zijn mijn favoriete adresjes in Detmold.

 • Vera Veggie (lijkt een keten te zijn en was druk, maar minder gezellig om te zitten, het gevoel dat je bij de bakker aan het dineren bent)
 • Sticky Rice Sushi bar ( https://www.stickyrice-sushibar.de/ ) heerlijk verse sushi in klein restaurantje/afhaal.
 • Strate’s Brauhaus voor je maaltijd, lunch of biertje. Altijd gezellig druk en authentiek met mega porties.

Vakantie Duitsland| Net over de grens met kinderen

Uitstapje over de grens met kinderen? Romeins park Xanten!

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: