Uitstapje over de grens met kinderen? Romeins park Xanten!

Een dagje leven zoals de Romeinen? Op naar Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana in Xanten Duitsland. Vlak over de grens bij Kleve in Noordrijn-Westfalen ligt het grootste Romeinse openluchtmuseum van Duitsland. Ideaal voor een familie uitstapje, weekendje weg dichtbij huis.

Klassieke attractie

Samen met Pip (12) en Juup (9) bracht ik een bezoekje aan een voormalige Romeins- Germaanse nederzetting: Colonia Ulpia Traiana. What’s in a name? Juist omdat keizer Trajana de stad zijn burgerrechten heeft gegeven, is dit klassieke juweeltje naar de keizer vernoemd. Vanwege o.a. de strategische locatie tegenover de monding van de Lippe aan de Rijn zijn de Romeinen op deze plek neergestreken.

Dagje uit met kinderen

Amfitheater

Romeins snoepreisje

Net als bij veel Romeinse steden is het stadsplan ontleend aan de vorm van een dambord-patroon. Deze levendige Romeinse metropool bestond uit huizen, bestuursgebouwen, thermen, tempels en een amfitheater omzoomd met stadsmuur en verdedigingstorens. Het huidige park is gebouwd op de fundamenten en betreft zoals gezegd een ‘artist impression’ uit een roemrijk verleden.

Stap terug in de tijd en browse langs en door reconstructies, restanten van een amfitheater, een ‘haven tempel’, woonhuizen, en de zogenaamde herberg. Kleine Romeinen in de dop kunnen zich in het Archeologische park Xanten helemaal in en uitleven. Sowieso is dit een uitgelezen gelegenheid om te ontdekken, hoe de Romeinen in Duitsland voor het jaar 2000 v.Chr. moeten hebben geleefd.

Zo te zien zat dit volk er nogal warmpjes bij… Wat ooit begon als een Romeinse nederzetting is in de loop der jaren uitgegroeid tot een glorieuze stad van 17 hectare. In zijn hoogtijdagen hebben hier tot aan de vierde eeuw meer dan 10.00 mensen geleefd. Juup: ‘Hoe hebben ze eigenlijk die pilaren gemaakt? Er waren toch nog geen machines? Pip: ‘Het amfitheater lijkt wel erg op een arena of andersom’. Het is ook net echt, al ben ik zelf nooit in Griekenland of in Rome geweest.

Weekendje Duitsland

Amfitheater

Wat te doen in Xanten

Herberg

Uitstapje over de grens

Amfitheater

Reistips West Duitsland

Herberg

Van Romeinse- tot spookstad

In 275 n.Chr werd Colinoa Ulpia Traiana ingenomen door de Germanen. Na verloop van tijd hielden deze het voor gezien , waardoor het Romeinse paradijs eindigde als spookstad. In de middeleeuwen is Triana Ulpia als steengroeve in gebruik genomen, zuilen en stenen werden als bouwmateriaal voor huizen in de omgeving gebruikt. Inwoners van Xanten besloten in de 19e eeuw de onderste steen boven te krijgen. Al snel ontdekten zij de thermen, en andere fundamenten.

Romeinse baden in binnenmuseum

Het huidige park is in 1972 gebouwd en beslaat bijna ze helft van de oorspronkelijke Romeinse stad. De thermale baden zijn inmiddels ondergebracht in het Romeinse museum: een onderdeel van het openluchtmuseum. Vanwege de lange wachtrij hebben wij dit binnenmuseum even overgeslagen, maar volgens velen is dit een aanrader.

Roman bath

Romeinse baden by Axel Kuenen

Roman museum Xanten

Romeins museum

Waarom archeologisch Park Xanten bezoeken?

Archeologisch Park Xanten is een leuke excursie voor natuurliefhebbers, cultuurminnaars en nieuwsgierige of leergierige Aagjes. Voor onze kinderen was het fijn om vlak over de grens van Nederland het Romeinse gevoel te pakken te krijgen. Alle hoogtepunten liggen op loopafstand van elkaar in een groene omgeving. Daardoor heb je echt het gevoel alsof je midden in Italië zit.

Voor wie is dit uitje?

Een uitstapje Xanten archelogical park is een mooie combinatie van natuur, historie en speelplezier. Voor jonge kinderen is er een houten speeltuin (fort), oudere kinderen vermaken zich prima. Kortom: er is voor ieder wat wils. En het mooie is, een dagje Rome is nog bijna gratis ook. Kinderen betalen geen entree en volwassenen slechts 9 euro. per persoon. Tip: in de zomervakantie kan de wachtrij voor het park behoorlijk oplopen dus bestel je kaarten online. Scheelt je zo een dikke 20 minuten. Neem voldoende eten en drinken mee. Tijd over? Bezoek naderhand nog even de middeleeuwse stad Xanten.

Meer uitstapjes in de buurt, of vakantie in Duitsland?

Kalkar Wunderland| Pretpark over de grens
Actief uitje over de grens| Klimbos Niederrhein
Vakantie Duitsland| Net over de grens met kinderen

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: