Brandenburger Tor Berlijn zien

Stadswandeling langs 12 Berlijnse klassiekers

Wandel langs 12 hoogtepunten in Berlijn Duitsland

Stel dat je maar een halve, of hele dag in het Duitse Berlijn kunt zijn? Browse door de wijken Mitte, Frienrichshain-Kreuzberg. Of zak met de metro af naar Charlottenberg voor ein kaffee bij ‘What do you fancy Love’. Wil je de stad vanuit grote hoogte in 1 klap overzien? Bestijg de Berlin Fernsehturm oftewel de TV toren voor een 360 view.

Beauty Berlijn is een behoorlijke metropool. Het is praktisch onmogelijk om de hele stad in 24 uur te zien. Maar met onderstaande tips struin je in één middag, en een stukje van de avond langs Berlijn’s beste classics: in de lente, zomer, herfst en de winter. Stadswandeling langs Berlijnse klassiekers

Van Alexanderplatz naar Museum Insel

Deze wandeling is ook leuk met kinderen. Tip: trek Google Maps te voorschijn en pak de metro naar Alex-platz. Wandel vanuit Alexanderplatz, via het Nicolai Quarter naar de Berlin Cathedral, en de Berliner Dom (te vinden op het picture perfecte Museum Insel). Met zijn vijf iconische musea is dit Berlijn’s Museumplein. Het neusje van de museumzalm is het Pergamonmuseum Berlijn: met kunstschatten uit de vervlogen Orient. Dus plan een uurtje in en trek in vogelvlucht door het museum heen.

Unter den Linden

Flaneer over de bekende Unter den Linden: ooit de boulevard van de bourgeoise, later de loftrompet van het socialisme. Deze laan loopt van de Brandenburger Tor tot aan het Alexanderplatz en is een aaneenschakeling van historische gebouwen zoals: de Staatsopera, het Altes palais en de bibliotheek. Loop langs de lange Lindelaan door, tot aan de bekende Brandenburger Tor (1780).

Berlijnse klassiekers

Berliner Dom, Museum island

Brandenburger toren

Brandenburger Tor

Holocaust memorial Berlijn

Holocaust Memorial

Hoogtepunten Berlijn

Gendarmenmarkt

Stadswandeling langs Berlijnse klassiekers

De Brandenburger Tor

Dit is de enige, -overeind gebleven- stadspoort van Berlijn. In de jaren 60 werd de Berlijnse muur pal achter de toren opgetrokken. De Brandenburg Gate bleef daardoor plomp verloren op de grens van Oost & West staan, maar werd ingelijfd bij de Russische sector.

Dertig jaar later: na de val kon iedereen weer onder de poort van Oost naar West Berlijn lopen. Vlak na de val werd  deze Tor het decor van 1 groot bevrijdingsfeest. Deze happening maakte de Brandenburger Tor tot symbool van de hereniging. Afijn, tot zover een stukje geschiedenisles.

De Reichstag

Op naar de volgende sight: de Reichstag. Dit is het hart van het Duitse parlement. Het mooiste van het eclectische huis van de Bundestag is de glazen koepel. Een modern ontwerp van Norman Foster. Het dakterras van deze dome biedt een briljant uitzicht over de skyline. Toegang is gratis, maar wel even vooraf online reserveren.

Holocaust Memorial

Slenter door naar het indrukwekkende ‘Memorial of the murdered Jews’, ook wel het Holocaust Memorial genoemd: opgericht ter nagedachtenis aan de +3 milj. slachtoffers van de Holocaust. Dit werk van Peter Eisenman bestaat uit 3000 ‘Stelae’: een soort van enorme grafstenen. Zigzag door, langs de betonnen zuilen. Beklemmend en mooi: volgens onze kids een doolhof.

Potsdamer Platz

Kuier vervolgens door naar Potsdamer Platz voor een stukje shopping in bijvoorbeeld de Bikini mall. En als je dan toch in de buurt bent: waai even aan bij  een replica van de voormalige grenspost Checkpoint Charly. Tip: haal bij de ‘grenswachter’ een stempel voor je paspoort (tegen betaling). Het Checkpoint is vooral leuk voor kinderen, maar verwacht er niet te veel van.

Gendarmermarkt

Marcheer door naar het enorm plein: de Gendarmenmarkt. Met zijn Duitse en Franse kathedraal, en operatheater is dit muzikale plein een plaatje. Eindig je wandeltocht met een welverdiend biertje bij brouwerij ‘Löwenbräu am Gendarmenmarkt’. Proost!

Berlijnse klassiekers

Potsdamer Platz

Rijksdag Berlijn

Rijksdag

Stadswandeling langs Berlijnse klassiekers

  • Berlijnse klassiekers

Meer Berlijn? Dat kan!https://www.reisachtig.com/inspirerend-berlijn-met-kinderen/
https://www.reisachtig.com/beestachtig-berlijn/
https://www.reisachtig.com/de-beste-vega-vegan-restaurants-van-berlijn/

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: