Munsterplatz

Freiburg met kinderen en tieners tien tips

Beste van Baden-Baden met kinderen| 15 tipsMet kinderen en tieners naar Freiburg in Duitsland? Zeker doen! In dit artikel leg ik uit wat er te zien en te doen is, in en rondom Freiburg en wat deze hoofdstad van het Zwarte Woud nu zo leuk maakt voor de hele familie.

Mooiste steden Zwarte-Woud

Vanwege zijn meeslepende natuur trekt het Zwarte Woud jaarlijks een miljoenenpubliek. Dat betekent episch hiken door een heuvelachtig landschap en fietsen door of onder boomtoppen. Helemaal fantastisch natuurlijk. Maar wat nu als je eens een ander pad wil inslaan? Ik combineer daarom drie culturele toppers van het Schwarzwald in één vakantie. Samen met dochters Pip en Juup reis ik daarom af naar de leukste highlights van Het Zwarte Woud: Freiburg, Baden-Baden en Europa-Park.

Wij starten ons ‘buiten de gebaande paden’ trip in het grootste amusementspark van Duitsland: Europa-Park. Hartje Zwarte Woud kun je in vierentwintig uur wel vijftien verschillende Europese bestemmingen bezoeken. Te voet, loop je zo van Frankrijk, via Italië naar naar Finland en verder. In ieder land zijn verschillende attracties te vinden. Zo stap je bijvoorbeeld in Italië in een gondel, maak je een ballontocht in Lichtenstein en kun je in Ijsland raften in een fjord. Grote trekpleisters van het park zijn de duizelingwekkende achtbanen en natuurlijk waterpark Rulantica. Europa-Park ligt op een uur rijden van Baden-Baden en Freiburg.

De basics van Freiburg

Waar ligt Freiburg? Deze stad ligt in de deelstaat Baden-Württemberg aan de rafelrand van het heuvelachtige Zwarte Woud van Duitsland. Dus midden in de bossen, en wijngaarden met befaamde wijnhuizen. En op nog geen uur rijden van de glamoureuze stad Baden-Baden.

Geschiedenis in een notendop? In de vijftiende eeuw groeide Freiburg im Breisgau uit van religieuze- tot epische handelsstad van Zuid-Duitsland. Dankzij een goed gevulde stadskas werden de meest waanzinnige architectonische hoogstandjes uit de grond gestampt: zoals het het laatgotische Haus Zum Walfisch. Grappig genoeg heeft Erasmus hier gewoond, al was dit door een meningsverschil over de huur van korte duur.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de stad zwaar beschadigd, maar het oude centrum staat -grotendeels- als een huis. Wat deze studentenstad zo leuk maakt is de combinatie van historische charme en innovatie. De stad is klein maar fijn, dus te voet of met de fiets prima te doorkruizen. Maar ook het ov- netwerk met trams is helemaal top.

 • Tip: dankzij het zonesysteem is het in en om de stad ook bijzonder voordelig reizen. Kinderen tot 6 jaar reizen gratis, tot 14 jaar geldt het kindertarief. Meer informatie over ov in Freiburg en omgeving? Bekijk de website van het RVF
  Zien doen Freiburg

  Links Kallisto, rechts huis Erasmus

Wat zijn de Hoogtepunten ?

Het kloppend hart van de stad is de Münsterplatz. Grote blikvanger van het plein is de imposante gotische kathedraal de Freiburger Münster. Tip met kids: Munster-kathedraal: beklim de toren voor een topuitzicht. Met een hoogte van 143 meter: omstreeks 700 treden houd je wel even zoet. Over zoet gesproken? Aan de voet van de Münster kun je praktisch dagelijks over de befaamde boerenmarkt struinen.

De beste manier om de leukste bezienswaardigheden van Freiburg te ontdekken? Maak een stadswandeling met gids Ulrike van Freiburgerleben over o.a. de boerenmarkt en proef de stad. Deze tour start bij de Münster. Pal naast de deur van de kathedraal staat een el gegrafeert (lengtemaat van brood). ‘In de middeleeuwen moest brood precies aan deze standaard voldoen, dus smokkelen was er voor de kooplieden niet bij’ zegt Ulrike. Juist dit soort kleine weetjes maken van deze ontdekkingstocht een groot plezier.

De ene helft van de markt is overigens ingericht met specialiteiten uit het Zwarte Woud, de andere helft met delicatessen uit buurlanden Italië, Frankrijk, Zwitserland. Hop net als in Europa-Park van de ene naar de andere bestemming: oftewel van kraam naar kraam. Prik een kaasje bij de Ringlihof, proef de overheerlijke käsekuchen van Stefan’s en proost met een frisse Grauburgunder bij Gschwanderhof.

Deze stadstour slingert langs kleurrijke pleinen, hausbrauerei Feierling en het Gewerbekanaal. In deze gracht steekt een krokodil de kop op: een geinig kunstwerk van steen. Dit deel van de stad was oorspronkelijk het kwartier van de leerlooiers, vissers en ‘waterafhankelijke’ ambachten. Leer-en viswinkels in de wijk Sedan hebben inmiddels plaatsgemaakt voor kleine boetiekjes, restaurants met gezellige terrassen en kunst aan het water. Vandaar de bijnaam Klein Venetië.Freiburg foodtour

Bächle bootje

Water vloeit sowieso rijkelijk in de stad. Door de straten loopt een netwerk van irrigatiekanalen. Deze ‘Bächle’ zijn ooit aangelegd om brandjes te blussen. Volgens een legende keer je vanzelf terug naar de stad als je een stukje door het water waadt. Fabel of niet, feit is wel dat in de zomermaanden half Freiburg met de voetjes in het water een kop koffie, of wijntje drinkt.

Daarbij lenen de stroompjes zich perfect om een Dächle bootje te varen. Zeker met jonge kinderen is dit een leuke en simpele activiteit. Deze bootjes zijn te koop bij verschillende kraampjes op de markt, of winkels. Maar het allerleukste is natuurlijk om zelf een bootje te maken en deze te laten vervoeren door de stroom. Wie weet waar het schip strandt, wellicht is dat wel Engeland?Bächle Freiburg

Schlossberg panorama

Naast waterrijk is Freiburg een zeer groene stad. Schlossberg Park is een geweldige plek om van de natuur te genieten. Pak de Schlossbergbahn (kabelbaan) omhoog en geniet van het uitzicht over de stad. Op de top, of onderaan het park zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Ook is er een leuke speeltuin aan de voet van het park. Mijn tieners vinden het vooral lollig om in de funicular, en bij het uitzichtpunt foto’s te nemen en even te chillen. De halve wereld: alle nationaliteiten komen hier bijeen voor een city view. Een zeer vermakelijk tafereel.

Schitterend centrum

Niet alleen het uitzicht op de stad, maar ook het historische centrum van Freiburg is pittoresk. Denk aan geplaveide straten, kleurrijke gebouwen en gezellige pleinen. Zeker met tieners en kinderen is het lollig om door kronkelende steegjes, naar het Rathausplatz te zigzaggen. Op hotspots, modewinkels te spotten zoals Blickfang: mooie Scandinavische, Duitse kwalitatieve merken. Bijzonder is ook de ‘handgemaakte handpoppen’ winkel Kallisto genaamd.

Freiburg met kinderen

Klein Venetië: Sedan

Weg van de gebaande paden?
 • Het Colombischlössle Archeological Museum: ontdek de geschiedenis van Freiburg in dit kleine museum met archeologische vondsten.
 • Stadtgarten: do as the locals do en relax in dit het stadspark met speeltuin, vijvers en wandelpaden.
 • Hexental-hike: Wandel door het betoverende Hexental, een schilderachtig gebied ten zuiden van Freiburg met groene heuvels en charmante dorpjes.

Waar eten en drinken?

Geen knullig kindermenu maar lekker eten en drinken voor de hele familie dat is typisch Freiburg. Probeer zeker de lokale specialiteit, “Schwarzwälder Kirschtorte” (Zwarte Woudtaart), en ga eens lunchen in één van de traditionele biergartens.

 • Local vondst: Adelhof: compleet biologisch en heerlijk vegetarisch buffet. Tevens gezellig terras, ook een heerlijke koffie en taart stop.
 • University café: gezellig, lekkere en voordelige flammküche met terras.
 • Heiliggeiststüble: midden op toplocatie Münsterplatz, Duitse smakelijke cuisine.
 • Gmeiner: schwarzwälder kirschtorte, of ander gebakje? deze ouderwetse patisserie is de place to be

Waar verblijven in Freiburg?

Het aanbod familieaccommodatie is helemaal prima. Ook in in de historische binnenstad. Hierdoor kun je gemakkelijk en alle bezienswaardigheden bezoeken en ben je snel weer uit en thuis. Enkele populaire gebieden om te verblijven zijn het historische centrum. Parkhotel Post is hierbij een aanrader. Hartje centrum, prima ontbijt ruime kamer en zeer vriendelijk.

Stühlinger, en Vauban, duurzame wijken met veel groen zijn ook intrek. Overigens is Freiburg lekker duurzaam bezig. Funfact: één op de vier Freiburgers heeft een auto. Buiten het centrum nabij de Titisee overnachten? Dan heb ik echt een topadresje voor je in petto! Cuckoo’s Nest Titisee-Neustadt-Jostal Jostalstraße 90, in Neustadt Jostal. Te gekke, nieuwe familieappartementen. Modern ingericht en erg gezellig. Bekijk de website: kuckucksnester.de

Ravennaschlucht wandelen

Vanuit steden in het Zwarte Woud is de natuur altijd dichtbij. En makkelijke hikes zijn er genoeg. De Ravenna kloof in het Höllental is perfect voor een lichte wandeling.

De Ravennaschlucht (Ravenna-kloof) ligt op ongeveer 13 kilometer van Freiburg en is makkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Het hele jaar door is dit de speeltuin van Freiburgers, maar in de zomer is de schlucht een toeristische trekpleister voor bezoekers uit alle windstreken.

De wandelroute begint bij de Romeinse Ravenna-brug. Passend bij deze romantische setting vond onder de bogen van de brug een trouwerij plaats. En in de wintermaanden kun je op dezelfde plek over de kerstmarkt struinen. De wandeling van een uur: 2,5 km volgt het pad langs de rivier de Ravenna. Huppel over bruggetjes, langs rotswanden met mos en fonkelende watervallen. In het vroege voorjaar kleurt de natuur hier gifgroen, maar ook in de herfst is her hier een feest van kleuren. En in de warme zomer? Lekker pootje baden: zwemmen kan hier niet. Uitgewandeld? Op het terras naast het parkeerterrein bij Hof is een leuk terras.

Ravennaschlucht

Ravennaschlucht

Titisee meer: zwemmen en varen
Titisee Zwarte Woud

Titisee

De enorme Titisee ligt op 15 minuten rijden van de Ravennakloof. Dit met hylarische naam is het ultieme meer voor “schwimm enthusiasten”. Er zijn enkele stranden, maar daarbij is het op deze recreatieplas van het Zwarte-Woud ook heerlijk kanoën. De meeste badgasten komen hier niet alleen om te zwemmen maar ook voor een boottochtje. Dit laatste is geen must, maar wel lollig.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: