Vegan eten drinken Berlijn

Smakelijk Berlijn| voor vegan eten, drinken moet je hier zijn!

Waar moet je zijn voor vegan restaurants in Berlijn?

Van vegan koffiebar, tot donut shop, markthal, cocktailbar, bier via imbiss en Vietnamese cuisine.

Smakelijk Berlijn is een smeltkroes van culturen en daarmee van smaken en ontmoetingen. Voor wie Berlijn en zijn bewoners echt wil leren kennen? Vork jezelf een weg door deze metropool. Want lekker vegan eten en drinken kun je in Berlijn als de beste. Ik heb alvast de smakelijkste adresjes en bijbehorende sappige verhalen voor je uitgezocht. Van koffiebar, microbrouwerij, via eetcafé, curry worsten tot toprestaurant. Guten Appetit!

Vegan food Berlijn

Vegan food Caphe Hoa

Waarom zoveel vegan eten en drinken in Berlijn?

In de jaren zeventig en tachtig waren veel jongeren klaar met de West-Duitse consumptiemaatschappij. Vrije geesten, jongeren en kunstenaars stortte zich in Kreuzberg op leegstaand vastgoed, waardoor dit stadsdeel uitgroeide tot een vrijplaats.

Fastfood en overconsumptie strookt natuurlijk niet met de lifestyle van deze creatieve scene, vegetarisch eten en de nodige geestverruimende middelen wel. Wat begon met een handjevol alternatievelingen is uitgeroeid tot een stad met 30.000 vegans en daarmee 600 vegan restaurants, winkels en de hele rataplan.

Van niche tot mainstream

De creatievelingen hadden en hebben dus een behoorlijke vinger in de vegan pap. Inmiddels heeft half Duitsland zijn buik vol van dierenleed en klimaatproblemen, waardoor het aantal flexitariërs, vegetariërs, of veganisten met de dag groeit. Steeds meer chefs zoals Ottolenghi zijn niet alleen klimaat bewust, maar kiezen bewust voor mooie smaakcombinaties. Een stuk vlees of vis staat daarom niet langer centraal, kooktechnieken en smaak wel.

Aan innovatief culinair talent geen gebrek in Berlijn. Deze trekken dagelijks alles uit de kast om het iedere lekkerbek en daarmee de meest verstokte carnivoor te verleiden. Want goed eten willen we toch allemaal wel? Veel vegan eetgelegenheden zijn te vinden in de wijken Mitte, Prenzlauerberg, Moabit. Deze laatste wijk barst daarnaast overigens van wonderlijk industrieel erfgoed.

Echter Kreuzberg is het vegan en vegetarische episch centrum. Een aantal restaurants staan in dit artikel. Daarnaast hebben wij tijdens onze citytrip Berlijn een foodtour gedaan, ook deze adresjes heb ik tevens in dit artikel opgenomen.  Meer vegan en vegetarisch in Berlijn voor de hele familie? 

Foodtour: Zoveel mogelijk van de stad proeven

Storyteller Dov van Fork & Walk foodtours nam Reisachtige Laura en Robbert op sleeptouw in Kreuzberg. In enkele uren  hebben we meer dan 10 verschillende specialiteiten en drankjes geproefd, en allerhande anekdotes over vegan eet- en drinkgelegenheden gesoupeerd. Immers eten en drinken draait om interactie en beleving. En een belevenis is deze amusante foodtour zeker.

Vegan food tour Berlijn

Dov en Robbert

Brammibal’s vegan donuts: ongezond lekker

Brammibal’s donuts is een onderneming van Bram van Montfort en Jessica Jeworutzki. Na zijn studie Kunstmatige intelligentie en een kortstondige muzikale cariëre stortte de Nederlandse Bram samen met Jessica zich op het maken van vegan donuts.

Net als curry koningin Herta opende dit duo enige tijd later een eerste vegan onderneming: donut shop Bramibal’s. Dov: ‘Aanvankelijk waren deze donuts alleen een hit onder veganisten die niet beter wisten. Om het recept te perfectioneren sloten zij een jaar lang de deuren met perfecte donuts als resultaat.’

Inmiddels draait Brammibals  met zes filialen een behoorlijke productie aan donuts in verschillende smaakvarianten. Pistache en naturel zijn ongezond lekker en mijn persoonlijke favoriet. Gezond worden donuts niet, maar Brammiballen worden in ieder geval met zorg voor mens, natuur en minimale voetafdruk gemaakt. En van ieder verkochte donut gaat één euro naar een goeddoel. Kortom: een intelligente onderneming.Vegan donuts Berlijn

Koffiebar the Visit: vers gebrand en vers gezet

Verstopt achter de ‘culinaire hoofdstraat’ in Kreuzberg ligt koffiebranderij The Visit. Deze koffiebar blinkt uit in  koffiespecialiteiten, gebak en broodjes. Niet specifiek een vegan uitspanning, wel heerlijke koffie van bonen uit verschillende landen. Deze koffiebonen worden gebrand op de locatie in Kreuzberg, dus vers van de pers.

De makers zijn geïnspireerd door de levendige sfeer van Berlijn en willen dit met deze koffiebar onderstrepen. De lichte en ruime locatie in Kreuzberg is ideaal om te werken, of bij te kletsen met een straffe bak. Tip: In de zomer kun je hier lekker buiten zitten op het bijbehorende terras.Koffiebar tip 2: Happy Baristas in de wijk Victoriastadt grens Prenzlauerberg is een leuk adresje voor koffie, ontbijt en vegan gebak. Koffiebar the Visit Berlijn

Markthal Neun: streetfood en verswaren

Op vrijdag en zaterdag is markthal Neun een reguliere markt met een aanbod van lokale verswaren waar je u tegen zegt. De overige dagen kun je hier ook terecht voor het betere street food werk. Van pizza en brood van de Italiaanse bakker Sironi tot en met mico-brouwerij, HeidenPeters van Johannes Heidenpeter. Schuif her en der aan bij de (sta)tafels of sla wat lekkers in voor onderweg. Markthalle Neun is een historische markthal die weliswaar is gecommercialiseerd, maar net als toen zijn functie volop benut.

Markthal Neun Berlijn

Markthal Neun

Goldies: van sterrenrestaurant tot boutique frites

Chefs Kajo Hiesl en Vladislav Gachyn hebben elkaar leren kennen bij het met een Michelinster bekroonde restaurant VAU in Berlijn. Vladislav zwaaide vervolgens af naar naar restaurant Aqua, maar beide maatjes hebben elkaar even later gevonden in een gezamenlijke passie: frites.

Op zoek naar de ultieme patat trokken zij enige tijd Europa rond om zoveel mogelijk inspiratie op te doen voor een eigen zaak. En dat is het begin van gourmet frites Goldies. Hier kun je terecht voor een portie gouden rakkers met extraordinaire toppings. Zo probeerden wij de Odessas vegan saus met rode bieten, mierikswortel-mayo, kool, dille: een mooie verwijzing naar Vladislav Oekraïense roots.

En zo staan er tal van andere culinaire toppings op het menu. Inmiddels is Goldies hard op weg om de Duitse equivalent van Sergio Herman’s Frites Atelier te worden. Note: Goldies is niet specifiek vegan of vegetarisch, wel een heerlijke boutique style friteszaak.

Goldies Berlijn

Goldies

Con Tho: eten om te delen

Con Tho is een Aziatische oase in het drukke Neuköln. Met zijn groene terras en funky interieur met lampen van papier, bamboe en houten krukjes is dit een stylish etablissement. Leuk, maar het topinterieur van eigenaar Thong zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het eten. Of toch wel?…

De naam Con Tho betekent konijn, maar het overwegend vegetarische en vegan menu is alles behalve konijnenvoer. Er staat van alles op de kaart: van Vietnamese crêpe (specialiteit) via tempura. Onze olijke Aussie Dov pakt dan ook lekker uit met een keur aan asiatische tapas, kleine gerechten en zelfgemaakte limonades. Allemaal even mooi opgemaakt. En zo slenter ik ineens in gedachte door de straten van Vietnam. Wat een smaakbommetjes! Kortom: Con Tho.

Con Tho

Recepten van mama: Caphe-Hoa

Aan de rand van Kreuzberg, of althans zo voelt het, ligt het kleine maar fijne Caphe-Hoa. Hier is de hele familie dagelijks in touw om er een  kleurrijk Aziatisch feestje van te maken. Gerechten zijn volledig op smaak en in balans maar zijn ook nog eens vegan en voordelig. Bovendien is de welgemeende service hartelijk.

Hoa betekent bloem in het vietnamees, maar staat ook voor natuur. Met frisse smaken, verse producten is dat precies wat het moet zijn. Overigens is Hoa de naam van de mama en chef des huizes. Veel van haar familierecepten hebben de weg naar de kaart gevonden. Ook het interieur is eigen en gezellig. Toch jammer dat er nog geen Caphe-Hoa in Amsterdam is, dan kon ik vaker aanschuiven bij dit hartverwarmende tentje.Caphe Hoa

SOYA Vietnamese vegan Kitchen

In de Leidsedwarsstraat van Kreuzberg tussen een keur aan eettentjes in ligt SOYA Vietnamese vegan kitchen. En ja dit is een heerlijke vegan vondst met een simpele kaart. In een gezellige setting eet je hier een smakelijke Pho, spring rolls, dumplings, en ander lekkers. Alhoewel wellicht niet zo verfijnd as Con Tho, of Hoa is dit de plek voor alle liefhebbers van de Vietnamese keuken. Overigens in veel eettentjes in Kreuzberg neem je doorgaans plaats op houten bankjes, dat is even wennen maar past wel mooi in de Aziatische sfeer.Vegan restaurants Berlijn

Ketels (vegan) curryworst

Naarmate de donkere avond vordert valt het me op, dat zelfs in hartje november gezellig druk is op de terrassen. Van imbiss tot avondwinkel: de biertafels zijn goed gevuld. Volgens Dov heeft Berlijn van oudsher een winter terrasjes cultuur. ‘Meer dan de helft van het jaar is het hier fris, dus mensen laten zich niet leiden door het weer, maar door gezelligheid. Kwestie van een dikke jas aantrekken en buiten zitten maar.’Berlijn avond

En dus schuiven wij in het donker aan bij Ketels Wurstspezialitäten op de Kottbuserdamm 1 in Neuköln. In deze imbiss bakt de praatgrage eigenaar zich een slag in de rondte om iedereen van het Duitse antwoord op de hotdog te voorzien. Hier eet je ‘m heet van de grill met pikante tomatensaus bestrooid met kerriepoeder zo uit het vuistje. Wat Robbert betreft is dit de beste Berlijnse snack.

De curryworst is een uitvinding van de Berlijnse Herta Heuwer. In 1949 startte zij haar curry imperium met een kraampje op de hoek. De combi van worst en ‘Chillup’ tomatensaus met kerriepoeder werd al snel een hit. Na tien jaar worsten draaien heeft Herta uiteindelijk haar kraam voor een winkel van formaat verruild en patent op het recept aangevraagd. En met dit succesverhaal is Berlijn uitgegroeid tot curry capital.

Tip: Wip ook even langs bij Kugu nut roastery in dezelfde straat. Van verre komt de verse geur je al tegemoet. Deze niet te missen winkel heeft een eigen notenbranderij en is tevens gespecialiseerd in Turkish Delight.Curryworst vegan Berlijn

Beste curryworst Berlijn

Berliner luft: Berlijnse likeur

Tijdens de foodtour duiken we tussendoor ook nog even een Späti (nachtwinkel) in voor een heupflaconnetje Berliner Luft oftewel pepermuntlikeur met de smaak van groen Berlijn. ‘Klar und frisch, wie die Berliner Luft eben so ist’. Helder en fris, zoals als de Berlijnse lucht is? Robbert:’ Niet te drinken, dit drankje een kruising tussen mondwater en After Eight.’

Toegegeven, dit drankje is niet voor iedereen weggelegd, maar de historie erachter spreekt wel veel mensen aan. Deze vloeibare pepermunt alias Pfeffi is in 1922 door de Russische familie Schilkin ontwikkeld. Berliner Luft was erg populair bij Russische immigranten in Berlijn.

Tijdens de DDR-periode werd het Oost Duitse bedrijf van de Schilkins -net als vele anderen- onteigend. Na de Duitse hereniging herstartte Sergei Schilkin de productie weer. Met zijn 75 jaar was Sergio een ondernemende zestigplusser met behoorlijk wat marketinginzicht. Berliner Luft scoort als een malle in het nachtleven.Berliner Luft

Cocktailbar en biertuin Zosse

Na dit ‘natuurlijke’ intermezzo kampt Robbert nog even met de smaak van pepermunt. Tijd om deze met iets anders weg te spoelen of te eten. Dov weet raad. En nog voor ik het woord Berliner Luft nogmaals kan uitspreken schieten we de metro in richting het rustige Rixdorf/ Neuköln. In deze wijk met laagbouw is het alsof je door een dorp elders in Duitsland loopt. Te gek! Maar vanavond zijn wij niet op zoek naar cultuur, maar naar een culinair avontuur. En een avontuur is het zeker, want het geplande Aviv zit vol.

En zo belanden wij een deurtje verderop bij biergarten, annex bar Zosse En zoals het vaker gaat in het leven: de leukste dingen zijn ongepland. En dus nemen we plaats aan de bar in een met kaarslicht verlichte voormalige smidse met uitzicht op de biertuin. De barman met  kleurrijke gebreide jaren tachtig trui schenkt een ijskoude Berliner. Met een dikke vette smile besluiten wij deze avond. Prosit: het leven in Berlijn is goed!Cocktailbar Zosse Berlijn

Meer vegan food maar dan elders? Wat dacht je van Amsterdam, of Dublin?

Vegan foodtour Amsterdam |Van Italiaans streetfood sushi tot toprestaurants

Highlights in Dublin| 15 X zien, doen, eten

Post a comment

Your email address will not be published.