Street art Arnhem

Weekendje Arnhem? Mode, kunst kijken, en lekker eten

Eropuit in Arnhem

Waarom een citytrip Arnhem? Mode, kunst, design en lekker eten is precies waarvoor je in Arnhem moet zijn. Modestad Arnhem is namelijk het Nederlandse antwoord op grote broer Parijs, of kleine zus Antwerpen. Arnhem heeft net als deze twee hot shots heel wat talent in huis.

Couturiers, zoals Viktor & Rolf, Suleyman Demir, Oscar Raaijmakers en tal van bekende designers hebben aan de Artez Kunstacademie gestudeerd. Veel bekende ontwerpers zoals Spijker & Spijkers zijn dan ook letterlijk groot geworden in deze Gelderse stad. Jaarlijks is de city host van de Modebiënnale.

Daarbij is een complete modewijk te vinden en zet city marketing met allerlei events stevig in op kunst en cultuur. Kortom: voor kunst, design en fashion moet je hier zijn. Samen met mijn modemeisjes Pip (13) en Juup (11) bracht Reisachtige Laura een weekendje door in artistiek Arnhem. En dit zijn onze bevindingen…

Stedentrip Arnhem

Dakterras Ibis Styles

Shoppen in Arnhem

Wat zien en doen in modisch Arnhem

Omzoomd door de Veluwe en ingeklemd tussen de Ijssel en de Rijn ligt deze stad er om te beginnen glorieus bij. Hartje stad is het heerlijk relaxen aan het water, in het park of een deurtje verderop: in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Bovenal is de vibe in fashionable Arnhem top. Er zijn veel studenten, dertigers en iedereen doet- of heeft zo z’n eigen ding. Van hoedenmaker, via molenaar in opleiding tot koekenbakker.

Wereldwijd verdwijnen er vanwege de populariteit van online shoppen steeds meer winkels uit het straatbeeld. Echter Arnhem drijft nu juist op creatieve initiatieven. Neem nu het Modekwartier bijvoorbeeld. Dit onderdeel van volkswijk Klarendal is uitgegroeid van ‘Klarendal Tranendal tot ‘mini Le Marais’ van Arnhem. In een weerwar van kleine straten hop je zo van shop tot shop. Meer dan 50 unieke design, ateliers, café’s en modezaakjes van het Modekwartier huizen in ‘ordinaire’ voormalige arbeiderswoningen.

Modekwartier Arnhem

Modekwartier Arnhem is inspirerend

Winkelen en plezier in het Modekwartier

Topstuk van de wijk is een oude molen de Kroon. Apart, want een molen verwacht je niet midden in de stad aan te treffen. Dat klopt, want tot 1870 stond de Kroon op een andere plek en had zelfs een andere naam. Door wisseling van de wacht prijkt de Kroon al jaren midden in het Modekwartier. Op het eerste gezicht is de associatie met mode ver te zoeken.

Maar eenmaal binnen is duidelijk wat de bindende factor tussen molen en mode is: bevlogenheid! Want de molenaar in opleiding vertelt bij binnenkomst in geuren en kleuren over molen de Kroon. Boordevol inspiratie en een zak pannenkoekenmeel staan we even later weer op de stoep. Tip: molen de Kroon en is vrijdag en zaterdag geopend voor publiek. Op zaterdag kun je er tevens pannenkoeken eten. Een korte rondleiding is bovendien gratis.

Molen de Kroon Arnhem

Molen de Kroon

Vanuit de Kroon struin je zo door van designstudio, via keramiekatelier, tot tassenwinkel. Producten zijn veelal handgemaakt of in kleine oplage geproduceerd. Mijn jonge fashionista’s genieten volop van alle krenten in de pap. Enthousiast worden er zonnebrillen in  vintage shop Froufrou gepast. Ook buurman Botma & van Bennekom kan op veel enthousiasme reken. Botma’s handgemaakte kunstige zeepjes in subtiele kleuren zijn om op te eten. Ook leuk: af en toe worden er workshops zeep maken gegeven.

Lekker eten en drinken, verse taart tussendoor? Strijk neer bij Sugar Hill (Klarendalse weg 192) in het Modekwartier. Wellicht het allerleukste winkeltje van dit modische kwartier is de Bakbar. De geur van versgebakken taart komt je al van verre tegemoet. Alhoewel dit geen taartenwinkel is, kun je hier vooral terecht de betere bakspullen en tools. En heerlijke taart. Ideaal voor wie even geen zin heeft om thuisbakker te zijn.

Bakbar Arnhem

Bakbar

Bakbar Arnhem

Meer shoppen? op naar de zeven straatjes

De zogenaamde 7 straatjes in Arnhem zijn een begrip onder winkelliefhebbers. Struin door de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, het Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Hop van shop naar shop en van café, via fashion store naar boekenwalhalla. Fabrics en More blijkt een geweldige collectie jaren tachtig en zeventig te hebben. Kledingstukken in pastelkleuren en disco prints die mij vaag bekend voorkomen zeggen mijn kids eigenlijk niets, maar lol hebben ze zeker.

Een reis in de tijd is altijd leuk. Bovendien zijn de prijzen uitermate schappelijk: per kilo. Even de boeken induiken? Colofon met 850 vierkante meter aan boeken blijft boeien. Of je nu op zoek bent naar het betere leeswerk, literatuur, kunstboeken of tweedehands boeken? In het Colofon scoor je keur aan letters. En soms ook voor een prikkie. Kopje koffie erbij in het café en klaar ben je.

Over koffie gesproken. In Amsterdam haal ik vaak een bakkie bij Kaldi. Ook in Arnhem is een vestiging te vinden. Dit is geen luxe koffiebar, maar een prima zaak voor espressomachines en eigenlijk alles waar het woord koffie in voor komt.Vintage in Arnhem

Natuur en kunst in Arnhem: Park Sonsbeek

Na zoveel impressies is Sonsbeek Park een eiland van rust. Dit stadspark in Engelse stijl telt maar liefst 220 vierkante meters. Het park is vernoemd naar de adelijke Anna van Sonsbeeck (17e eeuw). Middelpunt van het park is villa Sonsbeek bovenop de heuvel.In Sonsbeek park staan een aantal kunstwerken, maar een officiële beeldentuin is het overigens niet.

Op het terras of in het gras rondom dit witte landhuis is het relaxed toeven. Bijzonder is de zogenaamde steile tuin, maar ook het mystieke bos en man made waterval zijn een leuke twist in stijl. Voor wie op zoek is naar een mooie collectie moderne kunst? Bezoek ook museum Arnhem. Check de openingstijden want tijdens ons bezoek was het museum gesloten wegens renovatie.Park Sonsbeek

Wat te doen met kinderen in Arnhem?

Weekendje Arnhem? Voor kinderen in alle leeftijden valt er genoeg te zien en te doen in en bij Arnhem. Zo heeft de Eusebius kerk iets  unieks. Neem de  Sjaakie Chocolade achtige lift naar de top en stap uit op het glazen plafond voor een panorama view. Deze activiteit kost omstreeks 11 euro per persoon. Ook leuk voor alle leeftijden is het Openluchtmuseum Arnhem . Stap in de tram en stap uit in de prehistorie, de middeleeuwen, of de jaren zeventig. Ontdek hoe Nederland er in de loop der tijd heeft uitgezien. Dit museum heb ik meerdere malen met kinderen bezocht en is vooral in de zomer een aanrader.

  • Op stap met jonge kinderen? Dierentuin Burgers Bush is een klassiekertje.
  • Het Nederlands Watermuseum in Park Sonsbeeek. Interactief en leerzaam museum met kinderen. Niet groots en meeslepend, maar gewoon leuk. Gratis met Museumjaarkaart.

Waar eten en drinken in Arnhem?

Ook in Arnhem valt er meer dan genoeg op culinair gebied te beleven. Er is voor elk wat wils en voor ieder budget te vinden. Kiezen is daarmee lastig, zeker als je met een groter gezelschap of zoals ik een weekendje Arnhem met kinderen en tieners bezoekt. In dat geval is de foodhall Arnhem een uitstekende keuze voor lunch of diner.

. Of je nu dol bent op Thais, Italiaans, Japans? In deze streetfood markt is de complete wereldkeuken vertegenwoordigd. Met een Mexicaanse enchilada op het terras aan het water, of binnen in de markt is het net alsof je op reis bent.

Foodhall Arnhem

Foodhall Arnhem

Waar overnachten in Arnhem? Dit is ons geheime adresje

Voor een city trip Arnhem zijn tal van accommodaties in verschillende prijsklassen te vinden. De meeste fashionista’s strijken neer in  boutique style hotel Modez. Alle kamers zijn verschillend ingericht, dus dat is zeker een dikke plus. Maar fahsionable pioniers zijn beter af in Ibis Styles Arnhem. Dit recent geopende hotel ligt pal naast het station, dus je rolt vanuit de trein zo het hotel binnen en vanuit het hotel sta je ook zo in het centrum. Kortom: een toplocatie.

Het thema van Ibis Styles Arnhem is? Mode! Wat ons betreft een schot in de roos. Wij hebben in een studio overnacht. Vooral het interieur met knipoog -letterlijk want het tapijt is bedrukt met Egyptische ogen- is fraai. Daarnaast is de studio ruim, en bovendien rolstoelvriendelijk. Daarbij is de cool ingerichte bar op de bovenste verdieping een aanwinst. Deze arty bar blikt uit over het station en de skyline van Arnhem.

Ibis Syles Arnhem is natuurlijk deel van een grote keten: Ibis. Toch voelt dit niet zo. Het interieur is goed vormgegeven, en het personeel is persoonlijk. Mooie bonus is de prijs-kwaliteit. De tarieven zijn zeer gunstig. Dus hou dit geheime adresje nog even onder de pet, voordat het storm loopt. Alhoewel… met 145 kamers in verschillende soorten en maten is er vast nog wel een plekje te vinden.

Ibis Styles Arnhem

Rooftop café Ibis Styles

Wat vinden de jonge experts van een weekendje Arnhem?

Juup over een citytrip Arnhem: ‘In Arnhem is veel kunst van graffiti, verf allemaal in een andere stijl. Zo hebben wij een fantasie uil gezien, en een gezicht van een mens. Maar ook qua mode is er onwijs veel! Er zijn heel veel modewinkeltjes, ook best veel dingen voor kinderen. Wij hadden de neiging om alles kaal te kopen.

Mijn favoriete gekke winkeltjes zijn: de Bakbar (eigenlijk geen mode). De zeepjes winkel: want we hebben er lekkere lippenbalsem gekocht. Froufrou verkoopt veel zonnebrillen. Sommige brillen leken zelfs op de r.e.m. beauty helm Ariane Grande. Ook het park is gaaf en het eten natuurlijk. Mijn conclusie is dat Arnhem een superleuke stad is voor eigenlijk bijna iedereen’.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: