In de stad

Wat zijn de leukste musea met tieners en kinderen in Parijs?

Sainte Chapelle Parijs
Sainte- Chapelle

Dit zijn de leukste musea van Parijs met kinderen en tieners

Weekendje in Parijs met kinderen en tieners? Slenter door de stad, of pak de metro naar bekende en onbekende bezienswaardigheden en musea. Want juist buiten de gebaande paden waden is met kinderen vaak het leukste. Samen met mijn dochters Pip en Juup heb ik o.a. een stadswandeling langs hoogtepunten gemaakt. Uiteraard hebben we genoten van het heerlijke Franse leven al was het maar voor even. Want tijd te kort om zoveel moois te bezoeken. De krenten uit de museale pap? Dit zijn de leukste musea van Parijs met kinderen en tieners.

Sainte-Chapelle de mooiste kapel van Europa

Deze kapel van Parijs ligt om de hoek van de Notre Dame op een schiereiland in de Seine: île de Cité. In de Twaalfde eeuw maakte de kapel deel uit van het paleis van koning Lodewijk de Negende. Van dit optrekje is alleen de Sainte-Chapelle overeind blijven staan: één van de oudste kerken van Parijs en waarschijnlijk ook de meest imposante.

De kerk is gebouwd om de verzameling van relieken van Lodewijk de Negende te huisvesten. De doornenkroon van Jezus was zijn kostbaarste verzamelwerk. Deze aanwinst heeft nog meer gekost dan de bouw van de kapel. Ironisch genoeg zijn alle relieken verwoest tijdens de Franse Revolutie. Gelukkig hebben de revolutionairen hebben de kapel gespaard, en heeft deze Wereldoorlogen overleefd waardoor iedereen nu van dit pronkstuk kan genieten.

Sainte-Chapelle is eigenlijk een kapel in een kapel. Het bouwwerk tent namelijk twee verdiepingen. Op de onderste verdieping bevindt zich de kapel voor het personeel. De meest spectaculaire kapel is gebouwd op de tweede verdieping. Zoek de verschillen? Om te beginnen deze Koninklijke kapel heeft een hoger plafond en is zeer rijkelijk gedecoreerd.

Driekwart van de kapel bestaat uit glas in lood ramen in verschillende tinten blauw. De meeste vensters dateren uit de twaalfde eeuw en zijn origineel. Het roosvenster is in de vijftiende eeuw gemaakt. Tip: in de ochtenduren is de kapel op z’n mooist vanwege de lichtinval. Bestel vooraf kaartjes online, dat scheelt weer wachten aan de kassa bij Sainte-ChapelleSainte Chapelle museum

Kunstmuseum Louis Vuitton Foundation

De Louis Vuitton Foundation is wat je noemt een blits bouwwerk van glas. Passend bij Louis Vuitton komt de bling van glas je tegemoet. Het ontwerp van architect Frank Gehry is geïnspireerd op het Grand Palais en doet met zijn 12 zeilachtige vormen van glas nog het meeste op een schip of ijsschots. Drijvend tussen een zee aan bomen steekt de schots zijn kop op in Bois de Boulogne.

Het complex herbergt de vijf verdiepingen tellende kunstcollectie van Bernand Arnault  (oprichter van Fondation Louis Vuitton). De focus hierbij ligt op eigentijdse kunst van o.a. Koons, Gilbert & George of Murakami. Ook heeft de stichting in opdracht tal van kunstenaars installaties en  kunstwerken laten maken. Er hangt voor een godsvermogen aan en in de muur, want alleen de bouw van dit uit de kluiten gewassen glazenmuiltje heeft een slordige 100 miljoen gekost.

Tijdens ons bezoekje in de vakantie puilde het museum uit. Om die reden hebben wij alleen een kort kijkje in het gebouw genomen en dakterras. Dat mag de pret niet drukken, want het uitzicht vanaf het panoramadek over het Bois de Boulogne is formidable. Naast de vaste collectie zijn er ook permanente tentoonstellingen te zien. Het Louis Vuitton kunstmuseum heeft tevens een designafdeling met woonaccessoires, dus er is voor ieder wat wils. Het museum ligt pal naast pretpark Jardin d’ Acclimation dus prima te combineren.Louis Vuitton Foundation Parijs

Louis Vuitton Foundation met kinderen

Impressionisten in Musée d’ Orsay

Dit kunstmuseum is gespecialiseerd in negentiende eeuwse kunst. Hier moet je zijn voor de grote der aarde, oftewel de top van de kunstscene van weleer. Een indrukwekkend treintje van impressionisten hangen zij aan zij in het d’Orsay museum. Degas, Monet, Manet, Renoir Van Gogh, Seurat. Naast schilderijen zijn er tal van sculpturen van o.a. Rodin te zien, evenals fotografie, vormgeving en grafische kunst.

Grappig genoeg werd twee jaar geleden een bezoekster de toegang geweigerd vanwege haar te diepe decolleté. En actie geeft reactie. Bij wijze van protest gingen actievoerders een week later uit de kleren, waarna het museum zijn excuses heeft gemaakt. En daarmee was de kous afgedaan. Gek genoeg hangt het museum volgens mijn meiden blootgewoon vol met naakte dames. De blote Olympia van Manet is zelfs één van de meest geliefde kunstwerken.Museum d' Orsay Parijs

Waarom zoveel impressionisten?

Zonder kunstverzamelaar Gustave Caillebotte had het museum wellicht niet zo veel impressionisten in huis gehad. Een fikse erfenis gaf Gustav de vrijheid om zich volledig op het verzamelen van kunst te storten. In de loop der tijd raakte hij daardoor bevriend met impressionisten zoals Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir.

Door exposities te organiseren heeft Gustave tal van impressionisten ondersteund in een periode waarin deze kunstenaars hun werk aan de straatstenen niet kwijt konden. Na zijn overlijden heeft Gustave zijn onschatbare verzameling van ongeveer 70 impressionistische werken aan de staat geschonken. En deze werken hangen nu in het d’ Orsay.

Het museumcomplex is overigens minstens net zo mooi als zijn museumschatten. Het Musée d’Orsay was eerst een treinstation naar ontwerp van Victor Laloux voordat het een museum werd. De ambitie van Gare d’ Orsay was om bezoekers uit binnen- en buitenland te verwelkomen voor de Wereldtentoonstelling van 1900. Er werd dan ook stevig uitgepakt met tonnen glas en staal: bijna net zoveel ijzer als er in de Eiffeltoren is verwerkt. Dus je kijkt je ogen uit in rijkelijk gedecoreerd Musée d’ Orsay Museum kunst d' Orsay

Stationsklok

Grote blikvanger van het museum is de immense stationsklok. Volgens mijn kinderen Pip en Juup is dit gelijk het leukste element van het hele museum. Juup: “Je kunt in de rij gaan staan voor en foto, dat snap ik wel want zo’n klok zie je nergens. Het museum is nogal druk, en er hangen eigenlijk teveel schilderijen. Jammer dat er geen trein tussenstaat’. Tip: de eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk.Klok musée d' Orsay

Louvre Parijs museum met kinderen

Niet voor niets staat dit museum is het grootste kunstmuseum van de wereld, en met 10 miljoen bezoekers per jaar wellicht ook het best bezochte museum. Met een oppervlakte van 210.000 vierkante meter verspreid over drie verdiepingen is het onmogelijk en waarschijnlijk ook niet leuk om het museum in één dag te bekijken. Tip: de meest indrukwekkende afdeling met kinderen is de Egyptische vleugel.

Weetje: de meeste bezoekers komen voor de Mona Lisa van Da Vinci. In het echt is dit schilderij klein van stuk, maar groots van verschijning. Het schilderij heeft het mede tot topschilderij geschopt door alle commotie eromheen. De Mona Lisa is ooit eens gestolen, maar ook weer gevonden. Ook zijn er meerdere pogingen tot vernielzucht geweest, maar de Mona Lisa hangt nog steeds, al is dit nu wel achter glas.

Over glas gesproken. Veel Louvre gangers gaan niet het museum maar de binnentuin in, waar de glazen pyramide of eigenlijk piramides staan. Loop naar binnen via de Colonnade de Perrault ingang doorsteken naar de Louvre Piramides voor nop. Pip wilde graag het Louvre en de Mona Lisa zien, echter zuslief had andere plannen: duiven voeren en glazen piramides bekijken. Maar ach zo hebben we weer een reden om nog eens terug te keren.

Louvre museum met kinderen
Louvre museum

Piramides Louvre glas

Palais de Tokyo: kunstzinnige uitspattingen

Het gebouw waar in het museum is gevestigd werd gebouwd in 1937 en doet deels dienst als Museum voor moderne kunst en deels Palais de Tokyo. Anders dan je wellicht zou verwachten heeft het museum niets gemeen met Tokyo, of Japan. Echter dit kunstige paleis ligt aan de voormalige Avenue de Tokyo nabij Trocadéro.

Palais de Tokyo is één van de grootste hedendaagse kunstmusea, al profileert Palais de Tokyo zich als een centrum voor creatieven. Het totale oppervlakte van het museum beslaat 8 000 m² tot 22 000 m². Dus genoeg ruimte voor creative uitspattingen van designers, muziekmakers, schilders en studenten. Tijdens ons bezoekje was het een drukte van belang met studenten van de academie die druk aan het tekenen waren.

Het leuke is dat er in de weekenden en in de vakanties kinderworkshops zijn. Zo konden de meiden los met een zogenaamde Toktok workshop: dierenmaskers maken. De workshops zijn wel in het Frans, al mag dit de pret niet drukken. Volgens onze jongste dochter ziet Palais de Tokyo er aan de buitenkant uit als een soort tempel, maar lijkt het van binnen wel een fabriek.

En inderdaad, vanwege z’n rauwe looks kan Palais de Tokyo in Parijs makkelijk uitgroeien tot kunstfabriek. Een vaste collectie is er niet, dus bekijk online vooraf even of het programma je aanspreekt. Niet alle expo’s zijn even begrijpelijk voor kinderen, maar soms is dit geen voorwaarde. Zolang kunst beweegt, ontroert, of grappig is lopen kinderen er zo mee weg.

Palais de Tokyo Parijs
Palais de Tokyo

De bijbehorende bar/ restaurant is cool ingericht. Mede vanwege het horecagedeelte, en alle performances is het museum tot middernacht geopend. Ook de locatie nabij Trocadéro is erg geinig. Dus loop vooral nog even naar buiten en sluit je aan bij de skateboarders op het plein. Met uitzicht op de Eiffeltoren is het hier aan de vijver buiten ook goed toeven.Palais de Tokyo met kinderen

Lichtatelier: kunstprojecties

Tip: Atelier des Lumières, een digitaal kunstcentrum brengt kunstwerken van bekende kunstenaars tot leven middels projecties op de vloer en op de ruim 10 meter hoge wanden van de hal van het Atelier. Zeker met kinderen is dit een leuk intermezzo. Al zijn dit soort musea in meerdere landen te vinden.

Leave a Response