In de stad

Wandeling langs bezienswaardigheden in Parijs met kinderen

Wandeling met kinderen langs hoogtepunten in Parijs

De leukste manier om één met de stad te worden en een aantal hoogtepunten te bezoeken is een relaxte wandeling langs bezienswaardigheden in Parijs met kinderen. Zoals: de Notre Dame, Sainte- Chapelle, Palais Royal, het Louvre, de Tuileriën, Place de la Concorde, Musée d’ Orsay, Champs-Élysées, de Arc de Triomphe, Monmartre, Moulin Rouge en warenhuis La Fayette. Samen met Juup (11) en Pip heeft Reisachtig alvast een vermakelijke wandelroute door Paris gescout.

Dakterras La Fayette

Mooiste kapel van de wereld staat in Parijs

Deze wandelroute van omstreeks 8 km duurt omstreeks anderhalf uur: tussenstops en pauzes zijn hierbij niet meegerekend. Deze makkelijke route eindigt bij warenhuis La Fayette of Monmartre al naar gelang de voorkeur voor de lengte, duur van de route. Deze wandeling Parijs met kinderen langs hoogtepunten start bij Sainte Chappel nabij de Notre Dame.

Neem vooral een kijkje in deze koninklijke kapel op île de la Cité: eiland in de Seine. De Sainte-Chapelle is een van de oudste kerken van Parijs. Met zijn ongelooflijk blauwe kijkers in de vorm van gebrandschilderde ramen is dit wat mij betreft één van ’s werelds meest bijzondere kerkjes.

Praktisch om de hoek van de Sainte- Chapelle prijkt de Notre Dame oftewel Onze Lieve Vrouwe Kerk. Deze indrukwekkende verschijning is één van de eerste kathedralen van Europa en tevens één van de mooiste. Door de brand in 2019 staat de majesteit van La Cité al enige tijd in de steigers, en is voorlopig gesloten. Echter, de kerk is van buitenaf deels te bewonderen.Sainte Chappelle Parijs

Spring over zuilen in Palais Royal

Wandel vanuit de Notre Dame richting Palais Royal voor een sneak peek bij de kunstinstallatie van Daniel van Buren aka ‘The stripe guy’. Daar waar Christo gebouwen inpakt, versiert Daniel gebouwen en objecten met olijke strepen. De binnenplaats van het paleis is gevuld met rijen van gestreepte zuilen in verschillende hoogtes. Kunstwerk ‘Colonnes’ doet denken aan een Griekse ruïne. Het plein van Palais Royal is zeker met kinderen de moeite waard. Voor wie alle boomparken al heeft gezien? Probeer deze vorm van ‘urban tree climbing’ eens. Spring over de lage zuilen, of klim in één van de hoge pilaren.

Het Palais Royal ligt tegenover het Louvre, van hieruit kun je dus zo via de Colonnade Perrault ingang doorsteken naar het volgende hoogtepunt in Parijs: het Louvre museum met zijn glazen piramides. Dit voormalige paleis is bezaaid met meer dan 35.000 kunstwerken uit de hele wereld. Niet voor niets staat dit museum in de top 10 van grootste kunstmusea van de wereld. Niet alleen het interieur met kunstcollectie is kunstig, ook het exterieur is groots.

Palais Royal Parijs
Palais Royal kunstwerk

Loop langs de glazen piramides van het Louvre

Op het binnenplein staat namelijke een enorme glazen piramide van 22 meter, vergezeld van drie kleinere piramides en een omgekeerde piramide (Pyramide Inversée). Dit sterke staaltje architectuur van glas en staal is één van de meest gefotografeerde sweethearts van Parijs. Pip wilde dan ook dolgraag het franse antwoord op Cheops met eigen ogen bekijken en wat selfies schieten.

Tip: aan het einde of begin van de dag schitteren deze piramides op z’n best. Poppetje gezien?… Steek vanuit het Louvre door naar de voormalige paleistuinen: de beroemde Tuileries met prachtige fontein. Neem plaats op één van de vele stoeltjes langs de vijver en geniet van deze Parijse weelde met beelden.Piramides Louvre glas

Slenter door de Jardin des Tuileries

Kids kunnen los in de speeltuin van de Tuileriën of een mega grote bank bestijgen. Grappig genoeg hebben wij volwassenen een stoel zien bijzetten als hulpje, terwijl kids de bank moeiteloos beklimmen. En als je toch in de tuinen bent? Wie weet loop je net als wij wat verkopers van streetfood tegen het lijf.

Juup: ‘Dan moet je vooral in het frans een crêpe bij een karretje bestellen. Je zegt dan je voudrais une crêpe avec sucre en krijgt dan een dunne pannenkoek met suiker’. Museum tussendoor meepakken? loop binnen bij het Musée des arts Decoratifs. Liever de wandeling met kinderen langs hoogtepunten in Parijs voortzetten?Wandeling Parijs met kinderen

Wandeling Parijs met kinderen

Flaneren over de Champs-Élysées

Struin door vanuit de Jardin des Tuileries via Place de la Concorde naar de Champs-Élysées en waai desgewenst tussendoor aan bij het magnifieke Musée Dorsay, of continueer de route via deze luxe shoppingboulevard. En nu je hier toch bent? Wip dan ook nog even aan bij Ladureé: deze fameuze tearoom in franse setting staat bekend om zijn fabuleuze macarons.

Beklim de Arc de Triomphe met kinderen

De wachtrijen zijn hier soms eindeloos, maar vooraf online een tafel boeken scheelt zo een hoop ellende. Na dit smakelijke intermezzo kun je linea recta doormarcheren naar de Arc de Triomphe. Deze site is een klassieke tussenstop tijdens een stedentrip Parijs. Deze op twee na grootste triomfboog van de wereld is het stralend middelpunt van het drukke Charles de Gaulle verkeersplein waar twaalf wegen samenkomen. Uit ervaring, weet ik dat dit verkeersplein onder de Ark de hel van menig automobilist is, maar dat even terzijde.

Deze neoklassieke triomfboog is in de tijd van Napoleon gebouwd ter ere van zijn overwinning op Austerlitz. Sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog doet Arc de Triomphe dienst als monument ter nagedachtenis aan alle gevallen slachtoffers. Bovenal is deze rijkelijk versierde lookalike van de Romeinse triomfboog sinds de jaren Dertig een geliefde attractie onder toeristen. De 50 meter hoge Arc de Triomphe beklimmen? Neem de trap (284 traptreden) naar het dakterras voor een 360 view over Parijs en de Eiffeltoren. Tickets zijn voor 13 euro online of aan de kassa verkrijgbaar. Gratis toegang tot 18 jaar.Arc de Triomphe met kinderen

Uitzicht vanaf Arc de Triomphe
View Arc de Triomphe

Wil je de stadswandeling door Parijs met kinderen verlengen? Loop vanuit de Arc de Triomphe naar Montmartre ( 4,5 km extra omstreeks 50 min) en de Sacré Coeur. Tip: onderaan de heuvel van Monmartre ligt café des Deux Moulins uit de film Amélie Poulain. Van hieruit hobbel je desgewenst zo door naar nachtclub Moulin Rouge. Schilders zoals Lautrec hebben zicht door deze kleurrijke nachtclub laten inspireren, waardoor deze veelvuldig staat afgebeeld op affiches en schilderijen.

De Moulin Rouge schittert daarnaast als locatie in diverse films en prijkt op miljoenenfoto’s van vakantiegangers. Onze jonge dames waren echter niet onder de indruk van deze trekpleister. Pip: ‘Misschien dat dit theater van binnen heel mooi is, maar van buiten valt er niet zoveel aan te zien’. 

La Fayette: laatste hoogtepunt wandeling Parijs met kinderen

Snel van hieruit nog even in 1,3 km door naar het warenhuis Galeries Lafayette; de laatste stop van deze wandeling in Parijs met kinderen. Met zijn weelderige koepel met glas in lood plafond is dit shoppers paradijs een prachtig stukje Art Nouveau in Parijs. La Fayette is de overtreffende trap van de Bijenkorf, of de zus van Harrods in Londen. Het warenhuis beslaat meerdere panden, maar het hoofdgebouw is veruit het mooiste. Ga vooral nog even naar het dakterras voor een 360 view over Parijs.

Kinderen en tieners vergapen zich aan alle luxe en bling bling van het warenhuis, en ook het uitzicht valt in de smaak. De meeste bezoekers komen hier uiteraard om te shoppen, maar als bezienswaardigheid doet dit warenhuis het ook altijd goed. Op zondag kun je zelfs een gratis rondleiding’ Heritage tour’ boeken. Na een kijkje bij La Fayette stap je op de Boulevard de Haussmann zo op de metro naar de volgende site in Parijs met kinderen.La Fayette dakterras

Leave a Response