Groen Oslo- Ekebergparken, Telthusbakken, duurzame initiatieven

Groene tips Oslo: van duurzaam idee, via parken tot hip groen café!

Verscholen tussen bossen en pal aan het Oslofjord ligt deze stad er prachtig bij. En dat heb ik het over Oslo: de perfecte start voor een vakantie, of een stedentrip Noorwegen. Volgens Lonely Planet is de hoofdstad van Noorwegen ‘hipster heaven’. Het barst er van de moderne architectuur, musea, creatieve initiatieven en koffiebars.

Bovendien is Oslo onlangs ook nog eens uitgeroepen tot ‘Green Capital 2019’. Klinkt allemaal fantastisch, maar zien is natuurlijk geloven. Hoe ‘eko minded’ is Oslo nu echt? En wat is er te zien en te doen? Reisachtige Laura neemt je graag mee langs de mooiste plekken: Van duurzaam idee, tot hip groen café!

Ekeberg sculputre park

Ekeberg park

Het Berlijn van Scandinavië

Wat deze waterrijke stad zo mooi maakt is de connectie tussen natuur en cultuur. Oslo is niet alleen omgeven door natuurschoon, maar heeft ook een groen centrum. Het buitenleven ligt dus altijd binnen handbereik. Wat vooral opvalt is dat de stad op het eerste gezicht weinig Noors aan doet door de explosie aan moderne architectuur.

Juist dit tegenstrijdige tintje maakt Oslo zo leuk. Op veel plekken heb je het Kopenhagen gevoel helemaal te pakken, maar bovenal doet de stad sterk Berlijns aan; Edgy en hongerig naar nieuwe, ekovriendelijke ontwikkelingen.

Blå concert hal Oslo

Blå poppodium, terras

Hoe eko is Oslo?

Oslo is door de Europese commissie uitgeroepen tot Green Capital 2019. Maar wat betekent dit eigenlijk?… De stad zet in op groene initiatieven. Sterker nog. In 2030 wil Noorwegen klimaatneutraal worden. Om die reden rijden steeds meer mensen in elektrische auto’s. Om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn er meer fietspaden en een autovrije zone gecreëerd. Openbare bussen rijden op biodiesel. Overal poppen steeds meer hydrocultuurtuinen, plus plantsoenen op.

Maya de Bijensnelweg

Tevens is een bijensnelweg ontwikkeld: bloemen en planten op daken en balkons zorgen ervoor dat bijen makkelijker in de stad kunnen overleven. Of wat dacht je van de enige stadsboerderij Losaeter? Leuk weetje: op woensdag kun je hier aanschuiven voor een maaltijd gemaakt van vers geoogste groenten.Ook, restaurants en accomodaties verduurzamen. Kortom: bedrijfsleven en burgers dragen samen hun steentje bij om niet alleen een toffe, maar ook leefbare en groene stad te maken, dus ja Oslo maakt deze claim helemaal waar.

Beelden bewonderen in Ekebergparken

Natuur in de stad? Vanuit de city jungle (project Barcode) is het een korte wandeling naar Ekebergparken. Binnen een half uur sta je zo vanuit de stad in de natuur. Ekebergparken ligt bovenop een heuvel en biedt niet alleen een schitterend panorama over de stad, maar is ook een fantastische groen natuurpark met 25 sculpturen van verschillende kunstenaars uit alle landen.

Als Alice in Wonderland val je hier van de ene in de ander verbazing. Dit is om het uit te schreeuwen. Niet voor niets heeft Edward Munch zij inspiratie voor de schreeuw in dit park opgedaan. Er zit alleen wel een maar aan dit verhaal. Het park is behoorlijk groot, onderlinge afstanden tussen de beelden zijn dat ook. Trek dus minstens 90 minuten uit, als je het hele park in vol ornaat wil bewonderen. Wegens tijdgebrek heb ik slechts een korte wandeling door het park kunnen maken.

Ekebergparken Oslo

Ekebergpark

Stadspark met botanische tuin

Chillen in het groen in de wijk Tøyen? Vanuit het Edvard Munch museum steek je zo door naar het stadspark met botanische tuin plus prachtige plantenkas. In de zomer is dit een heerlijke oase van bloemen en bomen. Deze tuin uit 1814 is de oudste botanische tuin van Noorwegen, en is opgedeeld in verschillende thematische tuinen zoals: een Scandinavische-, of ‘Oldemors Hage’: oma’s tuin. In herfst, en voorjaar is het park onder locals een geliefde plek voor een stukje outdoor fitness. Tip: neem een kijkje in de palmen-, plantenkas. Deze tropische verassing is het hele jaar toegankelijk, en is nog gratis ook.

Bewonder Noorse huizen in Telthusbakken

Op zoek naar charmante authentieke straten met authentieke Noorse huizen van hout? Op naar de wijk Telthusbakken Olso. Dit straatje ligt heuvel opwaarts dus het is even een kleine klim. De ene kant van de straat is een aaneenschakeling van pastelkleurige huisjes van hout. Precies wat je van Noorwegen verwacht. Aan de overkant van de straat, midden in de stad ligt een gezellige community garden: Egebergløkka.

Ik sprak even met 1 van de gelukkigen van deze kleurrijke lappendeken van tuintjes. Nora: ‘Ik heb 9 jaar op een tuintje in Egebergløkka gewacht. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je zelf geen tuin bezitten, en moet je inwoner van Oslo zijn’. Nora is dolblij met haar vangst en boot hier nog lang gebruik van te kunnen maken. Pro tip: In de buurt van Telthusbakken liggen de picture perfecte straten Damstredet en Akkersbakken. Typisch Noorse straten met authentieke woningen.

Telthusbakken Oslo

Telthusbakken

Botanical garden Oslo

Botanical garden, kas

Meer tips in Oslo? Ik heb alvast de tofste buurten, bezienswaardigheden voor je gescout en in een reisgids -in de vorm van losse artikelen- verwerkt.

Moderne architectuur Oslo| Wandel langs alle hoogtepunten
Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & toffe wijken
Wat te doen & kosten in Oslo-17 tips
Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: