Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & toffe wijken

Ontdek funky Vulcan, Mathallen, trendy Grünerløkka, en fijne hotspots in Oslo. Een vakantie Noorwegen staat synoniem voor ’the great outdoors’ in meeslepende natuur. Maar wist je dat Oslo ‘de king of cool’ onder de Scandinavische steden is? Onlangs hebben National Geographic, en Lonely Planet Oslo tot ‘cool Capital’ gebombardeerd.

‘Ook voor een stedentrip moet je in Noorwegen zijn’, luidt de bijbehorende slogan. Maar hoho, zien is natuurlijk geloven, of niet…Reisachtige Laura heeft daarom zelfde hipste buurten, eko- hotspots, koffiebars, restaurants en vintage shops gecheckt. Kortom: dit zijn mijn tips voor een cool & green city trip naar Oslo.

Struin door milieubewust- & funky Vulkan

Wat is Vulkan? Dit voormalige industrieterrein aan de Akerselva rivier, tussen de wijk Grünerløkka en het centrum is opgepimpt tot eko-wijk: compleet met natuurlijke geothermische energiecentrale en al. Vulkan beslaat enkele straten met moderne, milieuvriendelijke architectuur en tal van cafées. Hart van deze vulkanische buurt is de Mathallen. Een street food markt met 30 verschillende standjes met wereldse rollende keukens.

Slenter langs Akerselva rivier

Tip: maak vooral een wandeling langs de Akerselva rivier richting de hippe wijk Grünerløkka en het centrum. Ooit was deze arbeiderswijk geen knip voor de neus waard. Nu is deze trendy buurt één van de meest geliefde plekken in Oslo.

Tijdens de korte wandeling langs de rivier richting Grünerløkka passeer je de ‘Ingens Gate’. Een industrieel arty woon/werk complex met poppodium/ café genaamd Blå. Het complex is makkelijk te herkennen aan de graffiti op de muren. Dit is nou typisch zo’n plek die je eigenlijk in Berlijn verwacht. Zeker op een warme dag in de zomer zit je hier aan het water onder de bomen als God in Oslo.

Blå concert hal Oslo

Blå poppodium, terras

walking Akerselva river

Wandeling Akerselva rivier

Shoppen in hip Grünerløkka

Grünerløkka is het mekka voor mode, design, koffietentjes & kleinschalige winkels met handgemaakte producten. Verspreidt over winkelstraat Markveien, een plein met omliggende straatjes hop je zo van de ene naar de andere unieke winkel. Van recycle-, of sieraden-, tot aan breiwinkel Pickles.

Ja dit laatste lees je goed, breien is in Noorwegen erg in trek, en is beter voor het milieu. Wil je net als de Osloërs duurzaam shoppen? Kam dan alle betere ontwerp en- vintage winkels af.  Designcollectief Skaperverket: unica gemaakt door lokale artiesten en ambachtslieden is een aanrader voor Harry Potterachtige truien, shawls & kwalitatieve hebbedingen.

Vintage fashion Oslo

De leukste vintage winkels in Grünkerløkka zijn: Robot, Fretex (het Leger des Heils is op meerdere plekken in Noorwegen vertegenwoordigd), Velouria vintage, Unika, Rebecca (tevens nieuwe sieraden) & NY design: met coole inrichting.

Overigens is het mij niet gelukt, om een mooi Scandinavisch merk voor weinig te scoren, dus hopelijk heb jij meer geluk. Vintage Tip: mijn favoriete second hand shop? Dat is UFF Vintage nabij Posthallen, dus niet in Grünkerløkka. UFF heeft tevens veel mooie gebreide Noorse truien in store. In Briskebyveien zit nog zo’n fijne winkel. ‘MA vintage’: met mooie labels, modeontwerpers uit de hele wereld: niet goedkoop maar wel de moeite waard.

Vintage shops Oslo

vintage in Grünnerløkka

NY vintage Oslo

NY vintage

knitting store in Oslo

Pickles breiwinkel

handmade in Olso

Skapverket

Uff vintage in Oslo

Uff vintage

Waar eten en drinken in Oslo?

Streetfood samplen in Mathallen Lokale keuken proeven? Dan is Mathallen het perfecte adres. Volgens locals is dit de beste street food markt van Noorwegen, omdat Mathallen van alle markten thuis is. Je kunt hier terecht voor de lunch, borrel of diner. En de keuze is reuze: Van typisch Noorse vis, via de enige echte zuurdesem bakkerij van Oslo tot aan Vietnamese spring rolls. Met meer dan 30 verschillende deli’s zit er vast iets naar smaak bij. Overigens zijn de prijzen niet a la de Cuyp, dus houd hier rekening mee.

  • Meer food markten? Op naar Vippa in de wijk Vippetangen. Deze markt is opgebouwd uit containers met eettentjes.
  • De nieuwste street food markt en hekkensluiter in deze rij is Oslo Street Food met 20 stands. Klein maar fijn.

Restaurant Nordvegan

Gezond, goed en bovenal lekker en eten in het centrum? Ga naar Nordvegan voor een diervriendelijk diner. Hier kun je  klimaatimpact reduceren, en bovenal lekker en biologisch eten, drie vliegen in één klap! Vooral de bowls zijn om je vingers bij op te eten, al is de samenstelling van deze maaltijd ietwat vaag. Ook de desserts zijn erg lekker, maar liggen zwaar op de maag. Rond de klok van zes, staat het In Nordvegan al de hut uit. Dus schuif aan in de rij bij het buffet, plaats je bestelling en zoek een tafeltje.

  • Meer vegan food? Een klassiek adresje is de ‘Loving hut’: divers en lekker, maar een gezellig decortje om te zitten ontbreekt.
  • Of Funky Fresh food: helaas heb ik na veel zoeken dit adresje niet kunnen vinden. Navigatie slaat compleet op hol, maar nabij het design centre is dit volgens locals een heerlijke stek, dus wie weet heb jij meer geluk.
  • Gezond en budget vriendelijk? ‘Tunco’: een soort Aziatische snackbar is voordelig, smakelijk en stelt volgens vaste bezoeker Sven nooit teleur.

Mama pizza

Noorwegen en pizza, dat is toch een vreemde combinatie? Ik was dan ook zeker niet van plan om in Noorwegen Italiaans te gaan eten. Maar na een uur dwalen door de stad op zoek naar ‘Nordic foodprint’, had ik m’n buikje vol van deze zoektocht. Op aanraden van local Mats ben ik uiteindelijk in ‘Mama pizza’ beland. In het weekend kon ik nog net een plekje aan de bar bemachtigen, rond 20.00 uur is het hier dringen geblazen. Als het buiten fris is, en is Mama precies wat je zoekt. Knus, warm en -tegen mijn verwachting in- serveert deze Osteria overheerlijke pizza’s uit de steenoven.

Koffie, lunch & brunch?

In Grünerløkka ligt Stockfleths. In deze koffiebar kun je lunchen, brunchen en de beste koffie van Oslo drinken. Dit laatste is natuurlijk overdreven, heb slechts enkele koffietentjes uitgeprobeerd. Stockfleths gooit op de Barista kampioenschappen hoge ogen, heeft zelfs eens de eerste prijs in de wacht gesleept. Met de koffie zit het hier dus wel goed, ook de sfeer is daarbij relaxed. Stockfleths heeft meerdere filialen, maar volgens koffiekenners is dit één van de beste.

Meer Koffiebarretjes

  • Net als in  Denemarken heeft ook Noorwegen een heuse koffiecultuur. Op iedere hoek van de straat loop je wel een koffiebar tegen het lijf Koffietip? Award winning barista Tim Wendelboe is een beetje de Armin van Buuren onder de koffiezetters. Tim heeft een eigen branderij en schenkt een straffe bak waar je u tegen zegt.
  • Habbits coffee. Van een lekkere bak koffie tot een plateau met mezze’s. Bij deze koffiebar is het goed eten en drinken geblazen. Mooi meegenomen: Habbits is betaalbaar, en nog vegavriendelijk ook, dus wat wil een mens nog meer.

Kosten eten en drinken Oslo

Olso heeft veel goede restaurants, en de prijs kwaliteit is over het algemeen gezien meer dan ok. Doorgaans ben je voor een warme maaltijd tussen de 20- a 30 Euro kwijt voor een. Een bijbehorende frisdrank, of  luxe limonade kost doorgaans tussen de 3,50 en 5 Euro. Een biertje- ( 8 Euro), of een wijntje drinken tikt al snel 10 Euro aan, maar een kop koffie hoeft daarentegen niet de kop te kosten. Met een beetje speurwerk is het makkelijk mogelijk om met een klein budget goed, gezond en betaalbaar te eten.

Best coffee Oslo

Foto credits: Tim Wendelboe koffiebar

Vegan food Oslo

Vegan in Oslo ja het kan!

best pizza Olso

Mamma pizza

Stockfleths Grünnerløkka

Stockfleths koffie

Nordvegan

Nordvegan

Musea, parken, bezienswaardigheden?

Ik heb alvast een reisgids Oslo, Trondheim samengesteld. Mix en match onderstaande artikelen en klaar ben je. En dan ‘nog even dit disclaimer’. Ik bezocht Oslo op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening, dus doe er je voordeel mee.

Moderne architectuur Oslo| Wandel langs alle hoogtepunten

Wat te doen & kosten in Oslo-17 tips
Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!
20 Tips Trondheim- Het nieuwe Bergen van Noorwegen
Wandeling in de natuur van Trondheim

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: