Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!

Reizen in Noorwegen: treinreis langs fjorden, bergen en meren…Vanwege de grote onderlinge afstanden, is het vliegtuig het populairste transportmiddel onder de Noren. Jammer, want reizen met de trein, is de ideale combi van sightseeing, transport & avontuur!

Met 4000 km is het Noorse netwerk behoorlijk uitgestrekt, en kun je tot in de verste uithoeken geraken: van het meest zuidelijke puntje Kristiansand tot aan Bødo in het noorden. Reisachtige Laura, nam de proef op de som, en testte de Dovre Railway, oftewel de trein van Oslo naar Trondheim. Een hele belevenis….

Treinrit in Noorwegen

Snapshot uit het raam

Mooie treinrit

‘Wat zegt u, bijna 7 uur? Duurt de treinrit zo lang?’, zeg ik tegen de conducteur als ik in de trein instap. Toegegeven de tijd is voorbij gevlogen. Vooral de tweede helft van de rit, door de Dovre bergen is in één woord WOW. Daarbij, heb ik me geen moment hoeven te vervelen. Ook blijkt de boemel een comfortabele manier van reizen, al is de treinrit van 7 uur een behoorlijk lange zit.

Net als in de Trans Siberië Express

Als je net als ik, op een vrijdag of in een weekend reist, zul je niet de enige treinreiziger zijn. Op een zaterdag in het naseizoen, is het in de vroege ochtend een drukte van belang in de Dovre Railway. Veel Noren zijn bezakt met serieuze rugtassen, en ook nog eens bewapend met dikke jassen: het lijkt de Trans Siberië Express wel! Al die winterse spullen -het is net oktober- lijken mij schromelijk overdreven, maar gaandeweg wordt duidelijk waarom. Naarmate de reis vordert door oost Noorwegen, daalt de temperatuur rap, bij aankomst bij het station van Oppdal tikt de thermometer zelfs -3 aan.

Een praatje onderweg

In het weekend trekken veel mensen de stad uit, de natuur in. Omdat veel blokhutten, vakantiehuizen ietwat afgelegen liggen, slepen veel passagiers allerhande boodschappen, en rotzooi met zich mee: vandaar de overvolle rugtassen. In de trein ontmoet ik Anette, een trotse 75 jarige ‘Tronder’ (inwoner uit Trondheim). Anette is onderweg naar skigebied Oppdal, in de provincie Trøndelag.

De goedlachse Noorse heeft een ‘kos’ (gezellig) vakantiehuisje midden in de natuur, zonder elektriciteit en luxe.
Nieuwsgierig vraagt deze kwieke dame ‘of ik toevallig ook van plan ben, om een hike in Allmanberget  (een 1300 meter hoge berg in Oppdal) te gaan maken’? Eh, helaas zit dat er voor mij niet in, maar mocht je ooit in Oppdal komen? Ga dan wandelen in Allmanberget, en wip aan bij Anette voor een bak koffie.

Great Railway Journeys live

Buiten is het koud, binnen is het lekker warm. In de restauratiewagen hangt de geur van koffie en gegrilde braadworst. Gezellig! Met een kop thee, zit je hier in een luie stoel -voor het manhoge raam- als een kat voor de haard. Door het panorama is het, net alsof ik midden in een uitzending van ‘Great Railway journeys’ zit. Het filmische uitzicht lijkt bijna fake, en verandert met de minuut. Zo zoef ik het ene moment door weilanden met verdwaalde boerderijen, en vang ik even later een glimp op van de skischans in Lillehammer.

Van Oslo naar Trondheim in 7 uur

Als de trein bergopwaarts tuft, verandert het landschap in een fragment uit Frozen: denk aan besneeuwde bergtoppen & spiegelende meren. Netflix kan wel inpakken, dit is live-entertainment. Vanuit de bergen dendert de trein door het glooiende landschap van Trøndelag.

Flarden witte sneeuw maken plaats voor gekleurde bossen, plukjes huizen. Langzaamaan komt de bewoonde wereld weer in zicht. ‘Next stop Trondheim station, klinkt het door de speakers’, als de trein bij het fjord met een ruk tot stilstand komt.En verhip…Als ik uit de trein stap, is het -door de ligging aan het fjord- +15 graden. Welkom in tropisch Trondheim.Trein Trondheim OsloTrein in NoorwegenWe zijn er bijna
Meest geliefde treinroutes van Noorwegen?

  • Oslo naar Bergen: een van ’s werelds meest epische treinreizen. De Bergen Line loopt dwars door het indrukwekkende, dramatische landschap van het Hardangervidda-plateau (1.237 meter).
  • Myrdal naar Flåm: de Flåm-spoorweg naar het Aurlandfjord strekt zich uit door berg en dal, en 20 tunnels.
  • Trondheim naar Bodø: met 729 km is dit het het langste traject van Noorwegen. Zoef door eindeloze tunnels en passeer de poolcirkel.

Praktische info

Zeker als je de steden Oslo, Trondheim en Bergen met elkaar wil combineren, is de trein het aangewezen transportmiddel van hartje stad naar stad. De Dovre Railway rijdt meerdere malen per dag, en stopt op verschillende plaatsen.

Pro tip: in de zomermaanden stopt de trein tevens bij Rondane en Dovrefjell National park. Stap hier uit voor een wandeling, en neem de laatste trein naar Trondheim. 

Reis je in het naseizoen? Neem de vroege trein: het is in de herfst vroeger donker dan in de zomer. Kaarten zijn online vooraf via routeplanner vy.no: de 9292 van Noorwegen te bestellen. Een kaartje op het station kopen , of in de trein (toeslag) is tevens een optie. De rit van Oslo duurt bijna 7 uur, dus houd hier rekening mee. Waar boeken? https://www.vy.no

Is reizen met de trein in Noorwegen duur?

Wat kost de trein in Noorwegen? Een enkele reis Oslo- Trondheim, kost tussen de 30- en 110 Euro. Hierbij geldt: tarieven zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Daarbij kan vroeg, of juist lastminute boeken (enkele maanden vooraf), behoorlijk lonen. Het voordeligste tarief valt onder de categorie ‘Minipris’.

Deze lucratieve tickets worden niet in grote getallen verstrekt en zijn echter snel uitverkocht. Conclusie: in vergelijking met Nederland is de prijs-kwaliteit van treinreizen in Noorwegen prima. Kaartjes zijn zelfs iets voordeliger dan in Nederland.

  • De goedkoopste manier van rondreizen in Noorwegen? Neem de lange afstandsbus (zie de site van Nettbus). Nadeel: reizen met de bus duurt meestal langer, en soms is het prijsverschil te verwaarlozen. Tip: een combinatie bus en trein is in veel gevallen ook een optie, en is daarbij stukken comfortabeler.
  • Een auto huren in Noorwegen kan ook, maar is niet per definitie de meest goedkope, of groene optie. Brandstof is prijzig, houd daarbij rekening met kosten voor tolwegen.
  • Ferry-De veerpont is een prima manier om eilanden, en uithoeken -met auto en al- in Noorwegen te bereiken, zie: https://en-tur.no/
  • Vliegen in Noorwegen? Goed nieuws! Vanaf 2040 zet Noorwegen in op elektrische vliegtuigen. Alle binnenlandse vluchten zullen dan elektrisch worden uitgevoerd.

Tips in Noorwegen? de beste bezienswaardigheden in Oslo en Trondheim

20 Tips Trondheim- Het nieuwe Bergen van Noorwegen
Wandeling in de natuur van Trondheim
Moderne architectuur Oslo| Wandel langs alle hoogtepunten
Groen Oslo- Ekebergparken, Telthusbakken, stadspark en duurzame initiatieven
Wat te doen & kosten in Oslo-17 tips
Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & toffe wijken

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: