Boot naar Noorwegen

Hoe kom je het beste naar Noorwegen? 9 tips en reisroutes

De beste, meest voordelige, en duurzaamste manier om met het gezin naar Noorwegen te reizen? In dit artikel deel ik mijn bevindingen plus 9 tips en handigste reisroutes naar de fjorden van Noorwegen. Want samen met dochters Pip en Juup zwaaide Reisachtig onlangs af naar Noorwegen voor een korte vakantie in Noord Noorwegen. 

‘Hoe lang is het rijden naar het zuiden van Noorwegen?’ vraagt dochter Pip voor vertrek. ‘Met de auto doe je er vanuit Nederland dik 16 uur over, dus dat idee laten wij even varen’ antwoord ik. Voor wie alle tijd van de wereld heeft en van de rit via Duitsland en Denemarken een roadtrip naar Noorwegen wil maken is dit een prima plan.

De snelste, kortste weg naar Noorwegen? Dat is nog altijd vliegen, maar dit is wel de minst duurzame manier en daarmee verre van ideaal. Wat is dan wel de beste manier om naar Noorwegen te reizen? De (elektrische) auto, camper, in combinatie met de boot oftewel ferry. Deze laatste varen overigens nu nog op Diesel, maar in de toekomst is dit waterstof.

Maar meerdere wegen in dit geval vaarroutes met de boot leiden naar Noorwegen. De oversteek kan namelijk zowel vanuit Denemarken, Zweden, of Duitsland worden gemaakt. Het is dus maar met wat je zoekt. De meest gekozen veerboot is Fredrikshaven- Oslo. Deze optie is wel iets duurder. Dit zijn de routes naar Noorwegen.

Denemarken-Noorwegen ferry

 • Ferry Kopenhagen–Oslo. Hoe lang is het varen? 17 uur en 15 minuten met DFDS.
 • Emden-Kristiansand. Holland Norway Lines 3 keer per week op dit traject. De vaart duurt 18 uur.
 • Frederikshaven–naar Oslo. Hoe lang met de boot? omstreeks 9 uur met DFDS: 7 keer per week.
 • Kiels- Oslo: overtocht uitgevoerd door DFDS. Hoe lang duurt de boottocht? 20 uur.
 • Hirtshals–Kristiansand. Hoe lang is het met de boot? Meer dan 2 uur. Uitgevoerd door Fjord Line: 3 keer per dag. Color Line doet er een uurtje langer over, maar vaart 14 keer per week.
 • Hirtshals–Larvik. Hoe lang varen? 3 uur en 45 minuten met Color Line: 14 keer per week.
 • Hirtshals–Stavanger. Hoe lang met de boot? 10 uur en 30 minuten. Uitgevoerd door Fjord Line: 7 keer per week.
 • Hirtshals–Bergen. Hoe lang duurt het met de boot? 16 uur en 30 minuten met Fjord Line: 7 keer per week.

Hoe kom je het beste in Noorwegen?

De beste, makkelijkste (zeker met kinderen) en meest duurzame manier om naar de fjorden van Noorwegen te reizen is met de ferry, al dan niet in combinatie met de trein of auto. Update: Holland Norway Lines is in augustus 2023 het schip ingegaan en zal. voorlopig niet meer varen. 

Veerboot Noorwegen met kids

Rechts kinderspeelruimte Holland Norway Lines

Hoelang varen naar het Zuiden van Noorwegen, Kristiansand? De overtocht vanuit Emden duurt omstreeks 18 uur. Dat klinkt heel erg lang, maar dat is het niet. Want de overtocht breng je grotendeels al slapende door. Je verblijft namelijk een nachtje op de MS Romantika. Anders dan de naam doet vermoeden is dit geen Loveboat of luxe cruiseboot, maar een ouderwets gezellige uit de kluiten gewassen passagiersschip. Niets meer, maar ook niets minder.

Onze ervaringen Ferry

Vanuit Amsterdam tuf je met de auto, of trein naar Emden Duitsland en rijdt je met de auto, of camper (tegen meerprijs) zo de boot op. Het is ook mogelijk om de auto in Emden op het parkeerterrein te laten staan (parkeerkosten omstreeks 6 euro per dag). Wij kozen voor deze laatste optie en rollen met trolley en al zo te voet de boot van Holland Norway Lines op. In Noorwegen kun je namelijk uitstekend en duurzaam met de trein reizen.

Doorgaans biedt het schip plaats aan 1500 passagiers, plus een enorme crew aan bemanningsleden. In de zomervakantie is de ferry zeer populair en dus goed bezet. Alle passagiers overnachten in een cabin met of zonder raam. Deze zijn voorzien van een mini- badkamer met douche, toilet en tv. Nu hoor ik je denken. Is er ook wifi? Tegen meerprijs kun je overal op de boot van wifi genieten. Iedere hut is geschikt voor 2-,3- of 4 personen plus bagage. Dus ideaal voor een gezin, al heb je met z’n tweeën natuurlijk meer ruimte tot je beschikking.

De hutten zijn eenvoudig, maar niet te krap bemeten. Volgens dochter Juup misstaan de cabins (maar dan in het roze) niet in Barby the movie. Kortom: klein en cute. Voor wie wat meer comfort wil zijn er nog altijd de suites. Hond mee? Er is een afdeling met hond-vriendelijke cabins dus honden kunnen ook gewoon mee op vakantie naar Noorwegen.Hut boot Noorwegen

Hoe is het op de boot?

Zodra de ferry afvaart kiest de MS Romantika het ruime sop. Wij snellen door naar het zonnedek. Met een drankje in de hand, zon op de bol zien we de wal langzaam uitzicht verdwijnen. De drukte op het vaste land maakt plaats voor een zee aan rust. Binnen is het een gezellige drukte van belang. Mensen lopen af en aan van de shop naar de bars, casino, en restaurants en vice versa. Het lijkt de boulevard wel.

Eten en drinken aan boord

Holland Norway Lines heeft drie eetgelegenheden. Een buffet-en een à la carte restaurant, plus een fastfood formule. Deze laatste is overigens de meest voordelige optie. Om keuzestress te vermijden, eten wij tijdens de heenreis bij het Grande Buffet, en op de terugreis bij restaurant Grill House. Ook het ontbijt wordt geserveerd in het Grande Buffet. Het voordeel van het buffetrestaurant?

Er is tal van keuze; ook vegan, vega en enkele glutenvrije gerechten. De meiden scheppen een voorgerecht, plus hoofdgerecht en dessert op met een glas fris. Overigens voor wie denkt dat alcohol in Noorwegen duur is? Bij deze all-in formule is bier of wijn inbegrepen, dus dat scheelt weer een slok op een borrel.

Nadeel van het buffetrestaurant is de enorme drukte in het hoogseizoen. Dus voor wie in de zomervakantie liever wat rustiger wil dineren? The Grill House is de place to be. Hier kun je voor nog geen 40 euro een driegangen menu kiezen, maar alleen een hoofdgerecht bestellen kan ook.

Wij kiezen voor een vega burger met frites en salade vooraf. Lekker! Ook het dessert: een smeuïge brownie gaat erin als koek. Daarbij is de service lekker amicaal. Drankjes zijn niet inbegrepen, daarmee is de Grill House iets duurder dan ‘buurman buffet. Maar wat ons betreft is dit wel de beste keuze. Tip: vooraf online je ontbijt, of diner bestellen is iets voordeliger dan ter plekke aanschuiven. Anderzijds, bij ruige zee heb je weinig behoefte aan eten. Dus ieder nadeel heeft zo z’n voordeel.Eten drinken ferry Noorwegen

Zitruimte Holland Norway Lines

Zitruimte

Boot Noorwegen met kinderen

Na het eten speken we net als veel andere families een spelletje in de giga ‘huiskamer’ (achter Fast Lane). Tip: Reis je met kleine kinderen? Bij ‘Fast Lane’ is tevens een ballenbak, speelruimte voor kleintjes. In plaats van film kijken, bekijken we naar de zonsondergang. Prachtig. Daarna duiken we de kajuit in en gaan slapen.

De nacht brengen we in alle rust door, maar in de vroege ochtend is de zee op weg naar Noorwegen erg ruw. De laatste drie uur voor aankomst in Kristiansand is daarmee ‘zum kotsen’, maar op de terugreis is de zee ons goed gezind en hebben we nergens last van. Tip: neem reispillen mee, deze kunnen van pas komen.

Kijkje achter de schermen. Eerste steward Kevin neemt Reisachtig en kids mee naar de brug. Deze blijkt van het formaat balzaal te zijn. Van hieruit kun je de hele zee overzien. Achter het stuur treffen we de relaxt ogende kapitein Mark en enkele crewleden. In het hoogseizoen is het op de veerboot naar Noorwegen alle hens aan dek. Om die reden werken er ook 1000 man sterk.

Relaxen is er doorgaans niet bij. Funfact: De MS Romantika is van Finse origine. Vanwege de Finse wetgeving is er voor de bemanning ook een sauna aan boord. Weetje: het schip is tevens voorzien van een soort cel, bijgenaamd de nadenkkruimte. ‘Het komt wel eens voor dat bijvoorbeeld stomdronken mensen even wat tijd nodig hebben om tot zichzelf te komen’ zegt Kevin.

 Holland Norway Lines

Kevin en Mark

Wat kost ferry Noorwegen?

De meest voordelige optie: is een binnenhut (hut zonder raam). Voor een zogenaamde buitenhut (zeezicht met raam) ben je iets meer kwijt. Maar dit is wel fijner. De kosten voor een ticket in hoogseizoen met of zonder auto variëren. Prijzen zijn afhankelijk van de bezettingsgraad. Gemiddeld kost een ticket voor twee personen en auto omstreeks 295 euro inclusief hut.

Zodra het autodek voller raakt, stijgen de kosten. Tip: vroegboeken loont, en daarbij vis je op deze manier in de vakanties niet achter het net. Op Holland Norway Lines zijn regelmatig acties te vinden. Bijvoorbeeld voor een mini- cruise, maar ook wel voor (last minute) overtochten. Voor een huisdier-vriendelijke hut kunnen extra kosten in rekening worden gebracht: omstreeks €30, ook zijn er een aantal kennels ter beschikking. Check de voorwaarden, en vaarschema op de site, zoals aangegeven ligt de boot voorlopig stil.


Vragen en antwoorden reizen naar Noorwegen
 • Heb je een visum nodig om naar Noorwegen te reizen? Als je een EU- of EER-burger bent, heb je geen visum nodig om naar Noorwegen te reizen, omdat het land deel uitmaakt van de Schengen-zone.
 • Moet je tol betalen in Noorwegen? Soms wel. Betalen kan contant, met bankpas of tolbadge.

Veel tolwegen in Noorwegen hebben automatische tolpoorten. In plaats daarvan wordt het kenteken van je voertuig automatisch gescand. Deze zijn online onder meer verkrijgbaar bij AutoPass, EasyGo en Autopassferje (voor veerdiensten). Stads- en streekgebonden tol: In sommige steden, zoals Oslo en Bergen, worden tolheffingen op sommige wegen binnen de stadsgrenzen toegepast om het verkeer te beperken en het openbaar vervoer te ondersteunen.

 • Wat is het beste seizoen om naar Noorwegen te reizen? Wil je het noorderlicht zien? Dan kun je het beste in de winter (oktober tot maart) reizen. De beste reisperiode voor wandelen, natuur is de zomer (juni tot augustus). Maar ook het naseizoen (sept, oktober, mei) is kleurrijk en voordeliger.
a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: